Awarie i wypadki kolejowe na Mazowszu

Moderator: JacekM

przewoz

Post autor: przewoz » 25 cze 2011, 23:09

Pytania do PLK i "Dworca Polskiego".... Ja tylko mogę gdybać. Miałem okazję być w rozdzielniach Śródmieścia i Centralnego. Nie jest to sprzęt nowoczesny, ale trzeba przyznać że nie było z nimi problemów. Jestem ciekawy tylko - co się tak na prawdę stało.

AAdamq

Post autor: AAdamq » 26 cze 2011, 2:40

przewoz pisze:Ja tylko mogę gdybać - co się tak na prawdę stało.
Po prostu można gdybać....
1. Uszkodzenie "głównego" przewodu zasilajacego przez ekipy remontujace
2. Uszkodzenie stacji transformatorowej po stronie odbioru

metron

Post autor: metron » 26 cze 2011, 22:49

Kilka lat temu egipskie ciemności zapadły na Dworcu Sródmiescie, przez 15-20 minut nie świeciło kompletnie nic, zero oświetlenia awaryjnego
Teraz tak poważna awaria na Centralnym i Sródmiesciu,wyjaśnienia są dla mnie niedorzeczne i coś mi tu bardzo nie pasuje
Z reguły rozdzielnia główna zasilana jest z dwóch linii kablowych i dwóch transformatorów
Uszkodzenie jednej linii kablowej lub jednego transformatora skutkuje zadziałaniem automatyki
W tym przypadku nie wiem co się stało, no chyba że ktoś uszkodził dwie linie kablowe, to że nie zadziałało oświetlenie awaryjne jest niedopuszczalne

przewoz

Post autor: przewoz » 26 cze 2011, 23:24

Oświetlenie awaryjne częściowo zadziałało.
Natomiast co do przyczyn - nie poznamy za szybko zapewne.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 27 cze 2011, 10:12

KLIK
Obrazek
Uszkodzona sieć trakcyjna.
Pociągi opóźnione

Awaria sieci trakcyjnej przy wyjeździe z Miłosnej. Jeden tor jest zablokowany - ruch pociągów z i do Warszawy odbywa się wahadłowo.

- Około godz. 7.00 pociąg SKM urwał pantograf, uszkodzona została też sieć trakcyjna - mówi Jan Telecki, dyrektor PKP PLK. - Zamknięty jest tor nr 2 , ruch odbywa się wahadłowo torem nr 1 - dodaje.

Do akcji wkroczyło m.in. pogotowie energetyczne. - Myślę, że około godz. 11 ruch powróci do normy - zaznacza Telecki.

Jak przekonują kolejarze, opóźnienia sięgają około 20 minut. Zdaniem internautów na tablicach wyświetlają się komunikaty informujące o nawet trzygodzinnych opóźnieniach. - Przy tak dużej awarii system informacji nie do końca się sprawdza i nie pokazuje komunikatów na bieżąco - tłumaczy Telecki.
Obrazek

marian89mr

Post autor: marian89mr » 27 cze 2011, 11:01

Bywalec pisze:KLIK
Obrazek
Uszkodzona sieć trakcyjna.
Pociągi opóźnione

Awaria sieci trakcyjnej przy wyjeździe z Miłosnej. Jeden tor jest zablokowany - ruch pociągów z i do Warszawy odbywa się wahadłowo.

- Około godz. 7.00 pociąg SKM urwał pantograf, uszkodzona została też sieć trakcyjna - mówi Jan Telecki, dyrektor PKP PLK. - Zamknięty jest tor nr 2 , ruch odbywa się wahadłowo torem nr 1 - dodaje.

Do akcji wkroczyło m.in. pogotowie energetyczne. - Myślę, że około godz. 11 ruch powróci do normy - zaznacza Telecki.

Jak przekonują kolejarze, opóźnienia sięgają około 20 minut. Zdaniem internautów na tablicach wyświetlają się komunikaty informujące o nawet trzygodzinnych opóźnieniach. - Przy tak dużej awarii system informacji nie do końca się sprawdza i nie pokazuje komunikatów na bieżąco - tłumaczy Telecki.

Ma ktoś info o której Rudka dojechała na Centralny ?

Ja wybrałem się 704 z Halinowa i zastanawiam się czy się opłaciło

Lonik

Post autor: Lonik » 27 cze 2011, 13:36

SKM 804230. Zawirowania na Antoninowie. Lech, Czech czy inny Górnik ;) przez Skierniewice, Łódź Kaliską i Zgierz.

Nxo

Post autor: Nxo » 27 cze 2011, 14:47

Lonik pisze:SKM 804230. Zawirowania na Antoninowie. Lech, Czech czy inny Górnik ;) przez Skierniewice, Łódź Kaliską i Zgierz.

pewno przez ten wypadek
http://www.tvn24.pl/0,1708397,0,1,robot ... omosc.html

Robotnicy zginęli pod pociągiem

Ekspres EuroCity relacji Berlin-Warszawa potrącił dwóch pracujących na torach mężczyzn. 57-latek i 54-latek zginęli na miejscu. Do wypadku doszło w Szymanowicach koło Kutna. Trasa była zablokowana na prawie 1,5 godziny.
Robotnicy remontowali tor sąsiadujący z tym, po którym jechał ekspres. Jak poinformowała Joanna Kącka z łódzkiej policji, w tym miejscu pracowało ośmiu robotników - nie wiadomo, dlaczego dwóch z nich znalazło się tak blisko lokomotywy.

Jak mogło dojść do tego zdarzenia? Jak te osoby znalazły się na torze jazdy pociągu? To będzie oczywiście wyjaśnione w ramach prowadzonego postępowania. W tej chwili na miejscu trwają szczegółowe oględziny. Pod nadzorem prokuratora pracuje wiele służb. Zbieramy najmniejsze ślady, które mogą się przyczynić do wyjaśnienia okoliczności tego zdarzenia – opowiadała po wypadku Kącka.

Pociągi już jeżdżą

Ruch w obu kierunkach został wstrzymany na prawie półtorej godziny. - Pociąg czekał na decyzję prokuratora, który prowadził na miejscu czynności śledcze. W tym momencie wszystkie pociągi mogą już wrócić na swoją stałą trasę - powiedział na antenie TVN24 rzecznik PKP, Krzysztof Łańcucki.

Kilka pociągów zostało skierowanych na objazdy przez Łódź, dlatego kolejarze oczekują w przypadku tych kursów nawet 2-godzinnych opóźnień.
[/quote]

Lonik

Post autor: Lonik » 28 cze 2011, 18:04

Uszkodzenie sieci trakcyjnej na przystanku osobowym Warszawa Ursus
2011-06-28 14:44:18

O godz. 14:25 na przystanku osobowym Warszawa Ursus (linia Warszawa - Skierniewice) pociąg SKM Warszawa nr 304256 rel. Pruszków - Warszawa Zachodnia uszkodził sieć trakcyjną w sposób uniemożliwiający dalsze prowadzenie ruchu pociągów tym torem.

Z powodu usterki wprowadzona została zmieniona organizacja ruchu pociągów " Kolei Mazowieckich - KM " na tej linii:

- pociągi z kierunku Skierniewic na odcinku Brwinów-Warszawa Włochy pojadą torem dalekobieżnym z pominięciem stacji i przystanków - Pruszków, Piastów, Warszawa Ursus.

- pociągi wyjeżdżające z Warszawy w kierunku Skierniewic kursują normalnie.

Komunikacja zastępcza na odcinku Brwinów - Warszawa Włochy nie będzie wprowadzana. Podróżni zmierzający do stacji Pruszków, Piastów i Warszawa Ursus mają możliwość nieodpłatnego dojechania do stacji Warszawa Włochy i skorzystania z dowolnego pociągu Kolei Mazowieckich - KM w odwrotnym kierunku.

Z powodu zmienionej organizacji ruchu na odcinku Grodzisk Mazowiecki - Warszawa oraz Warszawa - Skierniewice występować będą opóźnienia pociągów sięgające 20-45 minut.

Ze względu na zaburzenie płynności przejazdu pociągów przez linię średnicową w Warszawie mogą także wystąpić opóźnienia pociągów przejeżdżających tą linią i wyjeżdżających we wszystkich kierunkach. Opóźnienia te mogą sięgać 15 minut.

Szacowany czas usunięcia usterki może przekroczyć 2 godziny.
http://www.mazowieckie.com.pl/site.php5/Show/267.html

Hehehe KMy zapomniały powiadomić o 309-tym, który to im zdechł około 14:41 pod wjazdowym we włochach, a z pomocą 50231 został ściągnięty ze szlaku.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 29 cze 2011, 0:13

Obrazek

MG w sprawie awarii prądu na Dworcu Centralnym

- Zwróciłem się do prezesa Urzędu Regulacji Energetyki i prezesa Urzędu Transportu Kolejowego o powołanie komisji do zbadania przyczyn awarii zasilenia dworców kolejowych Warszawa Centralna oraz Śródmieście - powiedział wicepremier, minister gospodarki Waldemar Pawlak.

Wicepremier podkreślił, ze oba urzędy powinny wypracować plan działania na wypadek podobnych sytuacji. - Wspólna komisja pozwoli na określenie obszarów odpowiedzialności, co w przyszłości lepiej skoordynuje pracę tych instytucji - podkreślił wicepremier Pawlak.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,611448_ ... alnym.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Nxo

Post autor: Nxo » 29 cze 2011, 9:44

Uszkodzone SBL pomiędzy wschodnia a początkiem tunelu w obu kierunkach :/ efekt to jazda gęsiego 20 km/h i drobne opróżnienia

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 29 cze 2011, 17:05

KLIK
Obrazek
Burza nad miastem. Wysiadła trakcja na Dw. Wschodnim

Burza uszkodziła zasilanie sieci trakcyjnej na Dworcu Wschodnim. Przez pół godziny nie kursowały pociągi.

Nad Warszawą przetaczają się gwałtowne burze. Jedna z nich spowodowała awarię zasilania sieci trakcyjnej na Dworcu Wschodnim. Ok. 15.15 piorun uszkodził podstację energetyczną zasilającą sieć na dworcu.

Awaria jest już naprawiona. Zasilanie udało się przywrócić po ok. pół godziny. Przez ten czas nie przez stację nie przejeżdżały pociągi. Opóźnienia mogą więc sięgnąć ok. 30 minut.
Obrazek

Lonik

Post autor: Lonik » 29 cze 2011, 17:57

Od wiaduktu nad targową pociągi z zachodu przyjeżdżały na wybiegu (izolator).
Zasilanie padło na układzie dalekobieżnym.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 01 lip 2011, 0:26

Obrazek

W Ratuszu o awarii na Dworcu Centralnym

W związku z niedawną awarią zasilania na Dworcu Centralnym, w stołecznym Ratuszu 28 czerwca odbyło się spotkanie wiceprezydenta Warszawy Jacka Wojciechowicza z komendantami miejskiej Państwowej Straży Pożarnej i stołecznej policji oraz dyrektor Biura Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Urzędu Miasta.

Omówiono sposób działania służb podczas ewakuacji dworca, użytych sił i środków oraz współpracy z PKP. Oceniono także stopień zagrożenia pasażerów podczas incydentu.

Szczególnie skupiono się na sprawach związanych z działaniem oświetlenia awaryjnego, systemem oddymiania dworców i sprawnością urządzeń ewakuacyjnych, do których straż pożarna ma bardzo duże zastrzeżenia.

Prezydent Wojciechowicz zalecił zorganizowanie kolejnego spotkania z udziałem przedstawiciela PKP, którego tematem byłby stopień realizacji przez kolej zaleceń pokontrolnych straży pożarnej.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,612290_ ... alnym.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 01 lip 2011, 7:48

znowu nie kursują pociagi z Mińska i Siedlec do Warszawy, stoimy na stacji od bardzo długiego czasu , zero informacji...

ODPOWIEDZ