Nazwy stacji metra

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 lis 2008, 22:02

Dworzec Południowy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Tm

Post autor: Tm » 03 lis 2008, 22:05

rzeznik pisze:Straszny z Ciebie malkontent... Skoro tak zle i tak niedobrze, to wymysl cos "idealnego" :]
Już dawno wymyślono - Dw. Południowy, w momencie otwierania metra nazwa jak najbardziej zywa, a i teraz rozpoznawalna.
MeWa pisze:jakoś nie spotkałem się z tym problemem,
Gdzieś, chyba w jakimś anglojęzycznym przewodniku, znalazłem zastrzeżenie, żeby z tej stacji nie próbować dostać sie do Wilanowa.
MeWa pisze:a mam wrażenie, że nazwa "Metro Wilanowska" już funkcjonuje powszechnie.
No wiesz, wiele sztucznych nazw funkcjonuje powszechnie, ale chyba jednak lepiej jak uzywane sa nazwy powstałe samoistnie.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 03 lis 2008, 22:10

Oczywiście najlepszą nazwą byłby dw.Południowy, ale w tej chwili już raczej nie ma sensu motać i zmieniać. Za późno...

[ Komentarz dodany przez: MeWa: Pon 03 Lis, 2008 22:34 ]
Usunięcie części odnoszącej się do nieistniejącej wiadomości. MeWa
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
rzeznik

Post autor: rzeznik » 03 lis 2008, 22:16

Tm pisze: a i teraz rozpoznawalna.
Tu bym polemizowal. Dla mlodszych pokolen nie do konca ta nazwa jest rozpoznawalna. Mloda osoba, ktora nie interesuje sie historia i komunikacja Warszawy, nie bedzie wiedziala co to za ustrojstwo ten Dw. Poludniowy. Przyjezdni tez mogliby miec problem...
rury

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 03 lis 2008, 22:32

Tm pisze:a i teraz rozpoznawalna
mocno dyskusyjne, co raz mniej osób wie co to jest.
Tm pisze:No wiesz, wiele sztucznych nazw funkcjonuje powszechnie, ale chyba jednak lepiej jak uzywane sa nazwy powstałe samoistnie
owszem, ale: skoro nowa nazwa dobrze funkcjonuje, stara znika, to moim zdaniem niewarto wprowadzać dodatkowego zamieszania.
Tm pisze:Gdzieś, chyba w jakimś anglojęzycznym przewodniku, znalazłem zastrzeżenie, żeby z tej stacji nie próbować dostać sie do Wilanowa
to jeszcze żaden argument, a swoją drogą moim zdaniem można próbować się dostać do Wilanowa :D Zresztą Skierniewicką nie dojedzie się do Skierniewic, Mszczonowską do Mszczonowa, a Al. Jerozolimskie nie przeniosą nas do Jerozolimy...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Tm

Post autor: Tm » 03 lis 2008, 22:37

MeWa pisze:to jeszcze żaden argument, a swoją drogą moim zdaniem można próbować się dostać do Wilanowa :D Zresztą Skierniewicką nie dojedzie się do Skierniewic, Mszczonowską do Mszczonowa, a Al. Jerozolimskie nie przeniosą nas do Jerozolimy...
Wiedziałem, że to przeczytam, jest jednak pewna różnica między parą Wilanów - Wilanowska, a Jerozolimskie - Jerozolima, nieprawdaż?
MeWa pisze:skoro nowa nazwa dobrze funkcjonuje, stara znika, to moim zdaniem niewarto wprowadzać dodatkowego zamieszania.
Można jednak wyciągnąć morał na przyszłość i uważniej nazywać kolejne stacje.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 03 lis 2008, 22:38

Tm pisze:
MeWa pisze:to jeszcze żaden argument, a swoją drogą moim zdaniem można próbować się dostać do Wilanowa :D Zresztą Skierniewicką nie dojedzie się do Skierniewic, Mszczonowską do Mszczonowa, a Al. Jerozolimskie nie przeniosą nas do Jerozolimy...
Wiedziałem, że to przeczytam, jest jednak pewna różnica między parą Wilanów - Wilanowska, a Jerozolimskie - Jerozolima, nieprawdaż?
tak, Wilanowska prowadzi do Wilanowa.
Tm pisze:Można jednak wyciągnąć morał na przyszłość i uważniej nazywać kolejne stacje.
niewątpliwie dobrze by było, żeby nazwy na II linii metra były przemyślane i by nie zaczęły obowiązywać niektóre obecne niezatwierdzone potworki, służące jedynie celom informacyjnym.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Adam G.

Post autor: Adam G. » 03 lis 2008, 23:13

rzeznik pisze:
Tm pisze: a i teraz rozpoznawalna.
Tu bym polemizowal. Dla mlodszych pokolen nie do konca ta nazwa jest rozpoznawalna. Mloda osoba, ktora nie interesuje sie historia i komunikacja Warszawy, nie bedzie wiedziala co to za ustrojstwo ten Dw. Poludniowy. Przyjezdni tez mogliby miec problem...
otóż to.
dw. Południowy jest może i fajny dla miłośników, ale absolutnie nie powinna się tak nazywać stacja metra. przecież nie ma tam już żadnego dworca!
noidea

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 03 lis 2008, 23:14

PKS jakoś jeździ do Warszawy-dw.Południowy...
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Adam G.

Post autor: Adam G. » 03 lis 2008, 23:16

R-9 Chełmska pisze:PKS jakoś jeździ do Warszawy-dw.Południowy...
który?
nazwa przystanku PKS Warszawa (o. Piaseczno) brzmi: WARSZAWA, METRO WILANOWSKA.
noidea

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 03 lis 2008, 23:21

Hmm, rzeczywiście. Do niedawna był dw.Południowy, z rok-dwa lata temu jechałem właśnie tamże.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 lis 2008, 23:23

Adam G. pisze: dw. Południowy jest może i fajny dla miłośników, ale absolutnie nie powinna się tak nazywać stacja metra. przecież nie ma tam już żadnego dworca!
Jest dworzec autobusowy. Duży. I węzeł przesiadkowy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 03 lis 2008, 23:43

Glonojad pisze:
Adam G. pisze: dw. Południowy jest może i fajny dla miłośników, ale absolutnie nie powinna się tak nazywać stacja metra. przecież nie ma tam już żadnego dworca!
Jest dworzec autobusowy. Duży. I węzeł przesiadkowy.
ale ten dworzec wcale nie nazywa się południowy :)
noidea

JaBaal

Post autor: JaBaal » 04 lis 2008, 7:26

MeWa pisze:
Tm pisze:jest jednak pewna różnica między parą Wilanów - Wilanowska, a Jerozolimskie - Jerozolima, nieprawdaż?
tak, Wilanowska prowadzi do Wilanowa.
Jednakże nazwa 'Al. Jerozolimskie' nie wzięła się od Jerozolimy w Izraelu/Palestynie, tylko od Nowej Jerozolimy, która była w okolicach dzisiejszgo pl. Zawiszy - i do tej osady prowadziły Aleje. Tak więc analogia nazewnicza z Wilanowską jest znacznie większa.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lis 2008, 7:58

Adam G. pisze:
Glonojad pisze: Jest dworzec autobusowy. Duży. I węzeł przesiadkowy.
ale ten dworzec wcale nie nazywa się południowy :)
Nie zaczyna się zdania od ale :p
Jest dworzec, więc nie pisz, że nie ma. Dzisiaj nie nazwany, ale jest.

ODPOWIEDZ