Przy zameldowaniu czasowym też się wymienia dokumenty?Wolfchen pisze:
Po kosztach wymiany dokumentów, które są związane z zameldowaniem![]()
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Zameldowanie czasowe jak sama nazwa wskazuje jest czasowe.bepe pisze:Przy zameldowaniu czasowym też się wymienia dokumenty?
Przy zameldowaniu czasowym dostajesz taką karteczkę, która jest wkładką do dowodu, przerabiałem to w Gdyni.
Nie ma już obecnie penalizacji niedopełnienia meldunku, więc najwazniejsze zostało poczynione. Przepis jest powoli de facto martwy, bo z otoczenia mało kto go przestrzega, a przełożeni mają to gdzieś - ważne, żeby przełożonemu zameldować o aktualnym miejscu zamieszkania.MeWa pisze:To medlunków nie mieli znosić powoli?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
-
Stary Pingwin
MeWa, Chcą Cię zwolnić
Dawno temu, żeby pracować w Warszawie, potrzebny był meldunek. Żeby mieć meldunek, trzeba było pracować w Warszawie.
Wolfchen, Może obowiązek meldunkowy nie jest już przestrzegany, ale np. wnusio, który dostał mieszkanie od babci, musi się do roku zameldować, żeby uniknąć wysokiego podatku.US mocno tego pilnują.
Wolfchen, Może obowiązek meldunkowy nie jest już przestrzegany, ale np. wnusio, który dostał mieszkanie od babci, musi się do roku zameldować, żeby uniknąć wysokiego podatku.US mocno tego pilnują.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
-
Stary Pingwin
HGW mieszka w Aninie, jak pogrzebiesz w necie to nawet znajdziesz dokładny adres. W Józefowie mieszka za to JKM.Vilén pisze:„Trudno mówić, że to są warszawiacy” – powiedziała „warszawiaczka” zamieszkała w Józefowie… cóż, na początku odrzuciłem jako populizm myśl, że to próba skłócenia ze sobą społeczeństwa przez podział go na prawdziwych warszawiaków z Warszawy i nieprawdziwych warszawiaków z aglomeracji, ale teraz mam chyba większe powody, żeby skłaniać się coraz bardziej do tego twierdzenia…Bywalec pisze:No i o to chodzihttp://www.tvn24.pl/kropka-nad-i,3,m/ch ... 29317.html
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Tak, art. 16 ust. 2 pkt 5 Ustawy o spadkach i darowiznach to chyba jedyny przypadek, kiedy zameldowanie się do czegoś przydajeStary Pingwin pisze:Wolfchen, Może obowiązek meldunkowy nie jest już przestrzegany, ale np. wnusio, który dostał mieszkanie od babci, musi się do roku zameldować, żeby uniknąć wysokiego podatku.US mocno tego pilnują.
Choć moim zdaniem to zwykłe przeoczenie przy znoszeniu penalizacji, wystarczyłoby "zamieszkuje i nie zbywa przez okres 5 lat".
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
-
Stary Pingwin
Wiesz co, kopanie się z koniem(US) jest bez sensu. Jak w inny sposób udowodnić skarbowemu zamieszkanie? Jedynie obowiązek niezbywania lokum przez 5 lat, począwszy od końca roku, w którym mieszkanie dostano. W skrajnym przypadku to będzie 6 lat, przy darowiźnie w styczniu.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
To cecha charakterystyczna byłego bloku wschodniego, że wszystko trzeba udowadniać. W krajach wyżej rozwiniętych (najwyraźniej mentalnie tam organy państwowe są lepiej rozwinięte) wystarczy zwykłe oświadczenie - weźmy np. Anglię (tam to nawet dowodów nie mają).Stary Pingwin pisze: Jak w inny sposób udowodnić skarbowemu zamieszkanie?
Co do udowadniania - ja złożyłem PITa z nowym adresem, nikt nic więcej ode mnie nie chciał. W razie czego zawsze mam umowę najmu, ale okazywanie jej jest wątpliwe, ze względu na definicję miejsca zamieszkania zawartą w KC.
PS. Zameldowanie kompletnie nie udowadnia, że ktoś gdzieś mieszka (np. ja mieszkam 100 km od miejsca zameldowania, kolega z pracy mieszka w Ząbkach, a jest zameldowany pod Rzeszowem).
Zgłoszenie do odpowiedniego urzędu skarbowego nie wystarcza?Stary Pingwin pisze:Wiesz co, kopanie się z koniem(US) jest bez sensu. Jak w inny sposób udowodnić skarbowemu zamieszkanie? Jedynie obowiązek niezbywania lokum przez 5 lat, począwszy od końca roku, w którym mieszkanie dostano. W skrajnym przypadku to będzie 6 lat, przy darowiźnie w styczniu.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!