PESA 120N - technika, eksploatacja, opinie

Moderatorzy: JacekM, Dantte

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 02 paź 2007, 20:04

To rozumiem widok 120N lub 13N/105N w roli niskich w całym mieście będzie przez jakiś czas ? Super... Koniec OT

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 02 paź 2007, 20:07

solaris8315 pisze:To rozumiem widok 120N lub 13N/105N w roli niskich w całym mieście będzie przez jakiś czas ? Super... Koniec OT
Nie, zakład R-3 będzie musiał wysyłać 120N na to co teraz wysyła, albo będzie dostawał takie kary, że głowa mała :) W sumie i tak ostatnio dostają skoro zamiast u-boot wysłać na linie wysyłają na Naukę Jazdy :D

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 paź 2007, 20:18

Trzeba przesunąć 116ki z powrotem na Mokotów, do czasu, aż ZTM przestanie udawać że nie wie o tym, o czym doskonale wie. ](*,) ](*,)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

TLG

Post autor: TLG » 02 paź 2007, 22:50

No już, a teraz grzecznie wrócicie do właściwego tematu dyskusji.
15/12/2005-12/7/2019

Mibars

Post autor: Mibars » 03 paź 2007, 20:28

Nooo... Dopiero dziś trafiła mi się okazja przejechać PESą...

...Rozpisywać się nie będe - no bo wiele było już powiedziane...

...Za to zaniepokoiły mnie dziwne odgłosy łupania wewnątrz tramwaju - tzn jechałem ledwo 2 przystanki, wyraźnie było słychać ciche wycie znane dobrze w głośniejszej wersji z parówek... Ale co tak łupało? I nie mówie tu o ztegowanych obręczach kół, bo tramwaj rytmicznie stukał którymś kołem, tylko o takie dość głośne "łup" słyszane co kilkabnaściew sekund podczas jazdy....

...Dodam, że popełniłem grzech - nie znam ani nr brygady, ani nru taborowego, ba linii którą jechałem :D Wiem tylko, że jechałem 2 przystanki Wołowską :P

BTW - ciekawa obserwacja - stanąłem w przedniej rzeźni i przypadkowo podsłuchałem jakieś 2 panie w średnim wieku wychwalające "nen nowwy, cały niskopodłogowy, super tramwaj" :)

Ja tam za to muszę stwierdzić, że fakt braku schodków w środku w połączeniu z bodajże 30 metrami jednej przestrzeni pasażerskiej = 30 metrów mniej do przejścia od drzwi tramwaju do przejścia dla pieszych, gdy zrobimy to w tramwaju, a przystanek jest za skrzyżowaniem ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 paź 2007, 22:00

Jeśli to było co kilkanaście sekund, to może po prostu tor był nieciągły (nie-bezstykowy)?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 04 paź 2007, 9:19

Mibars pisze:że jechałem 2 przystanki Wołowską
Tą ulicą nie jeżdżą tramwaje, w ogóle nic nie jeździ, bo dolnośląskie miasto Wołów nie doczekało się swojej ulicy w Warszawie... Polecam zapoznać się choćby z tym artykułem i nie mylić więcej nazw ulic w Warszawie :P
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

matemaciek
Kontakt:

Post autor: matemaciek » 04 paź 2007, 10:05

Dziś jechałem 3106 na 35/2 i jak na złość nie miałem aparatu ): Widziałem, że przy przedostatnich drzwiach nie ma tabliczki znamionowej - ciekawe, czy jakiś "miłośnik" już zabrał, czy od początku nie było.

Ale odnośnie eksploatacji: zapytałem motorniczą (tak się to odmienia?) jak się jeździ, to stwierdziła, że kiepsko - bo na łukach trzeba powoli i hamulce niepewne - nie wie, czy zahamuje, czy poleci. No i dużo elektroniki. A w ogóle to najlepiej i najbezpieczniej się trzynastkami jeździ. (To nie moje słowa, żeby nie było (; )

Z pozytywów - na prostym odcinku 120N się ładnie rozpędza, w mgnieniu oka jest ~45km/h, mimo, że wcale tego nie czuć - pewnie dlatego ludzie mówią, że wolno jeździć.
Error 404: signature not found.

fraktal

Post autor: fraktal » 04 paź 2007, 10:08

matemaciek pisze:No i dużo elektroniki. A w ogóle to najlepiej i najbezpieczniej się trzynastkami jeździ. (To nie moje słowa, żeby nie było (; )
Niektórzy myślą, że najlepiej byłoby, gdyby czas się zatrzymał....

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 paź 2007, 10:19

Ja tam nie spotkałem jeszcze narzekającego na 120N motorniczego...

matemaciek
Kontakt:

Post autor: matemaciek » 04 paź 2007, 10:30

Może to dlatego, że to była motornicza (; Ale sympatyczna, mówiła, że ogólnie jest ok tramwaj.
Error 404: signature not found.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 paź 2007, 10:32

Może dlatego ;).

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 04 paź 2007, 10:55

fraktal pisze:Niektórzy myślą, że najlepiej byłoby, gdyby czas się zatrzymał....
Co nie zmienia faktu, że 13N to nadal najlepiej oceniany tramwaj przez motorniczych - m. in. ma o niebo lepsze hamulce niż U-booty (mało komfortową sytuacją jest stwierdzenie braku hamulców w perspektywie szybko zbliżającego się tyłu wagonu przed Tobą ;)). Oczywiście zdanie pasażerów może być biegunowo odległe, wszak dla nich najważniejsza jest wygoda podróży i ergonomia.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 paź 2007, 10:58

Tyle, że kolizje, w których udział miał brak hamowania i 116N, to były kolizje z najechaniem na stoszesnastkę właśnie.

A co do opinii motorniczych - to chyba opinia motorniczych z R-4. :D

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 04 paź 2007, 11:04

A R-3 to już nie ? :P

ODPOWIEDZ