No dobrze ale świecili po twarzach wszystkim także tym niewinnym, którzy nie mają nic wspólnego z ITSem. Jeśli to prawda to jest to jakaś paranoja... A te zdjęcia robione kierowcom to już w ogóle śmiech na saliMeWa pisze:myślę, że bezpodstawnie by tam nie stali.radeom pisze:A gdzie jest powiedziane, że kierowcy stojący w kolejce jeździli na lewych zwolnieniach?
Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ja rozpatrywałem to na poziomie zwolnienia lekarskiego. A nieuzasadnione zwolnienie lekarskie to coś, czym interesuje się ZUS, nie ITD. Myślisz, że ITS mógłby się zainteresować kierowcami, którzy robią dwa nominały w miesiącu, jeden na Płochocińskiej, drugi na Utracie? Jeśli tak, to ja się cieszę.Cypis pisze:Swoje wątpliwości firma może zgłosić oczywiście do ITD (jaki znów ZUS??) -- sądzisz, że ten sposób byłby lepszy?
Tyle to ma do rzeczy, że jeśli dalej rozpatrujemy sytuację na poziomie zwolnienia, to w ten sposób sobie tłumaczyliśmy zainteresowanie ITS tym, czy ciężko chorzy kierowcy przypadkiem nie pracują w Mobilisie. Nie wierzę, żebyś o przypadkach takich aparatów nie słyszał.Cypis pisze:Owszem, za lekarskie do 30 dni płaci pracodawca.
I co to ma do rzeczy?
Takie coś dostałem od jednej osoby na GG:
osoba na GG pisze:Otóż zwolnienia lekarskie i pracowanie u konkurencji jest na porządku dziennym, odkąd zaczęto znów zatrudniać na pół etatu w MZA i u ajentów. Powraca sytuacja jak z przed paru lat gdy kierowcy niemalże przeskakiwali z wozu do wozu.
Taką własnie sytuacje miałem ostatnio na 167, gdzie koles który mnie zmieniał 3 krotnie dzwonił na wóz abym 10 minut opoznił przyjazd na Kasprzaka, bo bedzie sie przesiadał z 506.Okazało sie że to pracownik ITSu, który zmniejszył o połowe etat, bo drugie pół ma w MZA.
Sytuacja opisana na wawkomie jest bardzo podobna bo kierowca z ITSu, drugie pół etatu ma w Mobilisie i akurat tego dnia zabrakło mu kilka minut na przeskoczenie z wozu do wozu, ze wzgledu na korki. Odwalił bardzo głupi numer o ktorym napisać nie za bardzo chcę, ale kierownictwo ITSu się dowiedziało i tak jak podejrzewało, koleś spieszył sie na zmiane do Mobilisu. Stąd cała ta kontrola na tzw:chama, ale kolesia faktycznie namierzono, a przy okazji kilku innych w tym także kilku na zwolnieniach lekarskich w ITSie.
Co do tego jednego jegomoscia juz konsekwencje są wyciągniete i za chwile zwolni się miejsce w zakładowym hotelu, gdzie owy kierowiec pomieszkiwał.
Tak że mamy znów plage pracusiów zasuwających na dwie zmiany u dwóch innych przewozników.
Dziekuje za uwage.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Może i cel szczytny, ale sam sposób kontroli mimo wszystko dziwny. No bo jaki to dowód jest, jeśli próbuje się rozpoznać pracownika pod osłoną nocy, podświetlając sobie jego twarz latarką. I rozumiem, że mieli jakieś jego zdjęcie, ale w sumie i tak mogło dojść do pomyłki przecież. A na zwolnieniach lekarskich to jak namierzono? Czy tam jest tak niewielu kierowców, że wszystkich się zna z widzenia? No bo przecież ich nie legitymowano chyba. Coś to wszystko i tak dziwne....
Nieco z innej beczki. Widziałem wóz o numerze A72X, w którym już ktoś ładnie wysprejował cały bok wieży jakimiś tagami. Czy tego się nie czyści? Czy tylko wozy "A" mają taką przypadłość, że są mazane, a te z MZA to niezwykle rzadko? A czy to nie jest tak, że jak ktoś małe coś napisze i tego się nie zetrze, to za chwilę jest tam 10000 napisów?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
W MZA masz gruntowne mycia pojazdów, na stalowej wóz średnio ~raz na miesiąc, raz na dwa miesiące jest przeczesywany od góry do dołu.chester pisze:a te z MZA to niezwykle rzadko?
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
W tej wersji nie, ale praca u kilku przewoźników polegająca na robieniu dwóch albo więcej zmian w ciągu doby już jest zabroniona. A takich agentów też nie brakuje, sam znam kilku jeżdżących u nas tylko na późną zmianę B na zleceniu, a etatowo gdzieś indziej (akurat wszyscy czterej, których znam to MZA, konkretnie Stalowa) na wczesną zmianę A. Śmiem domniemywać, że panowie z ITS też tak potrafią, skoro NR ich ściga. Przypuszczam, że o takich sytuacjach myślał Cypis wspominając o ITD.MichalJ pisze:No zaraz - ale praca na zwolnieniu to jedno, a praca pół etatu tu i pół tu to sama w sobie chyba zabroniona nie jest?
OK. Oraz interesuje pracodawcę, bo to dla niego starty są, nawet, jeśli chorobowe >30 dni wypłaca ZUS. W tym sensie pytałem "co to ma do rzeczy". Oraz pokazałem poziom następny, uzasadniający ewentualne "niecne" praktyki NR.Szeregowy_Równoległy pisze:Ja rozpatrywałem to na poziomie zwolnienia lekarskiego. A nieuzasadnione zwolnienie lekarskie to coś, czym interesuje się ZUS, nie ITD.
Nie mam pojęcia, czy. Ale też bym się ucieszył. A jeśli NR Mobilisu zaparkuje sobie przy Płochocińskiej i poświeci mi latarką, ja pretensji mieć nie będę.Szeregowy_Równoległy pisze:Myślisz, że ITS mógłby się zainteresować kierowcami, którzy robią dwa nominały w miesiącu, jeden na Płochocińskiej, drugi na Utracie? Jeśli tak, to ja się cieszę.
Zapraszam na pokład!
Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz - 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11
Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )
Nic nie myślę, ogólnie staram się być możliwie bezmyślnym właśnie.Pawel_ pisze:Myślisz, że kierowcy z Mobilisu dorabiają u Michalczewskiego?
A w świetle tego, co zostało już powiedziane wyżej -- na początek spróbuj zdefiniować, kto u kogo dorabia!
Zapraszam na pokład!
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ja bym to nazwał masową migracją, nie dorabianiem.Pawel_ pisze:Hmm.. Michalczewski w Mobilisie..