Poc Vocem pisze:Zdaje się, że był wydawany na początku... może nie w odcinkach, ale w rozdziałach w jakimś ówczesnym czasopiśmie

Na pewno Lalka była wydawana w gazecie jako odpowiednik telenoweli.
Poc Vocem pisze:I ja także proponowałem więcej fantastyki w programie. Bo jedyne co kojarzę z obecnego zbioru lektur to jeden tom Pottera w podstawówce, "Hobbit" w gimnazjum (kurczę, jeśli Tolkien to "Władca", a nie "Hobbit") i "Granicę możliwości" Sapkowskiego w liceum.
Nie miałem nic z tego. Na pewno miałem "Bajki robotów" i "Opowieści o pilocie Pirxie" Lema.
Daniel_FCB pisze:Naprawdę, ten zły, satanistyczny Potter znalazł się w programie? Jak środowisko purpuratów na to pozwoliło? Przecież Kościół przez ładnych parę lat prowadził krucjatę...
Tak naprawdę to Potter był potępiony nie przez Kościół, tylko przez kilku kardynałów. Inni zwracali uwagę na pozytywne wartości przekazywane w cyklu, typu przyjaźń czy poświęcenie. Wiele zależy od krytycznego podejścia do tematu i właśnie tego powinno uczyć liceum.
Ogólnie zaskakuje mnie zmienność listy lektur. Pomijając już jakiegoś Tolkiena czy Pottera, ale i wśród dzieł "klasycznych" spore są różnice między tym, co kto czytał. A przecież dzieli nas często raptem kilka lat.