W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.

Modernizacja WWK

Moderator: JacekM

Która linia powinna być zmodernizowana w pierwszej kolejności? (3 zaznaczenia)

Czas głosowania minął 22 kwie 2006, 10:16

Kutno - Płock
1
1%
Warszawa Wileńska - Zielonka
5
6%
Warszawa Zachodnia - Grodzisk Mazowiecki
7
9%
Warszawa Zachodnia - Rembertów
8
10%
Tłuszcz - Ostrołęka
0
Brak głosów
Warszawa Zachodnia - Włochy
3
4%
Warszawa Wschodnia - Otwock
11
14%
Warszawa Gdańska - Warszawa Praga
2
2%
Legionowo - Wieliszew - Tłuszcz/Zegrze
4
5%
Warszawa - Łódź
13
16%
Warszawa - Radom
3
4%
Warszawa - Gdynia
16
20%
Warszawa Rembertów - Zielonka - Tłuszcz
4
5%
Warszawa - Stojadła - Lublin
4
5%

Liczba głosów: 81

JaBaal

Post autor: JaBaal » 06 paź 2008, 20:54

bohun pisze:Można, ale to by oznaczało, że w Sochaczewie pociąg pojechał by na południe, by zaraz za Sochaczewem odbić na północ, łuki -> obniżenie prędkości -> wydłużony czas jazdy.
Zgadza się, ale czy wówczas i tak przejazd pociągiem na trasie Płock - Warszawa nie byłby szybszy niż dzisiejszym pekaesem? Mam wrażenie że tak: linia 'poznańska' jest po remoncie, chyba na V=160, nowa, fantazyjna linia Sochaczew - Płock, z definicji byłaby również na V=160. Możnaby zresztą zbudować 'kolejową obwodnicę Sochaczewa'... Ech, fantazje....
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

przewoz

Post autor: przewoz » 06 paź 2008, 21:18

Fikander pisze:(GPF: widział ktoś moją szczękę?!)
Twojej nie widziałem, swoją szybko odnalazłem, jak doszedłem do siebie. PRzeciez to tylko plany.
Może sporządźmy listę realnych (i tego, co można przy nich zrobić):
Fikander pisze:- modernizację średnicy od Włoch po Rembertów;
- modernizację linii do Grodziska;
Realne, nawet większość pomysłów. Przystanek na Marsa jednak łatwiejszy do zrobnienia niż na Chełmżyńskiej.
Fikander pisze:Warszawa Stalowa (górna), W Rondo Żaba, W Arkadia, W Księcia Janusza, W Wola Park, W Fort Wola.
Realne i potrzebne.
Fikander pisze:- zwiększenie przepustowości linii #7 na odcinku Wawa - Pilawa;
4 tory do Wawra - niekoniecznie. Moze lepiej 3 od Gocławka (z trapezem) po Falenicę (dla dalekobieznych w szczycie). Przesunięcie po Gocławek - konieczne.
Skrzyżowania wielopoziomowe - tak, tylko gdzie... Ciężko tam o miejsce. Choć, jak znajdą w końcu na tunel na Żegańskiej pod Przejazdem, to przy okazji zejście z peronu od razu na przystanki mogo by być :)
Budowa przystanku Wiatraczna - przy okazji budowy obwodnicy oczywiście. Wiadomo.
Fikander pisze:- zwiększenie przepustowości linii #2 na odcinku Wawa - Mińsk Maz.
Przebudowa Rmb, S-Mił, MMz - realne. Z potrzebnych, szczególnie Rmb i Miłosna (głowice na minimum 60km/h) + tor odstawczy w Miłosnej. Najłatwiejszy do zrobienia.
Fikander pisze:- zwiększenie przepustowości linii #6, 21, 449 na odcinku Wawa - Tłuszcz;
3- ci tor, z tego co kojarzę - będzie cieżko. Zacznijmy od głowicy Zielonki. Minimum 60km/h z Rembertowa i już będzie luźniej.
Fikander pisze:- zwiększenie przepustowości linii #3 na odc Wawa - Sochaczew;
3-i tor - i to do Sochaczewa, nie wczesniej. Znowu - cieżko. Ale konieczny.
Przebudowa Włoch - konieczna i realna. Jedena zwrotka (być może + druga z kozłem, żeby można było łatwo przebiegi układać).
Fikander pisze:- zwiększenie przepustowości linii #8 na odc Wawa - Czachówek; trzeci tor na odcinku Aleje Jerozolimskie - Służewiec;
Żebyście chociaż miejsce pod niego widzieli po ostatniej modernizacji... Rozkopane nowiutkie przystanki, do przebudowy wiadukt na ZiW, może jeszcze któryś. No ciekawie.
Fikander pisze:- włączenie linii KDP w rejon WWK; są dwie wersje:
:-k
Fikander pisze:Oprócz tego występuje jeszcze tzw. wariant przyszłościowy,
99% marzenia, do tego nie wszystkie konieczne do zrealizowania.
Np. Linia do Nasielska - no dzięki...
Ale na przykład odbudowa stacji Zalesie Górne... a może zwykły trapez + tor odstawczy? SKM? Bo taki przystanek "Mokry Ług". Fajnie, ale w lesie? Wojsko poligonu pod rozbudowe nie odda, choć kto wie co będzie za 10 lat....
Plany normalnie ogromne ;)

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 06 paź 2008, 21:36

bohun pisze:
Gacek pisze:a po co? Wystarczy "ustacyjnienie po Wołomin Słoneczna i wybudowanie nowego toru postojowego w śladzie byłej bocznicy do Stolarki Wołomin (jest miejsce)
Po to, żeby Hańcza nie miała kilkunastu minut rezerwy do Tłuszcza. Szczególnie w obliczu modernizacji Rail Baltica. Przy pociągach o częstotliwości 10 minut już prowadzenie ruchu szybkiego jest trudne, a co dopiero przy ewentualnym zwiększeniu jej..
Najpierw niech dostosuja caly szlak do prędkości v=120 km/h
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Andrzej

Post autor: Andrzej » 07 paź 2008, 10:34

Fikander pisze:przebudowę po Gocławek i połączenie ciągiem pieszym z przystankami na wiadukcie;
Za Gocławek brawo. Jednak da się przesunąć stację pod wiadukt Marsa.
Fikander pisze:przystosowanie przystanków na otwoczcance do pełnienia funkcji lokalnych węzłów przesiadkowych;
Czy oznacza to także przesunięcie stacji Wawer pod wiadukt Czecha-Płowiecka?

[ Dodano: Wto 07 Paź, 2008 10:39 ]
przewoz pisze:
Fikander pisze:- zwiększenie przepustowości linii #7 na odcinku Wawa - Pilawa;
4 tory do Wawra - niekoniecznie. Moze lepiej 3 od Gocławka (z trapezem) po Falenicę
Myśl przyszłościowo, bo ilość połączeń z czasem się zwiększy i będą kłopoty jak na linii mińskiej. Jeśli kolej naprawdę ma pełnić tak ważną rolę w stołecznej i podwarszawskiej komunikacji, to bym na niej nie oszczędzał.

przewoz

Post autor: przewoz » 07 paź 2008, 13:21

Andrzej pisze:Myśl przyszłościowo, bo ilość połączeń z czasem się zwiększy i będą kłopoty jak na linii mińskiej. Jeśli kolej naprawdę ma pełnić tak ważną rolę w stołecznej i podwarszawskiej komunikacji, to bym na niej nie oszczędzał.
Ja bym z wielką przyjemnością dał 4 tory od samego Gocławka po Pilawę. Tylko pytanie - gdzie je zmieścić na odcinku do Otwocka. Do przebudowy wszystkie przejazdy, przystanki, cały układ.
Jeszcze szybciej (co powinno być w planach poważnych) wziął bym się za stację Otwock. W razie wypadku za Otwockiem, dwa pociągi w kierunku Pilawy potrafią rozwalić cały ruch. Nie ma miejsca na wyprzedzanie praktycznie, bo tylko 2 tory na przelot...

Andrzej

Post autor: Andrzej » 08 paź 2008, 20:59

przewoz pisze:99% marzenia, do tego nie wszystkie konieczne do zrealizowania.
(...)Plany normalnie ogromne ;)
Ogromne plany, dobre i potrzebne założenia, wg mnie wszystkie. Tylko pytanie - kiedy to zrealizują... (pomijam wariant przyszłościowy)?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 paź 2008, 21:56

przewoz pisze:
Fikander pisze:Warszawa Stalowa (górna), W Rondo Żaba, W Arkadia, W Księcia Janusza, W Wola Park, W Fort Wola.
Realne i potrzebne.
Polemizowałbym z tą niezbędnością obwodnicy towarowej przez nieużytki (Gołąbki - Połczyńska) domki (Połczyńska/Człuchowska - Górczewska) i lasy miejskie wzgl. cmentarze, składy i ogródki działkowe (Górczewska - Arkadia) dla komunikacji pasażerskiej, ale niech będzie.
Tylko cóż z tego, skoro już obcięto zakres dostosowania tejże trasy dla pasażerów, a to, co zostało, jest koszmarnym przykładem tragicznego olewania jakiejkolwiek, fundamentalnej wygody pasażerów... zresztą sami zobaczycie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Aligator

Post autor: Aligator » 08 paź 2008, 22:35

"Panie Inżynierze" ta bocznica wcale nie jest taka głupia tym bardziej że (wiem z pewnych ródeł) zamierzają całe PZL-Wola opchnąć pod zabudowę komercyjno mieszkalną.
W pierwszej kolejności pod młotek idzie zespół odlewni - już w przyszłym roku.
Miałem przyjemność widzieć jaki ten teren ma potencjał więc wiem ile są w stanie tam upchnąć...
Do tego są wspomniane ogródki działkowe - też zabudują...
Myślę że inwestycja na dłuższą metę ma sens.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 paź 2008, 0:05

inż. Glonojad pisze:Tylko cóż z tego, skoro już obcięto zakres dostosowania tejże trasy dla pasażerów, a to, co zostało, jest koszmarnym przykładem tragicznego olewania jakiejkolwiek, fundamentalnej wygody pasażerów
uchylisz rąbka tajemnicy? :>
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 paź 2008, 8:12

Aligator pisze:"Panie Inżynierze"
Cóż ma oznaczać ten cudzysłów, bo niestety jestem z tych ciężej myślących?
ta bocznica
to jest linia kolejowa
wcale nie jest taka głupia tym bardziej że (wiem z pewnych ródeł) zamierzają całe PZL-Wola opchnąć pod zabudowę komercyjno mieszkalną.
Najpierw to musi powstać plan miejscowy zgodny ze SUiKZP, ale to detal.
Tak czy siak, stacja położona w pobliżu skrzyżowania z Połczyńską nie obsłuży tego rejonu bardziej, niż autobusy w zespole FORT WOLA czy 522. Chociaż "obsługa" kwartału o wymiarach kilometr na kilometr z jego narożnika jest w sumie standardem w WWK, więc czemu nie.

[ Dodano: Czw 09 Paź, 2008 08:15 ]
MeWa pisze:
inż. Glonojad pisze:Tylko cóż z tego, skoro już obcięto zakres dostosowania tejże trasy dla pasażerów, a to, co zostało, jest koszmarnym przykładem tragicznego olewania jakiejkolwiek, fundamentalnej wygody pasażerów
uchylisz rąbka tajemnicy? :>
no, na przykład odsunięcie przystanku Połczyńska od Połczyńskiej ("wygoda" przesiadek), niekompletny układ przejść przez nasyp przy Górczewskiej plus oddalenie od przystanków komunikacji naziemnej... nie mam rysunków pod ręką, spokojnie, zobaczysz sam.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 09 paź 2008, 11:58

inż. Glonojad pisze:Najpierw to musi powstać plan miejscowy zgodny ze SUiKZP, ale to detal.
Przy sporej części inwestycji trzeba i tak będzie robić ten plan... Na razie nie ma co się przejmować, bo i tak nie ma, a i same koncepcje zagospodarowania przestrzennego potrafią leżeć (lokalnie).
Zakres większości prac jest bardzo duży, mocno ingerujacy w całą okolicę... Zanim koleje (jak by się spółka nie nazywała) się dogadają, to mogą wieki minąć i mało który plan wypali...
inż. Glonojad pisze:no, na przykład odsunięcie przystanku Połczyńska od Połczyńskiej ("wygoda" przesiadek), niekompletny układ przejść przez nasyp przy Górczewskiej plus oddalenie od przystanków komunikacji naziemnej...
Cóż...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 paź 2008, 12:07

przewoz pisze:
inż. Glonojad pisze:Najpierw to musi powstać plan miejscowy zgodny ze SUiKZP, ale to detal.
Przy sporej części inwestycji trzeba i tak będzie robić ten plan... Na razie nie ma co się przejmować, bo i tak nie ma, a i same koncepcje zagospodarowania przestrzennego potrafią leżeć (lokalnie).
Zakres większości prac jest bardzo duży, mocno ingerujacy w całą okolicę... Zanim koleje (jak by się spółka nie nazywała) się dogadają, to mogą wieki minąć i mało który plan wypali...
No właśnie. Więc może lepiej zająć się inwestowaniem w kolej miejską tam, gdzie przebiega ono wyjątkowo dobrze i nawet ma wydzielone tory. Jednak jak patrzę na zmieniające się co 2 tygodnie koncepcje układu linii SKM, oparte na fafnastu relacjach co 30 minut każda, z brakiem priorytetu na zakup taboru dla linii grodziskiej czy otwockiej na rzecz tworzenia nowych "przyszłościowych" efemeryd, to mi wszystko opada. :/

Co tu kombinować - dogadać się z Marszałkiem co do wspólnego biletu (i to jest sprawa oczywista, że nie z p. Sekitą, ale właśnie z Księciem Adamem gadać trzeba), zgłosić wspólny rozkład jazdy z skmkami w dziurach między kiblami i podpisać umowę wieloletnią z SKM/ogłosić przetarg na przewoźnika prywatnego. A nie czekać na PLK, jak pobudują jakieś przystanki w rodzaju Piastów "Kapusta i Autostrada" II, uruchamiać jakieś dziwaczne mijające wszystko relacje...

przewoz

Post autor: przewoz » 09 paź 2008, 13:47

inż. Glonojad pisze:Jednak jak patrzę na zmieniające się co 2 tygodnie koncepcje układu linii SKM, oparte na fafnastu relacjach co 30 minut każda, z brakiem priorytetu na zakup taboru dla linii grodziskiej czy otwockiej na rzecz tworzenia nowych "przyszłościowych" efemeryd, to mi wszystko opada.
Dlatego ja już nie patrzę... tylko pozostało mi wyjaśniać ludziom z ootwockiej, dlaczego SKMka napisała, że ich nowoczesne pociągi nie będa pasować do ich peronów. Tutaj to dopiero wszystko opada. Niektóre tłumaczenia panów "z góry" nadają się do kabaretu. Szkoda, że zrozumiał by ten dowcip mało kto.
inż. Glonojad pisze:dogadać się z Marszałkiem co do wspólnego biletu
inż. Glonojad pisze:zgłosić wspólny rozkład jazdy z skmkami w dziurach między kiblami
To też. Jak najbardziej. To nie wymaga aż takich nakładów finansowych jak budowa nowych przystanków....
inż. Glonojad pisze:w rodzaju Piastów "Kapusta i Autostrada"
czy czwarty tor do Otwocka.
Ale to drugie też jest konieczne. Fakt, że dojście do niektórych rzeczy będzie wymagało przebicia przez gruby betonowy mur po obu stronach nie powinno nas zniechęcać :) Kiedyś i tak trzeba będzie go przewalić.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 paź 2008, 15:19

przewoz pisze:
inż. Glonojad pisze:Jednak jak patrzę na zmieniające się co 2 tygodnie koncepcje układu linii SKM, oparte na fafnastu relacjach co 30 minut każda, z brakiem priorytetu na zakup taboru dla linii grodziskiej czy otwockiej na rzecz tworzenia nowych "przyszłościowych" efemeryd, to mi wszystko opada.
Dlatego ja już nie patrzę... tylko pozostało mi wyjaśniać ludziom z ootwockiej, dlaczego SKMka napisała, że ich nowoczesne pociągi nie będa pasować do ich peronów. Tutaj to dopiero wszystko opada. Niektóre tłumaczenia panów "z góry" nadają się do kabaretu. Szkoda, że zrozumiał by ten dowcip mało kto.
OK, to wyjaśnienie jest żałosne, ale, tak między nami mówiąc, te dwie linie to i tak za dużo, by "dzielić biedę" z tymi kilkunastoma nowymi EZTami. I nie ma się co czarować, że podzielenie ich na trzy linie poprawiło by sytuację pasażerów bardziej zauważalnie od zakupu flirtów przez KM.

Rozwiązaniem jest - tylko i aż - zakup EZT dla SKM na linię Grodzisk - Otwock, linię w pewnym sensie "klasyczną", a wymienianą (jako priorytetowa!) w wielu różnych opracowaniach, które na przestrzeni lat powstały.

przewoz

Post autor: przewoz » 09 paź 2008, 15:44

inż. Glonojad pisze:OK, to wyjaśnienie jest żałosne, ale, tak między nami mówiąc, te dwie linie to i tak za dużo, by "dzielić biedę" z tymi kilkunastoma nowymi EZTami.
Fakt.
inż. Glonojad pisze:Rozwiązaniem jest - tylko i aż - zakup EZT dla SKM na linię Grodzisk - Otwock
Linia klasyczna i bardzo potrzebująca. Otwocka w tym momencie może polegać tylko na EN57 i wydłużonych (nie wiedzieć czemu) czasach jazdy powodujących jazdę "na szeregowym" w większości przypadków. Już tylko to może powodować irytację pasażerów patrzących jak kolejny Minibus wyprzedza pociąg.
Rozwiązanie które podajesz jest proste. Boję się tylko że ci, którzy mogli by podjąć taką decyzję szybko tego nie zrobią :/

ODPOWIEDZ