W autobusach (nie wszystkichrzeznik pisze:W krakowskich tramwajach (nie wszystkich) sa juz automaty z biletami.
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Szczególnie, że ich lewarów już prawie nie ma, a naszych jest duuuużorzeznik pisze:Niby ze Krakow jest przyszlosciowy? Moze i troche bardziej mysla o pasazerach, ale np. warszawskie a krakowskie lewary to jak porownac Mercedesa do Fiata 125pR-11 Kleszczowa pisze:Na korzysc Wawy...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Też jestem przeciwny sprzedaży biletów przez prowadzących. Ogranicza to sprawne funkcjonowanie komunikacji miejskiej przy i tak już tragicznych warunkach ruchowych.
Najlepszym rozwiązaniem byłyby automaty na przystankach. Tylko oczywiście dobrze byłoby je wpierw przetestować w kilku miejscach. Na przystanku WAŁ GOCŁAWSKI na przykład
Najlepszym rozwiązaniem byłyby automaty na przystankach. Tylko oczywiście dobrze byłoby je wpierw przetestować w kilku miejscach. Na przystanku WAŁ GOCŁAWSKI na przykład
Polityka złym doradcą w pracy!
Tylko wtedy musiałyby być na wszystkich przystankach, a przede wszystkim na najgorszych zadupiach, gdzie kiosku nie uświadczysz.JotPeCet pisze:Też jestem przeciwny sprzedaży biletów przez prowadzących. Ogranicza to sprawne funkcjonowanie komunikacji miejskiej przy i tak już tragicznych warunkach ruchowych.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
Nic dodać, nic ująćPlesim pisze:Ostatnio motorniczowie jeżdżący po mieście zauważyli, że dla niektórych pasażerów nie jest przeszkodą nawet dodatkowa opłata za bilet. Potrafią ustawić się w kolejne przy Centralnym albo na patelni w godzinach szczytu. Oprócz tego inny przykład. Kierowca staje w zatoce jako drugi i wtedy podchodzi klient. Za nim podjeżdża kolejny wóz, który nie mieści się już w zatoce (wiadomo jak są ustawione rozkłady ). Oprócz zablokowania zatoki zajęty zostaje pas jezdni, a jak dobrze wiesz sprzedaż biletu może trwać wieki.
Myślę że Tadek A. (a także inni kierujący) mógłby dołożyć jeszcze sporo przykładów.
14.07.2008 - i starczy...
Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)
Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)
Sprzedaż biletów u prowadzących pojazd to jest bardzo zły pomysł. Tramwaj czy autobus to nie kiosk. Jeżeli już koniecznie coś takiego musi funkcjonować to już lepiej w dni wolne i święta, kiedy kioski są pozamykane, Bo jak słusznie zauważyłeś - ludzie potrafią ustawić się w kolejce nawet w godzinach szczytu w centrum miasta.Plesim pisze:Ostatnio motorniczowie jeżdżący po mieście zauważyli, że dla niektórych pasażerów nie jest przeszkodą nawet dodatkowa opłata za bilet. Potrafią ustawić się w kolejne przy Centralnym albo na patelni w godzinach szczytu. Oprócz tego inny przykład. Kierowca staje w zatoce jako drugi i wtedy podchodzi klient. Za nim podjeżdża kolejny wóz, który nie mieści się już w zatoce (wiadomo jak są ustawione rozkładyNazgul pisze:Kupowanie biletu u kierowcy autobusu to nie jest jakieś zjawisko powszechne, tak jak u prywaciarzy, więc przystanki nie są blokowane.). Oprócz zablokowania zatoki zajęty zostaje pas jezdni, a jak dobrze wiesz sprzedaż biletu może trwać wieki.
![]()
Myślę że Tadek A. (a także inni kierujący) mógłby dołożyć jeszcze sporo przykładów.
Inną sprawą też jest to, że ludzie myślą, że można tak po prostu wpaść z garścią jednogroszówek albo banknotem 50 czy 100 zł i kupić jeden bilet
Na szczęście są tacy kierowcy i motorniczowie którzy mają sposoby na takich pasażerów. Niestety są też tacy co pokazują innym że autobus może stać ileś minut na przystanku bo kierowca wydaje reszte.
Motorniczy Tramwajów Warszawskich
Automaty biletowe to powinny być zamontowane W AUTOBUSACH - tak jak to jest praktykowane za granicą,w krajach Unii. Do której to niby należymy... 
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
Tweety pisze:Niestety są też tacy co pokazują innym że autobus może stać ileś minut na przystanku bo kierowca wydaje reszte.
Jeśli pasażer daje 3 złote, to dostaje bilet i cała operacja trwa kilka sekund, bez konieczności wydłużania postoju na przystanku.
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Zamiast słuchać steku wyzwisk. A automaty prędzej w pojazdach niż na przystankach - tych pierwszych jest mniej. Tylko umieściłbym je z tyłu autobusu, aby nikt nie wpadł na pomysł proszenia kierowcy o wyjaśnienie sposobu obsługiMZ pisze:część kierowców woli wydawać resztę zamiast odmawiać sprzedaży
xxx