88xx pierwsza czwórka ( między I, a II drzwiami ), wstaje i pach głowa wali w sufit. W Manie wstaje, mam jeszcze dużo miejsca do sufitu...Kolejny...W Solarisie w z 3 miejsc koło silnika za IV drzwiami zajmuje 2, bo inaczej się nie mieszczą moje nogi, w Manie przy alpinarium przy żadnym miejscu nie mam takiego problemu.BJ pisze:Wiesz co? Naprawdę szukam jakichś widocznych dla pasażera miejsc i sytuacji, gdzie MAN góruje nad Solarisem, ale trochę mi ciężko je znaleźć.
Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
MAN NG313 vs Solaris Urbino 18
A ja kiedyś zapytałem o zdanie kierowcę z R-4 zwolennika MAN-ów i kierowcę z R-1, który lubi Solarisy. Obaj pozostali przy swoim zdaniu. To, co się rzuca w oczy, to fakt, że kierowca z Woronicza chwalił solarisy z serii 81xx, a kierowca ze Stalowej twierdził, że nie lubi solarisów serii 88xx. I tu właśnie tkwi problem, ponieważ kierowca ze Stalowej nie znał solarisów z Woronicza, a kierowca z Woronicza nie jeździł solarisami ze Stalowej (wtedy jeszcze na Woronicza nie było nowych nabytków). Niewykluczone więc, że obaj mieli częściowo rację, wykazując wady i zalety poszczególnych wersji. Ja natomiast nie jestem w stanie stwierdzić, kto mnie bardziej przekonał, bo obaj podawali ważne argumenty zarówno za solarisem, jak i przeciwko niemu. Natomiast nazywanie solarisa chłamem, chińszczyzną itp jest na pewno nadużyciem, biorąc pod uwagę fakt, że po Warszawie wciąż jeżdżą dużo gorsze autobusy.desert_eag pisze:Grunt w tym, że większość kierowców wybiera MAN-a (tak twierdzi większość, z którymi przypadkiem poruszyłem ten temat..). Niestety nie miałem okazji.
Ja jakoś jak wstaje z czwórki nie mam z tym problemówWebsterek pisze:88xx pierwsza czwórka ( między I, a II drzwiami ), wstaje i pach głowa wali w sufit. W Manie wstaje, mam jeszcze dużo miejsca do sufitu...Kolejny...W Solarisie w z 3 miejsc koło silnika za IV drzwiami zajmuje 2, bo inaczej się nie mieszczą moje nogi, w Manie przy alpinarium przy żadnym miejscu nie mam takiego problemu.BJ pisze:Wiesz co? Naprawdę szukam jakichś widocznych dla pasażera miejsc i sytuacji, gdzie MAN góruje nad Solarisem, ale trochę mi ciężko je znaleźć.
Chyba wiadomo co wybrałem
Tylko takim mankamentem jest alpinarium bo jest wyższe niż u poprzedników i potrafie głową po suficie szorować tam jak sie siedzi w samym rogu
Na Klime/Ogrzewanie nie narzekam, komfort jazdy również , Informacja Pasażerska działa na Piątke z Plusem - nie za cicho nie za głośno tylko te fotokomórki i brzęczyk... Ale zmierza w dobrym kierunku
Solaris jak Solaris, dla mnie bez rewelacji
Chociaż ładnie wygląda w tych szatach 
Podobnież są z nimi jakieś problemy, mógłby ktoś zdementować tą plotke?
(Słyszałem że 3 sztuki na silniki stoją
?)
Tylko takim mankamentem jest alpinarium bo jest wyższe niż u poprzedników i potrafie głową po suficie szorować tam jak sie siedzi w samym rogu
Na Klime/Ogrzewanie nie narzekam, komfort jazdy również , Informacja Pasażerska działa na Piątke z Plusem - nie za cicho nie za głośno tylko te fotokomórki i brzęczyk... Ale zmierza w dobrym kierunku
Solaris jak Solaris, dla mnie bez rewelacji
Podobnież są z nimi jakieś problemy, mógłby ktoś zdementować tą plotke?
(Słyszałem że 3 sztuki na silniki stoją
Oczywiście, że Solaris z jednego, prostego powodu: zbędna elektronika i bajery w postaci tablic elektronicznych i innych chujów mujów dzikich węży.
I nie ma znaczenia, czy to MAN czy Solaris. Gdyby Solarisy przyszły z tym całym drogim, zbędnym gównem, które i tak zwykle będzie nie działało lub działało na pół gwizdka, to bym nie zagłosował na nic.
Bo ogólnie to MAN jest jednak trochę solidniejszą marką, choć ostatnio ta różnica zaczyna się powoli zacierać.
Desert, nawet nie komentuj, tego co napisałem, bo nie chce tu spamu.
I nie ma znaczenia, czy to MAN czy Solaris. Gdyby Solarisy przyszły z tym całym drogim, zbędnym gównem, które i tak zwykle będzie nie działało lub działało na pół gwizdka, to bym nie zagłosował na nic.
Bo ogólnie to MAN jest jednak trochę solidniejszą marką, choć ostatnio ta różnica zaczyna się powoli zacierać.
Desert, nawet nie komentuj, tego co napisałem, bo nie chce tu spamu.
-
Scania A597
Dla mnie nowe many działają jak marzenie, solarisy nie są takie fajne,many mają lepszą(wg mnie konstrukcje) i man to marka a solaris to jeszcze taką nie do konća wyrobił opinię sobie, man to ma swojej produkcji silnik a solaris , man ma swoją konstrukcje a solarisy są konstruowane na bazie neoplana, czyli podsumowując MAN miejsce nr 1 Solaris miejsce nr.2
Jeśli tak, to jestem skłonny być trochę bardziej przychylny ku tej całej elektronice.Adam G. pisze:Na chwilę obecną działa wręcz wzorowo, wyświetla nawet przesiadki. To nie Mobilis, jestem więc nastawiony raczej optymistycznie.
Ale tak jak wzięto się za klimatyzację w lato, tak ZTM powinien teraz urządzić polowanie na Mobilis i PKS w kwestii informacji pasażerskiej.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Ja również. Myślę, że mamy do czynienia z, zasadniczym już teraz, kształtowaniem się nowego standardu. I dobrze.Adam G. pisze:Na chwilę obecną działa wręcz wzorowo, wyświetla nawet przesiadki. To nie Mobilis, jestem więc nastawiony raczej optymistycznie.
Wybrałem of kors MANa. Jednak zaznaczam, że mój punkt widzenia jest efektem absolutnie subiektywnej miłości do tej marki.
Oczywiście, że tak.BJ pisze:Ale tak jak wzięto się za klimatyzację w lato, tak ZTM powinien teraz urządzić polowanie na Mobilis i PKS w kwestii informacji pasażerskiej.
@BJ, jestem niezmiernie zadowolony że nie obsmarowałeś MANa gównem jak to masz w zwyczaju a ja Solarisa
Zatem zmierzamy ku lepszemu
Działa to bardzo fajnie póki co i nie można się przyczepić ( przynajmniej jeszcze )
Działa to bardzo fajnie póki co i nie można się przyczepić ( przynajmniej jeszcze )
Dokładnie, też myślałem, że pierwszego dnia podziała, a potem kierowcy będą śmigać ze zwykłymi dechami. Ale póki co jestem pod wrażeniem. Z racji mego miejsca zamieszkania praktycznie codziennie śmigam nowymi MAN-ami i strasznie mi się podobają. Tylko raz trafiłem na 500 jak przedni wyświetlacz zgasł, po czym znów się zapalił itp. ale wynikało to z majstrowania kierowcy przy sterowniku (widać, że pierwszy raz jechał tym wozem).Adam G. pisze:Na chwilę obecną działa wręcz wzorowo, wyświetla nawet przesiadki.
Mam nadzieję, że temat nie zamieni się w wojnę pomiędzy zwolennikami MAN-a, a Solarisa, a Tramlog nie będzie musiał rozdać cukierków.