Priorytety dla tramwajów

Moderator: Wiliam

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 02 lut 2016, 9:36

Glonojad pisze:Z reguły tramwaje jeżdżą w dwie strony, a na danym odcinku jest więcej, niż jedna linia, więc każda "tylkominuta" się liczy...
No to mowie ze kółko, 100 minut jest dla ustalenia uwagi.

Dodano po 4 minutach 57 sekundach:
Paweł D. pisze:Nie wiem czy nie lepiej cieszyć się tym, co dobrze wyszło w ciszy i spokoju, niż urazić "ego" kogoś, komu tramwaje są "solą w oku".
Pod artykułem zaraz pojawią się tak debilne komentarze, że niewykluczone że przyjdzie "prikaz z góry" aby załączyć stałoczasówkę....
Teoretycznie skrajnym przypadkiem priorytetu jest non stop zielone dla tramwajów. Dlatego trzeba miec na uwadze właśnie to, zeby nie przekroczyć granicy. Myślę, że Jarek zrobił to bardzo dobrze i wykorzystał swój potencjał oraz pasję, dlatego takiej sytuacji tu nie bedzie - bo mimo lekkich zawirowań, jest w stanie udowodnić, że fazy tramwajowe są tylko przesunięte. Jak przy staloczasowce samochody stoją, a tramwaju nie ma mimo, iż ma zielone, to straty są/mogą byc większe. Zakładamy, że i tak musi przejechać stała liczba tramwajów na godzinę, wiec lepiej jak mają zielone gdy są, a nie gdy ich nie ma. Mam nadzieję, że wszyscy decydenci są w stanie zrozumieć matematykę. Trzeba tylko zaakceptować niestałość swiata :)
ŁK

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 02 lut 2016, 9:45

Nie wiem czy nie lepiej cieszyć się tym, co dobrze wyszło w ciszy i spokoju, niż urazić "ego" kogoś, komu tramwaje są "solą w oku".
Pod artykułem zaraz pojawią się tak debilne komentarze, że niewykluczone że przyjdzie "prikaz z góry" aby załączyć stałoczasówkę....
Myślę, że można działać póki co po cichu, ale w pewnym momencie przyjdzie czas na chwalenie się.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 lut 2016, 18:44

Paweł D. pisze:Nie wiem czy nie lepiej cieszyć się tym, co dobrze wyszło w ciszy i spokoju, niż urazić "ego" kogoś, komu tramwaje są "solą w oku".
Już się zaczęło narzekanie, że jeden słupek w innym kolorze, a donice blokowały przejście (co prawda przez kilka godzin, ale wierszówka się liczy). Może to urabianie gruntu?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

mcdm

Post autor: mcdm » 02 lut 2016, 19:11

Przydałaby się korekta na skrzyżowaniu Powstańców Sląskich i Górczewskiej (z południa na zachód), gdzie światło dla skręcających w lewo trwa kilka sekund.
Zdążają góra 3 samochody. Potem czekanie. I tak żeby skręcić trzeba nieraz czekać 3 cykle. Szczególnie źle jest ok 17tej, kiedy ruch na wprost Powstańców Sląskich w kier. Dzwigowej jest niewielki.

Post został przeniesiony z "Sygnalizacji Świetlnej", gdyż mowa jest o skrzyżowaniu z ruchem tramwajowym.
Wiliam

osa

Post autor: osa » 02 lut 2016, 19:54

Żadnej wierszówki za pisanie nie było i nie ma. A ustawienie donic obok słupków ze zwężeniem chodnika było tak wielką głupotą, że wypadałoby przyznać się do błędu. Nie pierwszego zresztą na ul. 11 Listopada, bo kilka miesięcy wcześniej zostałyby niepotrzebnie wycięte drzewa, gdyby ludzie nie stanęli w ich obronie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 lut 2016, 22:40

No i do błędu się przyznano i szybko go usunięto.

Wypadałoby natomiast nie drukowacć artykułów nieaktualnych już w chwili publikacji.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 02 lut 2016, 23:01

wypadałoby przyznać się do błędu. Nie pierwszego zresztą na ul. 11 Listopada, bo kilka miesięcy wcześniej zostałyby niepotrzebnie wycięte drzewa, gdyby ludzie nie stanęli w ich obronie.
I teraz drzewa blokują widoczność sygnalizatorów. Na przykład taki drapak, jak poniżej. Stan fitosanitarny fatalny. Niemniej, kiedy na jedynej gałęzi pojawią się liście, przesłonią widoczność sygnalizatora.
Obrazek

Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
Przydałaby się korekta na skrzyżowaniu Powstańców Sląskich i Górczewskiej (z południa na zachód), gdzie światło dla skręcających w lewo trwa kilka sekund.
Zdążają góra 3 samochody. Potem czekanie. I tak żeby skręcić trzeba nieraz czekać 3 cykle. Szczególnie źle jest ok 17tej, kiedy ruch na wprost Powstańców Sląskich w kier. Dzwigowej jest niewielki.
Tramwaje tej fazy nie skracają, zresztą same z niej korzystają. Proszę bardzo, przeprojektuj. Którym pieszym zabrać? Przyjrzyj się, jak działa sterowanie progresywne przejściami na zachodnim wlocie. Zielone nie zapala się jednocześnie, bo już by się to w ogóle w programie nie zmieściło. Więc wracam do pytania: którym pieszym zabrać?

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 lut 2016, 23:15

Histeria wokół każdego drapaka jest w Warszawie ogromna. I zostawia się szpecące ogryzki oraz pozwala na zarośnięcie widoku na zabytki.

A wszystkie te drzewa to nie są relikty prastarej puszczy, tylko powojenne nasadzenia i samosiejki.

Dlaczego światło do skrętu musi być kosztem akurat pieszych?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 03 lut 2016, 1:53

Dlaczego światło do skrętu musi być kosztem akurat pieszych?
Bo skręt w lewo jest bezkolizyjny, a zatem nie pozwala na obsługę rónoczesną strumieni pieszych. Skrzyżowanie jest rozległe i w cyklu 110s piesi z trudem przechodzą przez całą szerokość jezdni. W programie nocnym 90s to się już nie udaje. Więc masz alternatywę: albo samochody mają niedobór przepustowości na słabiej obciążonych skrętach, albo piesi biegają. Trzeba też wziąć pod uwagę, że zwiększając udział sygnału zielonego na przeciążonych skrętach niewiele się uzyska. Po prostu przybędzie bardzo szybko pojazdów i czas oczekiwania na skręt znowu będzie trwał parę cykli, tylko że kolejka wzrośnie, bo jest rosnącą funkcją natężenia ruchu.

osa

Post autor: osa » 03 lut 2016, 20:49

O ile pamiętam, chodziło o wybronione drzewa na 11 Listopada za skrzyżowaniem z Inżynierską, bo ktoś umaił sobie, że należałoby tam przenieść przystanek autobusowy, który został osłupkowany i czasowo obstawiony donicami. Problem bezmyślnego wycinania drzew w W-wie jest poważny. Urzędnicy często traktują je właśnie tak nonszalancko, jak powyżej opisał MichałJ. Choć akurat Tramwaje W-kie mają na koncie chwalebny przykład uniknięcia wycinki ponad 100-letniego drzewa przy cerkwi - okazało się, że jezdnia al. "Solidarności" może być węższa. Sam z pomocą radnych wszystkich opcji wybroniłem przed wycinką szpaler ok. 10 kasztanowców podczas modernizacji Trasy AK, choć 20 drzew po drugiej jej stronie, niestety, poszło pod topór.
A w artykule dot. donic na 11 Listopada są wyliczone ewidentne błędy typu szereg słupków z syrenką uzupełniony "patriotem" albo obstawienie donicami innych chodników wokół skrzyżowania 11 Listopada/Inżynierska/Stalowa.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 03 lut 2016, 21:58

Tak oftopicznie: wycinają m.in. na skarpie przy cytadeli, pewnie korzenie wchodzą w mury...
ŁK

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 03 lut 2016, 22:05

Czasem trzeba. Ważne jest, żeby za wycięte drzewa sadzić nowe.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

MichalJ

Post autor: MichalJ » 03 lut 2016, 22:13

Do Cytadeli będzie budowy nowy wjazd (przez tunel), bo wszystkie bramy są za małe.

Co do zieleni jako takiej, to brakuje mi ze strony organów miasta umiejętności oceny, co jest wartościowe a co nie. Z jednej strony zostawia się idiotyczne drapaki, które i tak uschną za rok, zamiast je wyciąć i zastąpić nowymi, z drugiej - jeśli inżynierowi wyjdzie rura w danym miejscu, to się wycina nawet najładniejsze drzewo, chyba że ktoś zaprotestuje. A wtedy, pamiętając o protestach, przy następnym obrocie zostawia się dla spokoju drapaki i tak w kółko.

(Co to za temat, a, tramwaje. Znowu zdryfowalim. śmy.)

drobert

Post autor: drobert » 10 lut 2016, 16:15

A czy na Żabie i przy Kondratowicza powinien już działać priorytet? Dziś na obu skrzyżowaniach była stałoczasówka.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 10 lut 2016, 17:17

Przy Kondratowicza priorytetu nie ma. Przy Żabie powinien działać, bo jeszcze wczoraj działał.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

ODPOWIEDZ