Szamot pisze:Można zaprojektować w taki sposób przystanek, by była rezerwa za nim na kolejny skład (składy).
Położenie przystanków tramwajowych względem skrzyżowań
Moderator: Wiliam
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Nad tym też się kiedyś zastanawiałem. Zalążek czegoś takiego jest na Jana Pawła II (jadąc tą trasą właśnie o czymś takim myślałem).Szamot pisze:A tak na chłopski rozum. Jeżeli umieczczać będziemy przystanki raz przed, a raz za skrzyżowaniem, to co drugi odcinek międzyskrzyżowaniowy tramwaj bedzie w stanie pokonać utrzymując się w koordynacji dla ruchu samochodowego. A na drugim odcinku w czasie jednego cyklu obsłuży dwa przystanki, nie jeden. Przecież to ewidentny zysk. I nie rozumiem, czemu się nowych linii nie projektuje w ten sposób.
xxx
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale po co, skoro tramwaj wzbudza syngalizację? Czas wymiany pasażerów jest, w poszczególnych okresach dnia, przewidywalny.
Co do przystanków, to na razie nie znalazłem żadnego śladu, żeby miały być przesuwane, ale podrążę dalej.
Co do przystanków, to na razie nie znalazłem żadnego śladu, żeby miały być przesuwane, ale podrążę dalej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Jak dla mnie, to jest całkowicie nieprzewidywalny. Może kiedyś z nudów pojadę na jakiś uczęszczany przystanek i pomierzę czasy. Ale na razie nie mam żadnych dowodów na potwierdzenie mojej tezy.inż. Glonojad pisze:Ale po co, skoro tramwaj wzbudza syngalizację? Czas wymiany pasażerów jest, w poszczególnych okresach dnia, przewidywalny.
xxx
MZ pisze:Tramwaje Warszawskie chcą zmienić układ przystanków przy skrzyżowaniu obok Dworca Wileńskiego kosztem pomnika:
GW pisze:Ponowne zakusy na pomnik "czterech śpiących"
Iwona Szpala, Krzysztof Śmietana, ostatnia aktualizacja 2007-01-09 21:34
Czy w miejscu najbardziej znanego praskiego pomnika stanie przystanek tramwajowy? To propozycja specjalistów od komunikacji. - Doskonały pomysł. Dość fałszywych świadectw historii - słyszymy w PiS. Jego radny idzie za ciosem: pomniki radzieckiej chwały powinny też zniknąć z mauzoleum przy al. Żwirki i Wigury.
Małą rewolucję szykują w okolicach Dworca Wileńskiego projektanci z firmy Transeko. Koncepcję zmian zamówiły Tramwaje Warszawskie. Proponują, aby jeden z przystanków stanął w miejscu pomnika Polsko- Radzieckiego Braterstwa Broni. Warszawiacy nazywają go krócej: pomnikiem "czterech śpiących".
OK, napiszę jeszcze raz.
Jeżeli na tym skrzyżowaniu będzie się robić "porządki" to najpierw IHMO należy ustalić gdzie będą wyjścia ze stacji metra (musi powstać pod skrzyżowaniem a nie jak ostatnio się u nas buduje obok niego), powiązać je ze stacją kolejową i do tego dopasować przystanki busowe i tramwajowe zakładając, że wspólne są dla odjeżdżających w danym kierunku. Z tego wynika prosta konieczność przeniesienia wszystkich tramwajowych (i ruszenie pomnika, który być może będzie musiał byc przesunięty przy budowie stacji). I przy tej okazji wskazane byłoby (Dennis to już pisał poprzednio) wyprostowanie linii tramwajowej w osi ulicy Targowej.
Jeżeli na tym skrzyżowaniu będzie się robić "porządki" to najpierw IHMO należy ustalić gdzie będą wyjścia ze stacji metra (musi powstać pod skrzyżowaniem a nie jak ostatnio się u nas buduje obok niego), powiązać je ze stacją kolejową i do tego dopasować przystanki busowe i tramwajowe zakładając, że wspólne są dla odjeżdżających w danym kierunku. Z tego wynika prosta konieczność przeniesienia wszystkich tramwajowych (i ruszenie pomnika, który być może będzie musiał byc przesunięty przy budowie stacji). I przy tej okazji wskazane byłoby (Dennis to już pisał poprzednio) wyprostowanie linii tramwajowej w osi ulicy Targowej.
- MeWa
- Cukiereczek
Lokalizacja stacji była podawana - o wyjściach na razie na tym etapie jednak trudno mówić. Wiadomo, że przy ustalaniu lokalizacji stacji była mowa, żeby wyjścia były na wszystkie strony skrzyżowań, przy których powstają stacje.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
Strony - tak. Ale przystanki są pośrodku, więc wymagają specjalnie zbudowanych wyjść. I w tym rzecz, by od razu te wyjścia planować w miejscach, w których powinny być te przystanki.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak się kończą decyzje polityczne zamiast technicznych...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Gdy jest skuteczny priorytet, to wychodzi na to samo.