Mozna powiedziec dluzej - pomysl zaby to poczatek lat 90-tych:)inż. Glonojad pisze:Wagony 13N były doprowadzane do jako-takiej sprawności przez lat 10
PESA 120N - technika, eksploatacja, opinie
Chyba nie muszę przypominać co było z Combino w Poznaniu. Tam pojawiła się wada konstrukcyjna. Wszystkie tramwaje muszą przejść choroby wieku dziecięcego, to raczej normalne.Adam G. pisze:No i co z tego? W innych miastach z nowymi tramwajami nie było takich problemów.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
- a/p TALENT
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A widziałeś umowę, że się tak sceptycznie wypowiadasz?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To nie jest odpowiedź na pytanie. Napisałeś "ciekawe stwierdzenie" i "ludziom trzeba cos powiedzieć", więc skoro uważasz, że to była ściema, to udowodnij to jakoś...solaris8315 pisze:No PESA podobno ma rok, żeby te cacka za prawie 7 baniek chodziły jak w zegarku i psuły się normalnieinż. Glonojad pisze:A widziałeś umowę, że się tak sceptycznie wypowiadasz?(czyli rzadziej)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Wrrr...wrrr.., brrr... brrr! - słyszę każdego wieczora zza okien swego domu. Wychodzę na balkon. Spoglądam na pobliską ul. Grójecką i cieszę się, że praca wre. Robotnicy wieczorami przystępują do przebudowy przystanku tramwajowego. Nie denerwuje mnie hałas, bo cieszę się, że już za kilka tygodni pojadę Grójecka i Al. Jerozolimskimi nowoczesnym niskopodłogowym tramwajem z bydgoskiej Pesy. Nie złości mnie nawet, gdy stoję w korku na przebudowywanych Al. Jerozolimskich. Spoglądam wtedy na nowo ułożone tory i liczę dni do zakończenia inwestycji. Ale im bliżej końca, tym bardziej ogarnia mnie przerażenie. Otwieram "Gazetę Stołeczną" i czytam o kolejnej awarii supernowoczesnego tramwaju. Jednego dnia "Gazeta" pisze o zepsutych drzwiach, drugiego - o zablokowanym wózku podwozia. Supertramwaj staje, przyjeżdża ekipa z serwisu wykonawcy i naprawia pojazd. Ruch zamiera na godzinę lub dłużej. A przecież na razie po Warszawie kursują tylko dwa takie tramwaje. Co to będzie, gdy od końca października Alejami i Grójecką ruszy 15 prototypów z bydgoskiej Pesy? Aż strach pomyśleć!
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
SPINNING WORLD
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Po prostu płacimy cenę za używanie wozów prototypowych. Miejmy tylko nadzieję że doświadczenia zebrane podczas użytkowania tych wozów posłużą firmie PESA jako nauczka i kolejne wozy będą tych wad pozbawione. ED-74 też ciągle ma jakieś awarie, taki widocznie urok pionierskich jednostek z PESY 
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Taki jest urok pionierskich jednostek każdego producenta.
I powiem tak - nawet, jeśli Warszawa nie kupi już ani jednej więcej 120ki, bo np. Bombardier stwierdzi, że jednak tramwaj NIE MUSI kosztować 2-2,5M€ i wygra następny przetarg, to i tak będzie to zasługa właśnie PESY, bo nic tak nie mobilizuje, jak ciepły oddech konkurencji. A Alstom czy inny Siemens to niekoniecznie jest konkurencja w tym zakresie.
I powiem tak - nawet, jeśli Warszawa nie kupi już ani jednej więcej 120ki, bo np. Bombardier stwierdzi, że jednak tramwaj NIE MUSI kosztować 2-2,5M€ i wygra następny przetarg, to i tak będzie to zasługa właśnie PESY, bo nic tak nie mobilizuje, jak ciepły oddech konkurencji. A Alstom czy inny Siemens to niekoniecznie jest konkurencja w tym zakresie.
I co z tego wynika? Nic. Jak tramwaje 120N spowszednieja, to GW nie bedzie o tym pisac. Codziennie psuja sie inne tramwaje na miescie i jakos o tym sie nie pisze.Staad pisze:Otwieram "Gazetę Stołeczną" i czytam o kolejnej awarii supernowoczesnego tramwaju.
To chyba normalne, ze przyjezdza serwis....?Staad pisze:Supertramwaj staje, przyjeżdża ekipa z serwisu wykonawcy i naprawia pojazd.
No.... Armagedon i sepy krazace nad Warszawa.Staad pisze:Ruch zamiera na godzinę lub dłużej. A przecież na razie po Warszawie kursują tylko dwa takie tramwaje. Co to będzie, gdy od końca października Alejami i Grójecką ruszy 15 prototypów z bydgoskiej Pesy? Aż strach pomyśleć!
Wagony 120N jezdza po miescie juz kilka dni i jak do tej pory spektakularne zatrzymanie bylo jedno. To nowe wagony i pewne wady maja prawo wyjsc. Tak jak pisalem wczesniej - inne rodzaje wagonow tez przechodzily przez okres chorob wieku dzieciecego.
Pamietaj jeszcze o FPS-ie wciskajacym sie ze swoim prototypem 118N....inz. Glonojad pisze:A Alstom czy inny Siemens to niekoniecznie jest konkurencja w tym zakresie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bardziej bym poważał Skodę, jak opracują niski wózek napędowy (do czego mają tuż-tuż).MisiekK pisze:Pamietaj jeszcze o FPS-ie wciskajacym sie ze swoim prototypem 118N....inz. Glonojad pisze:A Alstom czy inny Siemens to niekoniecznie jest konkurencja w tym zakresie.
Natomiast mnie generalnie rzecz biorąc chodziło w powyższym o co innego - żaden z dużych zachodnich producentów nie wyłamał się z ceną z pewnych widełek (i proszę tu bez NGT6Kr, bo cena za metr jest taka sama jak dla miast zachodnich...).
[ Dodano: 2007-09-05, 12:32 ]
To się akurat wykazać chciałbył któryś z redaktorów "architektonicznych" GW.MisiekK pisze:[
I co z tego wynika? Nic. Jak tramwaje 120N spowszednieja, to GW nie bedzie o tym pisac.
ale rozumiem, że liniowo póki co jeżdżą tylko 2 składy?
=Macierzanki=
711
=Okęcie=
a) 301 > 10/17/33
b) 182 > 10/17
c) 7/9/15 > 182/189/401 > 10/17
=PASZKOWSKIEGO=
2 min buty
POWRÓT
(do Okęcia odwrotnie)
703 > Rynek > 20 min buty
711 > Komorowska > 3 min buty