Linie nocne po reformie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 27 cze 2013, 10:39

metalin pisze:Z jakiej przyczyny bierze się tyle wysokiej podłogi na kursach nocnych? Zasadniczo na to nie ma nawet tyle wozów wysokich, co widać w praktyce.
Lepiej tak niż odwrotnie, a czasem się zdarza. Rzadko, bo rzadko, ale się zdarza. :-#

metalin

Post autor: metalin » 27 cze 2013, 16:15

Jachim pisze: Lepiej tak niż odwrotnie,
Nie lepiej. Gdybyś nagle stracił nogi, to dlaczego masz tracić możliwość korzystania z komunikacji nocnej? Taki gratis do wózka od ZTM?

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 27 cze 2013, 16:40

metalin pisze:
Jachim pisze:Lepiej tak niż odwrotnie,
Nie lepiej. Gdybyś nagle stracił nogi, to dlaczego masz tracić możliwość korzystania z komunikacji nocnej? Taki gratis do wózka od ZTM?
Bo to ikaaaaruuus :slinienie: można go pocałować, zrobić sobie przy nim dobrze i Bóg wie co jeszcze... ](*,)

Pamiętam kiedyś taką sytuacje, że do N36 chciała wsiąść osoba na wózku a tu zonk, ikarus podjechał.

A takie N24 np. gdzie od zawsze chyba jest tylko Ostrobramska nadal ma w rozkładzie same wysokie kursy.

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 27 cze 2013, 19:53

metalin pisze:
Jachim pisze: Lepiej tak niż odwrotnie,
Czy rozumiesz? Napisałem, że lepiej jak jest planowo wysoka brygada, a przyjeżdża niskacz, niż jak masz niskacza, a przyjeżdża Ikarus. Dlaczego tak, bo liczba Ikarusów nie jest adekwatna do liczby wysokich brygad, więc masz większe szanse na niskacza (zresztą było to już wspomniane). ](*,)

metalin

Post autor: metalin » 27 cze 2013, 21:49

Jachim pisze: Czy rozumiesz?
No właśnie nie rozumiem:
1. Dlaczego w ogóle na nocnych występuje wysoka podłoga?
2. Dlaczego planowy udział jest większy niż ilostan wozów wysokich?
3. Jakie argumenty przemawiają za popieraniem utrzymania stanu z punktu 2 (tak odbieram Twoją wypowiedź). Bo jeśli mamy jakiś argument za puszczaniem wysokich na nocki to i tak jeśli jest x wozów wysokich to plan powinien być na góra 0,9x, a nie x+n.

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 27 cze 2013, 21:58

Ja mam w sumie jeden argument za tym, że Ikarusy powinny zostać na liniach nocnych do końca swojego kursowania - dorżną je akurat, w ciągu dnia dodatki, potem nocka i tak w kółko.
Jachim pisze:Lepiej tak niż odwrotnie, a czasem się zdarza. Rzadko, bo rzadko, ale się zdarza. :-#
Mimo wszystko - powinna być zdecydowanie zmniejszona pula brygad, a na pewno wszystkie brygady z R-1, R-2, R-3 i R-5 powinny zostać wpisane jako niskopodłogowe.
Mong pisze:Bo to ikaaaaruuus :slinienie: można go pocałować, zrobić sobie przy nim dobrze i Bóg wie co jeszcze... ](*,)
Powiedział ten co noc w noc niemalże jeździ jednym w kółko.
Mong pisze:Pamiętam kiedyś taką sytuacje, że do N36 chciała wsiąść osoba na wózku a tu zonk, ikarus podjechał.
To trzeba było się ruszyć, poinformować kierowcę, że jest taka sytuacja i ewentualnie pomóc..

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 27 cze 2013, 22:00

metalin pisze: No właśnie nie rozumiem:
1. Dlaczego w ogóle na nocnych występuje wysoka podłoga?
Bo na dziennych też
metalin pisze: 2. Dlaczego planowy udział jest większy niż ilostan wozów wysokich?
Bo ZTM nie podąża za każdą kasacją w MZA i to są pozostałości po większej ilości wysokopodłogowców w MZA.
metalin pisze: 3. Jakie argumenty przemawiają za popieraniem utrzymania stanu z punktu 2 (tak odbieram Twoją wypowiedź). Bo jeśli mamy jakiś argument za puszczaniem wysokich na nocki to i tak jeśli jest x wozów wysokich to plan powinien być na góra 0,9x, a nie x+n.
Osobiście uważam, że skoro Warszawa posiada sprawne i w dobrym stanie wysokopodłogowce to niech jeżdżą, ale "w odpowiednich dawkach" nie do przesady. Z tym planem to napisałeś dobrze w przypadku niskaczy, w przypadku wysokich wozów, zawsze może je zastąpić niskacz, więc tu nie ma problemu, ale na nocnikach zbyt się nie znam piszę ile wiem i zastanawia mnie czemu nie ma kar za wysyłanie wysokich wozów, na niskie brygady, bo nie sądzę, że w nocy były duże braki.

Awatar użytkownika
sprinter
(ziuuu.ex.1205)

Post autor: sprinter » 27 cze 2013, 22:01

Akurat niektóre brygady R-5 powinny być wysokie.
15, 116, 122, 157, 181, 185, 186, 205, 518, N46 :mewa:
Phototrans | Omni-Bus | WGKM

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 27 cze 2013, 22:12

Ja mam w sumie jeden argument za tym, że Ikarusy powinny zostać na liniach nocnych do końca swojego kursowania - dorżną je akurat, w ciągu dnia dodatki, potem nocka i tak w kółko.
Z tym że na ogół dodatki wyjeżdżają zbyt wcześnie, by łączyć je z nocą.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 27 cze 2013, 22:15

Jachim pisze:Bo na dziennych też
Argument kompletnie z pupy.
Jachim pisze:Bo ZTM nie podąża za każdą kasacją w MZA i to są pozostałości po większej ilości wysokopodłogowców w MZA.
Jak wyżej - ilostan niskopodłogowych wozów z MZA już dawno przewyższył ilość Ikarusów, a pomijam fakt, że są zajezdnie, gdzie od dłuższego czasu nie ma ani jednego wysokopodłogowca.
Jachim pisze:[...]zastanawia mnie czemu nie ma kar za wysyłanie wysokich wozów, na niskie brygady, bo nie sądzę, że w nocy były duże braki.
Masz jedną taką brygadę - BWL244, która i tak teraz już nie będzie obsadzona przez Ikarusa, więc kolejny argument do śmietnika.
sprinter pisze:Akurat niektóre brygady R-5 powinny być wysokie.
Niedługo z R-5 wysokopodłogowce znikną, więc nie widzę problemu w niewysyłaniu ich na linie nocne - kolejna pula brygad do wpisania jako niskich w rozkładzie.
R-9 Chełmska pisze:Z tym że na ogół dodatki wyjeżdżają zbyt wcześnie, by łączyć je z nocą.
Bez przesady - często widuję jakiegoś Ikara na N21, a potem rano tego samego na 338.

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 27 cze 2013, 22:36

metalin pisze:Czy istnieją jakieś uregulowania, przesłanki, które wymuszają kursowanie wysokiej podłogi w nocy?
Wprost odwrotnie. Uregulowania są co do niskiej podłogi. Tam gdzie nie ma obowiązku niskacza , ZTM toleruje wysoką , a MZA dopóki ma takie wozy to je wysyła.

[ Dodano: Czw 27 Cze, 2013 22:42 ]
sprinter pisze:Akurat niektóre brygady R-5 powinny być wysokie.
Zabronione są na N42 i N44 i nie mam pewności czy nie na N35/N85. Na chodzie są dwa wysoko podłogowce 4348 i 4435. 4290 ma nieaktualne badanie techniczne , choć w "Rzadkich okazach" ktoś go widział wczoraj na Woronicza ,więc może tam pojechał na rejestrację?

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 27 cze 2013, 23:07

Sadek pisze:[...]nie mam pewności czy nie na N35/N85[...]
N35 i N85 jest niskopodłogowe.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 27 cze 2013, 23:40

Domas pisze:
Mong pisze:Bo to ikaaaaruuus :slinienie: można go pocałować, zrobić sobie przy nim dobrze i Bóg wie co jeszcze... ](*,)
Powiedział ten co noc w noc niemalże jeździ jednym w kółko.
Ja mam takie rozumowanie: mogę postawić sobie nawet z ikarusa świątynkę w ogródku i modlić się trzy razy dziennie, ale jeśli tym nie epatuje w cały świat np. wypisując durne teksty czy odwalając jakieś akcje tam gdzie tylko pojawi się ikarus to wszystko jest jak najbardziej w porządku.
Ja nie mam ani nie zamierzam mieć takiej świątynki.
A propo tego jeżdżenia to trochę inaczej. Z mojego punktu widzenia ja nie jeżdżę ikarusem tylko jeżdżę w nocy, jak widzę jelcza czy solarisa na pętli to nie odwracam się na pięcie. EOT
Domas pisze:
Mong pisze:Pamiętam kiedyś taką sytuacje, że do N36 chciała wsiąść osoba na wózku a tu zonk, ikarus podjechał.
To trzeba było się ruszyć, poinformować kierowcę, że jest taka sytuacja i ewentualnie pomóc..
Nie wydaję mi się, żebym opisał tą sytuację tak dokładnie żebyś mógł wyciągać wnioski co zrobiłem, a czego nie, ale jeśli muszę:
Osoba na wózku była z kimś. Te ktoś jak zobaczył ikarusa podszedł do kabiny i trochę wylał swój żal, ale nie jakoś prostacko i nie było to w tonie pretensji do kierowcy, jakby to od niego zależało kto rozkłady układa. Obydwie te osoby nawet nie chciały próbować wgramolić się do ikarusa.

ashir

Post autor: ashir » 28 cze 2013, 9:50

Domas pisze:
Sadek pisze:[...]nie mam pewności czy nie na N35/N85[...]
N35 i N85 jest niskopodłogowe.
Do reszty dyskusji nie mam już się po co wtrącać, bo wszystko właściwie zostało powiedziane. Tylko jedną rzecz sprostuję: brygada 138 z Redutowej na tych liniach jest wysoka, podejrzewam, że brygada 244 na N44 również może być planowo na Ikarusa, a ZTM sobie kpi z pasażerów.

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 28 cze 2013, 11:32

ashir pisze:[...]brygada 138 z Redutowej na tych liniach jest wysoka, podejrzewam, że brygada 244 na N44 również może być planowo na Ikarusa, a ZTM sobie kpi z pasażerów.
W wykazie może być i wysoka, ale dyspozytor może mieć wszystko rozum lub po prostu informację oddzielną, że ta brygada musi być obsłużona przez pojazd niskopodłogowy. Poza tym szansa wysłania wysokopodłogowego Jelcza maleje od lipca, bo te będą jeździć na całkach, które dosyć późno zjeżdżają.

ODPOWIEDZ