O chłodzeniu i niechłodzeniu
To jest ciekawe, że przy 35 stopniach ma być ustawiona klima na 30 stopni, bo inaczej doznamy szoku termicznego i będziemy chorzy, ale już zimą przy mrozach różnica temperatur w pojeździe i na zewnątrz może być zdecydowanie większa niż 5 stopni i jest w porządku. A jazda SM18 przy temperaturze ustawionej na 30*C na fotelach przy komorze silnika musi być bardzo komfortowa. 
- ZielonyJamnik
Może coś się zmieniło, bo te dane które podałem wydaje mi się że były dla 52xx w 2017.
Po za tym jak w tym roku miałem kontrolę. To instruktor z ZTMu miał tabelkę, która pokazywała jaka wartość powinna być dla każdej serii autobusów z osobna.
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Wymiana wyświetlaczy 52xx 26/47: 5213-5225, 5228,5230,5231,5233,5234,5240,5242,5246,5247,5249,5253,5259,5260
Wymiana wyświetlaczy 52xx 26/47: 5213-5225, 5228,5230,5231,5233,5234,5240,5242,5246,5247,5249,5253,5259,5260
Tak naprawdę wtedy klimy nie potrzeba, sam nawiew, otwarte okna i brak nasłonecznienia zmniejszą temperaturę o te 3 stopnie.ashir pisze:To jest ciekawe, że przy 35 stopniach ma być ustawiona klima na 30 stopni, bo inaczej doznamy szoku termicznego i będziemy chorzy, ale już zimą przy mrozach różnica temperatur w pojeździe i na zewnątrz może być zdecydowanie większa niż 5 stopni i jest w porządku. A jazda SM18 przy temperaturze ustawionej na 30*C na fotelach przy komorze silnika musi być bardzo komfortowa.
ŁK
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zimą możesz się rozebrać, latem zazwyczaj nie masz się w co ubrać. Zakładam też, że dalsze zwiększanie różnicy latem to windowanie kosztów.ashir pisze: ↑17 gru 2024, 9:43To jest ciekawe, że przy 35 stopniach ma być ustawiona klima na 30 stopni, bo inaczej doznamy szoku termicznego i będziemy chorzy, ale już zimą przy mrozach różnica temperatur w pojeździe i na zewnątrz może być zdecydowanie większa niż 5 stopni i jest w porządku. A jazda SM18 przy temperaturze ustawionej na 30*C na fotelach przy komorze silnika musi być bardzo komfortowa.![]()
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Odwrócę, jak ktoś jest zmarzluch to może się ubrać, a jak komuś gorąco to latem nie bardzo już co ma zdjąć. Nie bardzo rozumiem dlaczego w autobusie musi być tylko 3-5 stopni mniej niż na zewnątrz, a w innych miejscach zarówno w tych, gdzie przebywamy krótko, jak i długo to już może być temperatura pokojowa 18-22 stopni.Bastian pisze: ↑17 gru 2024, 14:05Zimą możesz się rozebrać, latem zazwyczaj nie masz się w co ubrać. Zakładam też, że dalsze zwiększanie różnicy latem to windowanie kosztów.ashir pisze: ↑17 gru 2024, 9:43To jest ciekawe, że przy 35 stopniach ma być ustawiona klima na 30 stopni, bo inaczej doznamy szoku termicznego i będziemy chorzy, ale już zimą przy mrozach różnica temperatur w pojeździe i na zewnątrz może być zdecydowanie większa niż 5 stopni i jest w porządku. A jazda SM18 przy temperaturze ustawionej na 30*C na fotelach przy komorze silnika musi być bardzo komfortowa.![]()
I tak zazwyczaj od 25°C w górę sprężarka klimy i nadmuchy działają non stop z uwagi na to, że układ nie daje rady osiągnąć zadanej temperatury, więc wszystko zależy już od wydajności wentylatorów we wnętrzu autobusu. Moooże nad ranem, czy wieczorem układ regulacji ma szansę się wykazać. Poza tym z reguły kierowcy, jeśli mają możliwość regulacji temperatury na panelu (czyli wszystko oprócz elektryków), ustawiają w lato 16°C, a w zimę 26°C.
Latem za to siedząc w gorącej blaszanej puszce z mikrą klimą można dostać udaru cieplnego. Robisz się czerwony na twarzy i intensywnie się pocisz. Dziwne, że wszyscy zwracają uwagę na przeziębienie a nikt o udarach nie .myśli.Bastian pisze: ↑17 gru 2024, 14:05Zimą możesz się rozebrać, latem zazwyczaj nie masz się w co ubrać. Zakładam też, że dalsze zwiększanie różnicy latem to windowanie kosztów.ashir pisze: ↑17 gru 2024, 9:43To jest ciekawe, że przy 35 stopniach ma być ustawiona klima na 30 stopni, bo inaczej doznamy szoku termicznego i będziemy chorzy, ale już zimą przy mrozach różnica temperatur w pojeździe i na zewnątrz może być zdecydowanie większa niż 5 stopni i jest w porządku. A jazda SM18 przy temperaturze ustawionej na 30*C na fotelach przy komorze silnika musi być bardzo komfortowa.![]()
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Z jednej strony dziwiłem się innym kierowcom ustawiających w zimę termostat na 26 (sam ustawiałem na 18-20-22 w zależności od wozu i temperatury). Z drugiej strony jak zwykle producent z Bolechowa się wykazał, więc jak na wozie jest dużo zimniej niż w kabinie, to pizga zimnem po karku XD Przy około 25 stopniach jest zresztą podobny problem z nawiewem od klimy z sufituSU89 pisze: ↑17 gru 2024, 14:53I tak zazwyczaj od 25°C w górę sprężarka klimy i nadmuchy działają non stop z uwagi na to, że układ nie daje rady osiągnąć zadanej temperatury, więc wszystko zależy już od wydajności wentylatorów we wnętrzu autobusu. Moooże nad ranem, czy wieczorem układ regulacji ma szansę się wykazać. Poza tym z reguły kierowcy, jeśli mają możliwość regulacji temperatury na panelu (czyli wszystko oprócz elektryków), ustawiają w lato 16°C, a w zimę 26°C.
Ustawianie klimy na coś niżej niż 23 stopnie to paranoja. Szczególnie dla kobiet, które potrzebują wyższych temperatur. Ale zwykle normy w marketach ustalają faceci i są takie chore akcje jak 19 stopni w supermarkecie.ashir pisze: ↑17 gru 2024, 14:50Odwrócę, jak ktoś jest zmarzluch to może się ubrać, a jak komuś gorąco to latem nie bardzo już co ma zdjąć. Nie bardzo rozumiem dlaczego w autobusie musi być tylko 3-5 stopni mniej niż na zewnątrz, a w innych miejscach zarówno w tych, gdzie przebywamy krótko, jak i długo to już może być temperatura pokojowa 18-22 stopni.
5 stopni różnicy jest bardzo dobrą dla człowieka i zalecaną przez lekarzy. Szczególnie w KM gdzie spędzamy średnio pewnie z 15 min.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nie dodają tylko, że tolerancja na wysokie temperatury często jest sprawą indywidualną i zależy od wieku, kondycji organizmu itp. BTW Pamiętam jak kiedyś jrchałem jeszcze Polskim Busem i towarzystwo ubrane w szorty i klapki żądało od kierowcy przykręcenia klimy. Po przykręceniu było strasznie gorąco i kierowca musiał znowu klimę włączyć mocniej.
Dochodzimy do momentu, w którym można pochwalić Solbusa za to, że wprowadził strefy klimatyczne we wnętrzu autobusu. Jak ci za gorąco, idziesz na przód. Jak ci za zimno, siadasz przy silniku i od razu jest ci cieplej 
Podsumowując cały wątek: Uwielbiam gdy jest nie za zimno i nie za ciepło, tak w sam raz
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Można też pochwalić Pesę - w Swingu niemal w każdym członie w lato jest inna temperatura. Od tropików po lodówkę, także każdy znajdzie coś dla siebie
No nie. To są wyniki badań co jest dobre dla zdrowia. Co innego bus w którym spędzasz kilka godzin, co innego tramwaj czy autobus w którym jesteś 15-20 min. Ma być chłodniej niż na zewnątrz ale bez szoku temperaturowego.fraktal pisze: ↑18 gru 2024, 10:39Nie dodają tylko, że tolerancja na wysokie temperatury często jest sprawą indywidualną i zależy od wieku, kondycji organizmu itp. BTW Pamiętam jak kiedyś jrchałem jeszcze Polskim Busem i towarzystwo ubrane w szorty i klapki żądało od kierowcy przykręcenia klimy. Po przykręceniu było strasznie gorąco i kierowca musiał znowu klimę włączyć mocniej.
Oczywiście że ludzie mają różne postrzegania ale to jest pewna średnia poparta badaniami. Możemy się bawić w długie dyskusje, ale jak mamy pewną normę ustaloną przez lekarzy to czemu akurat tej normy nie stosować?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Jakby tak było jak piszesz, to ludzie po skorzystaniu z sauny lub kriokomory długo by wracali do zdrowia.
Jakoś nikt nie robi awantur, że wchodząc latem do sklepu Żabka w środku jest ok 21°, a jak w autobusie jest 24° a na zewnątrz 32° to już źle i "szok termiczny".
Głowny problem klimatyzacji w autobusach jest taki, że zwyczajnie jest zbyt mało wydajna, a przechłodzenie pojazdu zdarza się rzadko i zazwyczaj wieczorami gdy ktoś ustawi skranie niską temperaturę zadaną.
Ja jestem zdania, że temp. ok. 22° jest najbardziej optymalna dla większości ludzi, zimą kilka stopni mniej, bo pasażerowie są poubierani.
Jakoś nikt nie robi awantur, że wchodząc latem do sklepu Żabka w środku jest ok 21°, a jak w autobusie jest 24° a na zewnątrz 32° to już źle i "szok termiczny".
Głowny problem klimatyzacji w autobusach jest taki, że zwyczajnie jest zbyt mało wydajna, a przechłodzenie pojazdu zdarza się rzadko i zazwyczaj wieczorami gdy ktoś ustawi skranie niską temperaturę zadaną.
Ja jestem zdania, że temp. ok. 22° jest najbardziej optymalna dla większości ludzi, zimą kilka stopni mniej, bo pasażerowie są poubierani.