Komunikacja podmiejska

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

ja0306

Post autor: ja0306 » 28 sty 2010, 22:57

Ikarus 5780 pisze:
ZTM pisze:Zmiany tras linii 725 i 727

od 01.02.2010 (poniedziałek)

Linia 725 zostaje skrócona do krańca WILANÓW z jednoczesnym wycofaniem z odcinka Wilanów – Metro Wilanowska.

Linia 727 w wybranych kursach, w kierunku Głoskowa zostaje skierowana na trasę: METRO WILANOWSKA - ... - Gołków: Gołkowska – Bąkówka: Asfaltowa – Robercin: Gościniec – Wola Gołkowska: Rybna – Głosków: Rybna – Szkolna – GŁOSKÓW-SZKOŁA.

Na nowym odcinku linii 727 zostają uruchomione przystanki warunkowe:

* BĄKÓWKA 01 w Bąkówce na ul. Asfaltowej,
* ROBERCIN 01 w Robercinie na ul. Gościniec.
Czy ktoś wie na czym polega zmiana na linii 727, bo mapa mi się kończy na Letnisku Gołków ? W wakacje jechałem 727 do Cmentarza, czy warto dla tego odcinka się wybrać tam jeszcze raz ?
Powyższe z tym czego brakuje.
Patrzyłem tez na 727 ale no juz nie mozna zrobic 727z do Złotokłosu i jeszcze na Tarczyn 727t
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 29 sty 2010, 0:22

BJ pisze:O czym ty piszesz? :D
Spójrz na na ostatnie zdanie jego podpisu i już będziesz wiedział, z kim masz do czynienia :shock:
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 29 sty 2010, 3:13

ja0306 pisze: Powyższe z tym czego brakuje.
Patrzyłem tez na 727 ale no juz nie mozna zrobic 727z do Złotokłosu i jeszcze na Tarczyn 727t
Za to i poprzednie ban jak nic. Odpuść sobie koleś. Wejdź sobie na pudelka i komentuj do woli. A tu daję rozkład 727 na nowym odcinku, do którego dojeżdżają warianty, ogólnie to częstotliwość bez zmian.

Kod: Zaznacz cały

727  - LINIA STREFOWA

Przystanek: BĄKÓWKA  BW  01  -->  GŁOSKÓW-SZKOŁA  GS

DZIEŃ POWSZEDNI      ŚWIĘTO i SOBOTA

|Godz. Minuty        |Godz. Minuty        |
|  5 |[37]           |    |               |
|  6 |[38]           |    |               |
|  7 |[37]           |    |               |
|    |               |    |               |
|  9 |[11]           |    |               |
|    |               |    | NIE KURSUJE   |
| 15 |[31]           |    |               |
| 16 | 57            |    |               |
| 18 |[35]           |    |               |
| 19 |[49]           |    |               |
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

ja0306

Post autor: ja0306 » 29 sty 2010, 7:41

Ikarus 5780 pisze:
ja0306 pisze: Powyższe z tym czego brakuje.
Za to i poprzednie ban jak nic. Odpuść sobie koleś. Wejdź sobie na pudelka i komentuj do woli. A tu daję rozkład 727 na nowym odcinku, do którego dojeżdżają warianty, ogólnie to częstotliwość bez zmian.

Kod: Zaznacz cały

727  - LINIA STREFOWA

Przystanek: BĄKÓWKA  BW  01  -->  GŁOSKÓW-SZKOŁA  GS

DZIEŃ POWSZEDNI      ŚWIĘTO i SOBOTA

|Godz. Minuty        |Godz. Minuty        |
|  5 |[37]           |    |               |
|  6 |[38]           |    |               |
|  7 |[37]           |    |               |
|  9 |[11]           |    |               |
|    |               |    | NIE KURSUJE   |
| 15 |[31]           |    |               |
| 16 | 57            |    |               |
| 18 |[35]           |    |               |
| 19 |[49]           |    |               |
Nie ma tutaj kursów podstawowych z Antoninowa, to nic ciekawego.
Tak jak Stare Kabaty.
727z na pewno miało kiedys rzekomo być ale co teraz sie z tym pomysłem dzieje to nie wiem.
a 727t to dodatek do zwiększania wariantowości linii:
mamy 727c, 727x, 727n-normalne, 727b, no to jeszcze 727z i 727t kiedys może sie pojawią? Powiat jeden,koszta w PKSu Piaseczno chyba nie są lepsze?

To juz jak ban to pewnie będzie kara ale powinni ci ja dać za narzekanie na posty innych i tak samo Zaciszaninowi
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

Zebra

Post autor: Zebra » 29 sty 2010, 7:50

Bastian pisze:
Zebra pisze:podziału 519 na 419 do Wilanowa (Nowego Wilanowa)
Nowy Wilanów to dalsza przyszłość (zresztą niechętnie bym tam dawał linię na patelnię), a w starym trochę miejsca mało.
Offtop w tym wątku, ale chcę nieśmiało zauważyć że 501 w związku z II linią metra umrze. A zmuszanie tych 130.000 ludzi do koszmarnie niewygodnej przesiadki na de Palmie aby dostać się do Centrala nie powinno mieć miejsca. Argument, że na Centralny nie jeździ się codziennie przyjąłbym, gdyby nie fakt, że po drodze jest Instytut Neurologii i trzy duże hotele klasy ekonomicznej - do których bardzo dużo ludzi dojeżdża komunikacją zbiorową.

Chyba że piszesz konkretnie o linii Nowy Wilanów - Patelnia. OK, mogę się zgodzić że takowa nie musi istnieć. Z tym że jeśli już jest 519 to czemu u licha nie mogłoby zeń skorzystać więcej chętnych?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sty 2010, 10:42

Zebra pisze:Chyba że piszesz konkretnie o linii Nowy Wilanów - Patelnia. OK, mogę się zgodzić że takowa nie musi istnieć.
O to mi chodziło, linii z Sobieskiego przecież nie wycinam.
Zebra pisze:Z tym że jeśli już jest 519 to czemu u licha nie mogłoby zeń skorzystać więcej chętnych?
A czy właśnie nie byłoby ich za dużo?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 29 sty 2010, 13:56

A dlaczego właściwie 700 jeździ Niepodległości i dubluje metro? Jak już musi do centralnego to Puławską (i koordynacja z 505 :lol: ).

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sty 2010, 17:55

Przez Wołoską i z podjazdem na Spartańską, to i do szpitali pozawozi... (-o< :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Adam G.

Post autor: Adam G. » 29 sty 2010, 18:14

Bastian pisze:Przez Wołoską i z podjazdem na Spartańską, to i do szpitali pozawozi... (-o< :P
Mówisz to żartem, czy na poważnie? :> Bo ja już słyszałem o takiej wersji i zaczynam coraz bardziej wierzyć, że to się ziści.
noidea

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sty 2010, 18:16

Żartem, ale też słyszałem... ;) :P

drapka

Post autor: drapka » 08 lut 2010, 13:55

Nie da się tak zrobić, żeby nie udziwniać? Po co do SKM, Kolei Mazowieckich i WKD dokładać jeszcze twór o nazwie "kolej miejska"? Rozumiem, że rękami KM będzie oferowany produkt o parametrach SKM, ale czy naprawdę trzeba bałagan porządkować jeszcze większym bałaganem? A numerek S-9? Czemu akurat S-9? Czy S-6 i S-8 są już zagospodarowane i rozplanowane?
Cieszy, oczywiście, to, że rozszerza się oferta ZTM, ale czy naprawdę nie mozńa oferować spójnych dwóch "produktów" kolejowych: SKM - czyli odpowiednik linii strefowych - z w 100% pokryty taryfą ZTM i wspólny bilet - czyli oferta trochę ubozsza, realizowana przez różnych przewoźników kolejowych (WKD, KM) na zasadach odrębnych? Zwłaszcza, że KM dadza tabor, ale ze "swoimi" biletami nie wpuszczą.
tvn warszawa pisze:(Nie)szybka kolej miejska do Legionowa

Pociągi Kolei Mazowieckich zostaną opatrzone logo ZTM fot. TVN Warszawa
1 marca kolej miejska dojedzie z Dworca Gdańskiego do Legionowa i Wieliszewa. Pociągi zapewnią Koleje Mazowieckie. Zarząd Transportu Miejskiego naklei na nich tylko swoje logo. Przybędzie 37 kursów w każdą stronę.
Uruchomienie nowej linii miejskiej kolei to kolejny przykład udanej współpracy Zarządu Transportu Miejskiego i spółki Koleje Mazowieckie.
- chwali się ZTM w komunikacie prasowym.Miała być SKM-ka, ale zabrakło pociągów. Będzie więc "kolej miejska". - Unikajmy określenia szybka - tłumaczy Igor Krajnow, rzecznik Zarządu Transportu Miejskiego.

Pociągi rozładują tłok

Przybędzie 37 kursów w każdą stronę. W godzinach szczytu 13 pojedzie do stacji Legionowo, 17 pociągów - do przystanku PKP Legionowo Piaski, a 7 do stacji PKP Wieliszew. Szczegóły rozkładu ZTM poda pod koniec lutego. Wtedy też dowiemy się, ile będzie trwała podróż.

- Nowa linia to duże ułatwienie dla pasażerów - zachwala rzecznik. - W pociągach będą honorowane wszystkie rodzaje biletów, także czasowe i jednorazowe, na których nie pojedziemy Kolejami Mazowieckimi.

Porozumienie czeka jeszcze na zatwierdzenie przez Radę Nadzorczą Kolei Mazowieckich. Podpisanie umowy pomiędzy ZTM i Kolejami Mazowieckimi planowane jest na 25 lutego.

Białołęka do pociągów

Wygodne schematy kolejowe? "Nie da się"

Pociągi Kolei Mazowieckich oznaczone numerami tak jak np. Szybka Kolej Miejska czy tramwaj...
więcej»Z połączenia mają skorzystać też mieszkańcy Białołęki. Zarząd Transportu Miejskiego chce zorganizować im dojazd do linii kolejowej. Koncepcję nowych, lokalnych linii dowozowych, ZTM przygotowuje wspólnie z władzami powiatu legionowskiego oraz gmin położonych na jego obszarze.

Otwock następny

W tym roku planowane jest także uruchomienie kolejnej linii miejskiej kolei - do Otwocka. Na razie brakuje jednak pociągów. Trzeba też wymyślić sposób na ominięcie tłoku na linii średnicowej. ZTM nie podaje na razie żadnych terminów. Umowa na dostarczenie nowych składów dla SKM zostanie podpisana w marcu.

WIĘCEJ NA TEN TEMAT W PROGRAMIE "MIEJSKI REPORTER". POCZĄTEK O GODZ. 16

mz/par
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 08 lut 2010, 14:10

Odróżniaj ideę szybkiej kolei miejskiej od nazwy handlowej Szybka Kolej Miejska.
Obrazek

drapka

Post autor: drapka » 09 lut 2010, 8:17

florekf pisze:Odróżniaj ideę szybkiej kolei miejskiej od nazwy handlowej Szybka Kolej Miejska.
Odróżniam, naturalnie. Nawet mi to przywodzi na myśl taki stary dowcip, o ZUS-ie, który jest organizacją przestępczą, ale w żadnym razie nie można jej nazwać zorganizowaną. Tak samo tutaj, moze to i kolej miejska, ale na mpewno nie można jej nazwać szybką:)

Mnie chodzi o co innego: i tak na torach (kolejowych) panuje już wystarczający bałaganżeby go powiększać o twory co to ni pies, ni wydra, coś na kształt sdra, czyli trochę z SKM, trochę z KM ale nie KM. Wystarczą dwa byty: kolej (pod)miejska z pełną (i wyłączną) ofertą ZTM i kolej (pod)miejska z ograniczoną ofertą ZTM (i wspólnym biletem). Jak ci biedni ludzie w legionowie mają teraz odróżnić, czy to, co tam przyjechało to są Koleje Mazowieckie w taryfą KM, Koleje Mazowieckie z taryfą ZTM (vel S-9), KM przyspieszone, czy może TLK? A może jakieś PR się zaplątało?
Zresztą tu kolejny dowód na to, do czego prowadzi bałagan:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... ckich.html
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 09 lut 2010, 17:49

Fragment:
GW pisze:Ruta sam mieszka w Legionowie i żeby zatrzeć wrażenie, że uruchamia linię głównie dla siebie, podkreśla, że skorzystają na niej także mieszkańcy Białołęki, głównie zielonej części tej dzielnicy - Płud czy Choszczówki.
Wrażenie, że wszyscy są traktowani jednakowo będzie, gdy z uruchomieniem dowózek do SKMki i samej SKMki, zostaną pocięte dotychczasowe połączenia autobusowe z Legionowa do Warszawy. Jak pocięto 517 i skasowano E-5 w Ursusie.

W przeciwnym wypadku znowu będzie dowód, że rejony podmiejskie są traktowane dużo lepiej od samej Warszawy =; .

kebe

Post autor: kebe » 09 lut 2010, 18:16

TGM pisze:Fragment:
GW pisze:Ruta sam mieszka w Legionowie i żeby zatrzeć wrażenie, że uruchamia linię głównie dla siebie, podkreśla, że skorzystają na niej także mieszkańcy Białołęki, głównie zielonej części tej dzielnicy - Płud czy Choszczówki.
Wrażenie, że wszyscy są traktowani jednakowo będzie, gdy z uruchomieniem dowózek do SKMki i samej SKMki, zostaną pocięte dotychczasowe połączenia autobusowe z Legionowa do Warszawy. Jak pocięto 517 i skasowano E-5 w Ursusie.

W przeciwnym wypadku znowu będzie dowód, że rejony podmiejskie są traktowane dużo lepiej od samej Warszawy =; .
Ja osobiście nie wyobrażam sobie opcji pocięcia obecnych linii podmiejskich za wyjątkiem 801.
Ad. 1. W Legionowie odległość osiedli Sobieskiego i niektórych obszarów os. Jagielońska do stacji kolejowej Legionowo nie jest warta pokonania. Pieszo to minimum 20min, autobusem 7-15min... Takie czasy są w szczycie, bo w Legionowie też są korki, dodatkowo duża liczba niewygodnych skrzyżowań. Nawet dobra dowozówka+pociag+metro sumarycznie daje to samo co autobus z przesiadkami na Tarchominie.
Ad. 2. Legionowo ma dodatkowo płacić za pociągi więc czemu miało by mieć pocięte linie?
Ad. 3. MIeszkańcy Jabłonny + Warszawiacy mieszkający wzdłuż Modlińskiej bardzo by stracili na obcięciu. O ile da druga grupa jakoś się ratuje 144,126,511 to Jabłonna już nie. A z Jabłonny do Warszawy pociągiem w Legionowie to "po drodze do piekieł".

BTW. Ruta ponoć już od paru lat nie mieszka w Legionowie ale w okolicach - Stanisławów Drugi itp.

ODPOWIEDZ