Kącik porad komputerowych

Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 12 maja 2013, 10:56

Jestem posiadaczem od jakiegoś czasu telefonu Samsung S5690 - tak słowem wstępu. Na telefonach w kwestii technicznej za bardzo się nie znam, więc pytam tutaj - od jakiegoś czasu przy próbie aktualizacji niektórych aplikacji wyświetla mi informację o braku miejsca na dysku, przez co programy nie mogą zostać zaktualizowane - problem nie dotyczy aplikacji zainstalowanych na karcie pamięci i stąd moje pytanie: czy da się jakoś ustawić w Androidzie, żeby wszystkie aplikacje instalował na owej karcie pamięci?

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 12 maja 2013, 13:19

Nie wiem, ale mam podobny problem w swojej Xperii - a miejsca powinno spokojnie starczyć na przeprowadzenie tych aktualizacji...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 13 maja 2013, 13:51

Mam zdjęcie w .orf (plik typu RAW) z jakiejś lustrzanki Olympusa. W jaki sposób mogę się dobrać do EXIFa (a konkretnie - do trybu balansu bieli)? Otwierałem w InfanView i nic nie ma (a pamiętam, że na laboratorium przeglądałem EXIFa w poszukiwaniu jednej informacji).
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Teokryt

Post autor: Teokryt » 13 maja 2013, 14:04

Sprawdź w XnView (btw kto jeszcze używa Irfana???)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 maja 2013, 14:19

A czego się teraz używa?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Teokryt

Post autor: Teokryt » 13 maja 2013, 14:26

XnView. Znacznie logiczniejszy interfejs. otwiera duże pliki nawet z dziwnymi typami.
http://www.xnview.com/en/xnview/#
Obrazek

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 13 maja 2013, 14:45

Teokryt pisze:(btw kto jeszcze używa Irfana???)
Zakład Inżynierii Fotonicznej, przedmiot laboratorium Optomechatroniki :term:
Ok, działa. Dzięki.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 13 maja 2013, 18:04

Teokryt pisze: (btw kto jeszcze używa Irfana???)
Ja używam - proste, intuicyjne, szybkie.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
panzerloud

Post autor: panzerloud » 13 maja 2013, 19:33

Domas pisze:Jestem posiadaczem od jakiegoś czasu telefonu Samsung S5690 - tak słowem wstępu. Na telefonach w kwestii technicznej za bardzo się nie znam, więc pytam tutaj - od jakiegoś czasu przy próbie aktualizacji niektórych aplikacji wyświetla mi informację o braku miejsca na dysku, przez co programy nie mogą zostać zaktualizowane - problem nie dotyczy aplikacji zainstalowanych na karcie pamięci i stąd moje pytanie: czy da się jakoś ustawić w Androidzie, żeby wszystkie aplikacje instalował na owej karcie pamięci?
Nie da się tego ustawić w Androidzie. Od wersji 2.2(Froyo), pojawił się ten luksus że w ogóle można bez pomocy zewnętrznych aplikacji przenieść programy na kartę SD, jednak opcja żeby wybrać podczas instalacji, czy instalować na wbudowanej czy zewnętrznej karcie pamięci, nie występuje nawet w najnowszym 4.2.2(Jelly Bean). Zresztą... od momentu w którym wprowadzono funkcjonalność wielu użytkowników, i tym samym zrezygnowano z ubiFS na rzecz ext4, ujednolicona przestrzeń wydaje się być jedynym sensownym rozwiązaniem(zewnętrzna karta SD tworzy wspólny system plików z wewnętrzną). Także nie liczyłbym że kiedyś wprowadzą funkcjonalność wyboru, gdzie zainstalować. Wydaje mi się że jedyne co możesz zrobić to kupić jakąś (przynajmniej) 16GB kartę pamięci i poprzenosić zainstalowane w telefonie aplikacje, właśnie na zewnętrzną kartę SD, i nie przejmuj się że ten samsung nie ma aktualizacji do ICS czy JB. Zresztą sam zobacz że nowy Jelly Bean, nie dzieli już kart pamięci na wewnętrzną i zewnętrzną.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 13 maja 2013, 19:45

Teokryt pisze:(btw kto jeszcze używa Irfana???)
Ja. Wciskali nam to na informatyce na św. wydziale i tak mi zostało, bo z obróbki grafik korzystam sporadycznie.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
moonwalker

Post autor: moonwalker » 19 maja 2013, 17:38

Koledzy, napotkałem dziś (mimo, że nic nie zmieniałem) na problem na linii Opera - Java. Obawiam się, że sobie sam nie poradzę. Tak więc proszę o pomoc.

Otóż teraz za każdym razem jak uruchamia mi się Java w Operze, wyskakuje następujący komunikat (patrz: załącznik "Java - problem"). Mam zainstalowaną najnowszą wersję Opery, jak i Javy (patrz: załącznik "Java - wtyczka"). A mimo to za każdym razem tak się robi. Cokolwiek nacisnę na tym komunikacie, to i tak nie działa. Nie wiem jak mam temu poradzić..

Macie jakieś pomysły?
Załączniki
Java - wtyczka.jpg
Java - problem.jpg

Teokryt

Post autor: Teokryt » 19 maja 2013, 18:23

Wywal cała jave jaką masz, wszystkie wtyczki, do czysta.
Potem zainstaluj tę javę:
http://www.oracle.com/technetwork/java/ ... index.html (JDK).
Obrazek

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 23 maja 2013, 5:04

Jesteś pewien, że pełne JDK jest potrzebne?

Awatar użytkownika
moonwalker

Post autor: moonwalker » 25 maja 2013, 12:44

Teokryt pisze:Wywal cała jave jaką masz, wszystkie wtyczki, do czysta.
Potem zainstaluj tę javę:
http://www.oracle.com/technetwork/java/ ... index.html (JDK).
Zrobiłem tak i teraz w ogóle w Operze jest jakoby brakowało wtyczki Java (z resztą IE podobnie reaguje)

Przykładowo Czateria w załączniku.

A zainstalowną mam taką wersję Javy (w załączniku).
Załączniki
panel.gif
brak wtyczki.jpg

Teokryt

Post autor: Teokryt » 25 maja 2013, 16:48

:O
Dzikie, teraz chyba tylko reinstalacja na czysto opery wchodzi w grę, chociaż sprobuj w ogóle ja zreinstalowac, u mnie wspomniana strona działa, wtyczki też, cud miód.
Obrazek

ODPOWIEDZ