Stacja A-19 Marymont

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 gru 2006, 2:38

Szamot pisze:
MeWa pisze:(..) pociągi jeździły podczas testów co około 7,5 min na jednym torze i w międzyszczycie były dwa odjazdy do Kabat i Marymont był trzeci.
Testy to testy, problem może byc z wypoczynkiem obsługi wahadła.
podmienić maszynistów to nie problem akurat.
Szamot pisze:IMO to kwestia organizacji i koordynacji momentu odjazdu ze stacji Marymont z kursowaniem pociągów na linii głównej.
tak, organizacyjnie byłoby to bardzo trudno osiągalne, już teraz w wielu przypadkach wahadło czeka sobie w tunelu zazwyczaj, by przepuścić pociąg do Kabat, nie mówiąc już o tym, co się dzieje na stacji Plac Wilsona, w momencie, kiedy pociąg wahadłowy powinien odjechać, a akurat wjeżdża pociąg z Kabat. Natomiast - jak mówię, na razie to na tym jednym torze osiągalne są lepsze częstotliwości.
Szamot pisze:Problemy z systemami sterowania... słodko brzmi... :-k
niestety nie zagłębiałem się w szczegóły.
Szamot pisze:To grafiki sa dla metra, czy metro dla grafików?
a tu małe niezrozumienie wynikło - grafiki odnosiło się do tego, co na ścianie na galerii było ;)
Szamot pisze: A jako rezerwa może pojechać sklad poczwórny.
oczywiście, może, że stratą dla metra. Ale codziennie praktycznie inny skład wyjeżdża na wahadło. Przypiasanie tylko dwóch wagonów na stałe nie jest wskazane ze względu na przejechane kilometry - niewątpliwie na wahadle to się pociągi nie najeżdżą. A trzeba pamiętać, że co określoną liczbę kilometrów wagony przechodzić muszą przeglądy, naprawy itp. Wówczas, po ponownym połączeniu wagonów, okazałoby się, że każdy ma inną liczbę przejechanych kilometrów, przez co skład musiałby być później częściej odstawiany na przeglądy poszczególnych wagonów. Natomiast takie doraźne odczepianie i dołączanie wagonów też nie jest możliwe - operacja wraz z dopuszcaniem do ruchu zazwyczaj trwa kilka dni minimum. Kolejna rzecz to fakt, iż raczej minimalną konfiguracją w jakiej mogą jeździć pociągi rosyjskie to trzy wagony (dwa silnikowe kabinowe i jeden silnikowy bezkabinowy).
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Szamot

Post autor: Szamot » 30 gru 2006, 2:45

MeWa pisze:
Szamot pisze:Problemy z systemami sterowania... słodko brzmi... :-k
niestety nie zagłębiałem się w szczegóły.
szkoda..
MeWa pisze:
Szamot pisze: To grafiki sa dla metra, czy metro dla grafików?
a tu małe niezrozumienie wynikło - grafiki odnosiło się do tego, co na ścianie na galerii było ;)
Aha. Tzn korekta postu: Przez najbliższe dwa miesiące stacja, choć nie w moim guście będzie spójna stylistycznie. Potem zobaczymy.
MeWa pisze:
Szamot pisze: A jako rezerwa może pojechać sklad poczwórny.
oczywiście, może, że stratą dla metra. Ale codziennie praktycznie inny skład wyjeżdża na wahadło. Przypiasanie tylko dwóch wagonów na stałe nie jest wskazane ze względu na przejechane kilometry - niewątpliwie na wahadle to się pociągi nie najeżdżą. A trzeba pamiętać, że co określoną liczbę kilometrów wagony przechodzić muszą przeglądy, naprawy itp. Wówczas, po ponownym połączeniu wagonów, okazałoby się, że każdy ma inną liczbę przejechanych kilometrów, przez co skład musiałby być później odstawiany na przeglądy poszczególnych wagonów. Natomiast takie doraźne odczepianie i dołączanie wagonów też nie jest możliwe - operacja wraz z dopuszcaniem do ruchu zazwyczaj trwa kilka dni minimum. Kolejna rzecz to fakt, iż raczej minimalną konfiguracją w jakiej mogą jeździć pociągi rosyjskie to trzy wagony (dwa silnikowe kabinowe i jeden silnikowy bezkabinowy).
Wszystko byłoby pięknie i ładnie gdyby nie przeciążenie linii w szczycie.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 gru 2006, 2:58

Szamot pisze:
MeWa pisze:niestety nie zagłębiałem się w szczegóły.
szkoda..
jak będę miał sposobność coś więcej się dowiedzieć, to dam znać :)
Szamot pisze: Aha. Tzn korekta postu: Przez najbliższe dwa miesiące stacja, choć nie w moim guście będzie spójna stylistycznie. Potem zobaczymy.
generalnie czuwać ma nad tym ASP - na razie pomysł wydaje się ciekawy na promowanie różnych młodych artystów. A jaki poziom będą miały prace - zobaczymy...
Szamot pisze: Wszystko byłoby pięknie i ładnie gdyby nie przeciążenie linii w szczycie.
ano, aczkolwiek z wypowiedzi przedstawcieli ZTM wywnioskować można, że jeżeli wahadło nie będzie sprawiało utrudnień w ruchu i powodowało zatorów czy opóźnień, to będzie można zasanowić się nad częstszym kursowaniem.

jako ciekawostkę dodam, że około 16/17 ZTM wysłał po dwóch kontrolerów biletów na stacje Marymont i Plac Wilsona w odblaskowych kamizelkach ZTM "Informacja ZTM", którzy mają pomagać pasażerom na tych stacjach.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 gru 2006, 3:13

a to jest mój ulubiony rozkład :D
Obrazek

EMU 6011

Post autor: EMU 6011 » 30 gru 2006, 9:29

A co z zapowiedziami w windach :?: Czy ktoś może cos z tym zrobić :?:
Jeden lud! Jeden wawkom! Jeden MeWa!

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 30 gru 2006, 10:30

Daję o to skany, gdzie jest pokazane co jest napisane w dzisiejszej prasie ;)

[ Komentarz dodany przez: MeWa: 2007-01-02, 01:11 ]
Po pierwsze - piszemy poprawnie.
Po drugie - nie stosujemy pomniejszonej czcionki, obniżającej czytelność postów.

Post wyedytowany w celu sprostania powyższym zasadom.
Załączniki
marymont_dziennik_30122006a_www.JPG
marymont_dziennik_30122006b_www.JPG
marymont_wyborcza_30122006_www.JPG

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 30 gru 2006, 10:39

Najbardziej mnie rozbroił wczorajszy tekst w TKW, że teraz stacja Marymont będzie przyjmowała na siebie najwięcej pasażerów, bo do niej będą dojeżdżać mieszkańcy Młocin, itp. Jakby ten scenariusz się sprawdził (w co nie wierzę, bo lepiej się opłaca wsiąść na Wilsoniaku), to wahadełko nie wystarczy i może być problem... Cóż, teraz trzeba rok poczekać, aż stacja będzie mogła w pełni spełniać swoje funkcje...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 30 gru 2006, 10:55

Busmann pisze:Najbardziej mnie rozbroił wczorajszy tekst w TKW, że teraz stacja Marymont będzie przyjmowała na siebie najwięcej pasażerów, bo do niej będą dojeżdżać mieszkańcy Młocin, itp. Jakby ten scenariusz się sprawdził (w co nie wierzę, bo lepiej się opłaca wsiąść na Wilsoniaku), to wahadełko nie wystarczy i może być problem... Cóż, teraz trzeba rok poczekać, aż stacja będzie mogła w pełni spełniać swoje funkcje...
Po otwarciu Metra Słodowiec, to ta stacja przejmie mieszkańców Bielan a Marymont przejmie pasażerów z Trasy AK, oczywiście po zmianie układu komunikacji naziemnej z tym związanej.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 30 gru 2006, 11:04

Szkoda, że Metro jak ma częstotliwość co 15 minut, nie jeździ w takcie np. 00,15,30,45. Ale na szczęście są ekrany na zewnątrz stacji, więc jadąc autobusem z Bielan, będzie można zadecydować, czy się przesiąść czy nie :)

Może masz z ŻW artykuł? Robili tam nam zdjęcia :D
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 30 gru 2006, 11:07

1. Jeśli ten tłum wysiądzie raz na Marymoncie i rano trafi na 10-minutowe oczekiwanie na wahadło, na pewno nie popełni tego błędu po raz drugi;-) Zresztą tak szeroko jest opisywana potrzeba przesiadki, iż wątpię w rezygnację z wilsona jako miejsca przesiadkowego.

2. Czy korzystający z ostatniego niedzielnego pociągu z Marymontu mają szansę przesiąść się na ostatni pociąg do Kabat? Zostawiono tu minimalny czas na przesiadkę.
A może inaczej: czy zdjeżdżający skład z Marymontu będzie/zabiera ludzi w drodze na Kabaty, czy nie?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 gru 2006, 11:22

Piotrek pisze:Duży drożej wyszłoby z tym torem odstawczym?
Jakieś 15-25 milionów (różne szacunki słyszałem).

[ Dodano: 2006-12-30, 11:23 ]
Fikander pisze: A kto zapłaci za kursowanie pustego wahadła?
Miasto. Na metro zawsze znajdą się pieniądze, w końcu trzeba wybrańcom luksus zasponsorować, a gros pasażerów niech się w dezelikarach gniecie :p

[ Dodano: 2006-12-30, 11:24 ]
Szamot pisze: Nazwijmy, że wystrój stacji jest spójny.
Krok do przodu w stosunku do Placu Wilsona zatem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Szamot

Post autor: Szamot » 30 gru 2006, 11:42

inż. Glonojad pisze:
Szamot pisze: Nazwijmy, że wystrój stacji jest spójny.
Krok do przodu w stosunku do Placu Wilsona zatem.
Kwestia gustu. Spojności tej stacji akurat nie ocenię chłodno, gdyż mi się Pl.Wilsona bardzo podoba.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 30 gru 2006, 13:06

O, tu jest moje zdanie :D

[ Dodano: 2006-12-30, 13:07 ]
ŻW pisze:To pierwsza stacja oddana w terminie. Jest jednocześnie najmniej komfortowa. Przez wiele miesięcy będzie do niej dojeżdżał tylko pociąg wahadłowy ze stacji Plac Wilsona. Kursuje co 15 minut i szybciej można z pl. Wilsona dojechać do Marymontu autobusem lub tramwajem. Budowa stacji przy ul. Słowackiego i Popiełuszki kosztowała 57 mln zł.

Nie było przecinania wstęgi ani fety. Bo i pociecha dla pasażerów z nowego przystanku niewielka.

Ładna, ale pusta
– Szczególnie podoba się nam grafika na antresoli – mówili Piotrek Szafraniec i Zuzanna Lisiecka, mieszkańcy Bielan, którzy przyszli na otwarcie przystanku. – Na razie jednak nie planujemy z niego korzystać, bo przesiadka do „wahadła” jest niewygodna.

Podobnie uważają pracownicy Zarządu Transportu Miejskiego. – Nie planujemy zmieniać rozkładów linii autobusowych i tramwajowych, które dojeżdżają do Marymontu – mówi Igor Krajnow, rzecznik ZTM. – Przewidujemy, że z nowej stacji skorzysta na razie niewielu pasażerów.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 30 gru 2006, 13:56

Moja relacja z wizyty na stacji Marymont:

Wchodzę do metra na pl.Wilsona - na wyświetlaczu Marymont cośtam 1:00 - myślę "Ale mam szczęscie". Po 40 sek. pociąg rusza "Następna stacja dworzec gd.". Nie popisałem się, ale wróciłem na pl. Wilsona i już bez przeszkód dotarłem na Marymont. Stacja jest bardzo ładna, sporo ludzi dzisiaj było - zobaczymy ile będzie w tygodniu.

Czego mi brakuje:
-kilku monitorów na Marymoncie
-odliczania z większą dokładnością niż 1 min.
-odliczania do odjazdu pociągu w kierunku Kabat na pl. Wilsona (napis Kabaty wjazd niewiele mówi)

Wydaje mi się, że głos mówiący co 10 sek. to jednak za często, wystarczyłoby co 15 lub 20, ponieważ tak to mówi cały czas. :)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 gru 2006, 14:16

geograf pisze: 2. Czy korzystający z ostatniego niedzielnego pociągu z Marymontu mają szansę przesiąść się na ostatni pociąg do Kabat? Zostawiono tu minimalny czas na przesiadkę.
A może inaczej: czy zdjeżdżający skład z Marymontu będzie/zabiera ludzi w drodze na Kabaty, czy nie?
odpowiedźnasuwa się sama - żaden pociąg rosyjski nie jest w nocy odstawiany na torach odstawczych... zresztą nawet gdyby był, to przecież nie ma na stacji Plac Wilsona dodatkowego toru, po którym pociąg do Kabat magicznie wyminąłby wahadło...
Solaris U10 pisze:odliczania z większą dokładnością niż 1 min.
Do 2 minut jest co minutę, a potem zmienia się co 10 sekund. Myślę, że większa dokładność naprawdę jest zbędna.
Solaris U10 pisze:odliczania do odjazdu pociągu w kierunku Kabat na pl. Wilsona
odliczanie na stacji początkowej naprawdę nie ma sensu, bo bardziej byłbyto czas deklarowany, niż rzeczywisty, uwzględniający sytuację ruchową na linii.

ODPOWIEDZ