Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Tramwaje po otwarciu centralnego ogryzka M2

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 13 paź 2009, 22:13

Glonojad pisze:Nie wiem, czy wiecie, ale przy otwarciu Metra Ratusza Arsenału był szereg scenariuszy dotyczących kształtu komunikacji tramwajowej (niektóre naprawdę absurdalne). Ten, który został ostatecznie wdrożony, by skutkiem polecenia z tzw. góry, które brzmiało: "MUSICIE skasować KTÓRĄŚ linię z Marszałkowskiej".
ciesz się, że nie całą trasę ;)

Ja tam wcalę się nie obrażę na dowozówkę z Okęcia na Daszyńskiego :D :D

Aczkolwiek prędzej obawiałbym się o linie z północy (Górczewska, Bemowo, Bródno) jadące na Jerozolimskie - a nie Gocławek i Okęcie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 13 paź 2009, 23:38

Glonojad pisze:24 wycofana z Alei Jerozolimskich, od placu Zawiszy: Grójecka - Al. Krakowska - OKĘCIE
taka linia już jest i nazywa się 9 :D
Pomysł z 21 na Gocławek podoba mi się, pozwoliłoby to na skrócenie 125

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 14 paź 2009, 0:04

To jest jasne, że ciąg al. Waszyngtona - Al. Jerozolimskie w minimalnym stopniu odczuje otwarcie drugiej linii metra. Większych zawirowań można się spodziewać na Trasie W-Z. No i pomijam już autobusy, które na Świętokrzyskiej raczej na pewno będą pełnić rolę tylko socjali. Ale nie o tym już wątek ;)
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 14 paź 2009, 9:34

Cała relacja Wileński-Ratusz (chyba jeden z większych potoków) może nagle wyparować.

Świętokrzyska. Np. 162 można będzie całkowicie rozdzielić na 2 linie nie przekraczające Wisły. Jedna by było Mariensztat-Metro Powiśle-EC Siekierki, a druga Targówek-Metro Wileński-Wschodni. Z przesiadkami wyjdzie ludziom szybciej niż w korkach. Do tego poprawi się obsługa biblioteki.

Jerozolimskie - też nie widzę związku. Oczywiście gdyby powstała południowopraska odnoga to będzie można z tego mostu kładkę zrobić;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 paź 2009, 10:00

jasiu pisze:
Glonojad pisze:24 wycofana z Alei Jerozolimskich, od placu Zawiszy: Grójecka - Al. Krakowska - OKĘCIE
taka linia już jest i nazywa się 9 :D
9 jeździ na Bemowo? Wot, ciekawostka.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

dzidek

Post autor: dzidek » 14 paź 2009, 12:05

Ja również nie odnajduję związku 2 linii metra z tramwajami na Jerozolimskich :shock:

[ Dodano: |14 Paź 2009|, 2009 12:06 ]
MeWa pisze:Ja tam wcalę się nie obrażę na dowozówkę z Okęcia na Daszyńskiego :D :D
Ale to sprawa drugorzędna. Napewno nie kosztem linii tramwajowych jadących z Okęcia do Centrum

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 14 paź 2009, 12:21

Ja też dziwię się, że w tym temacie się porusza problem tramwajów z Al. Jerozolimskich. Druga linia metra będzie szła na północ od alej, więc nie widzę żadnego związku. Gdyby druga linia metra szła pod alejami, to tak, ale jak ma iść pod Świętokrzyską, to już nie. To tak jak budowano metro pod Al. Niepodległości. Nie zlikwidowano tramwajów na Puławskiej i na Wołoskiej. I mimo wszystko na tych pasażerów nie brakuje. Bez przesady. Co najwyżej mogą być lekkie roszady między 7 a 25.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 14 paź 2009, 12:50

Wiecie co? tak piszecie z ta II linia metra i wpływem na Jerozolimskie a przecież prawie metro już jest- jest KOLEJ niemal równolegle do tramwajów - co tramwaje nadal jeżdżą i maja spore powodzenie. przecież wystarczy zejść na peron i poczekać na pociąg - tak samo jak w metrze.

Metro2 będzie miało stacje w tym samym miejscu do PKP STADION? tak. od PKP OCHOTA do Daszyńskiego ile jest? 1 przystanek?

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 14 paź 2009, 18:30

Teokryt pisze:Wiecie co? tak piszecie z ta II linia metra i wpływem na Jerozolimskie a przecież prawie metro już jest- jest KOLEJ niemal równolegle do tramwajów - co tramwaje nadal jeżdżą i maja spore powodzenie. przecież wystarczy zejść na peron i poczekać na pociąg - tak samo jak w metrze.
Ale to nie jest to samo, tu działa magia słowa "METRO". Metro jest debest i już, nie jakiś śmierdzący tramwaj lub pociąg :P
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Teokryt

Post autor: Teokryt » 14 paź 2009, 19:15

Pociąg i tramwaj nie śmierdzi to dworce śmierdzą. Metro w Warszawie jest czyste nie dlatego ze mieszkańcy to czyściochy tylko pompuje się olbrzymie pieniądze na jego utrzymanie. Niedawno musiałem sobie pojeździć windami metra - masakra...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 paź 2009, 19:19

I dobrze, że się pompuje.
Teokryt pisze:Metro w Warszawie jest czyste nie dlatego ze mieszkańcy to czyściochy
Tu nie do końca: jak jest czysto, to jest mniejsza skłonność do śmiecenia (dosyć prosta zależność). Można powiedzieć, że ludzie się pilnują.
A z windami bym nie przesadzał.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 paź 2009, 19:28

MeWa pisze:A z windami bym nie przesadzał.
To jakiś rodzaj argumentu? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 paź 2009, 19:42

Bastian pisze:
MeWa pisze:A z windami bym nie przesadzał.
To jakiś rodzaj argumentu? :>
A co? Można tutaj dyskutować o windach? :>
Jeśli być precyzyjnym - opinii.

Uważam tamtą opinię wyolbrzymioną ("masakra"), nie znajduje ona potwierdzenia w moich doświadczeniach w tym zakresie.
Aczkolwiek w dobie pełzającej tabloidyzacji może zbyt dużą wagę przywiązuję do właściwej wagi słów i ich konotacji...

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 14 paź 2009, 19:57

Teokryt pisze:Niedawno musiałem sobie pojeździć windami metra - masakra...
Chcesz o tym porozmawiać? Jakoś nie spotkałem się z większym brudem w windach w metrze. Jeśli gdzieś się można w metrze pobrudzić to raczej w różnych zakamarkach w wagonach - ale raczej takich gdzie ręka ludzka zwykle nie sięga.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 paź 2009, 20:11

Sio na MiK :!:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ