Którym konkretnie odcinkom? Bo są chyba tylko dwa które się nie łączą: od Malczewskiego za Ksawerów i od Domaniewskiej do Alei Wyścigowej. W ogóle śmiesznie, na OPM już pojawiła się nazwa Kaczmarskiego.pietia pisze: ↑13 lis 2017, 20:00Zwłaszcza że w pobliżu ma być też ulica Gintrowskiego. Tym innym odcinkom Modzelewskiego można było dać nazwy Włodzimierza Wysockiego i Leonarda Cohena, byłby taki "ciąg bardów." Choć inny Wysocki ma już ulicę na Pelcowiźnie, więc mogłoby się mylić. Zamiast Wysockiego mógłby więc być Brassens albo Okudżawa
O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
- fik
- Naczelne Chamidło
Twoja wypowiedź dość mocno sugerowała, że podoba ci się fakt zmiany, ale niech będzie, że to uściślenie uznaję za wiarygodne.MZ pisze: ↑13 lis 2017, 19:55A ja też ani nie zamierzałem negować zasług Kaliskiego, ani gloryfikować zasług Urbanowicza, tylko stwierdziłem na tym przykładzie, że podoba mi się logika, której w większości przypadków brak - nowe nazwy zwykle nie mają żadnego nawiązania tematycznego do już istniejących.
Przypominam, że nazwy zmienia ta sama opcja polityczna, która wymyśliła rondo Dudajewa, bo to był akurat ten islamski terrorysta, którego nie należy się bać, bo zabija Rosjan. Tu nie ma nic do rozumienia, to czysta, zapiekła nienawiść.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Co by nie mówić to miasto zaspało ze zmianami. Nie od wczoraj było wiadomo, że pewne nazwy muszą być zmienione a praktycznie nikt z tym nic nie zrobił. Teraz mamy lament, że nazwy są takie a nie inne ale poniekąd na własne życzenie. Robiąc wszystko wcześniej i na spokojnie uniknęlibyśmy Kaczyńskiego czy innych "poległych" jako patronów ulic.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
To był sen pozorny. Jakby miasto zmieniło nazwy to cała frustracja mieszkańców wymierzona byłaby w magistrat, teraz jest w wojewodę.
- fik
- Naczelne Chamidło
Poddawanie się politycznej hucpie mającej na celu fałszowanie historii byłoby absolutną kompromitacją władz miasta. Nie pierwszą, co prawda, ale mimo wszystko warto zanotować, że w tej sprawie miasto zachowało się po prostu przyzwoicie.
Zgadzam się ale skoro było wiadomo, że zmiany i tak będą, miasto mogło zrobić to po swojemu. Nie ukrywam, że wolałbym każdego innego patrona za Armii Ludowej niż Kaczyńskiego. A tak mamy przejście z jednej skrajności w drugą.
Tak w sumie, mimo mojej głębokiej, świadomej, dojrzałej i przewlekłej antypatii do pisu, to jednak Lech Kaczyński był prezydentem i Polski, i Warszawy. Ciekawe, gdzie byśmy dziś byli, gdyby nie 14WE. Pewnie do wielu prezydentów można się przyczepić (Narutowicz, Starynkiewicz - czy oni nie mieli przeciwników politycznych? Nie wiem), ale akurat to jego brat jest kompletnym homoświrem.
ŁK
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
- fik
- Naczelne Chamidło
I dać legitymację takim działaniom? Wczoraj wymazano z kart historii Buczka, dzisiaj Rzymowskiego, Dąbrowszczaków, Bartosika i Kaliskiego zastępuje się Inką, Kasznicą i Zaporą, na kogo padnie jutro? Daszyńskiego, Kasprzaka, Okrzeję i Anielewicza?
Nie mówiąc o tym, że gdy miasto zmieni nazwy, to jest mogiła, a gdy robi to wojewoda z marną podstawą prawną, to jest szansa walki z tym absurdem.
Miasto zrobiło dobrze bo nie poddało się do końca ale mamy to co mamy. Wiadomo, że te zmiany są po to by po swojemu ktoś mógł pisać historię i to czy Armia Ludowa, Rzymowski i inni byli złymi czy dobrymi bohaterami należałoby patrzeć na to pod kątem czasów w jakich żyli i co ich działania wnosiły w ówczesnych czasach a nie patrzeć pod kątem IV RP.
Ale fajnie będzie, Lecha Kaczyńskiego zamienia się w Wawelską i dochodzi do Pomnika Lotnika
Smoleńskiej jeszcze brakuje 
Ostatnio widziany 12.04.2018 w 522
Żwirko i Wigura to daleko ostatecznie też nie zalecieli.yavorius pisze:Ale fajnie będzie, Lecha Kaczyńskiego zamienia się w Wawelską i dochodzi do Pomnika LotnikaSmoleńskiej jeszcze brakuje
ŁK
Nie wiem czy przed wojną nie byli bardziej popularni w Polsce niż Adam Małysz 5 lat temu.
Przegubowce ,to sól tej ziemi .
No i?Nordyk110 pisze:Nie wiem czy przed wojną nie byli bardziej popularni w Polsce niż Adam Małysz 5 lat temu.
ŁK
Nie zapominaj, że miasto moe w każdej chwili zmienić nazwy po raz kolejny i wtedy wojewoda nie będzie miał nic do gadania
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43