PESA 120N - technika, eksploatacja, opinie
Nie, zakład R-3 będzie musiał wysyłać 120N na to co teraz wysyła, albo będzie dostawał takie kary, że głowa małasolaris8315 pisze:To rozumiem widok 120N lub 13N/105N w roli niskich w całym mieście będzie przez jakiś czas ? Super... Koniec OT
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Trzeba przesunąć 116ki z powrotem na Mokotów, do czasu, aż ZTM przestanie udawać że nie wie o tym, o czym doskonale wie.
 ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nooo... Dopiero dziś trafiła mi się okazja przejechać PESą...
...Rozpisywać się nie będe - no bo wiele było już powiedziane...
...Za to zaniepokoiły mnie dziwne odgłosy łupania wewnątrz tramwaju - tzn jechałem ledwo 2 przystanki, wyraźnie było słychać ciche wycie znane dobrze w głośniejszej wersji z parówek... Ale co tak łupało? I nie mówie tu o ztegowanych obręczach kół, bo tramwaj rytmicznie stukał którymś kołem, tylko o takie dość głośne "łup" słyszane co kilkabnaściew sekund podczas jazdy....
...Dodam, że popełniłem grzech - nie znam ani nr brygady, ani nru taborowego, ba linii którą jechałem
Wiem tylko, że jechałem 2 przystanki Wołowską 
BTW - ciekawa obserwacja - stanąłem w przedniej rzeźni i przypadkowo podsłuchałem jakieś 2 panie w średnim wieku wychwalające "nen nowwy, cały niskopodłogowy, super tramwaj"
Ja tam za to muszę stwierdzić, że fakt braku schodków w środku w połączeniu z bodajże 30 metrami jednej przestrzeni pasażerskiej = 30 metrów mniej do przejścia od drzwi tramwaju do przejścia dla pieszych, gdy zrobimy to w tramwaju, a przystanek jest za skrzyżowaniem
...Rozpisywać się nie będe - no bo wiele było już powiedziane...
...Za to zaniepokoiły mnie dziwne odgłosy łupania wewnątrz tramwaju - tzn jechałem ledwo 2 przystanki, wyraźnie było słychać ciche wycie znane dobrze w głośniejszej wersji z parówek... Ale co tak łupało? I nie mówie tu o ztegowanych obręczach kół, bo tramwaj rytmicznie stukał którymś kołem, tylko o takie dość głośne "łup" słyszane co kilkabnaściew sekund podczas jazdy....
...Dodam, że popełniłem grzech - nie znam ani nr brygady, ani nru taborowego, ba linii którą jechałem
BTW - ciekawa obserwacja - stanąłem w przedniej rzeźni i przypadkowo podsłuchałem jakieś 2 panie w średnim wieku wychwalające "nen nowwy, cały niskopodłogowy, super tramwaj"
Ja tam za to muszę stwierdzić, że fakt braku schodków w środku w połączeniu z bodajże 30 metrami jednej przestrzeni pasażerskiej = 30 metrów mniej do przejścia od drzwi tramwaju do przejścia dla pieszych, gdy zrobimy to w tramwaju, a przystanek jest za skrzyżowaniem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jeśli to było co kilkanaście sekund, to może po prostu tor był nieciągły (nie-bezstykowy)?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Tą ulicą nie jeżdżą tramwaje, w ogóle nic nie jeździ, bo dolnośląskie miasto Wołów nie doczekało się swojej ulicy w Warszawie... Polecam zapoznać się choćby z tym artykułem i nie mylić więcej nazw ulic w WarszawieMibars pisze:że jechałem 2 przystanki Wołowską
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
-
matemaciek
- Kontakt:
Dziś jechałem 3106 na 35/2 i jak na złość nie miałem aparatu ): Widziałem, że przy przedostatnich drzwiach nie ma tabliczki znamionowej - ciekawe, czy jakiś "miłośnik" już zabrał, czy od początku nie było.
Ale odnośnie eksploatacji: zapytałem motorniczą (tak się to odmienia?) jak się jeździ, to stwierdziła, że kiepsko - bo na łukach trzeba powoli i hamulce niepewne - nie wie, czy zahamuje, czy poleci. No i dużo elektroniki. A w ogóle to najlepiej i najbezpieczniej się trzynastkami jeździ. (To nie moje słowa, żeby nie było (; )
Z pozytywów - na prostym odcinku 120N się ładnie rozpędza, w mgnieniu oka jest ~45km/h, mimo, że wcale tego nie czuć - pewnie dlatego ludzie mówią, że wolno jeździć.
Ale odnośnie eksploatacji: zapytałem motorniczą (tak się to odmienia?) jak się jeździ, to stwierdziła, że kiepsko - bo na łukach trzeba powoli i hamulce niepewne - nie wie, czy zahamuje, czy poleci. No i dużo elektroniki. A w ogóle to najlepiej i najbezpieczniej się trzynastkami jeździ. (To nie moje słowa, żeby nie było (; )
Z pozytywów - na prostym odcinku 120N się ładnie rozpędza, w mgnieniu oka jest ~45km/h, mimo, że wcale tego nie czuć - pewnie dlatego ludzie mówią, że wolno jeździć.
Error 404: signature not found.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja tam nie spotkałem jeszcze narzekającego na 120N motorniczego...
-
matemaciek
- Kontakt:
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Może dlatego
.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Co nie zmienia faktu, że 13N to nadal najlepiej oceniany tramwaj przez motorniczych - m. in. ma o niebo lepsze hamulce niż U-booty (mało komfortową sytuacją jest stwierdzenie braku hamulców w perspektywie szybko zbliżającego się tyłu wagonu przed Tobąfraktal pisze:Niektórzy myślą, że najlepiej byłoby, gdyby czas się zatrzymał....
And if the band you're in starts playing different tunes
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tyle, że kolizje, w których udział miał brak hamowania i 116N, to były kolizje z najechaniem na stoszesnastkę właśnie.
A co do opinii motorniczych - to chyba opinia motorniczych z R-4.
A co do opinii motorniczych - to chyba opinia motorniczych z R-4.