[M1] Eksploatacja, frekwencja itp.

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 lis 2007, 9:28

inż. Glonojad pisze:
MeWa pisze:To nie jest takie proste - jak się puści więcej taboru, to będą na stacjach utykały. Teoretycznie bez problemu powinno dać się zejść do 2 min 30 sekund
To chyba praktycznie, bo teoretycznie to metro budowano z założeniem 90 sekund.
Obecne rozwiązania (chociażby ustawienia semaforów) nie pozwalają na płynne osiągnięcie takiej częstotliwości.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 lis 2007, 11:21

No bo u nas się oszczędza nie na tym, co trzeba niestety.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 21 lis 2007, 21:02

Rzeczpospolita pisze:Dyspozytornia metra z bunkra na Kabaty
Konrad Majszyk

Na przełomie listopada i grudnia Metro Warszawskie ma przenieść swoje centrum dowodzenia spod Pola Mokotowskiego do stacji technicznej na Kabatach. Centralna dyspozytornia to mózg metra. Na ścianie z monitorów widać obraz z kamer na stacjach. Z nosami w komputerach siedzi kilkunastu operatorów. Stąd steruje się metrem, także w sytuacjach wyjątkowych – w czasie alarmów bombowych, wypadków na peronach albo awarii pociągów. Dzisiaj dyspozytornia znajduje się kilkanaście metrów pod ziemią w pobliżu stacji Politechnika. Wejście do niej znajduje się przy rondzie Jazdy Polskiej – wewnątrz charakterystycznej górki na obrzeżach Pola Mokotowskiego. Już niedługo.

– Na Kabatach mamy gotową nową dyspozytornię – mówi rzecznik Metra Warszawskiego Grzegorz Żurawski. – Zaczęły się odbiory techniczne, trwają już próbne rozruchy. W ciągu najbliższych tygodni nastąpi przeprowadzka.

Sterujący metrem nie będą już siedzieli pod ziemią. Nowa dyspozytornia znajdzie się bowiem w jednym z budynków biurowych Metra pod Lasem Kabackim. Pracownicy będą tam mieli do dyspozycji 200 mkw., czyli prawie dwa razy więcej niż w starym miejscu.

Ciasne pomieszczenie obok stacji Politechnika zostało zaprojektowane w latach 80. jako bunkier – na wypadek inwazji NATO. Jak twierdzą w Metrze, jest już za małe nawet do tego, żeby pomieścić monitory dla stacji budowanych pod ul. Kasprowicza. Warszawa planuje zaś rozpocząć w 2009 roku budowę drugiej linii.

Nowej dyspozytornia i przeprowadzka z Pola Mokotowskiego na Kabaty będą kosztowały 15 mln zł. Urzędnicy nie zdecydowali jeszcze, co znajdzie się w bunkrze po starej dyspozytorni.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Mario

Post autor: Mario » 10 gru 2007, 22:38

Coraz gorzej w metrze.
Ok. 16:15, M Racławicka w kier. Młocin. Po prawie 6 minutach przyjeżdża 4-wagonowiec. Nie muszę nikomu mówić, jak wygląda przerób ludzi na sardynki w wykonaniu Metra Warszawskiego. Poczekałem na następny. Po kolejnych 3 minutach przyjeżdża długi skład. I co z tego. Wsiąść dało się z wielkim trudem. Przy Polibudzie w wagonie leżały na mnie 2 osoby (stałem w przejściu pośrodku siedzeń). W Centrum sieka już totalna.
Jeśli polityka ZTMu przesadzania ludzi z autobusów do metra się nie zmieni, to niebawem nawet na stację nie da się wejść, nie wspominając już o pociągach MW.
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 gru 2007, 22:46

to niewiele ma wspólnego z awarią :>

Dopóki będą jeździły czterowagonowce, a te będą jeździły, dopóki wahadło będzie musiało jeździć, to tego problemu nie rozwiąże się. I zawsze czterowagonowiec będzie kursował spóźniony, zwiększając czas następstwa wraz z kolejnymi stacjami (więcej pasażerów = dłuższy czas wymiany).

A pociąg 4-wagonowy po 6 minutach czyli dwa razy później niż być później wszystkich chętnych nie zabierze, tak i jak i następny problemy będzie mieć.

[ Dodano: 2007-12-10, 22:47 ]
co do tłoku: http://www.piticu.ro/2007/12/04/videanu ... index.html
to Bukareszt
tak wygląda tłok.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 gru 2007, 0:00

chciałem znaleźć przykład odpowiadający naszemu kręgowi kulturowemu :P
Maro pisze:Ok. 16:15, M Racławicka w kier. Młocin
To był skład nr 13 i to on właśnie w drugą stronę przejechał przez stację Centrum, zatrzymując się poza nim :D

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 13 gru 2007, 17:13

Centralna Dyspozytornia działa i ma się dobrze. Dzisiaj została zaprezentowana dziennikarzom i władzom miasta. Robi imponujące wrażenie.
Załączniki
CD 2.jpg

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 gru 2007, 1:19

Obrazek
Ubogacanie metra gruntem
Michał Wojtczuk2007-12-20, ostatnia aktualizacja 2007-12-20 22:31

Ratusz chce przekazać warszawskiemu metru ponad 30 hektarów gruntu wokół stacji postojowo-technicznej pod Lasem Kabackim. Ta ziemia jest warta prawie 200 mln zł. Podczas jej wyceniania okazało się, że jej fragment... ma prywatnych właścicieli.

Na czwartkowej sesji radni zadecydowali o przekazaniu spółce Metro Warszawskie prawa własności do 31,5 hektara gruntu wokół stacji postojowo-technicznej na Kabatach (ich wartość wyceniono na ponad 193 mln zł), wyposażenia tej stacji (9 mln zł) oraz niektórych elementów wyposażenia pierwszej linii metra (tory, wentylatory itp.) o wartości ok. 64 mln zł. Dotychczas metro korzystało z nich na zasadzie bezpłatnego użyczenia. Dzięki przekazanym aportom kapitał zakładowy Metra wzrośnie z 255 mln zł do ponad pół miliarda złotych.

(...)

Wyceniając grunt na Kabatach, który ma być jutro przekazany Metru, rzeczoznawcy odkryli, że dziesięć z 27 działek ma nieuregulowany status. Właścicielami co najmniej dwóch pozostają osoby fizyczne. - Rzeczywiście jeszcze w ubiegłym roku wykupywaliśmy tam działki - przyznaje Marcin Bajko, dyrektor miejskiego biura gospodarki nieruchomościami. Zapewnia, że teraz ziemia już w całości należy do miasta. - Po prostu założenie ksiąg wieczystych długo trwa - tłumaczy.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 gru 2007, 15:18

METRO WARSZAWSKIE pisze:Metrem w sylwestrową noc

Informacje
28.12.2007

W związku z imprezą noworoczną na Pl. Defilad zamknięta będzie dla ruchu pasażerskiego stacja CENTRUM od godziny 20:00 (31.12.2007) do 1:00 (01.01.2008).
31 grudnia 2007r. pociągi będą kursowały zgodnie z sobotnim rozkładem jazdy. Ponadto do ruchu włączone będą cztery sześciowagonowe pociągi dodatkowe w godzinach od 8:00 do 18:00
Przez całą noc co 15 minut będzie jeździć pięć pociągów sześciowagonowych.

W godzinach 00:40 – 03:00 na linię wprowadzone będą dwa dodatkowe pociągi do obsługi imprezy sylwestrowej. Pociągi te około 00:40 powinny znaleźć się na stacji Świętokrzyska.

Kra

Post autor: Kra » 23 sty 2008, 12:42

Dziś po 7.30 stacje Dw.Gdański i Arsenał - zostało mnóstwo osób (tak ponad 100 na każdej). Czy to standard by po wahadle wypuszczać 4-wagonowy skład? W Centrum byliśmy z następstwem 2.05, uwzględniając wahadło poprzedni skład też musiał być "nieźle" przepełniony skoro jechał w takim tempie.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 sty 2008, 19:48

Jak się trafi pociąg czterowagonowy tuż po wahadle, to co zrobić... A z czterowagonowcem to często w godzinach szczytu jest problem i wiadomo, że z każdą stacją zwiększać będzie się opóźnienie, którego często zresztą nie wytrąci się po dojechaniu do stacji końcowej i zmianie kierunku jazdy.
PS. Nie znam stacji Arsenał (-X

mozgow

Post autor: mozgow » 23 sty 2008, 20:14

Na pewno nie tylko ja zauważyłem, że w metrze jest coraz większy ścisk. Coraz częściej zdarza się, że nie można wsiąść do pociągu i trzeba kilka składów przepuścic.

Przyczyny są raczej oczywiste - coraz więcej ludzi korzysta z metra.
I tak się zastanawiam jak to będzie gdy skończą budować pierwszą nitkę. Pasażerów znów przybędzie więc ścisk będzie jeszcze większy.

Tak więc pojawia się pytanie czy po ukończeniu pierwszej linii metro będzie kursować częściej?
Wiem, że obecnie nie jest to możliwe ale czy wiadomo coś o tym kiedy? Nie chodzi mi o odpowiedź typu: "jak zostanie unowocześniony system sterowania ruchem", tylko czy jest już jakiś harmonogram dochodzenia do większej częstotliwości.

Awatar użytkownika
Koszałek

Post autor: Koszałek » 23 sty 2008, 20:20

Jakieś dwa tygodnie temu miałem wątpliwą przyjemność wysiadać na Bankowym z Metra. Peron był cały zapełniony. Było tak ciasno, że ledwie można było wyjść na górę, bo ludzie stali na schodach. Schody ruchome były zamknięte i w naprawie. Gdy udało mi się wreszcie przecisnąć okazało się, że kolejka na peron kończyła się koło schodków i pochylni, na wysokości punktu odsługi ZTM.

Pomijając sprawę wydolności systemu przewozowego, to wyglądało to trochę groźnie. Ludzie z tyłu napierali, pociąg przyjechał i żeby wysiąść potrzeba było naprawdę trochę zaparcia. Ktoś mógł zostać zepchnięty na drugi tor.

Dodam, że jechałem z Wilsona i widziałem uciekający mi poprzedni skład. Podróż trwała tyle, co powinna.
- Kochasz mnie?
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 sty 2008, 20:28

Z doświadczenia wiem, że problem występuje w sytuacjach:
- pociąg czterowagonowy
- pociąg tuż po wahadle
- nierównomierne obciążenie pociągów (zwykle - z uwagi na lokalizację wyjść na obciążone głowice - pociąg jadący w kierunku Kabat jest bardziej obłożony z przodu i w środkowej części).

Metro w dalszym ciągu czeka na niezbędne certyfikaty z UTK - bez tego każdy harmonogram jest kłaków warty. A kiedy UTK wyda, to nawet wróżka by nie była w stanie przewidzieć...
Metro sukcesywnie poprawiało częstotliwość - w miesiącach wrzesień 2007 r., listopad 2007 r., grudzień 2007 r. i styczeń 2008 r. i poprawa jest odczuwalna. Po zakończeniu obsługi stacji Marymont skończy się problem ewentualnych opóźnień przez wahadło i pociągów czterowagonowych. W tym roku przyjechać ma 5 nowych składów do obsługi wydłużonej linii metra. A diametralnego wzrostu byłbym się nie spodziewał, choć oczywiście przybędą nowi pasażerowie.

mozgow

Post autor: mozgow » 23 sty 2008, 20:40

MeWa pisze: Metro w dalszym ciągu czeka na niezbędne certyfikaty z UTK - bez tego każdy harmonogram jest kłaków warty. A kiedy UTK wyda, to nawet wróżka by nie była w stanie przewidzieć...
Przydało by się zatrudnić jasnowidza :D
MeWa pisze: Po zakończeniu obsługi stacji Marymont skończy się problem ewentualnych opóźnień przez wahadło i pociągów czterowagonowych.
Wahadło, a zwłaszcza składy czterowagonowe, to prawdziwe utrapienie. Jak takie "cuś" przyjedzie w czasie porannego szczytu to można się tylko modlić aby udało się wsiąść :)

ODPOWIEDZ