Warszawska Kolej Dojazdowa
Moderator: JacekM
Dla Ciekawskich:
Dziś o 16:07 z W-wy Śródmieście WKD do Grodziska(jako pierwsza kolejka po odcinku Podkowa Lesna Głowna->Grodzisk Maz.Radońska-chodzi mi, że po przerwie zwiazanej z remontem) odjechała EN94-08-pojedynek-jeden wagon,a normalnie na WKD jeżdzą 2 wagony. EN94-08 jedzie razem z EN94-09(08+09) o godz.17:05 EN94-08 została podmieniona na jednostki EN94-06+EN94-33.
Oj rzadko się zdarza taka sytuacja.
Dziś o 16:07 z W-wy Śródmieście WKD do Grodziska(jako pierwsza kolejka po odcinku Podkowa Lesna Głowna->Grodzisk Maz.Radońska-chodzi mi, że po przerwie zwiazanej z remontem) odjechała EN94-08-pojedynek-jeden wagon,a normalnie na WKD jeżdzą 2 wagony. EN94-08 jedzie razem z EN94-09(08+09) o godz.17:05 EN94-08 została podmieniona na jednostki EN94-06+EN94-33.
Oj rzadko się zdarza taka sytuacja.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ciekawe czy będzie ten bilet od 1 stycznia, czy nie będzie..?
Umowę sprzedaży WKD parafowali przedstawiciele zainteresowanych samorządów z wyjątkiem Warszawy. Prezydent Lech Kaczyński był wtedy chory i nie zdążył ustanowić swojego pełnomocnika. Stołeczni urzędnicy mieli uzupełnić brakujący podpis w ciągu kilku dni. Nie zrobili tego przed dwa lata.
- fik
- Naczelne Chamidło
Może jestem dziwny, ale chyba zamiast grzebania dziury w ziemi w samym centrum miasta wolałbym wyciągnięcie WKD na powierzchnię na wysokości +/- Białobrzeskiej i włączenie w system tramwajowy na placu Zawiszy.Bucefał pisze:Nowa zabudowa nie doszłaby do pierzei Al. Jerozolimskich. 30-metrowe budynki byłyby wycofane o kilkadziesiąt metrów. - Dzięki temu wzdłuż alej powstałby wspaniały bulwar doświetlony południowym światłem. To może być nowy salon Warszawy - mówi nam urzędnik ratusza. Drugi powód jest taki, że taka zabudowa ułatwiłaby modernizację Dworca Śródmieście tak, by stał się on stacją końcową przedłużonej linii WKD.
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... wcem_.html
kiedy, kiedy, kiedy kiedy..............?!
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
... który tego dodatkowego obciążenia by nie wytrzymał.Fikander pisze:i włączenie w system tramwajowy na placu Zawiszy
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zależy, co by zostało wybudowane przy okazji w infrastrukturze - trzeci tor w kierunku Woli czy na wlocie północnym bez wątpienia by pomogły, samo skrzyżowanie zresztą także można by spróbować przerobić (np. z wyspy centralnej na skanalizowane, bo trochę miejsca jest).Bastian pisze:... który tego dodatkowego obciążenia by nie wytrzymał.Fikander pisze:i włączenie w system tramwajowy na placu Zawiszy
Na pewno nie można jednak tego zrobić na zasadzie "podepnijmy do sieci bez zmian na niej".
Tylko że zapominasz, że tramwaje WKD są ok 2x dłuższe od miejskich, więc albo "zżerałyby" 2 sloty (z koniecznością wydłużenia czasów międzyzielonych ze względu na ewakuację), albo trzeba by zwiększyć częstotliwość WKD co najmniej dwukrotnie (a zapewne i więcej, bo po wprowadzeniu częstotliwości tramwajowej atrakcyjność kolejki dramatycznie by wzrosła, zwłaszcza poza szczytem).Jakiego dodatkowego? Mamy 2-5 dodatkowych wjazdów/h, tyle jest do zdjęcia chociażby z 21.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- humptyangel
- Kontakt:
Ja się miotałem między tym, jaki charakter dla WKD jest najlepszy: kolejowy czy tramwajowy?
I uważam, że obecny jest najlepszy: niezależny do opóźnień na PKP i mało wydajnych skrzyżowań w sieci tramwajowej.
I uważam, że obecny jest najlepszy: niezależny do opóźnień na PKP i mało wydajnych skrzyżowań w sieci tramwajowej.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
- kulikowski
- fik
- Naczelne Chamidło
No przecież wiadomo, że tego nie robi się hopsiup, niemniej jednak na pewno dasięGlonojad pisze:Na pewno nie można jednak tego zrobić na zasadzie "podepnijmy do sieci bez zmian na niej".![]()
[ Dodano: Nie 14 Gru, 2008 22:58 ]
http://klslowik.ovh.org/tram/105n/105n_hm.jpgkulikowski pisze:przede wszystkim - WKD ma szyny kolejowe (dostosowane do kół o profilu stożkowym), podczas gdy tramwaje mają szyny dostosowane do kół o profilu walcowym![]()
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
według studium modernizacji WKD - kolejka będzie jeździć co 5 minut w szczycie
Umowę sprzedaży WKD parafowali przedstawiciele zainteresowanych samorządów z wyjątkiem Warszawy. Prezydent Lech Kaczyński był wtedy chory i nie zdążył ustanowić swojego pełnomocnika. Stołeczni urzędnicy mieli uzupełnić brakujący podpis w ciągu kilku dni. Nie zrobili tego przed dwa lata.
- Piotrek_2274
No to byłoby miejsce na ten trzeci, igrekowy tor średnicy dalekobieżnej.Fikander pisze:Może jestem dziwny, ale chyba zamiast grzebania dziury w ziemi w samym centrum miasta wolałbym wyciągnięcie WKD na powierzchnię na wysokości +/- Białobrzeskiej
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى