Nowe czoło mieli dać przy okazji leasingu. Przy modernie KM nic nie było. Tak samo jak przy EW60. A co sterowania ukrtotnionego to dziwna sytuacja. Był problem ze spotami że jednostki z 2 różnych firm nie mogły jeździć razem ale żeby z tej samej firmy?przewoz pisze:Z tego co pamiętam z SIWZ którejś części - dadzą... Ale mylą mi się już wszystkie SIWZy jakie czytałem, więc głowy nie dam. Póki co z tego co czytam mają problemy ze sterowaniem połączonych EW60... Chyba podwójnych EW się nie doczekamy, solo będą śmigać.
KM a SKM
Moderator: JacekM
A gdzie ja napisałem, że SKM zależało na wspólnym bilecieFikander pisze:Ciekawa teza, SKM to chyba ostatnie miejsce, gdzie komukolwiek na wspólnym bilecie zależało.Nazgul pisze:To dzięki SKM mamy wspólny bilet
W takie przypadki nie wierzę, a stało się to jakoś dokładnie kilka miesięcy po przyciągnięciu dużej ilości pasażerów do kolei (a właściwie ustalono to dwa miesiące od zakończenia wakacji), a przez kilka ostatnich lat nic się w tej kwestii nie działo. Był to bodziec do podpisania tej umowy, a wiadomo było, że w grę wchodziło porozumienie w obrębie całej Warszawy (do którego dążyło miasto, a do którego nie były zbyt chętne KM), a nie tylko na jednej linii.Fikander pisze:Aha. I ta konkurencja na jednej trasie spowodowała fakt, że mamy wspólny bilet na ośmiu? Nie trzyma to się kupy, przykro mi
- MeWa
- Cukiereczek
Ojj Nazgul, nie do końca tak było. Wspólny bilet obowiązywał przed SKM i został zniesiony przez władże PiS i to raczej władze miasta były niechętne. Potem powrócił pod naporem krytyki prasy podczas budowy wiaduktów na Al. Jerozolimskich (nad Śmigłowca) i uruchomienie SKM nic nie miało do rzeczy, a jedynie prasa pisała często, że SKM nie zastąpi ani II linii metra, ani wspólnego biletu na całe miasto.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Przystanek osobowy (stacja) pociągów podmiejskich a nie nowa linia kolejowa !Premo pisze:To prawda. Wspólny bilet na początku obowiązywał na trasie do Ursusa i to zanim zaczęła tam jeździć SKM. Chyba miasto ma już pomysł na to co zrobić z SKM gdyż planowane jest uruchomienie linii kolejowej do Os.Niedźwiadek. SKM zacznie wreszcie pełnić rolę do której została stworzona
Zarówno wszyscy reprezentujący, ładnie ostatnio lansowaną tzw. "politykę transportową miasta", jak i czasem pasażerowie, od Kolei Mazowieckich i "Szybkiej" Kolei Miejskiej zbyt wiele oczekują.
Komunikacja Szynowa, na którą chce się jeszcze przerzucić potoki tramwajowe jest po prostu niewydolna i wymaga głębokiej modernizacji.
Tymczasem proponuje się 'zmiany autobusowe' (wczorajszy lakoniczny artykuł ŻW: http://www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?plac ... &page=text), które zakładają, że Kolej jest jak Metro, które jeździ dość sprawnie i co kilka minut, więc system przesiadkowy się opłaci. O Kolei tego powiedzieć nie można.
Pociągi notorycznie się spóźniają. Dziś np. SKM - 5, KM - 8 (oczywiście taki sam wynik utrzymany na Śródmieściu). Rano 8 minut to wystarczająco dużo, by zastanowić się czy nie wrócić do podróży autobusem i mieć jedną przesiadkę mniej (zwłaszcza, że korki po oddaniu węzła Płowiecka powinny się zmniejszyć). Momentami różnica jest naprawdę niewielka.
Do tego dochodzi uciążliwy objazd tramwajów na Słowackiego, który powoduje czwartą przesiadkę (!) (nie można było w lato?// i tak nie zwiększyło to specjalnie frekwencji tragicznego wahadłowego metra).
Dodatkowo powstał problem sporych korków, które zaczęły tworzyć się przy stacji w Rembertowie (Nowym jak i Starym). Poza ciągle zamkniętym przejazdem, mocno korkują także piesi, idący z/na stację.
Komunikacja Szynowa, na którą chce się jeszcze przerzucić potoki tramwajowe jest po prostu niewydolna i wymaga głębokiej modernizacji.
Tymczasem proponuje się 'zmiany autobusowe' (wczorajszy lakoniczny artykuł ŻW: http://www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?plac ... &page=text), które zakładają, że Kolej jest jak Metro, które jeździ dość sprawnie i co kilka minut, więc system przesiadkowy się opłaci. O Kolei tego powiedzieć nie można.
Pociągi notorycznie się spóźniają. Dziś np. SKM - 5, KM - 8 (oczywiście taki sam wynik utrzymany na Śródmieściu). Rano 8 minut to wystarczająco dużo, by zastanowić się czy nie wrócić do podróży autobusem i mieć jedną przesiadkę mniej (zwłaszcza, że korki po oddaniu węzła Płowiecka powinny się zmniejszyć). Momentami różnica jest naprawdę niewielka.
Do tego dochodzi uciążliwy objazd tramwajów na Słowackiego, który powoduje czwartą przesiadkę (!) (nie można było w lato?// i tak nie zwiększyło to specjalnie frekwencji tragicznego wahadłowego metra).
Dodatkowo powstał problem sporych korków, które zaczęły tworzyć się przy stacji w Rembertowie (Nowym jak i Starym). Poza ciągle zamkniętym przejazdem, mocno korkują także piesi, idący z/na stację.
R1+R2
R3+R7
R8+R9
R3+R7
R8+R9
A także dobudowaniu paru stacji przy największych osiedlach, jak np. przy Niedźwiadku. Co do Średnicy, to kiedyś osiągnie ona kres swojej przepustowości i będzie trzeba myśleć nad jakąś alternatywą dla niej.Andrzej pisze:Komunikacja Szynowa, na którą chce się jeszcze przerzucić potoki tramwajowe jest po prostu niewydolna i wymaga głębokiej modernizacji.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Dobrymi checiami to piekło jest wybrukowanePremo pisze:Marszałek w przemówieniu mówił o chęci współpracy z miastem oraz o połączeniu spółek. Skoro obie strony wyrażają chęć współpracy to co stoi na przeszkodzie?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Tu można obejrzeć wywiad RK z Dyrektorem ZTM Leszkiem Rutą na temat komunikacji kolejowej w Warszawie
http://www.youtube.com/watch?v=g4NYSWIOLcY
http://www.youtube.com/watch?v=g4NYSWIOLcY