Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 06 sty 2007, 19:53

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Ogólnie trzeba się zastanowić czy Gocław faktycznie potrzebuje metra
Myślę, że metro nie będzie puste tam jeździć. I Gocław i Wiatraczna itd to duuuże skupiska ludzi.
Tylko tu chodzi o opłacalność jazdy metrem z Gocławia do Centrum....ba i to nawet nie na patelnię :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 06 sty 2007, 19:56

R-11 Kleszczowa pisze:Tylko tu chodzi o opłacalność jazdy metrem z Gocławia do Centrum....
Kwestia dalszego przedłużenia jest tam brana pod uwagę. Myślę, że metro jest to takie słowo/inwestycja, która przyciąga wiele osób i nawet gdyby czas przejazdu to centrum nie był wiele szybszy, to i tak zapewniam Cię, że wszyscy oprócz niektórych starszych ludzi i ludzi, którzy mają klaustrofobię przesiądą się do metra.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 06 sty 2007, 19:58

To znaczy, że mamy budować metro tylko po to, żeby ludzie się do niego przesiedli? :>
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 06 sty 2007, 19:59

To znaczy, że mamy budować metro tylko po to, żeby ludzie się do niego przesiedli?
Nie no, ale wtedy jest to opłacalne i zysk, jak tym ktoś jeździ, nie? :)

Ludzie żeby jeździli, a po części się w nie przesiedli - to jasne ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 06 sty 2007, 20:00

Jaki zysk będą mieli Gocławianie z metra?

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 06 sty 2007, 20:00

Piotrek pisze:
To znaczy, że mamy budować metro tylko po to, żeby ludzie się do niego przesiedli?
Nie no, ale wtedy jest to opłacalne i zysk, jak tym ktoś jeździ, nie? :)
Ale po Chiny Ludowe mamy budować linię na około :> Czy jakby metro z Kabat do Centrum jechało przez Lotnisko Okęcie i dodatkowo nie miało stacji Centrum tylko Rondo de Gaulla to też ludzie by się do tego przesiedli z autobusów :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 sty 2007, 20:03

Tyle, że jazda metrem przez Kozią Górkę od E-5 byłaby szybsza w szczycie o 2 minuty... a co gdyby powstała linia przez TŁ gdy będzie tam buspas?

Ja osobiście dla Gocławia widzę szybki tramwaj - najpierw podpięty pod Aleje (jak już ta nieszczęsna II linia metra powstanie), a docelowo być może z elementami LRT wprowadzony w ciąg Nowowiejskiej.
Potoki z Gocławia są absolutnie do obsłużenia przez tramwaj, a do tego jest to środek transportu tańszy i bardziej elastyczny (w przypadku Gocławia oznaczałoby to możliwość przedłużenia tam silniej, niskopodłogwej, tarchomińskiej dwudziestkijedynki). Ale o tym to jest chyba oddzielny wątek.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 06 sty 2007, 20:06

R-11 Kleszczowa pisze:Czy jakby metro z Kabat do Centrum jechało przez Lotnisko Okęcie
Nie no trochę przesadziłeś z porównaniem. Nie kwestionuję, że ten przebieg trasy jest dobry, ale po prostu wydaje mi się, że jeśli powstanie w takim kształcie jak widzimy na planach, to i tak może być spokojny o frekwencję. No chyba, że będzie wahadło jakieś co 15 minut ;)

inz.Glonojadzie -przez to, że pracujesz w TW za każdym razem piszesz, że tramwaj jest lepszy od metra ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 06 sty 2007, 20:07

Gocław to w ogóle zbyt blisko Centrum leży jak na metro na moje oko.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 06 sty 2007, 20:08

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Czy jakby metro z Kabat do Centrum jechało przez Lotnisko Okęcie
Nie no trochę przesadziłeś z porównaniem. Nie kwestionuję, że ten przebieg trasy jest dobry, ale po prostu wydaje mi się, że jeśli powstanie w takim kształcie jak widzimy na planach, to i tak może być spokojny o frekwencję. No chyba, że będzie wahadło jakieś co 15 minut ;)
Wcale nie- linia metra na Gocław miałaby sens gdyby jechała np. pod Saską.
Piotrek pisze: inz.Glonojadzie -przez to, że pracujesz w TW za każdym razem piszesz, że tramwaj jest lepszy od metra ;)
Bo w tym wypadku tramwaj będzie lepszy od metra. I żeby nie było- i tak wolę autobusy :P
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 06 sty 2007, 20:11

R-11 Kleszczowa pisze:Wcale nie- linia metra na Gocław miałaby sens gdyby jechała np. pod Saską.
No ale wtedy będzie po prostu za krótka i gdyby mieli na coś takiego zmienić, to oczywiście, że tramwaj jest wskazany. Zresztą co my tu gadu - i tak wszystko zależy od kasy. Jak dostaną dużo to niech budują metra jak najwięcej, jak mało, bądź dużo ale na tramwaje to niech będą tramwaje. Oby w ogóle coś było - tak w stylu Kononowicza ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 06 sty 2007, 20:13

Fikander pisze:Gocław to w ogóle zbyt blisko Centrum leży jak na metro na moje oko.
Oczywiście, w moim odczuciu szybki tramwaj do Waszyngtona, a dalej normalny w zupełności by wystarczył. Dwie linie - jedna na Pragę co 12 minut, a druga do Centrum co 5 i git. W szczycie rzecz jasna.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 sty 2007, 20:16

Gdyby trasa wiodła: Centrum - Saska - Gocław - Fieldorfa - Wiatrak - Płowiecka, to mimo swego pokręcenia by i tak była logiczniejsza, niż na Gocław przez Dw. Wschodni, Podskarbińską i Wiatrak. Sam Gocław, to - na mój gust - za mało na metro, przynajmniej na razie. Ono zyskuje więcej sensu, jeśli łączyć potoki z Gocławia, Grochowa i części Wawra (reszta :arrow: SKM, KM, cokolwiek), ale nie w ten sposób!!!
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

JaBaal

Post autor: JaBaal » 06 sty 2007, 20:42

A taka kombinacja: Gocław-Rondo Wiatraczna- Dw Wschodni-Dw Wileński i dalej połączenie z linią M2?
Od co najmniej 11 postów (więcej nie ma w podglądzie) wątek dotyczy metra na Gocław i do TMP ma się :-#. W razie przeniesienia uprasza się moda o usunięcie tego wtrętu przed powrotem do normalnych czynności.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 sty 2007, 21:04

Do Centrum przez Wileński? :shock: Jeszcze lepiej... #-o :twisted:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ