(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 maja 2008, 10:29

Południowa Dzielnica Przemysłowa Służewiec.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 maja 2008, 19:58

W zasadzie miałem nie komentować żałosnych harców pt. "kolejna nieudana reforma sieci tramwajowej", ponieważ nie mam czasu a zwłaszcza ochoty na dogłębną analizę z propozycjami rozwiązań. Widzę jednak, że wszelkie konstruktywne pomysły giną pod przerażającą szczerością dogmatów w rodzaju "lepiej wozić powietrze na Puławskiej niż pasżerów na Marszałkowskiej", a ważne a celne pytania pomijane są milczeniem - nie łudzę się przy tym, że to milczenie ze wstydu, dlatego w kilku żołnierskich słowa przedstawię, dlaczego uważam ową 'reformę' za ww. harce.

1) wzmacnianie ciągów przesyconych i cięcie ciągów przeciążonych - było do znudzenia: grupa 1 to Puławska czy Jagiellońska, grupa 2 to np. Bemowo.
2) upieranie się przy potrójniakach, w których ślepy zauważy nawet wolne miejsca siedzące w szczycie. O śliczniutkim blokowaniu przejść dla pieszych czy, o zgrozo, skrzyżowań przez "piąty wagon" na nieprzystosowanej do tego rozwiązania infrastrukturze nie wspomnę... było to zresztą wałkowane do znudzenia gdzie indziej, nie będę się powtarzał - napiszę jedynie, że z fascynacją będę obserwował sajgon jaki na placu Zawiszy wprowadzi trójwagonowe 1.
3) a teraz clou - (epitety wycięte) "koordynacja" w wykonaniu zwłaszcza zestawów "mocna + silna", ale nie tylko. Konkretne przykłady:
A. 13 + 23: 2-4-6//5-10 - geniusz to musiał wymyślić... oczywiście, zaraz ktoś powie "no przecież w szczycie się nie pogorszyl maksymalny czas oczekiwania" - szkoda tylko, że z punktu widzenia tych pasażerów w tramwaju "po 6 minutach" niespecjalnie się też poprawił... w międzysczycie i DS - no comments, 23 było zgrana z 13 pół-na-pół i dlaczego nie może być do niego dostosowane także i teraz, nie łapię. Rozumiem, że częstszy kurs na Bemowo z Rarsenału autobusu niż tramwaju to element promocji systemu tramwajowego? ](*,)

B. 7 + 9 poza szczytem i w DS: //7-4-4, normalnie śliczniutkie, dość często do kompletu 7 tuż przed gwarantowanym kursem Pesy, która ją radośnie dogania. Co na 7 robi w takim układzie niskopodłogowiec, Bóg jeden raczy wiedzieć. A tak, bo z pewnością niepełnosprawni czekają 2 godziny na tramwaj w konkretnej relacji, mając do wyboru dużo krótszą podróż z przesiadkami, na przykład z wykorzystaniem autobusów... no, ale to wymagałoby zmiany systemowej do rozdysponowania taboru niskiego na tramliniach, a ZTM woli go trwonić na takie kursy co 2 godziny zamiast postarać się o częstsze kursy chociaż 1 linii w danym korytarzu.

C. 14 + 35. Miało być tak "busmanowo pięknie" a wyszło... 6-4-2 w szczycie porannym na Politechnikę (do tego na Naruciaku z różnych przystanków), w szczycie popołudniowym z Politechniki już dużo lepiej - tylko 3-3-6. ](*,)

D. 14 + 18. Miało być tak "busmanowo pięknie" a wyszło... tak, 4-2-6. ](*,)

E. 1 + 2 w szczycie popołudniowym. Jak wyżej. A potem pieprzenie, że "może by tak TW poprawiły jakoś podróży biednym pasażerom 1ki, dodając trzecie wagony"... ](*,) ](*,)

F. 4+36+18: w szczycie na wspólnym odcinku jakoś to jeszcze wygląda - chociaż żal ciągnięcia 36 aż do Wyścigów - ale poza szczytem mamy kolejny popis pt. 2-9-4 (!!!) w jedną stronę i 2-5-8 w drugą. Nie spodziewałem się, że w pozaszczytowym układzie taki babol będzie...

Coś by się jeszcze znalazło - na przykład utrzymywanie kretyńskich drugich przystanków przy wymarłym Jarmarku "Europa" albo "oszczędnościowa" zamiana końcówkami 2 i 28, która nie tylko zeżarła więcej brygad niż wcześniej, ale do kompletu wprowadziła durną obsługę mieszaną linii 28 - bo w tak dużą i regularną zmienność potoków, by robić solówkowo - składowy przekładaniec to nie uwierzę - ale muszę dbać o ciśnienie.

I tak nie spodziewam się rzeczowej odpowiedzi - w końcu "konstruktywizm" i "da się rozmawiać" jest wyłącznie wtedy, gdy się Kolegów z ZTM chwali... po reakcjach na niegłupie pomysły przedstawiane powyżej w jednej czy drugiej kwestii widzę, że to strata czasu z ich strony.

Żal. I wstyd mi za TW, że nie protestują. A ponoć to ZTM jest "zbrojnym ramieniem pasażerów"...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 28 maja 2008, 20:08

inż. Glonojad pisze:z fascynacją będę obserwował sajgon jaki na placu Zawiszy wprowadzi trójwagonowe 1.
Zapomnij o 3x105Na na 1. Na Bonifraterskiej i Wybrzeżu Helskim się nie mieści trzeci wagon.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 maja 2008, 20:10

solaris8315 pisze:
inż. Glonojad pisze:z fascynacją będę obserwował sajgon jaki na placu Zawiszy wprowadzi trójwagonowe 1.
Zapomnij o 3x105Na na 1. Na Bonifraterskiej i Wybrzeżu Helskim się nie mieści trzeci wagon.
Się każe TW dostawić płyt EPT, jak na Placu Kasztelańskim. Ułańska fantazja harcerzy nie takie przeszkody skostniałego betonu pokonywała. :sick:

Aha, na Rondzie Babka zapewne też, bowiem tramwaj który na rondo wjedzie dość długo czeka na zjazd, niestety.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 28 maja 2008, 20:12

inż. Glonojad pisze:
solaris8315 pisze:Zapomnij o 3x105Na na 1. Na Bonifraterskiej i Wybrzeżu Helskim się nie mieści trzeci wagon.
Się każe TW dostawić płyt EPT, jak na Placu Kasztelańskim. Ułańska fantazja harcerzy nie takie przeszkody skostniałego betonu pokonywała. :sick:
W przypadku Bonifraterskiej to jeszcze się da, z Wybrzeżem Helskim to już nie da rady. No chyba że wytną trochę filarów Mostu Gdańskiego :-$

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 maja 2008, 20:14

Zlikwiduje się przystanek.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 maja 2008, 20:15

Fikander pisze:Zlikwiduje się przystanek.
Raczej wprowadzi zakaz otwierania drzwi w trzecim wagonie. Przecież tą linią jeździ się wyłącznie w relacji Bródno - Metro.
Albo nie, wiem - postój na dwa razy... :D

Tak czy siak - to nie mój pomysł, nie mnie tłumaczcie jego wady...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 28 maja 2008, 20:18

Swoją drogą, może mi ktoś wyjaśni, czemu na przystanku TWARDOWSKA nie wiem ile - wysiadającym przed pętlą - zatrzymuje się tylko 6, a 5 i 17 omijają? ;>
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 maja 2008, 20:19

Sabotażysta. :p

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 28 maja 2008, 20:22

solaris8315 pisze:W przypadku Bonifraterskiej to jeszcze się da, z Wybrzeżem Helskim to już nie da rady. No chyba że wytną trochę filarów Mostu Gdańskiego :-$
Jest jeszcze "murek" przy samym tunelu możliwy do usunięcia :)
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 maja 2008, 20:22

Paweł D. pisze:[Trudno mi dyskutować czy dobrym czy złym. Ale wiem jedno - preferowanym bo szybszym.
Taaak, od 20 sekund do całych 2:20...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 maja 2008, 20:35

Fikander pisze:Swoją drogą, może mi ktoś wyjaśni, czemu na przystanku TWARDOWSKA nie wiem ile - wysiadającym przed pętlą - zatrzymuje się tylko 6, a 5 i 17 omijają? ;>
Bo za chwilę 6 się tam przestanie zatrzymywać, a tak byś miał niepotrzebny dodatkowy przystanek.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 28 maja 2008, 20:41

Bastian pisze:Bo za chwilę 6 się tam przestanie zatrzymywać,
Jak długo 6-tka tam się zatrzymywała?

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 28 maja 2008, 20:44

inż. Glonojad pisze:Raczej wprowadzi zakaz otwierania drzwi w trzecim wagonie. Przecież tą linią jeździ się wyłącznie w relacji Bródno - Metro.
Albo się wpisze w rozkład "X - kurs z pominięciem przystanku WYBRZEŻE HELSKIE" ;)

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 28 maja 2008, 20:47

solaris8315 pisze:
inż. Glonojad pisze:Raczej wprowadzi zakaz otwierania drzwi w trzecim wagonie. Przecież tą linią jeździ się wyłącznie w relacji Bródno - Metro.
Albo się wpisze w rozkład "X - kurs z pominięciem przystanku WYBRZEŻE HELSKIE" ;)
No, to jest całkiem niezły pomysł :) Mieszkańcy Bródna z pewnością sie ucieszą :)
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

ODPOWIEDZ