Porządki na południu (117, 519)

Moderator: Wiliam

Lipa

Post autor: Lipa » 25 sty 2011, 14:43

ArturS pisze:A co to TŁ już nie ma, że z każdego rejonu musi być dojazd bezpośredni do Centrum? 146 i przesiadka w tramwaj na RW to co? Nie jednoperonowo więc nie będziemy się przesiadać?
A co to już Al. Wilanowska nie ma Metra Wilanowskiej czy Doliny Służewieckiej? 217, 239 + podmiejskie i przesiadka w metro lub w autobusy na Dolinie. Nie jednoperonowo więc nie będziemy się przesiadać? :>

ArturS

Post autor: ArturS » 25 sty 2011, 15:02

No to proste rowiązanie Wilanów będzie się przesiadał na metro albo w autobusy na Dolinie a Gocław i SASKA KĘPA na RW i będzie ok. I jedni i drudzy będą mieli swoje do dojścia na częste i metro (Wilanów) i tramwaj (Saska Kępa). A nie jedni do Centrum bezpośrednio a inni w inne miejsca (np. Szpital, biurowce na Służewcu) z przesiadką.

I nie do mnie pretensje, że namnożyli linii na Al. Wilanowskiej. Widocznie tak jest łatwiej, zawsze to więcej numerków niż zrobić naprawdę porządek.

[ Dodano: |25 Sty 2011|, 2011 15:04 ]
Krzysiek_S pisze:A raczej komasacja z 507 i E-5. :-k
Żebyś się nie zdziwił, że cokolwiek ruszą, czerwone numerki drażnią tylko w nielicznych miejscach w Warszawie, ups pardon na obrzeżach ;).

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 25 sty 2011, 15:20

ArturS pisze:I nie do mnie pretensje, że namnożyli linii na Al. Wilanowskiej. Widocznie tak jest łatwiej, zawsze to więcej numerków niż zrobić naprawdę porządek.
Myślisz, że połączenie 710 z 724 albo 139 z 217 to dobry pomysł? Zawsze to zmniejszy ilość linii, nie? =P~

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 sty 2011, 16:26

ArturS pisze:czerwone numerki drażnią tylko w nielicznych miejscach w Warszawie, ups pardon na obrzeżach ;) .
A są jakieś czerwone numerki, które jeżdżą tylko po centrum? :> :bredzisz:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 25 sty 2011, 16:28

444 chyba łapie się na dawną gminę Centrum? :-"
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 sty 2011, 16:31

A jeździ? :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Lipa

Post autor: Lipa » 25 sty 2011, 18:57

ArturS pisze:No to proste rowiązanie Wilanów będzie się przesiadał na metro albo w autobusy na Dolinie a Gocław i SASKA KĘPA na RW i będzie ok. I jedni i drudzy będą mieli swoje do dojścia na częste i metro (Wilanów) i tramwaj (Saska Kępa). A nie jedni do Centrum bezpośrednio a inni w inne miejsca (np. Szpital, biurowce na Służewcu) z przesiadką.
Już było wyjaśnienie dlaczego jedni bezpośrednio a inni nie:
Bastian pisze:Nie. Na tak małej odległości strata na przesiadkę będzie większa, niż zysk z jazdy tramwajem (a nawet jego brak, biorąc pod uwagę buspas). Takie rzeczy się robi na dalszych odległościach, bo wtedy mają sens.
Natomiast co do faktu, iż:
ArturS pisze:czerwone numerki drażnią tylko w nielicznych miejscach w Warszawie, ups pardon na obrzeżach
to drażnią tam gdzie dublują SKM i KM lub tramwaj. Takie życie, nie bez powodu na obrzeżach są tańsze mieszkania: gorsza infrastruktura drogowa, komunikacja i daleko do centrum. Dlatego, o co te pretensje do Saskiej Kępy? Że mają blisko do centrum? Nikt nikomu nie broni tam zamieszkać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 sty 2011, 19:41

Gorzej, jak Saska Kępa w imię "naszej wsi spokojnej" sabotuje rozwój komunikacji na tych dalszych, tańszych osiedlach :p, a pomysł zabrania chociaż jednego publicznego (=darmowego) miejsca postojowego niezmiennie skutkuje awanturą. A przecież nikt mieszkańcom SK nie zabrania się przeprowadzić w miejsce, gdzie miejsca dla aut w bród! :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 25 sty 2011, 19:53

chester pisze:444 chyba łapie się na dawną gminę Centrum? :-"
Bastian pisze:A jeździ? :P
E-5 :p
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 25 sty 2011, 20:17

Jo, o E-5 też myślałem, ale jak lecimy na Gocław to 411f też.

Lipa

Post autor: Lipa » 25 sty 2011, 20:23

Glonojad pisze:Gorzej, jak Saska Kępa w imię "naszej wsi spokojnej" sabotuje rozwój komunikacji na tych dalszych, tańszych osiedlach :p, a pomysł zabrania chociaż jednego publicznego (=darmowego) miejsca postojowego niezmiennie skutkuje awanturą. A przecież nikt mieszkańcom SK nie zabrania się przeprowadzić w miejsce, gdzie miejsca dla aut w bród! :D
Jak tak teraz obserwuję, to ten tramwaj Gocławowi wcale nie jest do szczęścia potrzebny. Po ostatnich zmianach i wzmocnieniach komunikacja autobusowa jest tu rewelacyjna. Są buspasy na TŁ i w Al. Jerozolimskich, tramwaj wcale nie byłby szybszy, a wręcz przeciwnie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 sty 2011, 20:29

Ale byłby wydajniejszy. Przy takim skoncentrowaniu potoku pasażerskiego buduje się szynę, a autobusy kieruje gdzie indziej do bardziej rozproszonych zadań.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 25 sty 2011, 20:30

Lipa pisze:Jak tak teraz obserwuję, to ten tramwaj Gocławowi wcale nie jest do szczęścia potrzebny. Po ostatnich zmianach i wzmocnieniach komunikacja autobusowa jest tu rewelacyjna. Są buspasy na TŁ i w Al. Jerozolimskich, tramwaj wcale nie byłby szybszy, a wręcz przeciwnie.
Zapominasz, że są pojemniejsze :-"

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 25 sty 2011, 20:31

O proszę, syndrom tarchomiński. Najpierw autobus co parę minut, buspas i nagle okazuje się, że tramwajowi mówimy gromkie "nie", bo... za wolny.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 25 sty 2011, 20:35

To ja mam pomysł. Zamiast budowy T na Tarcho, Saską Kępę i Gocław (jak nie to nie), to wybudować do Ząbek (tam chcą) no i może Piaseczno (tam też chyba chcieli). Skończy się pierdzielenie, że T będzie za wolne. W nagrodę Gocław, Saska Kępa i Tarcho będą się kisić w autobusach. Oczywiście o podnoszeniu częstotliwości autobusom do tych wsi nie może być mowy :razz:

ODPOWIEDZ