Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

MAN NG313 vs Solaris Urbino 18

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Który lepszy

MAN NG313
103
54%
Solaris Urbino 18
88
46%

Liczba głosów: 191

Websterek

Post autor: Websterek » 16 lis 2009, 16:12

BJ pisze:Wiesz co? Naprawdę szukam jakichś widocznych dla pasażera miejsc i sytuacji, gdzie MAN góruje nad Solarisem, ale trochę mi ciężko je znaleźć.
88xx pierwsza czwórka ( między I, a II drzwiami ), wstaje i pach głowa wali w sufit. W Manie wstaje, mam jeszcze dużo miejsca do sufitu...Kolejny...W Solarisie w z 3 miejsc koło silnika za IV drzwiami zajmuje 2, bo inaczej się nie mieszczą moje nogi, w Manie przy alpinarium przy żadnym miejscu nie mam takiego problemu.

fraktal

Post autor: fraktal » 16 lis 2009, 16:14

desert_eag pisze:Grunt w tym, że większość kierowców wybiera MAN-a (tak twierdzi większość, z którymi przypadkiem poruszyłem ten temat..). Niestety nie miałem okazji.
A ja kiedyś zapytałem o zdanie kierowcę z R-4 zwolennika MAN-ów i kierowcę z R-1, który lubi Solarisy. Obaj pozostali przy swoim zdaniu. To, co się rzuca w oczy, to fakt, że kierowca z Woronicza chwalił solarisy z serii 81xx, a kierowca ze Stalowej twierdził, że nie lubi solarisów serii 88xx. I tu właśnie tkwi problem, ponieważ kierowca ze Stalowej nie znał solarisów z Woronicza, a kierowca z Woronicza nie jeździł solarisami ze Stalowej (wtedy jeszcze na Woronicza nie było nowych nabytków). Niewykluczone więc, że obaj mieli częściowo rację, wykazując wady i zalety poszczególnych wersji. Ja natomiast nie jestem w stanie stwierdzić, kto mnie bardziej przekonał, bo obaj podawali ważne argumenty zarówno za solarisem, jak i przeciwko niemu. Natomiast nazywanie solarisa chłamem, chińszczyzną itp jest na pewno nadużyciem, biorąc pod uwagę fakt, że po Warszawie wciąż jeżdżą dużo gorsze autobusy.

Maniek37

Post autor: Maniek37 » 16 lis 2009, 16:58

Websterek pisze:
BJ pisze:Wiesz co? Naprawdę szukam jakichś widocznych dla pasażera miejsc i sytuacji, gdzie MAN góruje nad Solarisem, ale trochę mi ciężko je znaleźć.
88xx pierwsza czwórka ( między I, a II drzwiami ), wstaje i pach głowa wali w sufit. W Manie wstaje, mam jeszcze dużo miejsca do sufitu...Kolejny...W Solarisie w z 3 miejsc koło silnika za IV drzwiami zajmuje 2, bo inaczej się nie mieszczą moje nogi, w Manie przy alpinarium przy żadnym miejscu nie mam takiego problemu.
Ja jakoś jak wstaje z czwórki nie mam z tym problemów :-k (a mam około 1,95m wzrostu), ale faktycznie te trzy miejsca przy silniku to porażka. Co do alpinarium w MANie, w tłoku wstać z tych trzech miejsc nie jest tak wcale łatwo, ale faktycznie tam się nie zajmuje aż dwóch miejsc jak w Solarisie ;)

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 09 lis 2010, 17:20

Który rodzaj nowego taboru MZA bardziej przypadł wam do gustu? Który jest lepszy pod względem estetyki, komfortu jazdy, itp.? SU18 83xx czy MAN 34xx.
Obrazek
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 09 lis 2010, 18:33

Chyba wiadomo co wybrałem ;-)
Tylko takim mankamentem jest alpinarium bo jest wyższe niż u poprzedników i potrafie głową po suficie szorować tam jak sie siedzi w samym rogu ;P
Na Klime/Ogrzewanie nie narzekam, komfort jazdy również , Informacja Pasażerska działa na Piątke z Plusem - nie za cicho nie za głośno tylko te fotokomórki i brzęczyk... Ale zmierza w dobrym kierunku =D> ;-)

Solaris jak Solaris, dla mnie bez rewelacji ;P Chociaż ładnie wygląda w tych szatach :smile:
Podobnież są z nimi jakieś problemy, mógłby ktoś zdementować tą plotke?
(Słyszałem że 3 sztuki na silniki stoją :-k ?)
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 09 lis 2010, 18:39

Oczywiście, że Solaris z jednego, prostego powodu: zbędna elektronika i bajery w postaci tablic elektronicznych i innych chujów mujów dzikich węży.
I nie ma znaczenia, czy to MAN czy Solaris. Gdyby Solarisy przyszły z tym całym drogim, zbędnym gównem, które i tak zwykle będzie nie działało lub działało na pół gwizdka, to bym nie zagłosował na nic.
Bo ogólnie to MAN jest jednak trochę solidniejszą marką, choć ostatnio ta różnica zaczyna się powoli zacierać.

Desert, nawet nie komentuj, tego co napisałem, bo nie chce tu spamu.

Scania A597

Post autor: Scania A597 » 09 lis 2010, 18:44

Dla mnie nowe many działają jak marzenie, solarisy nie są takie fajne,many mają lepszą(wg mnie konstrukcje) i man to marka a solaris to jeszcze taką nie do konća wyrobił opinię sobie, man to ma swojej produkcji silnik a solaris , man ma swoją konstrukcje a solarisy są konstruowane na bazie neoplana, czyli podsumowując MAN miejsce nr 1 Solaris miejsce nr.2

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 09 lis 2010, 18:47

A czy w Solarisach, tych nowych rzecz jasna, jest takie przeraźliwy głośno dźwięk vel. pisk, który oznajmia, iż został wciśnięty przycisk 'na żądanie'? :>

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 09 lis 2010, 18:48

Pawel_ pisze:A czy w Solarisach, tych nowych rzecz jasna, jest takie przeraźliwy głośno dźwięk vel. pisk, który oznajmia, iż został wciśnięty przycisk 'na żądanie'?
Nie.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 09 lis 2010, 18:50

A nie ma opcji, by kierowca to jakoś wyłączył? Bo to jest jakaś masakra, jak ludzie tak co przystanek 'klikają'... ](*,)

Adam G.

Post autor: Adam G. » 09 lis 2010, 18:58

BJ pisze:drogim, zbędnym gównem, które i tak zwykle będzie nie działało lub działało na pół gwizdka
Na chwilę obecną działa wręcz wzorowo, wyświetla nawet przesiadki. To nie Mobilis, jestem więc nastawiony raczej optymistycznie.
noidea

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 09 lis 2010, 19:00

Adam G. pisze:Na chwilę obecną działa wręcz wzorowo, wyświetla nawet przesiadki. To nie Mobilis, jestem więc nastawiony raczej optymistycznie.
Jeśli tak, to jestem skłonny być trochę bardziej przychylny ku tej całej elektronice.
Ale tak jak wzięto się za klimatyzację w lato, tak ZTM powinien teraz urządzić polowanie na Mobilis i PKS w kwestii informacji pasażerskiej.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 09 lis 2010, 19:01

Adam G. pisze:Na chwilę obecną działa wręcz wzorowo, wyświetla nawet przesiadki. To nie Mobilis, jestem więc nastawiony raczej optymistycznie.
Ja również. Myślę, że mamy do czynienia z, zasadniczym już teraz, kształtowaniem się nowego standardu. I dobrze.

Wybrałem of kors MANa. Jednak zaznaczam, że mój punkt widzenia jest efektem absolutnie subiektywnej miłości do tej marki. :D
BJ pisze:Ale tak jak wzięto się za klimatyzację w lato, tak ZTM powinien teraz urządzić polowanie na Mobilis i PKS w kwestii informacji pasażerskiej.
Oczywiście, że tak.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 09 lis 2010, 19:01

@BJ, jestem niezmiernie zadowolony że nie obsmarowałeś MANa gównem jak to masz w zwyczaju a ja Solarisa :P Zatem zmierzamy ku lepszemu :D

Działa to bardzo fajnie póki co i nie można się przyczepić ( przynajmniej jeszcze ) ;-)
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

radeom

Post autor: radeom » 09 lis 2010, 20:24

Adam G. pisze:Na chwilę obecną działa wręcz wzorowo, wyświetla nawet przesiadki.
Dokładnie, też myślałem, że pierwszego dnia podziała, a potem kierowcy będą śmigać ze zwykłymi dechami. Ale póki co jestem pod wrażeniem. Z racji mego miejsca zamieszkania praktycznie codziennie śmigam nowymi MAN-ami i strasznie mi się podobają. Tylko raz trafiłem na 500 jak przedni wyświetlacz zgasł, po czym znów się zapalił itp. ale wynikało to z majstrowania kierowcy przy sterowniku (widać, że pierwszy raz jechał tym wozem).
Mam nadzieję, że temat nie zamieni się w wojnę pomiędzy zwolennikami MAN-a, a Solarisa, a Tramlog nie będzie musiał rozdać cukierków. :)

ODPOWIEDZ