Warszawskie dworce i przystanki kolejowe
Moderator: JacekM
"Tu nie ma potencjału, nikt nie nosi butów".
"Tu jest ogromny potencjał, nikt nie nosi butów".
"Tu jest ogromny potencjał, nikt nie nosi butów".
Zapominacie o połączeniu trasy Gdański - Mordor, a tak naprawdę to Gdański - dowolny wylot na Wschód.
A poza szczytem to chyba nie ma linii podmiejskiej, na którą trzeba by puszczać więcej niż szynobus.
A poza szczytem to chyba nie ma linii podmiejskiej, na którą trzeba by puszczać więcej niż szynobus.
ŁK
Na Grodzisk poza szczytem całkiem przyzwoicie jest. Nie wiem, jak z Wołominem obecnie.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Dopóki będzie królowało dzielenie potoków, nie ma szans na poprawę oferty. Już widzę, jak wszystkie KM/SKM z Piaseczna (także z Radomia) jadą na obwodową. A Legionowo jedzie na Centralny tylko KML.Szeregowy_Równoległy pisze:Mam cichą nadzieję na poprawę oferty, bo inaczej to faktycznie otwieranie nowych przystanków nie ma najmniejszego sensu.
Wołomin fakt, ale to troche inna bajka.Wolfchen pisze:Na Grodzisk poza szczytem całkiem przyzwoicie jest. Nie wiem, jak z Wołominem obecnie.
ŁK
Dopóki Modlin będzie oczkiem w głowie marszałka, dopóty będą połączenia do Warszawy Centralnej. Połączenie dwóch lotnisk jest natomiast do ubicia. Chyba, że opinia publiczna będzie faszerowana hasłem "duoport" i wizją absurdalnych przesiadek samolot Modlin - kolej - samolot Okęcie.
Zrobić nową linię S4 Zachodnia(ewentualnie Główna)-Lotnisko
S3 zlikwidować i zwiększyć liczbę kursów S9
S2 skrócić do Zachodniej
Pociągi do Modlina puścić przez Gdańską
S2 skrócić do Zachodniej
S9 miało być przedłużone do Piaseczna jak się tam ogarną z torami. Jeden kurs na godzinę i to tylko w dni robocze to nie brzmi jak zachęcająca oferta. Jednocześnie z punktu widzenia przyjezdnego - niezależnie czy od Chopina, czy od Modlina - wygodniej byłoby jechać obwodową bo na Gdańskim jest podłączenie do M1, na Kole będzie do M2 - średnica niby też to zapewnia (Śródmieście, Stadion), ale trzeba tam więcej się nachodzić. Problemem jest także połączenie linii legionowsko-modlińskiej do Wschodniej - jak to się zabierze, to będzie grupa ludzi którym będzie przykro.
Wciaz sporo ludzi jeździ ze Sluzewca do Miłosny. To - jak by nie było - Warszawa i dzielenie tego na zachodnim jest nienaturalne. W zasadzie to też jeden z pierwszych kroków do tego, zeby ludzie, ktorzy wsiadają przy Stadionie, zaczęli jezdzic samochodami. Jednym słowem: dla mnie skm z lotniska tylko do zachodniego to absurd, 10 minut podróży, 20 czekania na skomunikowanie.Premo pisze:Zrobić nową linię S4 Zachodnia(ewentualnie Główna)-Lotnisko
S2 skrócić do Zachodniej
Dodano po 1 minucie 54 sekundach:
Śródmieście ma wyjście prawie na deptak przed metrem. Stadion jest jakos tam zintegrowany. Watpię zeby przy Gdańskim i Kole miało byc jakos lepiej, przy Kole tez jedzie sie nasypem.plunio7 pisze:S9 miało być przedłużone do Piaseczna jak się tam ogarną z torami. Jeden kurs na godzinę i to tylko w dni robocze to nie brzmi jak zachęcająca oferta. Jednocześnie z punktu widzenia przyjezdnego - niezależnie czy od Chopina, czy od Modlina - wygodniej byłoby jechać obwodową bo na Gdańskim jest podłączenie do M1, na Kole będzie do M2 - średnica niby też to zapewnia (Śródmieście, Stadion), ale trzeba tam więcej się nachodzić. Problemem jest także połączenie linii legionowsko-modlińskiej do Wschodniej - jak to się zabierze, to będzie grupa ludzi którym będzie przykro.
ŁK
Gdański ma bezpośrednie zejście z peronu do stacji metra i jest dostosowany do potrzeb osób o ograniczonej mobilności. Na Śródmieściu potrzebujesz najpierw przejść kilkadziesiąt metrów po schodach na poziom 0, potem znów zejść na Patelnię i dopiero możesz wyciągać z torby bilet do bramki, żeby zjechać kolejne kilkadziesiąt metrów w dół. Połowa tego spaceru odbywa się pod odkrytym niebem, gdzie na Gdańskim tylko peron kolejowy nie ma wiaty do zejścia, ale to też ma się w określonej przyszłości zmienić. Za Śródmieściem w sumie przemawia tylko architektura.
Z Kołem są związane na razie zapowiedzi zmiany nazwy na Młynów i obietnice, że zarówno miasto z budową metra jak i kolejarze z remontem stacji tak się dogadają, żeby powstało z tego coś wygodnego.
W sumie z drugiej strony stacja metra Szwedzka potencjalnie też ma mieć możliwość przesiadki, ale tam będzie ona zdecydowanie najmniej komfortowa i najdłuższa.
W sumie z drugiej strony stacja metra Szwedzka potencjalnie też ma mieć możliwość przesiadki, ale tam będzie ona zdecydowanie najmniej komfortowa i najdłuższa.