To raczej dobrze, przy permanentnym korku i tak nie mają większego sensu - tory i tak są zastawione, bardziej pomógłby znak ustąp pierwszeństwa przed torami na Nowowiejskiej.Daniel_FCB pisze:Aha, jeszcze taka sprawa - czemu na niepodległości x nowowiejskiej nie działają remontowe światła?
Objazdy tramwajowe 2011
Moderator: Wiliam
- Solaris U10
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Sygnalizacja na Feminie dziś nie działała, ale nie narzekam - tramwaje w korku nie stały.
Tak jest zresztą prawie wszędzie, gdy światła nie działają - ale przecież to nieprawda, że światła dyskryminują tramwaje, wcale-a-wcale.
Do rzeczy jednak - polecam tym, którzy chcą się z południa dostać do ONZ czy Centrala, jazdę 77 + Z-3. 77 sprytnie wyprzedza utkwiłe w korku zetki, a przy Koszykowej*, gdy się w któryś poprzedni autobus wsiądzie, utrudnienia się właściwie kończą. Z powrotem za to jest niezła katastrofa i propozycji mądrej nie mam.
*Na marginesie - dzwoniłem na Infolinię chcąc dowiedzieć się, gdzie jest przystanek Z-3 przy Nowowiejskiej. Jest "trochę przesunięty do przodu" czyli... na przystanku tramwajowym Koszykowa
. Czyli czasem w ZTM ktoś pomyśli, to czemu zbiorczego przy Feminie nie wydumal? Pewnie dlatego, że zbiorczym jest tam następny przystanek - odległość podobna jak z Nowowiejskiej na Koszykową :.
A propos infolinii - czemu mnie operator usiłował przekonać, że zamiast podjechać 77 mogę od razu wsiąść do Z-3, Bóg jeden raczy wiedzieć - czy tak ma wyglądać promocja komunikacji szynowej i jazdy z przesiadkami, ale szybciej? Oj, niewydajemisie...
Tak jest zresztą prawie wszędzie, gdy światła nie działają - ale przecież to nieprawda, że światła dyskryminują tramwaje, wcale-a-wcale.
Do rzeczy jednak - polecam tym, którzy chcą się z południa dostać do ONZ czy Centrala, jazdę 77 + Z-3. 77 sprytnie wyprzedza utkwiłe w korku zetki, a przy Koszykowej*, gdy się w któryś poprzedni autobus wsiądzie, utrudnienia się właściwie kończą. Z powrotem za to jest niezła katastrofa i propozycji mądrej nie mam.
*Na marginesie - dzwoniłem na Infolinię chcąc dowiedzieć się, gdzie jest przystanek Z-3 przy Nowowiejskiej. Jest "trochę przesunięty do przodu" czyli... na przystanku tramwajowym Koszykowa
A propos infolinii - czemu mnie operator usiłował przekonać, że zamiast podjechać 77 mogę od razu wsiąść do Z-3, Bóg jeden raczy wiedzieć - czy tak ma wyglądać promocja komunikacji szynowej i jazdy z przesiadkami, ale szybciej? Oj, niewydajemisie...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
To prawda - mocno mnie to zaskoczyło, ale pomysł dobry. Rozumiem, że podbudowa torowiska wytrzymaGlonojad pisze:Na marginesie - dzwoniłem na Infolinię chcąc dowiedzieć się, gdzie jest przystanek Z-3 przy Nowowiejskiej. Jest "trochę przesunięty do przodu" czyli... na przystanku tramwajowym Koszykowa.
Dwa razy jechałem Z-3 i nie mogę narzekać - problem jest ze skrętem przy Feminie, wcześniej bez większych utrudnień.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
O, człowiek na parę dni wyjedzie i już dałosię zrobić Z-4. Nie można było od razu...?
Przesiadka z 77 przy Nowowiejskiej do Z-3 przy Koszykowej to wygodna jest?Glonojad pisze: Do rzeczy jednak - polecam tym, którzy chcą się z południa dostać do ONZ czy Centrala, jazdę 77 + Z-3. 77 sprytnie wyprzedza utkwiłe w korku zetki, a przy Koszykowej*, gdy się w któryś poprzedni autobus wsiądzie, utrudnienia się właściwie kończą. Z powrotem za to jest niezła katastrofa i propozycji mądrej nie mam.
Systemowy układ przesiadkowy rzadko polega na przesiadce do linii, którą się miało jako bezpośrednią w punkcie startu...A propos infolinii - czemu mnie operator usiłował przekonać, że zamiast podjechać 77 mogę od razu wsiąść do Z-3, Bóg jeden raczy wiedzieć - czy tak ma wyglądać promocja komunikacji szynowej i jazdy z przesiadkami, ale szybciej? Oj, niewydajemisie...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wygodna umiarkowanie, ale szybsza od jazdy od początku Z-3 bez wątpienia.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale do ONZ czy Feminy?
Do, jak sam piszesz, Centrala.
Do Feminy z esgiepisu to oczywiście najlepiej metrem, do ONZ, no tak.
Zresztą przećwiczę to wszystko po niedzieli, na razie na urlopie byłem.
A o przystanku to przecież było w komunikacie:
Do Feminy z esgiepisu to oczywiście najlepiej metrem, do ONZ, no tak.
Zresztą przećwiczę to wszystko po niedzieli, na razie na urlopie byłem.
A o przystanku to przecież było w komunikacie:
Wytłuściłem najciekawsze.KOSZYKOWA 54 - zlokalizowany przy al. Niepodległości w kierunku Dw. Centralnego, przed skrzyżowaniem z ul Koszykową (w etapie I, 02.04 – 16.04: z tymczasową zatoką w torowisku),
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Powtórzę to, co Desert napisał w którymś z tematów: Ktoś tworząc Z-4 dał pupy i wykazał się nieznajomością realiów. Puszczenie tego od Stawek prosto JP2 do Ronda Babka to jakiś ponury żart. Z-4 powinno skręcać w lewo, w Stawki a następnie Okopową jechać do Babki. Szybciej i pewniej niż przez JP2 i genialne skrzyżowanie z Dziką. Przystanek STAWKI można by spokojnie obsłużyć, tylko zamiast STAWKI 02 byłoby to 04, już po lewoskręcie. Dla wysiadających bez różnicy, dla jadących do Babki zdecydowanie istotne i poprawiające czas przejazdu i przewidywalność czasu podróży.MichalJ pisze:O, człowiek na parę dni wyjedzie i już dałosię zrobić Z-4. Nie można było od razu...?
KLIK
Zawieszają tramwaje
Jagiellońską tylko autobusem
Od 30 kwietnia do 9 maja tramwaje nie będą kursowały ulicą Jagiellońską. Zostaną skierowane na objazdy. Pasażerowie podróżujący między pętlą Żerań FSO a Dworcem Wschodnim, rondem Starzyńskiego, al. Zieleniecką i pl. Hallera będą musieli korzystać z linii autobusowych.
Ruch tramwajowy w ul. Jagiellońskiej - od ronda Starzyńskiego do pętli Żerań FSO - zostanie wyłączony 30 kwietnia od godz. 0.30 do 9 maja do godz. 3.00. Wyłączenie jest konieczne z powodu prac budowlanych prowadzonych na trasie AK.
Z tego powodu tramwaje linii 18 i 22 będą kursowały trasami zastępczymi.
Linia 18: SŁUŻEWIEC ... rondo Starzyńskiego - Jagiellońska - RATUSZOWA-ZOO, natomiast
linia 22: PIASKI ... al. Zieleniecka - Targowa - Kijowska - DW. WSCHODNI (KIJOWSKA).
Zostanie zawieszone funkcjonowanie przystanków tramwajowych: Golędzinów 01 i 02,
Budzyńskiej-Tylickiej 03 i 04, Pimot 03 i 04, Dyrekcja FSO 03 i 04, Batalionu Platerówek 01 i 02, Żerań FSO 07 i 08 oraz Śliwice 03 i 04.
302, 503, 509, 516 w zastępstwie
Na czas prac budowlanych funkcję linii zastępczej za tramwaje 18 i 22 przejmie linia 302 na odcinku Dw. Wschodni - Żerań FSO, na odcinku rondo Starzyńskiego - Żerań FSO - linia 503, linia 509 na odcinku al. Zieleniecka - Żerań FSO a na odcinku pl. Hallera - Żerań FSO - linia 516.
Dla linii autobusowych 302, 503, 509 i 516 uruchomione zostaną przystanki warunkowe: Golędzinów 53 (zlokalizowany przy ul. Jagiellońskiej), Golędzinów 54 (przy ul. Jagiellońskiej), Batalionu Platerówek 53 (przy ul. Jagiellońskiej) i Batalionu Platerówek 54 (przy ul. Jagiellońskiej).
Dodatkowo dla linii 503, 509, 516 uruchomione zostaną przystanki warunkowe: Dyrekcja FSO 01 I 02, Śliwice 01 i 02, Budzyńskiej-Tylickiej 01 i 02 i Pimot 01 i 02, a tylko dla linii 509 przystanki warunkowe: PL. Hallera 01 i 02.
Autobusy linii 516 będą jeździły na wydłużonej trasie: NOWODWORY ... Modlińska - Jagiellońska - rondo Starzyńskiego - Jagiellońska - PL.HALLERA.
Kasujesz tylko raz, mimo przesiadki
Podczas przesiadek skasowane bilety jednorazowe zachowują ważność w pojazdach linii, które zmieniły trasy lub liniach zastępczych oraz pojazdach, których trasy pokrywają z trasami linii zastępczych.

- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie wiem. Mieli bunkier zabrać, nie wiem, jak to ma wyglądać i kiedy.MeWa pisze:A więc - skręt w kierunku pl. Konstytucji nie zostanie oddany w terminie?
Przyznam się też, że nie pamiętam, kiedy w ogóle Nowowiejska ma wrócić. Ani jak to będzie wyglądać po przywróceniu ruchu na Chałubińskiego. 35 przez JP2 +77?
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
W temacie "Objazdy tramwajowe 2011" było coś takiego:Bastian pisze:Przyznam się też, że nie pamiętam, kiedy w ogóle Nowowiejska ma wrócić. Ani jak to będzie wyglądać po przywróceniu ruchu na Chałubińskiego. 35 przez JP2 +77?Gdyby "twój" skręt się faktycznie opóźnił - silna 14? Razem z 10 na Mokotowie?
Plesim - 24 marca w temacie [i]Objazdy tramwajowe 2011[/i] pisze:Z dzisiejsze konferencji na temat remontów tramwajowych:
Komunikacja miejska na czas modernizacji torowiska tramwajowego
w al. Niepodległości i na ul. Nowowiejskiej
[...]
ETAP II od 9 maja do 5 czerwca 2
Trasy zastępcze linii tramwajowych:
10: OS. GÓRCZEWSKA – (…) – al. Jana Pawła II – Chałubińskiego – al.
Niepodległości – Nowowiejska – Filtrowa – Grójecka – al. Krakowska –
OKĘCIE;
35: NOWE BEMOWO – (…) – Marszałkowska – Puławska – WYŚCIGI.
Zawieszenie linii tramwajowych:
14; 46.
Tramwajowa linia zastępcza:
74: BANACHA – Grójecka – Filtrowa – Nowowiejska – al. Niepodległości –
Wołoska – Woronicza – Puławska – METRO WILANOWSKA.
Przywrócenie na trasę podstawową:
16; 17; 33
Komunikacja miejska na czas modernizacji torowiska tramwajowego
na ul. Targowej w dniach 9 maja – 6 czerwca
Trasy zastępcze linii tramwajowych:
3: GOCŁAWEK – Grochowska – Targowa – Kijowska – DW. WSCHODNI;
13: BOERNEROWO – Lazurowa – Dywizjonu 303 – Obozowa – al.
Solidarności – Targowa – Jagiellońska – ŻERAŃ FSO;
22: PIASKI – (…) – Targowa – Kijowska – KAWĘCZYŃSKA BAZYLIKA;
25: BANACHA – (…) – al. Zieleniecka – Grochowska – WIATRACZNA; 3
26: OS. GÓRCZEWSKA – (…) – al. Solidarności – 11 Listopada – Odrowąża
– ANNOPOL;
28: KOŁO – (…) – Jagiellońska – RATUSZOWA ZOO.
Autobusowa linia zastępcza:
Z-4: RONDO WASZYNGTONA – al. Zieleniecka – Targowa – DW. WILEŃSKI
(WILEŃSKA).

- Bastian
- Sułtan Maroka
Jakoś mi to umknęło... 
PS Ciekaw jestem korekt - choćby 13 jest nieaktualna. Czy jest sens przenumerowywać 77 na 74 przy zmianie tylko końcówki?
PS Ciekaw jestem korekt - choćby 13 jest nieaktualna. Czy jest sens przenumerowywać 77 na 74 przy zmianie tylko końcówki?
Hmm... dwóch końcówek, więc zmiana numerka chcąc nie chcąc by się przydała, mimo iż większość trasy będzie ta sama co 77, poza tym 74 pewnie dlatego że 14 też była(bo jest zawieszona) na trasie Banacha - M.Wilanowska więc pewnie dlatego ta zmiana numerku, takie nawiązanie do podstawowej linii na trochę innej trasie.Bastian pisze:Czy jest sens przenumerowywać 77 na 74 przy zmianie tylko końcówki?