Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 30 lis 2009, 15:48

:idea: Liczy się czas w LDP podczas kontroli. To LDP decyduje o ważności biletu.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
Pink
Oh by the way, which one's Pink?

Post autor: Pink » 30 lis 2009, 17:43

Też prawda. Godzina przybicia karty zapisuje się przecież w LDPie. Zaćmienie jakieś ](*,) #-o

W tej sytuacji niczego nie trzeba zapamiętywać i problem znika :)

Awatar użytkownika
Bella

Post autor: Bella » 30 lis 2009, 18:01

Pink pisze:Też prawda. Godzina przybicia karty zapisuje się przecież w LDPie. Zaćmienie jakieś ](*,) #-o

W tej sytuacji niczego nie trzeba zapamiętywać i problem znika :)
A myślałam że to ja ciemna jestem i nie rozumiem o czym Wy rozmyślacie ;)

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 30 lis 2009, 18:23

Nie szukajcie problemów tam gdzie ich nie ma.
Kontrola rozpoczyna się 14:21
Pasażer ma bilet ważny do 14:22 ale kontrola zastała go 14:23. Wtedy kontroler sprawdza w urządzeniu godzinę rozpoczęcia kontroli i wie czy ma wystawiać wezwanie czy tylko poinformować pasażera o konieczności nabycia nowego biletu albo opuszczenia pojazdu

Awatar użytkownika
Bella

Post autor: Bella » 30 lis 2009, 20:07

Kombinujesz. Kontrola, pik, pik, pik pik, - bilety ważne; piiiiiiiiiik - bilet nieważny. Białe i czarne, proste.

[ Dodano: |30 Lis 2009|, 2009 20:12 ]
Premo pisze:Nie szukajcie problemów tam gdzie ich nie ma.
Pasażer ma bilet ważny do 14:22 ale kontrola zastała go 14:23. Wtedy kontroler sprawdza w urządzeniu godzinę rozpoczęcia kontroli i wie czy ma wystawiać wezwanie czy tylko poinformować pasażera o konieczności nabycia nowego biletu albo opuszczenia pojazdu

A swoją drogą, jakbyś to chciał zrobić w metrze?

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 30 lis 2009, 20:18

Bella pisze:A swoją drogą, jakbyś to chciał zrobić w metrze?
Nie widziałem jeszcze by kontrolowano wysiadających.

Awatar użytkownika
Pink

Post autor: Pink » 30 lis 2009, 20:19

Premo pisze:Nie szukajcie problemów tam gdzie ich nie ma.
Kolego, trzy razy było już powiedziane, że NIE MA MOŻLIWOŚCI sprawdzenia w urządzeniu godziny rozpoczęcia kontroli. Ale to niepotrzebne, bo - jak wyżej np. pokazała Bella - sygnał z czytnika poinformuje, czy bilet w momencie rozpoczęcia kontroli był jeszcze ważny, czy nie.
Nie widziałem jeszcze by kontrolowano wysiadających.
Nie? :shock:

---------------

Bella, w metrze tę zasadę dałoby się egzekwować dając ludziom 1-2 minuty zapasu.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 30 lis 2009, 20:20

Bella pisze:Kombinujesz. Kontrola, pik, pik, pik pik, - bilety ważne; piiiiiiiiiik - bilet nieważny. Białe i czarne, proste.
A jak autobus stoi w korku? Pasażer nie ma ani możliwości zakupu biletu ani opuszczenia pojazdu. Po to te kombinacje

[ Dodano: |30 Lis 2009|, 2009 20:23 ]
Pink pisze:Ale to niepotrzebne, bo - jak wyżej np. pokazała Bella - sygnał z czytnika poinformuje, czy bilet w momencie rozpoczęcia kontroli był jeszcze ważny, czy nie.
W momencie rozpoczęcia kontroli czy w momencie kontroli?
Nie? :shock:
Wysiadajac wiele razy widziałem kontrolerów i ani razu nie zaczepili mnie z zapytaniem o bilet

Awatar użytkownika
Bella

Post autor: Bella » 30 lis 2009, 20:31

Osobiście uważam, że bilety czasowe najbardziej nadają się do przejechania kilku-kilkunastu stacji metrem, gdyż mają to do siebie, że ich ważność szybko się kończy. Np najczęściej spotykany przeze mnie bilet 20-minutowy jest ważny 20 minut od momentu skasowania, nie 25 czy 30.
Pasażerowie mają teraz naprawdę duży wybór biletów, i często zamiast standardowej jednorazówki jeżdżą na czasowych. I, choć sama idea biletów czasowych, tańszych o kilka groszy od jednorazowych, miała służyć pasażerowi, często obraca się przeciw niemu. Ale w końcu nie bez jego świadomości.

[ Dodano: |30 Lis 2009|, 2009 20:32 ]
Premo, w momencie kontroli danego pasażera.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 30 lis 2009, 20:39

Zdarza się że pociąg stanie w tunelu na 5-10 minut i co ma w tej sytuacji pasażer zrobić? Biletu drugiego nie skasuje bo takiej możliwości nie ma

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 30 lis 2009, 20:42

Załóżmy również, że pasażera przywiąże do elementów wyposażenia wagonu sfrustrowany kontroler biletów i odczeka, aż skończy mu się ważność biletu, czy wtedy kara nałożona jest zgodnie z przepisami, czy nie? #-o Skończmy może rozpatrywać sytuacje ekstremalne.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Pink

Post autor: Pink » 30 lis 2009, 20:43

Premo pisze:
Bella pisze:Kombinujesz. Kontrola, pik, pik, pik pik, - bilety ważne; piiiiiiiiiik - bilet nieważny. Białe i czarne, proste.
A jak autobus stoi w korku? Pasażer nie ma ani możliwości zakupu biletu ani opuszczenia pojazdu. Po to te kombinacje
Otóż to. Po to tu kombinujemy - aby rozwiązać tego typu głupie przypadki. I tutaj Fik się z Tobą nie zgodzę, bo sytuacja, gdy ktoś trafia na niespodziewany korek i nie ma jak dokupić biletu - choćby chciał - jest realna. I na dzień dzisiejszy, ktoś taki dostaje wezwanie, od którego może się odwołać, ale wiadomo, że nie ma szans.
.
.
.
Natomiast Bella źle mówisz (albo się nie rozumiemy). Czytnik daje Ci informację, czy bilet był ważny w momencie rozpoczęcia kontroli.

Przykład. Weźmy jakiś długi przystanek. Wsiadam na Ciołka w E-2.

14:20 - blokuję kasowniki i przybijam kartę do czytnika.
14:24 - podchodzę do pasażera X, który miał 20minutówkę ważną do 14:22. Co się dzieje na czytniku? Uznaje on bilet za ważny, mimo, że już jest po czasie. Dlaczego? Bo działa w odniesieniu do tej pierwszej godziny (14:20). W tej sytuacji w ogóle nie ma problemu.

Inna wersja tego przykładu:

14:20 - blokuję kasowniki i przybijam kartę do czytnika
14:24 - podchodzę do pasażera Y, który miał 20minutówkę ważną do 14:19. Co się dzieje na czytniku? Uznaje on bilet za nieważny, bo był on już nieważny w momencie rozpoczęcia kontroli.

Nie potrzebujesz więc zapamiętywać godziny kontroli, bo "czytnik wszystko Ci powie" ;-)

Gorzej, jak zaczniesz kontrolę nie w ciągu pierwszych chwil po odjeździe z przystanku. Wtedy może dojść do drobnych nieporozumień.

zzz

Post autor: zzz » 30 lis 2009, 20:47

No pewnie zaden problem tylko przez 6 przejazdow metrem z biletem 20 minutowym 2 razy dojechalem po 22 minutach pozostale 4 miescily sie w przedziale 17-19minut. No pewnie mam byc wrozka i zgadnac ile minut pociag bedzie stal przy wjezdzie na kabaty.

Awatar użytkownika
Bella

Post autor: Bella » 30 lis 2009, 20:48

To dzięki Pink, wyprowadziłeś mnie z błędu. Ale nadal zastanawia mnie sprawdzanie w metrze. Przecież tam się logujemy, i pracujemy dajmy na to dwie godziny bez przelogowywania się. I co, jeśli po dwóch godzinach pracy podchodzę do pasażera który ma bilet 20-minutowy, którego ważność skończyła się 10 minut temu.?

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 30 lis 2009, 20:49

Pink pisze:Natomiast Bella źle mówisz (albo się nie rozumiemy). Czytnik daje Ci informację, czy bilet był ważny w momencie rozpoczęcia kontroli.
No i o to mi chodziło. Czyli jednak system ten działa

Zablokowany