A czy można je gdzieś kupić, napić się w Warszawie ?jwojtynski pisze:Z piw na pewno nie polecam Książa, polecam natomiast trudno dostępne Książęce Śląskie ze Lwówka Śląskiego:)
Złoty nektar bogów
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
- Mahony2109
Bywa w sklepie "slow food" Winniczek w Starej Papierni w Konstancinie w stoisku z piwami dziwnymi i niepasteryzowanymi. Warto też próbować w piwach świata w Blue City. Jak nie będzie zawsze można sobie na pocieszenie kupić piwo lokalne z RPA, Izraela czy KolumbiiKra pisze:A czy można je gdzieś kupić, napić się w Warszawie ?
Pzdr.
Lwówek jest w sklepie "Mawo" przy Górskiego/Tuwima, jak również w "barku gastronomicznym" na Kubusia Puchatka/Świętokrzyskiej za 3,50 do konsumpcji na miejscu:)
Teraz mi się jeszcze przypomniały pszeniczne piwka - ukraińskie "Czernihiwske Biłe" i wszystkie inne z "biłym" w nazwie i Frankfurter Hefeweizen z Leader Price'a
o, i "Ciechanowskie Miodowe", choć niewarte tej ceny (3,50)
portery tez są niczego sobie:)
Teraz mi się jeszcze przypomniały pszeniczne piwka - ukraińskie "Czernihiwske Biłe" i wszystkie inne z "biłym" w nazwie i Frankfurter Hefeweizen z Leader Price'a
o, i "Ciechanowskie Miodowe", choć niewarte tej ceny (3,50)
portery tez są niczego sobie:)
hafilip84 pisze:mam dość takich krzaczków:
oj dużo, wystarczy spojrzeć jak nadwyżka energii odkłada się o doświadczonych miłośników piwahafilip84 pisze:Ile taka puszka ma energii i jakie ma wartości odżywcze?
a sie pochwalę, że dzisiaj w Almie dorwałem butelkę Obołonia Magnata i wygląda na to, że moje wizyty w tym sklepie się nie skończyły
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
No to wam naczelny chemik forum odpowie
Piwo jest napojem dostarczającym organizmowi sporej ilości kalorii, zawiera też sole mineralne, a więc potas, ponadto fosfor, magnez, wapń i sód (ten ostatni pierwiastek w nader niewielkich ilościach). Jest ono też źródłem witamin z grupy B, B1, B2, PP oraz B12. Witamina B1 wpływa korzystnie na przemianę materii.
Litr tego trunku zawiera:
- 20% dziennej dawki witaminy B2
- 35% witaminy B6
- 64% witaminy PP
Porcja ta pokrywa też w:
- 20% zapotrzebowanie dorosłego mężczyzny na potas
- 40% na fosfor
- 50% na magnez.
Piwo to jedyny napój, do produkcji, którego stosuje się chmiel, ten zaś ma łagodne działanie uspokajające.
Zawarte w szyszkach chmielowych ciała goryczkowe pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie.
Kaloryczność piwa jest spora: 100 ml to od 43 kcal (jasne) do 60 kcal (ciemne, dosładzane). Biorąc pod uwagę inne alkohole piwo prezentuje się nieźle:
- 100 ml wina wytrawnego to 75 kcal
- słodkiego - 85 kcal
- wódki - 250 kcal.
PS Dobrze że u mnie na chemii kwantowej ledwo się prześliznęliśmy po kwantowych równaniach stanu, bo takich cudów jak wyżej lub niżej to bym nie zdzierżył
Piwo jest napojem dostarczającym organizmowi sporej ilości kalorii, zawiera też sole mineralne, a więc potas, ponadto fosfor, magnez, wapń i sód (ten ostatni pierwiastek w nader niewielkich ilościach). Jest ono też źródłem witamin z grupy B, B1, B2, PP oraz B12. Witamina B1 wpływa korzystnie na przemianę materii.
Litr tego trunku zawiera:
- 20% dziennej dawki witaminy B2
- 35% witaminy B6
- 64% witaminy PP
Porcja ta pokrywa też w:
- 20% zapotrzebowanie dorosłego mężczyzny na potas
- 40% na fosfor
- 50% na magnez.
Piwo to jedyny napój, do produkcji, którego stosuje się chmiel, ten zaś ma łagodne działanie uspokajające.
Zawarte w szyszkach chmielowych ciała goryczkowe pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie.
Kaloryczność piwa jest spora: 100 ml to od 43 kcal (jasne) do 60 kcal (ciemne, dosładzane). Biorąc pod uwagę inne alkohole piwo prezentuje się nieźle:
- 100 ml wina wytrawnego to 75 kcal
- słodkiego - 85 kcal
- wódki - 250 kcal.
PS Dobrze że u mnie na chemii kwantowej ledwo się prześliznęliśmy po kwantowych równaniach stanu, bo takich cudów jak wyżej lub niżej to bym nie zdzierżył
- Załączniki
-
- rownanie.GIF (4.74 KiB) Przejrzano 2333 razy
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ta kaloryczność to ściema, przecież kufel piwa odpowiada kieliszkowi wina czy kolejce wódki...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Odpowiada pod względem masowej zawartości alkoholu. No więc skoro mamy x gramów alkoholu, które odpowiadają x kcal, to teraz policzmy:
x / 50 = ilość kcal w 50 g wódki (kieliszek)
x / 150 = ilość kcal w 150 g wina (kieliszek)
x / 500 = ilość kcal w 500 g piwa (kufel)
Dalej jest tyle samo kcal ?
x / 50 = ilość kcal w 50 g wódki (kieliszek)
x / 150 = ilość kcal w 150 g wina (kieliszek)
x / 500 = ilość kcal w 500 g piwa (kufel)
Dalej jest tyle samo kcal ?
And if the band you're in starts playing different tunes
-
Gacek
- Kontakt:
oj a jaki jest skład runa w borze świeżym- i jaka jest definicja naukowa boru?Tm pisze:to ja już wolę się uczyć składu runa w borze świeżym
[ Dodano: 2007-09-13, 10:28 ]
odpowiada ale w kwestii zawartości alkoholu- co am do tego kaloryczność?inż. Glonojad pisze:Ta kaloryczność to ściema, przecież kufel piwa odpowiada kieliszkowi wina czy kolejce wódki...
Całuję Was w Wasze małe serduszka.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No właśnie. Więc albo ktoś wypije 5 kufli piwa, albo ćwiartkę wódki. Wesoły będzie podobnie, ale przytyje więcej od piwa, mimo niższej gęstości jego kalorycznej.Paweł_K pisze:Odpowiada pod względem masowej zawartości alkoholu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
pomocnik baldaszkowaty, wężymord niski, śmiałek pogięty, siódmaczek leśny, borówka brusznica, borówka czarna - to wszystko bez rozróżnienia na subkontynetalny i suboceaniczny bór świeży(las iglasty znaczy), zdeprawowała mnie ta nauka, teraz idąc przez las nie zachwycam się przyrodą tylko próbuję ustalić typ siedliskowy i zbiorowisko roślinneGacek pisze:oj a jaki jest skład runa w borze świeżym- i jaka jest definicja naukowa boru?
hafilip84 pisze:Jako, że mam sesję i mam dość takich krzaczków:
jak to dobrze, że już nie mam matematyki, nie zdzierżyłbym tych wszystkich pochodnych, całek czy co tam jeszcze kto wymyśliPaweł_K pisze:PS Dobrze że u mnie na chemii kwantowej ledwo się prześliznęliśmy po kwantowych równaniach stanu, bo takich cudów jak wyżej lub niżej to bym nie zdzierżył![]()
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ