widocznie Twoje doświadczenia nie są reprezentatywne dla ogółu korzystających z tego przejścia.BJ pisze:Ja jakoś bez problemu przechodziłem przy Kapeli setki razy... A że trzeba poczekać czasem 0.5 minuty - cóż.
Objazdy tramwajowe 2011
Moderator: Wiliam
- MeWa
- Cukiereczek
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
geograf_OSU
http://www.zw.com.pl/artykul/10,585353_ ... rkach.html![]()
Al. Niepodległości: uwięzieni w korkach
Centrum sparaliżowane przez tramwajowy remont. Zarząd Transportu Miejskiego apeluje o porzucenie aut.
Remont torów na skrzyżowaniu al. Niepodległości z Nowowiejską ruszył w sobotę. Już w weekend były tam korki, a wczoraj przejazd zamienił się w horror.
– Kierowcy muszą zostawić auta w domu. Nie ma innego sposobu na korki – mówi wicedyrektor Zarządu Transportu Miejskiego Andrzej Franków. – Teraz auta i autobusy muszą pomieścić się na jednym pasie w każdą stronę.
Rano korek w al. Niepodległości od strony Mokotowa zaczynał się przy Polu Mokotowskim. Stały m.in. Koszykowa, Nowowiejska i Racławicka. Zator rozlał się na inne ulice: Żwirki i Wigury, Marszałkowską i Puławską. Warszawiacy klęli.
– Al. Niepodległości i Chałubińskiego to wielki parking – mówi Paweł Tkacz.
– Apele ZTM by zostawić auta to kpina. Tramwaje zniknęły a autobusy Z-3 uruchomione na czas remontu to żadne wyjście. Szedłem od strony Centralnego, mijając po kilka takich stojących w korkach – narzeka Mariusz Trzeciak z Mokotowa.
Czytelnicy dziwią się, że autobus Z-3, zamiast jechać wzdłuż tras zlikwidowanych linii tramwajowych – czyli al. Jana Pawła II koło Arkadii – skręca w al. Solidarności i jedzie do Okopowej. – Przy Arkadii nie ma miejsca postojowego dla autobusów. Pasażerowie powinni dojechać do kina Femina i tam przesiąść się do tramwaju – podpowiada – dyr. Franków.
Czytelnicy narzekają też na chaos przy przesiadkach na tramwaj skręcający z al. Solidarności w al. Jana Pawła II. Linie 70 i 77 odjeżdżają z różnych przystanków. – Mamy zgadywać, który przyjedzie pierwszy? – pytają.
ZTM tłumaczy to przepustowością układu tramwajowego przy Feminie. Radzi dojechać do Kercelaka i tam wsiąść w 22 albo 27.
ZTM zawiesił linie 10, 14, 16, 17, 35 i 46.
Kierowcy na Chałubińskiego przy Nowowiejskiej muszą pomieścić się na jednej jezdni, która służy do jazdy w obie strony. Pierwszy etap prac – do 8 maja. Więcej na www.ztm.waw.pl.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Przy tej częstotliwości pięć wozów to tylko 16-18 minut w szczycie i 25 w międzyszczycie. Myślisz, że takie postoje na tej linii się nie przydadzą?Kra pisze:A po co 5 wozów ma stać?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Wczoraj i tak było lepiej niż poprzednim razem jak robili remont, bo wczoraj opóżnienia na Z-3 sięgały -30', a poprzednim razem od -60' do -100'. Pasażerowie chcieli wychodzić pomiędzy przystankami i ogólnie byli wkurzeni na ten remontBernard pisze:http://www.zw.com.pl/artykul/10,585353_ ... rkach.htmlObrazek
Al. Niepodległości: uwięzieni w korkach
Centrum sparaliżowane przez tramwajowy remont. Zarząd Transportu Miejskiego apeluje o porzucenie aut.
Remont torów na skrzyżowaniu al. Niepodległości z Nowowiejską ruszył w sobotę. Już w weekend były tam korki, a wczoraj przejazd zamienił się w horror.
– Kierowcy muszą zostawić auta w domu. Nie ma innego sposobu na korki – mówi wicedyrektor Zarządu Transportu Miejskiego Andrzej Franków. – Teraz auta i autobusy muszą pomieścić się na jednym pasie w każdą stronę.
Rano korek w al. Niepodległości od strony Mokotowa zaczynał się przy Polu Mokotowskim. Stały m.in. Koszykowa, Nowowiejska i Racławicka. Zator rozlał się na inne ulice: Żwirki i Wigury, Marszałkowską i Puławską. Warszawiacy klęli.
– Al. Niepodległości i Chałubińskiego to wielki parking – mówi Paweł Tkacz.
– Apele ZTM by zostawić auta to kpina. Tramwaje zniknęły a autobusy Z-3 uruchomione na czas remontu to żadne wyjście. Szedłem od strony Centralnego, mijając po kilka takich stojących w korkach – narzeka Mariusz Trzeciak z Mokotowa.
Czytelnicy dziwią się, że autobus Z-3, zamiast jechać wzdłuż tras zlikwidowanych linii tramwajowych – czyli al. Jana Pawła II koło Arkadii – skręca w al. Solidarności i jedzie do Okopowej. – Przy Arkadii nie ma miejsca postojowego dla autobusów. Pasażerowie powinni dojechać do kina Femina i tam przesiąść się do tramwaju – podpowiada – dyr. Franków.
Czytelnicy narzekają też na chaos przy przesiadkach na tramwaj skręcający z al. Solidarności w al. Jana Pawła II. Linie 70 i 77 odjeżdżają z różnych przystanków. – Mamy zgadywać, który przyjedzie pierwszy? – pytają.
ZTM tłumaczy to przepustowością układu tramwajowego przy Feminie. Radzi dojechać do Kercelaka i tam wsiąść w 22 albo 27.
ZTM zawiesił linie 10, 14, 16, 17, 35 i 46.
Kierowcy na Chałubińskiego przy Nowowiejskiej muszą pomieścić się na jednej jezdni, która służy do jazdy w obie strony. Pierwszy etap prac – do 8 maja. Więcej na www.ztm.waw.pl.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
I koniecznie musiałeś cały artykuł cytować?  ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
W tzw. standardzie pewno tak, Ty zresztą znasz ten temat zdecydowanie lepiej ode mnie. Ja patrzę okiem laika i "uśrednionego" pasażera (bez złośliwości czy prywaty). Dla mnie bus powinien jeździć jak najwięcej (kierowca musi odpocząć co jakiś czas to nie podlega dyskusji) i stąd kiedys wreszcie może zniknie powiązanie bus-kierowca. Takie zwykłego pasażera mocno irytuje fakt, iż on stoi na przystanku a bus czeka spokojnie na pętli, dla wielu to marnotrawstwo pieniędzy - sorki za lekkie odejście od tematu ale tak jakoś wyszło. Pzdr.pawcio pisze:Przy tej częstotliwości pięć wozów to tylko 16-18 minut w szczycie i 25 w międzyszczycie. Myślisz, że takie postoje na tej linii się nie przydadzą?Kra pisze:A po co 5 wozów ma stać?
ps. a dla mnie rda p. Franków jest z grona wypowiedzi "JA WIEM wy się nie znacie" - tak busy i tramy sa z gumy a wielokrotne przesiadki tak dogodne i szybkie, że ..., przyznam, iż dawno nikt mnie tak nie wkurzył.
-
geograf_OSU
Rondo Babka >> zjazd w dół >> w prawo w Burakowską >> zawrotka na mini-rondzie >> postój na prawym pasie na odcinku między mini-rondem a wyjazdem z parkingu Arkadii (ulica 2x2 w tym miejscu nie jest na tyle zatłoczona by nie można było wyłączyć z ruchu jednego pasa).pawcio pisze:Ja to też rozumiem i też bym wolał, by Z-3 dojeżdżało do Radosława. Tylko jeszcze dobrego rozwiązania tej kwestii nie widzę.
Po drugie - wprowadzenie SWL w autobusach (wymiany kierowców tylko między kolejnymi brygadami linii Z-3).
Dogadasz się z Arkadią?mkm101 pisze:Rondo Babka >> zjazd w dół >> w prawo w Burakowską >> zawrotka na mini-rondzie >> postój na prawym pasie na odcinku między mini-rondem a wyjazdem z parkingu Arkadii (ulica 2x2 w tym miejscu nie jest na tyle zatłoczona by nie można było wyłączyć z ruchu jednego pasa).
Biorąc pod uwagę, jakie trudności to napotyka w TW, to w MZA na szybki sukces bym nie liczył. A do SWL-i na pewno będziesz potrzebował ekspedycję. Najbliższa na Pl. Wilsona.mkm101 pisze:Po drugie - wprowadzenie SWL w autobusach (wymiany kierowców tylko między kolejnymi brygadami linii Z-3).
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan