Położenie przystanków tramwajowych względem skrzyżowań

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 07 lut 2006, 16:47

Szamot pisze:Można zaprojektować w taki sposób przystanek, by była rezerwa za nim na kolejny skład (składy).
:arrow: Tylko wtedy automatycznie wydłuża się ludziom drogę od przystanku do przejścia dla pieszych i odwrotnie. Tak jest między innymi na BITWY WARSZAWSKIEJ 1920 (w kierunku centrum), gdzie trzeba pokonać spory kawałek od pasów do końca peronu.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 07 lut 2006, 17:03

Szamot pisze:A tak na chłopski rozum. Jeżeli umieczczać będziemy przystanki raz przed, a raz za skrzyżowaniem, to co drugi odcinek międzyskrzyżowaniowy tramwaj bedzie w stanie pokonać utrzymując się w koordynacji dla ruchu samochodowego. A na drugim odcinku w czasie jednego cyklu obsłuży dwa przystanki, nie jeden. Przecież to ewidentny zysk. I nie rozumiem, czemu się nowych linii nie projektuje w ten sposób.
Nad tym też się kiedyś zastanawiałem. Zalążek czegoś takiego jest na Jana Pawła II (jadąc tą trasą właśnie o czymś takim myślałem).
xxx

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 lut 2006, 6:57

Ale po co, skoro tramwaj wzbudza syngalizację? Czas wymiany pasażerów jest, w poszczególnych okresach dnia, przewidywalny.

Co do przystanków, to na razie nie znalazłem żadnego śladu, żeby miały być przesuwane, ale podrążę dalej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 09 lut 2006, 21:49

inż. Glonojad pisze:Ale po co, skoro tramwaj wzbudza syngalizację? Czas wymiany pasażerów jest, w poszczególnych okresach dnia, przewidywalny.
Jak dla mnie, to jest całkowicie nieprzewidywalny. Może kiedyś z nudów pojadę na jakiś uczęszczany przystanek i pomierzę czasy. Ale na razie nie mam żadnych dowodów na potwierdzenie mojej tezy.
xxx

Szamot

Post autor: Szamot » 10 sty 2007, 13:25

MZ pisze: :arrow: Tramwaje Warszawskie chcą zmienić układ przystanków przy skrzyżowaniu obok Dworca Wileńskiego kosztem pomnika:
GW pisze:Ponowne zakusy na pomnik "czterech śpiących"

Iwona Szpala, Krzysztof Śmietana, ostatnia aktualizacja 2007-01-09 21:34

Czy w miejscu najbardziej znanego praskiego pomnika stanie przystanek tramwajowy? To propozycja specjalistów od komunikacji. - Doskonały pomysł. Dość fałszywych świadectw historii - słyszymy w PiS. Jego radny idzie za ciosem: pomniki radzieckiej chwały powinny też zniknąć z mauzoleum przy al. Żwirki i Wigury.

Małą rewolucję szykują w okolicach Dworca Wileńskiego projektanci z firmy Transeko. Koncepcję zmian zamówiły Tramwaje Warszawskie. Proponują, aby jeden z przystanków stanął w miejscu pomnika Polsko- Radzieckiego Braterstwa Broni. Warszawiacy nazywają go krócej: pomnikiem "czterech śpiących".

Kra

Post autor: Kra » 10 sty 2007, 15:30

OK, napiszę jeszcze raz.
Jeżeli na tym skrzyżowaniu będzie się robić "porządki" to najpierw IHMO należy ustalić gdzie będą wyjścia ze stacji metra (musi powstać pod skrzyżowaniem a nie jak ostatnio się u nas buduje obok niego), powiązać je ze stacją kolejową i do tego dopasować przystanki busowe i tramwajowe zakładając, że wspólne są dla odjeżdżających w danym kierunku. Z tego wynika prosta konieczność przeniesienia wszystkich tramwajowych (i ruszenie pomnika, który być może będzie musiał byc przesunięty przy budowie stacji). I przy tej okazji wskazane byłoby (Dennis to już pisał poprzednio) wyprostowanie linii tramwajowej w osi ulicy Targowej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 sty 2007, 22:02

Lokalizacja stacji była podawana - o wyjściach na razie na tym etapie jednak trudno mówić. Wiadomo, że przy ustalaniu lokalizacji stacji była mowa, żeby wyjścia były na wszystkie strony skrzyżowań, przy których powstają stacje.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 sty 2007, 23:45

Strony - tak. Ale przystanki są pośrodku, więc wymagają specjalnie zbudowanych wyjść. I w tym rzecz, by od razu te wyjścia planować w miejscach, w których powinny być te przystanki.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 sty 2007, 23:47

na razie nikt nie projektuje dokładnie układu stacji, więc trudno mówić o wyjściach itp.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 11 sty 2007, 20:38

MeWa pisze:Wiadomo, że przy ustalaniu lokalizacji stacji była mowa, żeby wyjścia były na wszystkie strony skrzyżowań, przy których powstają stacje.
Czyli tak jak przy placu Bankowym?? :(
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 sty 2007, 9:15

JotPeCet pisze:Czyli tak jak przy placu Bankowym?
:arrow: I przy placu Wilsona (choć nie do końca), i przy Świętokrzyskiej...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 sty 2007, 18:53

Podziękujcie wspaniałym władzom miasta, które wóczas były wybrane do rządzenia miastem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 sty 2007, 10:20

Tak się kończą decyzje polityczne zamiast technicznych...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 sie 2013, 15:45

Czy mnie się zdaje, czy jednak jednym z głównych zysków z przystanków przed skrzyżowaniem jest to, że taki tramwaj raz hamuje i przyspiesza - a więc zużycie prądu ma mniejsze?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 sie 2013, 18:11

Gdy jest skuteczny priorytet, to wychodzi na to samo.

ODPOWIEDZ