W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.

Prosimy o zachowanie ostrożności! Megafoniści!

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 23 sty 2011, 20:39

przewoz pisze:W Poznaniu trzeba się przyzwyczaić do specyfiki ogłaszania "wjedzie na tor przy peronie... planowy przyjazd o godzinie 17.00", a zapowiedź idzie już o 16.30 na przykład :)
To jeszcze mało, najlepsze jest "Pociąg... odjedzie z toru przy peronie...", a on... jeszcze nie wjechał :D
przewoz pisze:No i to tyle. Reszta jest jak dla mnie OK.
.
No nie, bo ogłoszenia o składzie "...sześć...wagon drugiej klasy...siedem...wagon drugiej klasy...osiem..." są totalnie nieczytelne. Tzn po chwili słuchania już się zupełnie nie orientujesz, który rodzaj wagonu jest do którego numeru. Sam do dzisiaj nie mam pojęcia, czy najpierw jest numer, czy najpierw rodzaj wagonu :)

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 23 sty 2011, 20:45

piotram pisze:To jeszcze mało, najlepsze jest "Pociąg... odjedzie z toru przy peronie...", a on... jeszcze nie wjechał
Chyba jednak "Pociąg odjedzie..." jest lepsze gdy pociąg już odjechał... Niestety na Śródmieściu się tak zdarza. Spotkałem też zapowiadanie służbowego po fakcie, a to już trochę igranie z bezpieczeństwem (skoro są zapowiadane, to przejeżdżają 60 km/h i nie dają sygnały baczność).

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 23 sty 2011, 20:53

W Poznaniu to chyba komputer zapowiada :-k Pamiętam, jak jakiś czas temu na dworcu leciał w kółko przegląd "co my tu mamy na dworcu" - każdy pociąg był zapowiedziany dobrych kilkanaście razy :D
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 23 sty 2011, 21:01

Tak, zapowiada komputer. Zawsze leci taki "przegląd", każdy pociąg zapowiada się cyklicznie co jakiś czas.

przewoz

Post autor: przewoz » 24 sty 2011, 9:41

piotram pisze:No nie, bo ogłoszenia o składzie "...sześć...wagon drugiej klasy...siedem...wagon drugiej klasy...osiem..." są totalnie nieczytelne.
Brzmią kiepsko, ale da się połapać. Przy czym nie ma rozmieszczenia wagonów we właściwych sektorach, co powoduje potem bieganinę po peronie. Szczególnie teraz, kiedy remontują perony - jest to wkurzające, bo najpierw podają numer peronu tuż przed wjazdem (ostatnio mi podali jak już pociąg wjeżdżał w perony), co już powoduje bieganinę, a potem bieg po peronie do wagonu, bo kwalifikowane z Berlina i Wrocławia w Poznaniu stoją krótko.
Weselej jest w Katowicach. Tam zapowiada człowiek. Ustawienie wagonów też jest zapowiadane, ale tyle razy trafiłem na dokładnie odwrócone zestawienie (szczególnie EC), że wiem, że nie ma co na to liczyć... Do tego te cudowne klapki, które tak często pokazują dziwadła. Honor Śląska jest ratowany przez nienaganne, pełne, głośne i wyraźne zapowiedzi w Gliwicach.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 26 sty 2011, 16:45

Obrazek

Stacje gotowe, ale megafony będą w grudniu

Na przystankach kolejowych: Al. Jerozolimskie oraz Żwirki i Wigury, nie ma megafonów. PKP odpowiadają: – Stacje to był pierwszy etap, megafony – drugi.

Przystanki zostały zbudowane w 2008 roku. Na obydwu nie ma ani kas biletowych, ani poczekalni. – Ale żeby nie zainstalować megafonu, to już jest przesada. Gdy pociąg się opóźnia, to nie wiadomo, czy 10 min, czy godzinę – denerwują się pasażerowie.

Podobnie jest na stacji Służewiec, z której korzysta dużo warszawiaków pracujących w tamtejszych biurowcach. Pozbawieni informacji pasażerowie nie wiedzą, czy mają czekać na pociąg, czy przesiąść się do autobusu i potem wsiąść do metra.

– Stacje Żwirki i Wigury oraz Al. Jerozolimskie powstały w ramach pierwszego etapu modernizacji linii Warszawa – Radom. Natomiast instalację megafonów przewidziano w drugim etapie, kiedy gotowy będzie łącznik z lotniskiem – tłumaczy Jan Telecki z PKP Polskie Linie Kolejowe. I dodaje: – Od grudnia zapowiedzi będą wygłaszane na wszystkich stacjach pomiędzy lotniskiem a Warszawą Zachodnią. Ale będą to tylko informacje o opóźnieniach lub zmianie toru, na który przyjeżdża pociąg – zapowiada Telecki.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,560014_ ... udniu.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 gru 2011, 21:59

grzmucin pisze:Jakiś czas temu na peronach dworca w Radomiu z głośników leciało lokalne radio (nie pamiętam, "Radom" albo "Rekord"), które dopiero w momencie zapowiedzi cichło i pojawiał się głos megafonistki.
ostatnio byłem w Tychach i tam na dworcu oraz peronie też gra muzyka i lokalne radio :)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ness

Post autor: ness » 24 gru 2011, 1:26

spoko, zaiks nawet pkp dobierze sie do dupy ;)

bepe

Post autor: bepe » 24 gru 2011, 14:23

R-9 Chełmska pisze:W Poznaniu to chyba komputer zapowiada :-k Pamiętam, jak jakiś czas temu na dworcu leciał w kółko przegląd "co my tu mamy na dworcu" - każdy pociąg był zapowiedziany dobrych kilkanaście razy :D
Zapowiedzi w Poznaniu są genialne. Uwielbiam to wzrastające napięcie: "Pociąg osobowy do... (emocje) KUTNA przez... (napięcie rośnie) WRZEŚNIĘ... KONIN... KOŁO... odjedzie z toru przy peronie... (tu emocje sięgają zenitu) PIĄTYM". :D

przewoz

Post autor: przewoz » 26 gru 2011, 15:42

Trochę niedokończyłeś.

Zwykle jest tak:

Godzina 15.00, zapowiedź:

"Pociąg osobowy do .... Kutna przez.... Wrześnię, Konin, Koło.. odjedzie z toru przy peronie... trzecim, planowy odjazd pociągu o godzinie 15.25" :]

Adam G.

Post autor: Adam G. » 26 gru 2011, 17:27

przewoz pisze:Trochę niedokończyłeś.

Zwykle jest tak:

Godzina 15.00, zapowiedź:

"Pociąg osobowy do .... Kutna przez.... Wrześnię, Konin, Koło.. odjedzie z toru przy peronie... trzecim, planowy odjazd pociągu o godzinie 15.25" :]
Och nie, zwykle jest "odjedzie wyjątkowo z toru przy peronie..." :) Wszak Poznań Gł. to wyjątkowy dworzec z wyjątkowym lektorem :)
noidea

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 mar 2012, 2:54

http://witeku.wrzuta.pl/audio/7ieLnxrIz ... .03.2012_r.

Czy ktoś mi wytłumaczy o co chodzi w tym komunikacie z wczoraj? :)
Skoro ruch na CMK został przywrócony, to czemu pociągi z Krakowa przyjeżdżały opóźnione przynajmniej o godzinę? I czego dotyczyła informacja o zmienionych godzinach przyjazdu do stacji docelowych?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

przewoz

Post autor: przewoz » 08 mar 2012, 8:57

Nie wszystkie pociągi jechały przez Kozłów. Na początku tylko jeden tor był czynny i część pociągów dalej jechała drogą okrężną.
MeWa pisze:Skoro ruch na CMK
na linii 64. To już nie CMK.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 sie 2012, 19:20

Czy te nowe automagiczne szczekaczki na warszawskich dworcach już nigdy nie będą podawać informacji o tym, z której strony szukać przesyłek konduktorskich? Przy minutowych postojach to trochę problematyczne :/
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

przewoz

Post autor: przewoz » 07 sie 2012, 21:27

Nowe szczekaczki: jak im wpiszesz, tak powiedzą....
"wagon klasy jeden objęte całkowitą rezerwacją miejsc znajdują się w końcu składu pociągu" i takie tam kwiatki... mam wrażenie, że nikt tego nie słucha.

A na Zachodnim niedawno słyszałem "pełną" zapowiedź pociągu WKD:
Pociąg WKD do stacji Grodzisk Mazowiecki Radońska przez stacje Warszawa Reduta, Warszawa... Warszawa...., wjedzie na tor przy peronie pierwszym. Rozkładowy czas odjazdu xx.yy [nie pamiętam], życzmy państwu przyjemniej podróży [albo podobna formułka grzecznościowa].

Padłem. Żadnego pociągu EIC tak nie słyszałem zapowiadanego, choć na pewno mogło się zdarzyć.
Oczywiście dalej jaja.
Pociąg do Mińska stoi sobie już, leci zapowiedź "stoi na torze..." a po chwili "wjedzie na tor...".
Za przeproszeniem, burdel na kółkach.

ODPOWIEDZ