Komunikacja miejska po otwarciu estakady nad koleją radomską

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 25 lut 2008, 14:48

W godzinach szczytu linia 504 jest bardzo obciążona przy Galerii Mokotów. Na przystanku Rzymowskiego wymiany siegają +/- 40 sztuk. Trasa linii 504 się przyjeła nie ma po co kombinować.

dzidek

Post autor: dzidek » 25 lut 2008, 14:53

Skoro tak twierdzisz ;) Chociaż to była jedyna szansa na odciążenie (rano) 175 jadącego z Śródmieścia na Lotnisko i (popołudniu) z Lotniska w stronę Centrum :P

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 25 lut 2008, 14:54

dzidek pisze:Częściej niż TY.
I nie zwróciłeś uwagi gdzie jest zlokalizowany przystanek 08?
Pomogę Ci:
http://www.ztm.waw.pl/images/schematy/lotnisko.gif

A teraz wyobraź sobie (skoro bywasz tam tak często), że wysiadłeś z samolotu na Terminalu 2.
Powodzenia :D

Lipa

Post autor: Lipa » 25 lut 2008, 14:54

dzidek pisze:Odnośnie 504 to nie wiem czemu niektórzy twierdzą, że linia gdyby jeździła przez Lotnisko to kręciłaby się po nim bardzo długo . Wystarczyłoby aby 504 zatrzymywało się na tych przystankach:
w kier.Kabat
Sasanki 01
Ośr.Wojskowy (NŻ) 01
Port Lotniczy 03
Port Lotniczy 05
następnie już na Poleczki
w kier.Dw.Centralnego
jedyny przystanek na Lotnisku to Port Lotniczy 08
następnie Ośr.Wojskowy (NŻ) 02
Sasanki 02

Jakie korzyści?
ominięcie gigantycznych korków na Marynarskiej.
odciążenie 175 w godz.szczytu (może turyści niekoniecznie ale pracownicy Lotniska i z Ośr.Wojskowego chętnie korzystaliby z 504).
Lepsze wykorzystanie linii 136 w okolicach Rzymowskiego.
Powiedz to tym tłumom które dojeżdżają 504 w okolice GM. 504 powinno zostać tak jak jest, gdyż na tej trasie bardzo dobrze pracuje.

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 25 lut 2008, 14:59

dzidek pisze:ominięcie gigantycznych korków na Marynarskiej
z jednoczesnym pominięciem dużej liczby pasażerów na "starej" trasie...

priorytetowym zadaniem KM jest chyba transport ludzi a nie omijanie korków (nieuniknionych)
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Kazik - Cztery pokoje ;)

dzidek

Post autor: dzidek » 25 lut 2008, 14:59

Nie wiem na co mi te mapki bo jak już napisałem ja bywam na lotnisku tyle razy w ciągu miesiaca co Ty w ciągu roku (nawet nie będę wchodził bo mi się nie chce) a zmiana trasy 504 nie miałaby polegać na przyciągnięciu turystów tylko mieszkańców Warszawy pracujących w pobliżu Lotniska o czym już wcześniej napisałem ale widać nie udało Ci się doczytać ;) Bo podobno gdyby turyści zaczęli jeździć 504 to straaaasznie długo zeszłoby się kupowanie biletów.

Lipa

Post autor: Lipa » 25 lut 2008, 15:09

dzidek pisze:Nie wiem na co mi te mapki bo jak już napisałem ja bywam na lotnisku tyle razy w ciągu miesiaca co Ty w ciągu roku (nawet nie będę wchodził bo mi się nie chce) a zmiana trasy 504 nie miałaby polegać na przyciągnięciu turystów tylko mieszkańców Warszawy pracujących w pobliżu Lotniska o czym już wcześniej napisałem ale widać nie udało Ci się doczytać ;) Bo podobno gdyby turyści zaczęli jeździć 504 to straaaasznie długo zeszłoby się kupowanie biletów.
Ale na lotnisko ze Śródmieścia jest już bezpośredni autobus, a w rejon GM z Natolina Płd., Wyżyn i Kabat - tylko 504, który chcesz zabierać. Ręce precz od 504, trzeba tylko dać na nią przeguby bo zapotrzebowanie jest większe niż podaż!

dzidek

Post autor: dzidek » 25 lut 2008, 15:12

Halo, halo nie zapominajcie się. Ja tylko napisałem, że nie jest prawdą długie kluczenie 504 po Lotnisku a nie, że uważam tę zmianę za konieczną!

Lipa

Post autor: Lipa » 25 lut 2008, 15:14

gajos136 pisze:Witam, jestem mieszkańcem ul.Wyczółki. Po rozmowach z sąsiadami a także ze znajomymi ze Służewca chciałbym zaproponować poniższe zmiany(przy okazji otwarcia wiaduktu trzeba usprawnić komuniakcje na Służewcu:
linia 138-wycofanie jej z Bokserskiej i powrót do starej trasy Rakowiecka-Utrata
linia 148-tak jak proponuje ZTM czyli na lotnisko, tylko tłumaczenie że zapewni połączenie Gocławia z lotniskiem troche dziwne skoro w pobliżu jest 188
Linia 154-wydłużenie na Bemowo ale zdecydowana korekta na Ochocie gdyż od BW20 wzdłuż całej Grójeckiej pokrywa się z tramwajami
165-M Wilanowska-Domaniewska-Modzelewskiego-Orzycka-Gotarda-Bokserska-Kłobucka-Poleczki-Puławska-Sójki.....Natolin (taka trasa pozwala na likwidacje linii 174)
174-likwidacja linii, na odcinku Bokserska-Metro przejęta przez 165 i 193 a wzdłuż Al.Niepodległości metro i inne linie
192-powrót linii, usprawni komunikacje Służewiec-Centrum, połączenie Służewca z Centrum i Dw.Centralnym, przywróci jedyne połączenie Uniwersytetu ze Służewcem i Wyczółkami
306-korekta proponowanej trasy, brak potrzeby kierowania jej aż na Kabaty
504- wycofanie jej z Puławskiej i Rzymowskiego i puszczenie przez Poleczki do Żwirki i Wigury i dalej stałą trasą do Dw.Centralnego(pasażerów przejmie linia 136)

[ Dodano: 2008-02-25, 14:37 ]
nie wspomniałem o linii 182 o której każdy mówi że trzeba ją poprawić ale każdy ma inną wizję jej przebiegu
Ty chyba nie czytałeś projektu ZTM (mam na myśli 154)?
A ten swój projekt opracowałeś tylko i wyłącznie pod kątem swojej szacownej osoby.
Po pierwsze 192 już nie wróci na starą trasę i możesz o tym zapomnieć.
Po drugie nad metrem nie ma teraz nic prócz 174 i 182 a Ty chcesz zabrać jedną z nich (może nawet obydwie gdyż o 182 też napisałeś) argumentując to zastapieniem przez "inne linie". Pytam: jakie to linie?
Po trzecie: o 504 już napisałem więc nie będę się powtarzał.

[ Dodano: 2008-02-25, 15:16 ]
dzidek pisze:Halo, halo nie zapominajcie się. Ja tylko napisałem, że nie jest prawdą długie kluczenie 504 po Lotnisku a nie, że uważam tę zmianę za konieczną!
Bardzo się z tego cieszę. ;-)

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 25 lut 2008, 15:47

174 nie powinno być zabrane, nie wszyscy korzystają z metra, pozatym od niektórych przystanków na Niepodległości miło jest dojechać ten jeden przystanek 174.
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

gajos136

Post autor: gajos136 » 25 lut 2008, 16:01

no może faktycznie całkowita likwidacja 174 to zły pomysł choć linie 524 zlikwidowano bo pokrywała się z linią metra, to co napisałem jako projekt to nie są moje propozycje aby ,,mi dogodzić" tylko to są uwagi moich znajomych i sąsiadów(w sumie ok.100 osób więc to są ich pomysły), a poza tym jako mieszkaniec tego rejonu nie za bardzo jestem zadowolony mieszkać przy Marynarskiej Bis.

Lipa

Post autor: Lipa » 25 lut 2008, 16:03

groov pisze:174 nie powinno być zabrane, nie wszyscy korzystają z metra, pozatym od niektórych przystanków na Niepodległości miło jest dojechać ten jeden przystanek 174.
To oczywiste. Takie propozycje są pozbawione sensu.

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 25 lut 2008, 22:17

gajos136 pisze:no może faktycznie całkowita likwidacja 174 to zły pomysł choć linie 524 zlikwidowano bo pokrywała się z linią metra, to co napisałem jako projekt to nie są moje propozycje aby ,,mi dogodzić" tylko to są uwagi moich znajomych i sąsiadów(w sumie ok.100 osób więc to są ich pomysły), a poza tym jako mieszkaniec tego rejonu nie za bardzo jestem zadowolony mieszkać przy Marynarskiej Bis.
524 prócz tego że dublowało Metro na odcinku Politechnika - Plac Wilsona, to dublowało 36, od Królikarni, do Wilsoniaka.
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 26 lut 2008, 14:21

Zuważyłem dziś na stronie ZTM-u, propozycje zmian, po otwarciu wiadukut w ciągu Poleczki i ul. Kłobouckiej

Mnie osobiście, bardzo cieszą plany puszczenia nowej, co prawda kursującą w dni powszednie, linii autobusowej na Kabaty, która oprócz możlwości dojadzu w rejon ul. 17-stycznia (a tym samym, pośrednio na Okęcie), umożliwi sporej części południowego Ursynowa, a zwłaszcza mieszkańcom Natolina i Kabat bezpośrednie połączenie z :
1) z C.H Ursynów (Real, Obi, Go!Sport)
2) Liniami podmiejskimi kursującymi Puławską do Piaseczna =D>
- czyli nie trzeba będzie nadkładać drogi i czasu aby wpierw dotrzeć na Dworzec Południowy (M.Wilanowska) - czas podróży powinien skrócić się o ok. 20 min - oczywiście jeśli uda się zrobić koordynację z którąś z linni do Piaseczna
3) bezpośrednie połączenie z Ochotą i ciągiem ulicy Grójeckiej

Uważam, że wyciągnięcie linii w głąb Ursynowa to dobry pomysł ze strony ZTM - sądzę, że będzie spora wymiana pasażerów na kilku odcinkach (dowozówka do metra, CH. Ursynów) i być może nie za dużo osób będzie jechało całą trasę, ale kto wie...

Co do 166 - no może się uda ją teraz wyprostować

Tm

Post autor: Tm » 26 lut 2008, 14:50

rubeus pisze:czas podróży powinien skrócić się o ok. 20 min
a bierzesz pod uwagę średni czas oczekiwania?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

ODPOWIEDZ