Objazdy tramwajowe 2011

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 kwie 2011, 21:30

BJ pisze:Ja jakoś bez problemu przechodziłem przy Kapeli setki razy... A że trzeba poczekać czasem 0.5 minuty - cóż.
widocznie Twoje doświadczenia nie są reprezentatywne dla ogółu korzystających z tego przejścia.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 04 kwie 2011, 22:31

METALL2357 pisze:Ok. Lecz problem tkwi w tym, że ta droga należy do Arkadii. A oni nie są za bardzo chętnii do tego aby tam na pasie oczekiwały jakieś wozy KM-u, poza Z-5.
Kiedyś podobna sytuacja była z Z-4.
No dobrze, ale przeciez to by bylo tylko na okres remontu a nie stala linia.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 05 kwie 2011, 1:40

Obrazek

Al. Niepodległości: uwięzieni w korkach

Centrum sparaliżowane przez tramwajowy remont. Zarząd Transportu Miejskiego apeluje o porzucenie aut.

Remont torów na skrzyżowaniu al. Niepodległości z Nowowiejską ruszył w sobotę. Już w weekend były tam korki, a wczoraj przejazd zamienił się w horror.

– Kierowcy muszą zostawić auta w domu. Nie ma innego sposobu na korki – mówi wicedyrektor Zarządu Transportu Miejskiego Andrzej Franków. – Teraz auta i autobusy muszą pomieścić się na jednym pasie w każdą stronę.

Rano korek w al. Niepodległości od strony Mokotowa zaczynał się przy Polu Mokotowskim. Stały m.in. Koszykowa, Nowowiejska i Racławicka. Zator rozlał się na inne ulice: Żwirki i Wigury, Marszałkowską i Puławską. Warszawiacy klęli.

– Al. Niepodległości i Chałubińskiego to wielki parking – mówi Paweł Tkacz.

– Apele ZTM by zostawić auta to kpina. Tramwaje zniknęły a autobusy Z-3 uruchomione na czas remontu to żadne wyjście. Szedłem od strony Centralnego, mijając po kilka takich stojących w korkach – narzeka Mariusz Trzeciak z Mokotowa.

Czytelnicy dziwią się, że autobus Z-3, zamiast jechać wzdłuż tras zlikwidowanych linii tramwajowych – czyli al. Jana Pawła II koło Arkadii – skręca w al. Solidarności i jedzie do Okopowej. – Przy Arkadii nie ma miejsca postojowego dla autobusów. Pasażerowie powinni dojechać do kina Femina i tam przesiąść się do tramwaju – podpowiada – dyr. Franków.

Czytelnicy narzekają też na chaos przy przesiadkach na tramwaj skręcający z al. Solidarności w al. Jana Pawła II. Linie 70 i 77 odjeżdżają z różnych przystanków. – Mamy zgadywać, który przyjedzie pierwszy? – pytają.

ZTM tłumaczy to przepustowością układu tramwajowego przy Feminie. Radzi dojechać do Kercelaka i tam wsiąść w 22 albo 27.

ZTM zawiesił linie 10, 14, 16, 17, 35 i 46.

Kierowcy na Chałubińskiego przy Nowowiejskiej muszą pomieścić się na jednej jezdni, która służy do jazdy w obie strony. Pierwszy etap prac – do 8 maja. Więcej na www.ztm.waw.pl.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,585353_ ... rkach.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 kwie 2011, 7:14

Kra pisze:A po co 5 wozów ma stać?
Przy tej częstotliwości pięć wozów to tylko 16-18 minut w szczycie i 25 w międzyszczycie. Myślisz, że takie postoje na tej linii się nie przydadzą?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Walas

Post autor: Walas » 05 kwie 2011, 8:56

Bernard pisze:
Obrazek

Al. Niepodległości: uwięzieni w korkach

Centrum sparaliżowane przez tramwajowy remont. Zarząd Transportu Miejskiego apeluje o porzucenie aut.

Remont torów na skrzyżowaniu al. Niepodległości z Nowowiejską ruszył w sobotę. Już w weekend były tam korki, a wczoraj przejazd zamienił się w horror.

– Kierowcy muszą zostawić auta w domu. Nie ma innego sposobu na korki – mówi wicedyrektor Zarządu Transportu Miejskiego Andrzej Franków. – Teraz auta i autobusy muszą pomieścić się na jednym pasie w każdą stronę.

Rano korek w al. Niepodległości od strony Mokotowa zaczynał się przy Polu Mokotowskim. Stały m.in. Koszykowa, Nowowiejska i Racławicka. Zator rozlał się na inne ulice: Żwirki i Wigury, Marszałkowską i Puławską. Warszawiacy klęli.

– Al. Niepodległości i Chałubińskiego to wielki parking – mówi Paweł Tkacz.

– Apele ZTM by zostawić auta to kpina. Tramwaje zniknęły a autobusy Z-3 uruchomione na czas remontu to żadne wyjście. Szedłem od strony Centralnego, mijając po kilka takich stojących w korkach – narzeka Mariusz Trzeciak z Mokotowa.

Czytelnicy dziwią się, że autobus Z-3, zamiast jechać wzdłuż tras zlikwidowanych linii tramwajowych – czyli al. Jana Pawła II koło Arkadii – skręca w al. Solidarności i jedzie do Okopowej. – Przy Arkadii nie ma miejsca postojowego dla autobusów. Pasażerowie powinni dojechać do kina Femina i tam przesiąść się do tramwaju – podpowiada – dyr. Franków.

Czytelnicy narzekają też na chaos przy przesiadkach na tramwaj skręcający z al. Solidarności w al. Jana Pawła II. Linie 70 i 77 odjeżdżają z różnych przystanków. – Mamy zgadywać, który przyjedzie pierwszy? – pytają.

ZTM tłumaczy to przepustowością układu tramwajowego przy Feminie. Radzi dojechać do Kercelaka i tam wsiąść w 22 albo 27.

ZTM zawiesił linie 10, 14, 16, 17, 35 i 46.

Kierowcy na Chałubińskiego przy Nowowiejskiej muszą pomieścić się na jednej jezdni, która służy do jazdy w obie strony. Pierwszy etap prac – do 8 maja. Więcej na www.ztm.waw.pl.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,585353_ ... rkach.html
Wczoraj i tak było lepiej niż poprzednim razem jak robili remont, bo wczoraj opóżnienia na Z-3 sięgały -30', a poprzednim razem od -60' do -100'. Pasażerowie chcieli wychodzić pomiędzy przystankami i ogólnie byli wkurzeni na ten remont :D .
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 kwie 2011, 10:05

I koniecznie musiałeś cały artykuł cytować? ](*,)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Kra

Post autor: Kra » 05 kwie 2011, 12:26

pawcio pisze:
Kra pisze:A po co 5 wozów ma stać?
Przy tej częstotliwości pięć wozów to tylko 16-18 minut w szczycie i 25 w międzyszczycie. Myślisz, że takie postoje na tej linii się nie przydadzą?
W tzw. standardzie pewno tak, Ty zresztą znasz ten temat zdecydowanie lepiej ode mnie. Ja patrzę okiem laika i "uśrednionego" pasażera (bez złośliwości czy prywaty). Dla mnie bus powinien jeździć jak najwięcej (kierowca musi odpocząć co jakiś czas to nie podlega dyskusji) i stąd kiedys wreszcie może zniknie powiązanie bus-kierowca. Takie zwykłego pasażera mocno irytuje fakt, iż on stoi na przystanku a bus czeka spokojnie na pętli, dla wielu to marnotrawstwo pieniędzy - sorki za lekkie odejście od tematu ale tak jakoś wyszło. Pzdr.
ps. a dla mnie rda p. Franków jest z grona wypowiedzi "JA WIEM wy się nie znacie" - tak busy i tramy sa z gumy a wielokrotne przesiadki tak dogodne i szybkie, że ..., przyznam, iż dawno nikt mnie tak nie wkurzył.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 kwie 2011, 12:27

Ja to też rozumiem i też bym wolał, by Z-3 dojeżdżało do Radosława. Tylko jeszcze dobrego rozwiązania tej kwestii nie widzę.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 05 kwie 2011, 15:42

pawcio pisze:Tylko jeszcze dobrego rozwiązania tej kwestii nie widzę
MichalJ jus podal dobre rozwiazanie.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 05 kwie 2011, 21:32

pawcio pisze:Ja to też rozumiem i też bym wolał, by Z-3 dojeżdżało do Radosława. Tylko jeszcze dobrego rozwiązania tej kwestii nie widzę.
A nie mogą zawracać na rondzie i stać na prawym pasie potem między Dziką a Stawkami?
ŁK

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 05 kwie 2011, 22:32

Szkoda, że na tyłach Arkadii nie znalazłoby się miejsce na tymczasowy postój. Chociaż to niestety zawsze dodatkowe minuty plus stanie w korkach przez rondem od strony Żoliborza.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 05 kwie 2011, 23:49

pawcio pisze:Ja to też rozumiem i też bym wolał, by Z-3 dojeżdżało do Radosława. Tylko jeszcze dobrego rozwiązania tej kwestii nie widzę.
Rondo Babka >> zjazd w dół >> w prawo w Burakowską >> zawrotka na mini-rondzie >> postój na prawym pasie na odcinku między mini-rondem a wyjazdem z parkingu Arkadii (ulica 2x2 w tym miejscu nie jest na tyle zatłoczona by nie można było wyłączyć z ruchu jednego pasa).
Po drugie - wprowadzenie SWL w autobusach (wymiany kierowców tylko między kolejnymi brygadami linii Z-3).

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 kwie 2011, 6:59

mkm101 pisze:Rondo Babka >> zjazd w dół >> w prawo w Burakowską >> zawrotka na mini-rondzie >> postój na prawym pasie na odcinku między mini-rondem a wyjazdem z parkingu Arkadii (ulica 2x2 w tym miejscu nie jest na tyle zatłoczona by nie można było wyłączyć z ruchu jednego pasa).
Dogadasz się z Arkadią?
mkm101 pisze:Po drugie - wprowadzenie SWL w autobusach (wymiany kierowców tylko między kolejnymi brygadami linii Z-3).
Biorąc pod uwagę, jakie trudności to napotyka w TW, to w MZA na szybki sukces bym nie liczył. A do SWL-i na pewno będziesz potrzebował ekspedycję. Najbliższa na Pl. Wilsona.

mariow

Post autor: mariow » 06 kwie 2011, 8:39

pawcio pisze:Dogadasz się z Arkadią?
a to on ma to robić?
a ZTM próbował chociaz?
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 kwie 2011, 9:16

Nie mam pojęcia, ale z historii wiem, że proste to to nie jest.

ODPOWIEDZ