Komunikacja podmiejska

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 cze 2011, 7:54

Muszę pogratulować ZTM skuteczności... w rozwalaniu komunikacji podmiejskiej, na przykładzie Piastowa.

Ja rozumiem - potoki w 717 spadły (choć SU10 w szczycie porannym nie dały rady), utykało ono w korkach w związku z przebudową węzła Łopuszańska. Ale, do jasnej anielki, SKM w normalnym układzie jeździło co pół godziny, w niektórych okresach - bez wypełnienia dziur KMami, a co dopiero teraz, z tym całym bałaganem na średnicy! I jak do tego SKM dojechać, skoro, jak wie już każde forumowe dziecko, linii co 30/40/40 nie skoordynuje się z linią co 20/30/30! Dodatkowo, jednocześnie z porżnięciem 717, skrócono 716 wycofując je z podstawowego dla tej linii węzła przy Ciepłowni!

Czy naprawdę nie można było jednak trochę pomyśleć, np. wydłużając 716 do Zachodniego, tudzież wstrzymując się z cięciem 717 do czasu zakończenia bałaganu na Średnicy?!

Gratulacje. Naprawdę, dobra robota. Warto było powoływać specjalną komórkę do spraw komunikacji "strefowej". =D> Podejrzewam, że teraz siostry od samochodu już nigdy nie odspawam, choćbym jej bilet miesięczny fundował - szkoda mi tylko mojej mamy, która z SKM nie korzysta, a znowu jest "w plecy". Niestety, nie chce się dać przekonać do prowadzenia samochodu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 01 lip 2011, 0:19

Obrazek

Skrócenie tras 723, 731 i 736

Skrócenie tras 723, 731 i 736, likwidacja 801 i wprowadzenie kursującej po mieście linii lokalnej L8 – to najważniejsze założenia zmian w komunikacji autobusowej, które warszawski Zarząd Transportu Miejskiego zaproponował władzom Legionowa.

Jak tłumaczą przedstawiciele ZTM-u, zmiany te wynikają przede wszystkim ze zwiększającej się liczby połączeń pociągów SKM, które zgodnie z nowym rozkładem jazdy mają kursować nawet co dziesięć minut, i coraz większym wzrostem zainteresowania pasażerów tym środkiem transportu kosztem tradycyjnych czerwoniaków. – Już od jakiegoś czasu obserwujemy tendencję, że z autobusów korzysta coraz mniej pasażerów. Zmieniają je na rzecz pociągów, których czas przejazdu jest krótki, a przez to, że nie stoją one w korkach, można sobie podróż zaplanować – mówi Daniel Złamal z ZTM-u. W myśl proponowanych zmian autobusy 723 i 731 na terenie Legionowa dojeżdżałyby tylko do pętli przy ulicy Mickiewicza. Natomiast 736 kończyłby trasę na placu Kościuszki. Za komunikację wewnątrz miasta odpowiadałaby lokalna linia L8, kursująca od osiedla Młodych, przez Piaski i centrum Legionowa, aż do Chotomowa. Trasa L8 pokryłaby się więc z trasami dotychczasowych linii autobusowych. Pełniłaby też funkcję linii dowożącej pasażerów z peryferii miasta do stacji kolejowej. Niestety te same osoby, chcąc pojechać autobusem do Warszawy, musiałby się przesiadać na terenie Legionowa. – Zmiana, którą zaproponował ZTM, jest dosyć rewolucyjna – mówi Aleksander Rogala, naczelnik Wydziału Gospodarki Komunalnej UM w Legionowie.

Wygląda jednak na to, że Legionowo nie jest jeszcze gotowe na kolejną rewolucję komunikacyjną. – Na razie odpowiedzieliśmy, że ta propozycja nas nie satysfakcjonuje. Głównie dlatego, że jest nieszczególnie atrakcyjna cenowo. Oczekuje się bowiem od nas, że utworzenie takiej linii będzie w 80 procentach finansowane z budżetu gminy. Co przy ostatnich ograniczeniach nałożonych na samorządy byłoby bardzo trudne do udźwignięcia – dodaje Aleksander Rogala. Za kursowanie L8 Legionowo musiałoby płacić ZTM-owi prawie sto tysięcy złotych miesięcznie. Ogółem za cały transport zbiorowy Legionowo płaci w tej chwili ponad trzy i pół miliona złotych rocznie. – Próbuje nas się co prawda kusić obniżeniem dotychczasowej dotacji. My natomiast zdajemy sobie sprawę, że to jest oferta na pół sezonu i w przyszłości, jeśli ten poziom dofinansowania wzrośnie, możemy nie udźwignąć konieczności dopłat – mówi Aleksander Rogala.

ZTM broni jednak swojego pomysłu, a konkretnie tego dotyczącego uruchomienia linii L8. Głównym argumentem jest jego częstotliwość kursowania. Te autobusy jeździłyby bowiem średnio co dziesięć minut. 723 lub 731 kursują natomiast w tej chwili co pół godziny. – Pytanie, co jest lepsze? Czy połączenie bezpośrednie rzadziej kursujące, czy też częstsze, ale z przesiadką. Czy lepiej mieć sześć autobusów na godzinę, czy też tylko dwa? – mówi Daniel Złamal. Trzeba też pamiętać o tym, że w autobusach linii L8 będzie obowiązywała taryfa biletowa ZTM-u. Mają to być jednak tylko bilety od dobowego wzwyż. Stawkę za jednorazowy przejazd ma natomiast ustalić rada miasta. – Zależy nam też na tym, żeby ta lokalna komunikacja mogła funkcjonować niezależnie od utrudnień w ruchu, jakie wystąpią w Warszawie. Bo proszę sobie wyobrazić, że zimą zasypie ulice i wtedy te utrudnienia przenoszą się na komunikację wewnątrz Legionowa, bo na przykład przez godzinę nie ma autobusu – dodaje Złamal. L8 jako linia lokalna byłby od takich przypadków całkowicie uniezależniona.

Władze miasta obawiają się jednak, czy tak często kursujący autobus nie będzie przez większą część dnia jeździł pusty. – Wygodnie jest zrobić autobus, który jeździ bardzo często i w praktyce nie trzeba go koordynować z pociągiem, no ale nam chodzi o to, żeby płacić racjonalnie. To znaczy jeżeli są pasażerowie, to dopłacamy. Natomiast nie chcemy, żeby jeździły puste autobusy, za których przebieg trzeba będzie dopłacać – mówi Rogala.

Negocjacje między ZTM a władzami Legionowa utknęły więc w martwym punkcie. Obie strony zapowiadają jednak, że jeszcze wrócą do rozmów. Oby tylko ich efekty były jak najbardziej korzystne dla mieszkańców Legionowa.

Obrazek
O 23:30 już szalała brygada przystankowa po Legionowie, zdejmując m.in oznaczenia 736 na Parkowej 04 :sad: .
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

ashir

Post autor: ashir » 01 lip 2011, 11:16

Jak ja lubię jak ZTM manipuluje faktami. ](*,) Jeśli już mówią o L-8 co 10 minut w szczycie, to 723, 731 i 801 jeżdżą co 15 minut, dając łączną częstotliwość 5 minut. Jeszcze dochodzi symboliczne 736. Gdzie tu 2 kursy na godzinę? :>

drapka

Post autor: drapka » 01 lip 2011, 11:21

Trzeba wstawić tu i ówdzie słówka "przeciętnie" i "nawet co ... minut" i już jest wszystko cacy :)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 01 lip 2011, 14:17

ashir pisze:Jak ja lubię jak ZTM manipuluje faktami. ](*,) Jeśli już mówią o L-8 co 10 minut w szczycie, to 723, 731 i 801 jeżdżą co 15 minut, dając łączną częstotliwość 5 minut. Jeszcze dochodzi symboliczne 736. Gdzie tu 2 kursy na godzinę? :>
tak samo manipulowali na Ochocie.
7 9 15 128 136 154 172 175 188 208 504 S-2 S-3 RL R8 N32 N38 N88

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 lip 2011, 14:52

Znowu jakieś zarzuty, z których się będziesz rakiem wycofywał, czy, jak w przypadku zarzutów do mnie, udasz że sprawy nie było?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 01 lip 2011, 16:01

ashir pisze:Jak ja lubię jak ZTM manipuluje faktami. ](*,) Jeśli już mówią o L-8 co 10 minut w szczycie, to 723, 731 i 801 jeżdżą co 15 minut, dając łączną częstotliwość 5 minut. Jeszcze dochodzi symboliczne 736. Gdzie tu 2 kursy na godzinę? :>
I np. na odcinku Os. Młodych w okresie przed 1.07 731 jeździło co 15, teraz jeździ co 30 L-8 ma jeździć co 10, więc mówimy chyba o lepszej komunikacji dla mieszkańców peryferii, prawda? W kierunku Warszawy raczej nie będzie powrotu do 5, gdyż nie ma sensu utrzymywać nadpodaży autobusowej. Przy uruchomieniu L-8 liczba podróżnych jadących w kier. Warszawy kom. autobusową dalej będzie spadać. A więc 8 kursów/h to wszystkie pieniądze dla 7xx w kier. FSO.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 01 lip 2011, 16:30

A więc 8 kursów/h to wszystkie pieniądze dla 7xx w kier. FSO.
Czyli co 7-8 minut. Wg mnie nie jest źle, a mogłoby być gorzej ;)

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 01 lip 2011, 19:23

Niezły burdel panuje teraz w Legionowie na krańcu Mickiewicza. Na tym samym peronie kończą kursy skrócone 723, krańcuje 736 i przejeżdżają przelotowe kursy 723 z PKP Przystanek. Część dodatków jedzie na wydłużonej trasie, część całek jedzie jako KS potem odwrotnie ... KS stoi na krańcu, z PKP jedzie zwykły, wyprzedza stojącego, weź się człowieku połap #-o .
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

ashir

Post autor: ashir » 01 lip 2011, 19:25

Glonojad pisze:Znowu jakieś zarzuty, z których się będziesz rakiem wycofywał, czy, jak w przypadku zarzutów do mnie, udasz że sprawy nie było?
Że ja czy kulikowski? :>
Dęboszczak pisze:I np. na odcinku Os. Młodych w okresie przed 1.07 731 jeździło co 15, teraz jeździ co 30 L-8 ma jeździć co 10, więc mówimy chyba o lepszej komunikacji dla mieszkańców peryferii, prawda? W kierunku Warszawy raczej nie będzie powrotu do 5, gdyż nie ma sensu utrzymywać nadpodaży autobusowej. Przy uruchomieniu L-8 liczba podróżnych jadących w kier. Warszawy kom. autobusową dalej będzie spadać. A więc 8 kursów/h to wszystkie pieniądze dla 7xx w kier. FSO.
Dobra, ale to już 4 kursy na godzinę. Przyznaj, że w przypadku L-8 ZTM mówi o częstotliwości w szczycie, a o 731 w międzyszczycie. Poza tym niech najpierw pociągi zaczną jeździć częściej, a potem przeprowadzi się reformę. ;-) Bo co mi z tego, że będę miał dowozówkę co 10 minut, jak pociąg jeździ co 30 minut. :-"

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 01 lip 2011, 19:31

L-8 też nie załatwi wszystkiego po 723, 731, 736 i 801, zostaną dziury bez komunikacji w miejscach, które ją dotychczas miały choćby praktycznie cały ciąg Jagiellońskiej. Przy skrzyżowaniu z Mickiewicza (przyst. os. Jagiellońska) powstają nowe bloki, w przyszłości ma być budowana tam nowa siedziba starostwa i sądu a w szkole nr 2 (przyst. Parkowa) powstaje od tego roku szkolnego nowe przedszkole i gimnazjum. Szkoda, że N63 nie ma swojego dziennego odpowiednika ;-) .

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 01 lip 2011, 20:49

Bernard pisze:L-8 też nie załatwi wszystkiego po 723, 731, 736 i 801, zostaną dziury bez komunikacji w miejscach, które ją dotychczas miały choćby praktycznie cały ciąg Jagiellońskiej. Przy skrzyżowaniu z Mickiewicza (przyst. os. Jagiellońska) powstają nowe bloki, w przyszłości ma być budowana tam nowa siedziba starostwa i sądu a w szkole nr 2 (przyst. Parkowa) powstaje od tego roku szkolnego nowe przedszkole i gimnazjum. Szkoda, że N63 nie ma swojego dziennego odpowiednika ;-) .
Owszem, obsługa rejonu ul. Parkowej o znikomej frekwencji to nie zadanie ZTM i autobusów miejskich a linii lokalnej pewnie innej niż L-8 (może L10?). Tak samo rejon ul. Jagiellońskiej to strefa dojścia do pętli Mickiewicza.

[ Dodano: |1 Lip 2011|, 2011 20:51 ]
ashir pisze:
Glonojad pisze:Znowu jakieś zarzuty, z których się będziesz rakiem wycofywał, czy, jak w przypadku zarzutów do mnie, udasz że sprawy nie było?
Że ja czy kulikowski? :>
Dęboszczak pisze:I np. na odcinku Os. Młodych w okresie przed 1.07 731 jeździło co 15, teraz jeździ co 30 L-8 ma jeździć co 10, więc mówimy chyba o lepszej komunikacji dla mieszkańców peryferii, prawda? W kierunku Warszawy raczej nie będzie powrotu do 5, gdyż nie ma sensu utrzymywać nadpodaży autobusowej. Przy uruchomieniu L-8 liczba podróżnych jadących w kier. Warszawy kom. autobusową dalej będzie spadać. A więc 8 kursów/h to wszystkie pieniądze dla 7xx w kier. FSO.
Dobra, ale to już 4 kursy na godzinę. Przyznaj, że w przypadku L-8 ZTM mówi o częstotliwości w szczycie, a o 731 w międzyszczycie. Poza tym niech najpierw pociągi zaczną jeździć częściej, a potem przeprowadzi się reformę. ;-) Bo co mi z tego, że będę miał dowozówkę co 10 minut, jak pociąg jeździ co 30 minut. :-"
poza szczytem L-8 co 15 a 723 i 731 co 30 więc 2 razy częściej mniejszym taborem, ale L-8 to nie tylko dowóz do SKM ale obsługa relacji lokalnych zapewnianych dzisiaj przez siedemsetki.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 01 lip 2011, 21:13

Dęboszczak pisze: poza szczytem L-8 co 15 a 723 i 731 co 30 więc 2 razy częściej mniejszym taborem, ale L-8 to nie tylko dowóz do SKM ale obsługa relacji lokalnych zapewnianych dzisiaj przez siedemsetki.
No jednak wszystkiego nie obstawi tego L-8... Może uruchomić jeszcze jedną lokalną na trasie PKP LEGIONOWO PRZYSTANEK - Jagiellońska - Warszawska - Zegrzyńska - Strużańska - Polna - Słoneczka - OS. BUKOWIEC :-k niech to jeździ co 30-45 minut :-k

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 01 lip 2011, 21:17

SławekM pisze:
Dęboszczak pisze: poza szczytem L-8 co 15 a 723 i 731 co 30 więc 2 razy częściej mniejszym taborem, ale L-8 to nie tylko dowóz do SKM ale obsługa relacji lokalnych zapewnianych dzisiaj przez siedemsetki.
No jednak wszystkiego nie obstawi tego L-8... Może uruchomić jeszcze jedną lokalną na trasie PKP LEGIONOWO PRZYSTANEK - Jagiellońska - Warszawska - Zegrzyńska - Strużańska - Polna - Słoneczka - OS. BUKOWIEC :-k niech to jeździ co 30-45 minut :-k
Jak zamkną przejazd na Parkowej to obsługa tego rejonu straci w ogóle sens, zaproponowana przez Ciebie trasa omija istotne cele podróży, ale jak pisałem wyżej, tego typu linię należy rozpatrywać jako oddzielną sprawę bo ważniejsze do 90% mieszkańców będzie powstanie L-8.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 01 lip 2011, 22:07

Tym przejazdem i tak już jeździ tylko kilka kursów L-9 zresztą co ma się Parkowa do Jagiellońskiej, która będzie drugim, głównym ciągiem obok Sobieskiego prowadzącym do tunelu. Będzie dylemat czy się cofać pieszo 10 min. do PKP Przystanek i jechać drugie 10 elką czy iść od razu pieszo 20 min. na stację. Z os. Jagiellońska to już w ogóle tragedia do elki daleko, do pociągu daleko ... Sobieskiego jeździ wszystko i 723 i dowozówka i prywatne, a Jagiellońską tylko nocny a tu i tu jest ta sama zabudowa jednorodzinna. Tym bardziej jak wspominałem przy Jagiellońskiej znajduje się zespół szkół. Przy Parkowej nie będzie nawet przejścia przez tory więc do elki w rejon cmentarza by dojechać do pociągu na Piaski też dojścia nie będzie. Kiedyś przez Jagiellońską i Mickiewicza jeździł eksterytorial 253, do niedawna stały jeszcze na tej trasie blaszane, bistypowskie wiaty.

ODPOWIEDZ