Nowe wagony dla metra

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 sty 2009, 10:35

Rosa pisze:Podejrzewam że jeśli nawet teraz te wagony spełniają normy hałasu wewnątrz to niedługo wprowadzone zostaną ostrzejsze zasady których te wagony po prostu nie będa mogły przejść.
wtedy będziesz się cieszył, że nie ma czym jeździć.
Websterek pisze:Stylistyka, inaczej wygląd.
raczej nie często będziesz obserwował przód składu.
Websterek pisze:Widać, kilka osób ma problem, aby sobie to uświadomić.
Myślę, że kilka osób po prostu szanuje pieniądze, bo nie ma ich zbyt dużo na fanaberie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

blinski

Post autor: blinski » 02 sty 2009, 11:00

MeWa pisze:Myślę, że kilka osób po prostu szanuje pieniądze, bo nie ma ich zbyt dużo na fanaberie.
to w takim razie czemu od razu MW nie zleciło wykonania stacji z gołych płyt betonowych pociągniętych lamperią? przecież w ten sposób tym bardziej zamanifestowałoby szacunek do pieniędzy. tak naprawdę wystarczyło wygląd wagonów - zarówno czoła, jak i wnętrza - określić w przetargu. wiadomo, serii 81 niewiele może pomóc, ale należało zrobić choć cokolwiek.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 sty 2009, 11:11

blinski pisze:
MeWa pisze:Myślę, że kilka osób po prostu szanuje pieniądze, bo nie ma ich zbyt dużo na fanaberie.
to w takim razie czemu od razu MW nie zleciło wykonania stacji z gołych płyt betonowych pociągniętych lamperią? przecież w ten sposób tym bardziej zamanifestowałoby szacunek do pieniędzy. tak naprawdę wystarczyło wygląd wagonów - zarówno czoła, jak i wnętrza - określić w przetargu. wiadomo, serii 81 niewiele może pomóc, ale należało zrobić choć cokolwiek.
koszt wykończenia stacji to niewielki koszt całości, zresztą inwestycje realizowane są z pieniędzy otrzymanych w wysokości uzgodnionej w umowie.
Tabor jest za to inwestycją własną spółki. Trudno z góry określić w przetargu jeden wygląd taboru, skoro dopuszcza się możliwość zakupu zarówno serii 81, jak i alstomu. Trudno też, żeby wykonawcy zaproponowali coś, czego nie mają w swojej ofercie.
Zresztą estetyka jest kwestią gustu i nigdy wszystkim się nie dogodzi, nie jest to też najistotniejszy element z punktu widzenia eksploatacji.

blinski

Post autor: blinski » 02 sty 2009, 12:00

MeWa pisze:Trudno z góry określić w przetargu jeden wygląd taboru, skoro dopuszcza się możliwość zakupu zarówno serii 81, jak i alstomu. Trudno też, żeby wykonawcy zaproponowali coś, czego nie mają w swojej ofercie.
Zresztą estetyka jest kwestią gustu i nigdy wszystkim się nie dogodzi, nie jest to też najistotniejszy element z punktu widzenia eksploatacji.
no ale skoro już wygrał wagonmasz, to chyba można było mu podać jakieś wytyczne? w tej chwili produkowanych jest kilka typów ścian czołowych o pojedynczej szybie, co do materiałów użytych we wnętrzu też można było mieć uwagi - podczas przetargów mza ustala się takie pierdółki jak kształt guzików do otwierania drzwi, w metrze się nie da?
estetyka jest kwestią gustu, owszem, i dobrze by było, by za estetykę taboru odpowiadał ktoś, kto ów gust posiada. no, chyba że chesz powiedzieć, że coś takiego jak dobry gust jest kwestią na tyle relatywną, że w ogóle nie istnieje.
to, że coś nie jest najistotniejsze, nie znaczy, że nie jest istotne. zresztą z punktu widzenia pasażera estetyka jest jedną z kwestii najistotniejszych - to jest to, z czym w metrze ludzie mają bezpośrednio do czynienia, w przeciwieństwie do technologii czy serwisu - a metro jak mniemam jest dla ludzi, nie dla samego metra?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 sty 2009, 12:07

Mam wrażenie, że dla pasażerów ważny jest komfort jazdy i te parametry powinny być brane pod uwagę w ocenie. A ograniczanie oceny do wyglądu jest nieco ograniczające - przód to jest to, co pasażer będzie widział przez 20 sekund wjazdu pociągu i tyle go to będzie obchodziło.
Pragnę zauważyć, że specyfika zamówień taboru autobusowego, czyli rynku znacznie większego, jest nieco inna. Nad rozlanym mlekiem też nie zamierzam teraz płakać.

Websterek

Post autor: Websterek » 02 sty 2009, 12:57

Mewa, no proszę Cię!! Najpierw z rozmachem budujemy stacje Pl. Wilsona, a potem nie mamy kasy na nowocześniejsze i ładniejsze składy? Jak to mówił Deserek, żal.pl przez rz.

Jak to ma do sobie pasować? Wystarczy, że będe stał na początku ( albo i końcu ), tam gdzie zatrzymuje się I wagon na stacji i dostatecznie długo będe oglądał tą mordke. No cóz, stało się. Płakać nie będe. Jednak, nadal będe uważał, iż jest to zły zakup. Ktoś tam pisał o wzroście. Ja mam ok. 194 cm, jakoś nie odczuwałem dyskomfortu z powodu poręczy, tylko tłoku. Idąc tym tropem, to tramwaje 116N i jakieś 105, gdzie poręcze są ułożone nad drzwiami i ja zapominając się w wale głową.
Pozatym, powiedzmy jedno, ten kraj zapomina o "dużych" ludziach. Usiądź normalnie w parówce, albo w 105 po NG. Jedyne dobre miejsce to za kabiną motorowego po lewej stronie. Więc, ten argument, owszem jest słuszny, ale mało trafiony. Takie przykłady można mnożyć. Już lepiej, żeby mordy zostali takie, jak są w tych pierwszych, bo bardziej do siebie pasuje i nadaje mu klimat.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 sty 2009, 13:18

Websterek pisze:a potem nie mamy kasy na nowocześniejsze i ładniejsze składy
powtórzę jeszcze raz: stacje nie mają nic do rzeczy, tabor to inwestycja własna spółki. Kupowanie trzeciego rodzaju taboru od kolejnego producenta byłoby bezsensowne i raczej niespotykane, jeżeli chodzi o systemy metra, stąd decyzja o zakupie taboru kompatybilnego z obecnie jeżdżącym.

blinski

Post autor: blinski » 02 sty 2009, 13:28

MeWa pisze:Mam wrażenie, że dla pasażerów ważny jest komfort jazdy i te parametry powinny być brane pod uwagę w ocenie. A ograniczanie oceny do wyglądu jest nieco ograniczające - przód to jest to, co pasażer będzie widział przez 20 sekund wjazdu pociągu i tyle go to będzie obchodziło.
Pragnę zauważyć, że specyfika zamówień taboru autobusowego, czyli rynku znacznie większego, jest nieco inna. Nad rozlanym mlekiem też nie zamierzam teraz płakać.

a ja mam wrażenie, że twoje wrażenie jest niepełne. zresztą nawet jeśli pasażerowie kompletnie ignorowali estetykę (a tak nie jest), czy to oznacza, że my też mamy to robić? pytanie chyba retoryczne. 20 sekund to bardzo dużo - można w tym czasie zarówno pokoiwać głową z uznaniem, przejść obojętnie, jak i wzdrygnąć się z obrzydzeniem.
ja wiem, że nie zamirzasz płakać nad rozlanym mlekiem, bo jak już zauważyłem zawsze wszystko jesteś sobie w stanie wytłumaczyć, nawet największą głupotę:)
co do przetargu powtarzasz już któryś raz to samo ignorując fakt, że nikt nie wymagał wprowadzania trzeciego typu taboru, lecz jedynie tego, by zrobiono jak najwięcej, by spośród istniejących opcji i ich wersji wybrać jak najlepiej. tymczasem nie zrobiono nic.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 sty 2009, 13:45

Przeglądając ofertę Rosjan, nie sądzę, żeby byli oni w stanie zaoferować coś ładnego i nowego :D

blinski

Post autor: blinski » 02 sty 2009, 13:55

MeWa pisze:Przeglądając ofertę Rosjan, nie sądzę, żeby byli oni w stanie zaoferować coś ładnego i nowego :D
prawdę mówiąc racja:) ale od biedy możnaby zamówić dokładnie to samo co mamy (wizualnie), cały czas to robią, w końcu niedawno metro dokupowało wagony - udawanie zakładu wytwarzającego nowoczesne produkty nie idzie rosjanom dobrze :D
a jak już koniecznie metro chciało pociągi z panoramiczną szyba, to wystarczyło zaznaczyć, że chcemy to samo co w pradze:
http://lh4.ggpht.com/_0qLjU9yqCzo/SFSoD ... 001180.JPG
moim zdaniem o niebo lepiej to wygląda. zrobić cokolwiek! chociaż poprosić o jednolite malowanie wagonu, nie pozostawianie przodu białego..

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 sty 2009, 14:38

Panoramiczna szyba nie ejst wartością samą w sobie, ważne jest wyjście ewakuacyjne.
Natomiast to, co jest w Pradze, to nie jest wytór panów z Rosji, tylko przeróbka w Skodzie. Mi osobiście nie podoba się.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 02 sty 2009, 15:06

A nie mogli po prostu wyprodukować wersji ze starym czołem?

blinski

Post autor: blinski » 02 sty 2009, 15:21

MeWa pisze:Panoramiczna szyba nie ejst wartością samą w sobie, ważne jest wyjście ewakuacyjne.
Natomiast to, co jest w Pradze, to nie jest wytór panów z Rosji, tylko przeróbka w Skodzie. Mi osobiście nie podoba się.
racja, to jest chyba jedynie modernizacja własna. też nie najpiękniejsza, ale niebo w porównaniu z pyskiem trolla u naszych pociągów.

esm

Post autor: esm » 02 sty 2009, 17:57

A co ze zdaniem przyjezdnych, turystów - także zza granicy? Jedyne metro w Polsce, pewnie często focone i którym mogliśmy się chwalić. Przez to można była zainteresować ludzi Warszawą i Polską. Alstom wygląda nieźle i nowocześnie, stare "81" są schludne i spełniają swoją rolę. Ale to...? Jak to uzasadnić? Podziemne Muzeum Radzieckiej Myśli Technicznej?

Daleki jestem od twierdzeń, że Metro ma jedynie wozić pasażerów, bo jeśli jest stołeczne to spełnia także inne funkcje.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 sty 2009, 18:00

Zainteresować ludzi Warszawą jedną linią metra podczas gdy gdzie indziej sieci metra są bardziej rozbudowane i często bardziej okazałe architektonicznie? :D Moim zdaniem teraz to już lament przesadny :roll:

ODPOWIEDZ