Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 sty 2007, 21:56

Piotrek pisze: inz.Glonojadzie -przez to, że pracujesz w TW za każdym razem piszesz, że tramwaj jest lepszy od metra ;)
Nie, nie przez to. Przez swoje specjalistyczne wykształcenie.

Bo przypadkiem się składa, że jestem inżynierem budownictwa specjalności inżynieria komunikacyjna i co nieco wiem o planowaniu systemów transportowych... a pracę dyplomową pisałęm nt. metra.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 06 sty 2007, 22:43

Bastian pisze:Do Centrum przez Wileński?
Nie. To raczej taka 'oś praska' mi się umyśliła. Do Centrum Gocławianie mieliby zmodernizowny 'półszybki' tram z Wiatraka, albo SKM czy coś co wtedy będzie jego kontynuacją z Wschodniego.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Rosa

Post autor: Rosa » 06 sty 2007, 22:44

No cóż, jako człowiek z Gocławia to na metro nie liczę (może kiedyś w przyszłości ale wtedy to raczej gdzieś dalej niż na Gocław) a tramwajów nie chcę bo jakoś nie potrafię uwierzyć w te "szybkie linie " (uwierzę jak gdzieś w Wawie to zobaczę) a za taki tramwaj jak jest teraz to ja serdecznie dziękuję i wolę nadal jeździc do centrum 507 a na Pragę 509.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 06 sty 2007, 22:45

JaBaal pisze:Do Centrum Gocławianie mieliby zmodernizowny 'półszybki' tram z Wiatraka
Też wstąpił do piekieł po drodze mu było.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

JaBaal

Post autor: JaBaal » 06 sty 2007, 22:58

Ale chyba dużo osób z Gocławia jeździ na Wiatrak, na Wschodni, do CH Wileńska. Przejazd ul. Waszyngtona dla tramu jest dość szybki (teoretycznie przynajmniej) bo tam OIDP są tylko 3 przystanki na odcinku od Wiatracznej do Ronad Waszyngtona, następna stacja to most a potem już właściwie centrum. Dlatego ta linia M3 mi się umyśliła nie jako linia służąca głównie do połączenia Gocław-Centrum, tylko 'pionowa średnica' Pragi, tak jak M1 w części lewobrzeżnej. Z Wiatracznej do '4 śpiących' przerobienie tramu na szybki jest chyba niewykonalne - za dużo przystanków i dużych skrzyżowań.
To jest wątek o moście Północnym? :-k
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 06 sty 2007, 23:19

JaBaal pisze:Ale chyba dużo osób z Gocławia jeździ na Wiatrak
Tak owszem i do tego służy nieźle wykorzystane 123 i 301, a w przyszłości mam nadzieję 168.
JaBaal pisze:na Wschodni,
123 też nieźle wykorzystany no i 147.
JaBaal pisze:do CH Wileńska
509 + 416.
JaBaal pisze:Z Wiatracznej do '4 śpiących' przerobienie tramu na szybki jest chyba niewykonalne - za dużo przystanków i dużych skrzyżowań.
Tramwaj na Gocław powinien isc od Ronda Waszyngtona i zaraz za Międzynarodową skręcac w stronę TŁ. Przekraczac TŁ i opodal Afrykańskiej skręcac w stronę Bora.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 sty 2007, 23:19

Szybki tramwaj nie wszędzie musi mieć priorytet i przystanki co 600-800 metrów... jedną z jego zalet jest to, że może miec w strefie centralnej przystanki częśćiej tak, by ułatwić dojście.

Z drugiej jednak strony, gdy warunki ruchowe robią się naprawdę, naprawdę złe i nie ma możliwości wydzielenia torów w poziomie ulicy (przypadek w Warszawie niemal nie występujący), można się zawsze zdecydować na fragment tunelu. Ale fragment - kilometr czy dwa z paroma stacjami można. Tyle, że kilometr czy dwa, a nie całą trasę...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 06 sty 2007, 23:46

Ale moje wynurzenia dotyczyły metra GOC-WIA-DWWsch-DWWil a nie tramwaju który byłby chyba znacznie lepszy na połączenie Gocławia z Centrum. M3 to na razie zresztą science-fiction i w takim duchu jest moja wizja 'pionowej średnicy Pragi'.
Colony pisze:
JaBaal pisze:Ale chyba dużo osób z Gocławia jeździ na Wiatrak
Tak owszem i do tego służy nieźle wykorzystane 123 i 301, a w przyszłości mam nadzieję 168.
JaBaal pisze:na Wschodni,
123 też nieźle wykorzystany no i 147.
JaBaal pisze:do CH Wileńska
509 + 416.
I wyszło tak, jakbyś porównywał metro M1 Kabaty-Centrum do dawnego 505

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 07 sty 2007, 12:08

Jeśli nagle Os.Las i wszystkie osiedla na południe od niego dostaną budowlanego pierdolca to metro będzie miało na Gocławiu sens, inaczej często będzie wozic powietrze, ergo będzie rzadkie i niepopularne.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 sty 2007, 12:16

Tyle, że tereny te są przewidzianie w Studium Uwarunkowan i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego M.st.Wwy jako zabudowa z przewagą jednorodzinnej i minimum 60% powierzchni biologicznie czynnej... tam się, w zasadzie, nie bardzo opłacałoby przedłużać tramwaj.
Rysunki Studium

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 07 sty 2007, 12:21

To już nie mam sensownego pomysłu jak, niestety. #-o

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 07 sty 2007, 13:09

Piotrek pisze:No ale wtedy będzie po prostu za krótka
I tu padło -moi zdaniem- kluczowe stwierdzenie: Gocław jest na tyle blisko centrum, że może jeździć tramwajem jadącym na wprost, a nie naokoło aby się zapełnić. Tam samo jak Wiatraczna ma prosto do centrum tramwaje, a nie przez Dw. Wschodni.Wytarczy popracować nad torowiskiem i światłami a i one przyspieszą...
Piotrek pisze:i tak wszystko zależy od kasy. Jak dostaną dużo to niech budują metra jak najwięcej, jak mało, bądź dużo ale na tramwaje to niech będą tramwaje.
Aha, czyli gigantomania w stylu lat 70-tych? Mamy kasę, więc budujmy jak największe, jak najwięcej. Nie ważne, że można taniej, efektywniej, a oszczędzone pieniądze można wydać na cos innego?

I jak tu nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że słowo "metro" ma jakąś ukrytą siłę uwodzenia...

JaBaal

Post autor: JaBaal » 07 sty 2007, 21:50

M3 (zauważyłem, że zacząłem 'samowolnie' tak nazywać linie metra, nie jest to konwencja przyjęta, więc sorry - i wyjaśniam, że jeśli w moim poście pada nazwa Mx to mam na myśli linię metra 1, 2 lub 3 - bo więcej nie uważam za potrzebne w Warszawie) po przemyśleniu tego co sam napisałem we wcześniejszych postach widzę jako linię okólną (w Moskwie taka działa) idącą tak (lewoskrętnie):
Gocław - /most lub tunel/ - Kwater Główna Organizacji Przestęp. ZUS (Czerniakowska/Sikorskiego) - M1(przesiadka) Racławicka - węzeł Banacha/BW1920 - dworzec Zachodni - CH Fort Wola (dawna pętla 27 cm. Wolski nieco na zachód) - skrzyżowanie Górczewskiej z Powstańców Śląskich (nazwa do wymyślenia) - Chomiczówka - Metro Marymont - Dworzec Wileński - Dworzec Wschodni - Wiatraczna - Gocław.
Myślę, że taka linia metra jest 'bardzo docelowa' czyli nie do rozważania 'na dziś' tylko na 'za 15 lat'. Rozkłada ona ruch pasażerów na rozmaite centra Warszawy nie powiązane ściśle z obecnym Centrum. Dalsze rozwijanie dogodnej komunikacji widzę jako pojazd szynowy jeżdżący na powierzchni. Można go nazwać szybkim tramwajem (piszę to, by przypodobać się Glonowi) albo naziemnym metrem (piszę to, by przypodobać się MeWie). Nie tocząc dyskusji o nazwę środka transportu, widziałbym dalsze warszawskie rozwojowe inwestycje transportowe jako szynowe: jako 'oś' rozwoju komunikacji, zaś rozmaite modyfikacje transportu autobusowego jako 'dopełnienie'. Najchętniej nie widziałbym w ogóle autobusów w centrum.

Awatar użytkownika
Staad

Post autor: Staad » 21 sty 2007, 18:56

mam nadzieje,ze jeszcze zmienia przebieg tej linii. Juz widze jakw szyscy beda jezdzic z goclawia do centrum przez wschodni :-k

[ Dodano: 2007-01-21, 19:18 ]
A tak poza tym, to czy oni nei polaczyli II i III linii jako II linie??

[ Komentarz dodany przez: MeWa: 2007-01-21, 20:07 ]
Usunięto powtarzające się wypowiedzi. MeWa

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 sty 2007, 19:52

Jeśli zabiorą Gocławowi E-5, 507 i pokroją 117 to nie będą mieli innego wyjścia niż jeżdzenie do centrum na około;-)

ODPOWIEDZ