Kącik porad komputerowych
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
- kulikowski
czy da się zeskanować kadr z negatywu a następnie przekolorować na pozytyw?
za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.
za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Bez specjalnej przystawki do negatywów nie spodziewaj się cudów. Skaner tradycyjny skanuje przez szybę i nawet skan z przystawki w rozdzielczości 4800 dpi będzie słabszy od 900 dpi skanu ze specjalnego skanera do klisz. Dobry skaner kosztuje grubo powyżej 1000 zł, a są firmy, które się tym zajmują usługowo, więc jeśli nie masz za wiele do skanowania, to rozważ opcję usługi.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
Opis problemu.
Posiadam laptop Asus X53U z kartą grafiki ATI Radeon 6310 oraz Windows 7 64x. Czasem gdy wybudzę komputer ze stanu uśpienia, Windows 7 nie jest w stanie pokazać okna logowania, jedynie czarny ekran i kursor z kręcącym się wskaźnikiem gdzie po kilkunastu sekundach wyrzuca błąd STOP 0x116 na pliku atikmpag.sys. Laptop był dwa razy w serwisie i za każdym razem (teoretycznie) miał wymienianą płytę główną.
Może ktoś ma wiedzę, czy ten problem da się usunąć, czy ten typ tak ma i nie da się go naprawić...
Posiadam laptop Asus X53U z kartą grafiki ATI Radeon 6310 oraz Windows 7 64x. Czasem gdy wybudzę komputer ze stanu uśpienia, Windows 7 nie jest w stanie pokazać okna logowania, jedynie czarny ekran i kursor z kręcącym się wskaźnikiem gdzie po kilkunastu sekundach wyrzuca błąd STOP 0x116 na pliku atikmpag.sys. Laptop był dwa razy w serwisie i za każdym razem (teoretycznie) miał wymienianą płytę główną.
Może ktoś ma wiedzę, czy ten problem da się usunąć, czy ten typ tak ma i nie da się go naprawić...
Teraz odpowiadam bo nawet już zapomniałem o tym pościecns80 pisze:Porównaj między tamtymi telefonami, a tym jak masz włączony wybór sieci ? Automatyczny ? I czy masz włączone 3G czy coś innego. Może tam znajdziesz rozwiązanie.SławekM pisze:Mam problem z telefonem a dokładnie z usługą MMS. Dotyczy to Samsunga S7580 (Android 4.2.2) i jest w sieci PLAY.
Otóż telefon nie chce ani wysłać ani odebrać MMS samodzielnie. Robi to dopiero wtedy gdy odpalę internet (dane pakietowe) a to powoduje dodatkowe koszty... Mam w domu dwa inne telefony (Samsung - Android 2.3.6 i LG - Android 4.1.2), które nie mają problemów z odebraniem ani wysyłką MMS i nie wymagają odpalenia internetu. Jak wysyłają/odbierają MMS to same sobie włączają na chwilę dane pakietowe (ikonka H). Samsung S7580 niestety tego nie chce...
Może ktoś miał taki problem i ma receptę jak to rozwiązać?
Wszystkie telefony w tej samej sieci ?
Sprawdziłem. Wszystkie telefony mają ustawione WCDMA/GSM (auto). Wszystkie są w sieci PLAY. Ale w sumie najprawdopodobniejsza odpowiedź jest ta...
No cóż, żeby wysłać/odebrać MMS, trzeba zapłacić i za MMS i za przesył danych (internet...)Thompson04 pisze:
Coś takiego jest też chyba na Iphone 4, niestety chyba nie ma innego rozwiązania jak ręczne włączenie danych pakietowych na stałe lub przed wysłaniem/odebraniem MMSa.
Ponieważ jestem żywotnie zainteresowany tematem, dopowiadam: w telefonach z Androidem w T-Mobile i Plusie NIE MA konieczności włączania transmisji danych, żeby wysłać i odebrać MMS. Internet po punkcie dostępowym MMS uruchamia i wyłącza się sam. W Orange bywa z tym różnie, czasami transmisja sama się włącza i pobiera, czasami trzeba ręcznie pobrać bez włączania transmisji danych, a czasami trzeba włączyć transmisję.SławekM pisze:No cóż, żeby wysłać/odebrać MMS, trzeba zapłacić i za MMS i za przesył danych (internet...)
Ostatnio widziany 12.04.2018 w 522
Mam dziwny problem . W nocy nie bylo pradu. Komputer stacjonarny mam podpiety droga listwa. Rano po wlaczeniu zaczal zawieszac sie zaraz po starcie ,na biosie. Wyjalem karte, baterie , ram, nic nie pomoglo. Zostawilem go na 45 minut odpietego od zasilania. Potem od razu zaskoczyl i sie uruchomil. Ale po probnym restarcie windosowym nadal sie zawiesza na biosie , ale jak odepne kabel zasilania na 15 sekund startuje normalnie. Co to moze byc? Cos z zasilaczem? Profilaktycznie odpialem dvd bo i tak nie uzywam.
zasilacz. Cos koesatory mu moga niedomagac. Podmien i sprawdz.
A listwa nie ma nic do rzeczy.
A listwa nie ma nic do rzeczy.

OK problem rozwiazany. To wszystko powodowala myszka A4 tech evolution, x750 snake. I tak nadal jestem w szoku. Glupia myszka a takie objawy. To dzieje sie czesto?
Nie. Dziwne ze sie w ogole uruchamiał.Glupia myszka a takie objawy. To dzieje sie czesto?

Mam takie coś. Odpalam sobie laptoka. Raz się odpala normalnie, a innym razem się... nie odpala. Znaczy: odpala, ale jest ciemno. Ręczne wyłączenie, wyciągniecie baterii, włożenie baterii, odpala się. Ktoś wie o co chodzi? 
Jak stary jest ten laptop i jaką ma kartę graficzną? Bo jeśli dedykowaną, to to moze oznaczać problemy z układem graficznym (i/lub zimnymi lutami BGA)
- kulikowski
Paweł_K pisze:Bez specjalnej przystawki do negatywów nie spodziewaj się cudów. Skaner tradycyjny skanuje przez szybę i nawet skan z przystawki w rozdzielczości 4800 dpi będzie słabszy od 900 dpi skanu ze specjalnego skanera do klisz. Dobry skaner kosztuje grubo powyżej 1000 zł, a są firmy, które się tym zajmują usługowo, więc jeśli nie masz za wiele do skanowania, to rozważ opcję usługi.
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88
Niedługo będą cztery lata, a karta graficzna: ATI Mobility Radeon HD 5145.px33 pisze:Jak stary jest ten laptop i jaką ma kartę graficzną? Bo jeśli dedykowaną, to to moze oznaczać problemy z układem graficznym (i/lub zimnymi lutami BGA)
Mam taki problem: komputer zrobiony do grania, markowy zasilacz 65-ka, wysoka karta n-vidii 8 GB ramu, markowa plyta glowna Asusa. I chodzi jak burza, ale co kilka godzin lapie restarty w diablo 3 czy lord of the fallen. Wyglada to na blad sterownikow grafiki, bo temperatura wewnatrz nie przekracza 30 stopni, chlodzenie ma super. Jak je ustawic zeby bylo ok?
Wywal "oryginalne sterowniki Nviidii" i zainstaluj te co proponuje Microsoft.
Ponadto przepuśc karte graficzna, RAM przez jakies stress testy, testy pamięci.
Ponadto przepuśc karte graficzna, RAM przez jakies stress testy, testy pamięci.