Priorytety dla tramwajów

Moderator: Wiliam

grzegorz

Post autor: grzegorz » 30 sty 2016, 17:55

gfedorynski pisze:Pytanie, czy np. wdrożenie priorytetów wszędzie nie zwiększy jakoś zauważalnie wypadkowości.
Bo - ponieważ? A może właśnie będzie sygnałem, żeby nie wp... się na tory, jak tramwaj się zbliża?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 30 sty 2016, 20:01

Pytanie, czy np. wdrożenie priorytetów wszędzie nie zwiększy jakoś zauważalnie wypadkowości.
Wszystko jest możliwe, ale w nowych programach:
- zwykle tramwaj jest obsługiwany w fazach bezkolizyjnych,
- zwykle tramwaj ma zielone wtedy, kiedy jedzie; a kiedy nie jedzie, to ma czerwone, a piesi zielone :arrow: zwiększa się poziom zaufania do światłą zielonego.

Oczywiście program sygnalizacji można w majestacie prawa spartaczyć, począwszy od czasów międzyzielonych a na sekwencjach fazowych skończywszy. Zawsze da się coś zrobić źle. Ale czy jest jakikolwiek związek tego z priorytetem tramwajowym?

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 31 sty 2016, 18:28

Pierwszy raz miałem okazję jeździć na Annopol po uruchomieniu priorytetu i morda cieszyła mi się niczym u dziecka które zobaczylo prezenty pod choinkę :D Rewela! Super! :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 sty 2016, 20:13

Przyznaj się, gdzie odstawałeś? :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 31 sty 2016, 20:51

Żaba w stronę Centrum oraz Bródnowska w stronę Annopola.

gfedorynski

Post autor: gfedorynski » 01 lut 2016, 8:12

Wszystko jest możliwe, ale w nowych programach:
- zwykle tramwaj jest obsługiwany w fazach bezkolizyjnych,
- zwykle tramwaj ma zielone wtedy, kiedy jedzie; a kiedy nie jedzie, to ma czerwone, a piesi zielone :arrow: zwiększa się poziom zaufania do światłą zielonego.
Tak, ale przy skali ruchu tramwajów w Warszawie, może się okazać, że więcej wypadków mamy tylko dlatego, że po prostu tramwaje jeżdżą szybciej. Zresztą może być to zawinione przez wszystkich uczestników ruchu.

Ja nie mówię, że tak będzie. Zobaczymy.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 01 lut 2016, 9:31

Tramwaje nie będą jeździć szybciej, tylko stać na czerwonym krócej. Stanie bez sensu na czerwonym świetle nie wpływa na pozytywnie na bezpieczeństwo, raczej odwrotnie. Olewanie przez motorniczych czerwonego światła stąd się właśnie wzięło.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 01 lut 2016, 10:03

Jarek pisze: Olewanie przez motorniczych czerwonego światła stąd się właśnie wzięło.
O właśnie, to kiedy wreszcie znikną te przeklęte światła po środku Wilsona?

gfedorynski

Post autor: gfedorynski » 01 lut 2016, 10:09

Tramwaje nie będą jeździć szybciej, tylko stać na czerwonym krócej.
Ok, powiedzmy że dynamiczniej. Są miejsca, gdzie kierowcy są przyzwyczajeni, że tramwaj "na pewno stanie".

osa

Post autor: osa » 01 lut 2016, 20:06

person pisze:
Jarek pisze: Olewanie przez motorniczych czerwonego światła stąd się właśnie wzięło.
O właśnie, to kiedy wreszcie znikną te przeklęte światła po środku Wilsona?
Zaobserwowane w styczniu: "15" w stronę centrum nie zatrzymywała się ani pośrodku pl. Wilsona, ani zjeżdżając z placu w Mickiewicza. A w kierunku Marymontu motorniczowie ignorowali sygnalizację pośrodku placu. Pamiętam jednak zapowiedzi, że sygnalizacja miała zostać dostrojona dla wszystkich (nadal na czerwonym tkwią autobusy) najpierw w listopadzie, a potem w styczniu. I co? Nico.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 lut 2016, 22:31

Zima.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 01 lut 2016, 23:06

Już kiedyś podawałem tu te obliczenia - 1 minuta na kółku 100-minutowym to o ok. 1% większa wydajność systemu.
Gdyby udało się przyśpieszyć całą sieć o minutę, to przy 700 brygadach to zwolniłoby się 7 brygad, czyli linia co 15 minut przy kółku 100-minutowym.
Przy takich Jerozolimskich 2 minuty (2%) to jest 1 tramwaj na godzinę więcej (jeśli jeździ ich ok. 50).
ŁK

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 lut 2016, 6:27

Z reguły tramwaje jeżdżą w dwie strony, a na danym odcinku jest więcej, niż jedna linia, więc każda "tylkominuta" się liczy...

gfedorynski

Post autor: gfedorynski » 02 lut 2016, 8:43

W ogóle przydałoby się jakoś zauważyć w mediach (osa?) że taka niepozorna modernizacja Żerania dała więcej tramwajom, niż głośno odtrąbiona "modernizacja" Alej Jerozolimskich, która była w istocie remontem torów tylko.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 02 lut 2016, 8:57

Nie wiem czy nie lepiej cieszyć się tym, co dobrze wyszło w ciszy i spokoju, niż urazić "ego" kogoś, komu tramwaje są "solą w oku".
Pod artykułem zaraz pojawią się tak debilne komentarze, że niewykluczone że przyjdzie "prikaz z góry" aby załączyć stałoczasówkę....

ODPOWIEDZ