GW pisze:Czy wojewoda zablokuje Warszawie euro?
Małgorzata Zubik, ostatnia aktualizacja 2006-12-08 08:38
Nowe przepisy pozwalają wojewodzie zablokować projekty wybrane do finansowania przez Unię Europejską. - Jeśli będę widziała, że Warszawie dzieje się krzywda, będę wzywała na pomoc Komisję Europejską - zapowiada prezydent miasta Hanna Gronkiewicz-Waltz.
W Warszawie podział polityczny jest bardzo ostry - wojewoda z PiS Tomasz Koziński i prezydent Hanna Gronkiewicz-Waltz z PO, która pokonała w wyborach Kazimierza Marcinkiewicza. Dotąd nic nie zapowiadało konfliktu z wojewodą. Sytuacja największych inwestycji w mieście jest specyficzna - na duże programy związane z oczyszczaniem ścieków pieniądze są już przyznane. Z kolei unijne dotacje dla metra obiecał premier Jarosław Kaczyński podczas wizyty na budowie stacji Słodowiec. W ratuszu liczą, że obietnice przedwyborcze będą realizowane mimo odsunięcia PiS od rządzenia stolicą.
Rząd może jednak zrobić na złość warszawskiemu samorządowi rękami wojewody, a to dzięki przegłosowanej w środę ustawie, która daje mu prawo blokowania projektów. Weto może zgłaszać, gdy wykryje bliżej nieokreślone "nieprawidłowości" przy wyborze projektów.
Jeśli miałby się ich dopatrywać dziś, mógłby prześwietlić choćby te projekty, które kilka dni temu zarząd Mazowsza ogłosił najważniejszymi dla regionu. W Warszawie to obwodnica śródmiejska po praskiej stronie Wisły (ma połączyć rondo Wiatraczna z rondem Żaba), potężne skrzyżowanie Trasy Siekierkowskiej z ul. Płowiecką oraz parkingi "parkuj i jedź" na peryferiach, które mają zachęcać do korzystania z komunikacji miejskiej w centrum. Przychylność wojewody będzie też stołecznemu ratuszowi potrzebna w dopiero planowanych zabiegach o euro. Jeszcze poprzednia ekipa planowała starania o dotacje m.in. do wyczekiwanego przez warszawiaków mostu Północnego czy nowych linii tramwajowych.
Prezydent Hanna Gronkiewicz-Waltz ocenia, że blokowanie funduszy przez wojewodę jest całkiem prawdopodobne i ma służyć temu, by przedstawiciele innych opcji nie mieli sukcesów w samorządach. Ostrożniejszy jest Jacek Kozłowski (PO), wicemarszałek województwa mazowieckiego odpowiedzialny za fundusze unijne: - Nie chcę z góry zakładać złej woli wojewody. Faktem jest jednak, że przyjęte w środę prawo zaprzecza idei samorządności. Przecież jej istotą jest samodzielne podejmowanie decyzji. Samorządność kontrolowana jest sama w sobie sprzecznością.
Dofinansowanie z UE w latach 2007-2013
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tę ustawę już okrzyknięto "zamachem na samorządy".
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Jaki tam zamach, to tylko IV RP i jej legislacyjne buble. A jak ktoś się ośmieli nazwać bubel bublem to jest uczestnikiem "układu", który nie chce by "układ" ów obalonoBastian pisze:Tę ustawę już okrzyknięto "zamachem na samorządy".
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Kontrolę państwa nad finansowaniem inwestycji samorządowych nazywasz bublem, sugerując, że to wynik tylko i wyłącznie pomyłki? Ja raczej sądzę, że to celowe działanie...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Ma uprawnienia nadzorcze w kwestii zgodności z prawem - a w ustawie napisali o nieprawidłowościach przy wyborze projektów, nieprecyzując jakie to mogą być, więc też uważam, że zostanie ten artykuł. Jedyna nadzieja to taka, że może TK nakaże doprecyzowanie przepisu.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Gazeta Wyborcza pisze: http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3827802.html
Warszawskie projekty będą dotowane przez Unię Europejską
Krzysztof Śmietana, Małgorzata Zubik
2007-01-04, ostatnia aktualizacja 2007-01-04 13:29
Dobre nowiny dla Warszawy. W środę rząd wciągnął całą drugą linię metra na listę inwestycji, które dostaną dotacje z Unii Europejskiej. Będą dodatkowe euro na drogi, ale nie na obwodnicę w tunelu pod Ursynowem
Zobacz powiekszenie
Fot. Jerzy Gumowski / AG
Dzięki unijnym dotacjom powstanie cała druga linia metra z Bródna przez Pragę, centrum, Wolę do Chrzanowa na Bemowie
ZOBACZ TAKŻE
* Rachunek bilansujący (04-01-07, 14:27)
* Stopa procentowa (04-01-07, 14:19)
Rząd chce przyznać Warszawie więcej euro, niż planował to jeszcze w sierpniu. Wówczas na liście był tylko centralny odcinek drugiej linii metra. Stolica bez konkursu mogła liczyć na ok. 1,5 mld zł na ten cel.
Gdy prezydentem stolicy została Hanna Gronkiewicz-Waltz, pojawiły się głosy, że niechętny Platformie rząd wycofa się z obietnic hojnego dotowania stołecznych inwestycji z unijnych funduszy.
Na całe metro
Okazuje się jednak, że na przyjętej w środę przez rząd liście projektów znalazły się aż trzy odcinki drugiej linii metra. Nie tylko ten między rondem Daszyńskiego a Dworcem Wileńskim, ale też nitka od ronda do Chrzanowa na Bemowie oraz między dworcem a stacją Rembielińska na Bródnie. Brakuje tylko odgałęzienia z Portu Praskiego na Gocław, które podczas kampanii wyborczej zapowiadał kandydat PiS do ratusza Kazimierz Marcinkiewicz.
Metro Warszawskie może więc liczyć na ok. 3,6 mld zł dofinansowania (połowa kosztów inwestycji). - To superinformacja - cieszy się prezes Metra Jerzy Lejk. - Nie będziemy musieli konkurować z małymi projektami.
Rząd utrzymał na liście też dwa inne poważne projekty. Beneficjentem pozostaje Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji. Ta spółka może liczyć na dofinansowanie budowy nowych kolektorów ściekowych i przebudowy zakładu uzdatniania wody nad Zalewem Zegrzyńskim. Euro może też dostać system gospodarki odpadami całej aglomeracji warszawskiej. Jest w nim m.in. rozbudowa spalarni śmieci na Targówku.
... i masę nowych dróg
Za pieniądze unijne ma powstać też duża część nowej obwodnicy. Na południu Warszawy do 2010 r. będzie budowana trasa ekspresowa, która połączy węzeł autostrady A2 w Konotopie na granicy Piastowa i Ursusa z ul. Puławską (w okolicach hipermarketu Geant).
W tym miejscu ta arteria może się jednak urwać. Na liście inwestycji, które mają dostać pieniądze z Unii, nie ma bowiem jej przedłużenia przez Ursynów (miała tu biec tunelem). Powstanie za to północny odcinek obwodnicy - od Konotopy przez Bemowo do Trasy AK.
Ta ostatnia podobnie jak Trasa Toruńska ma zostać przebudowana do parametrów trasy ekspresowej. Most Grota-Roweckiego ma być poszerzony. Powstaną brakujące wiadukty, np. przy ul. Łabiszyńskiej.
O wiele łatwiej ma się także wyjeżdżać ze stolicy. Za euro będą budowane:
- do 2008 r. dwupasmówka na całej długości między Warszawą a Radomiem
- do 2011 r. nowa wylotówka w kierunku Krakowa i Katowic od Al. Jerozolimskich do Janek (pozwoli ominąć zakorkowaną al. Krakowską w Raszynie)
- do 2013 r. bezkolizyjne skrzyżowania na trasie katowickiej aż do Piotrkowa Trybunalskiego
- do 2013 r. droga do Gdańska stanie się trasą ekspresową, a rok wcześniej powstanie także nowy wyjazd z Warszawy (najprawdopodobniej skrajem Cmentarza Północnego i Łomianek),
- do 2014 r. autostrada A2 od Warszawy (skrzyżowanie z trasą lubelską) do Siedlec.
Pieniądze unijne trafią także do kolei. Do 2009 r. ma powstać połączenie centrum z lotniskiem Okęcie, a w 2014 r. ma się definitywnie skończyć remont linii Warszawa - Łódź, tak by między obydwoma miastami podróż trwała tylko godzinę.
Na rządową listę trafił też projekt Uniwersytetu Warszawskiego. Na euro może liczyć Centrum Nowych Technologii "Ochota".
Rząd może jeszcze wykreślić albo dopisać niektóre projekty, nim złoży listę w Komisji Europejskiej. Zanim Komisja przyzna dofinansowanie, musi dostać dobrze napisane wnioski.
[ Dodano: 2007-01-04, 20:48 ]
Decyzja o dofinansowaniu II linii metra w tym kształcie, może mieć katastrofalne skutki.
50% dofinansowania oznacza, że Warszawa będzie musiała znaleźć 4 miliardy na wkład własny (i to o ile szacunki okażą się prawdziwe, bo nadwyżki kosztów ponad kosztorys nie są dofinansowane). Oczywiście, kosztem inwestycji w inne środki transportu miejskiego, przewożące obecnie i w przyszłości zdecydowaną większość pasażerów.
Po drugie, dotacja ta wyczerpie około połowy funduszu na działanie 7.3, przeznaczone na dofinansowanie transportu miejskiego w aglomeracjach. Jakie są szanse, że dostanie wtedy pieniądze jakikolwiek inny warszawski projekt?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bardzo możliwe. Gdyby naprawdę chcieć pomóc Warszawie, przyznano by przecież pieniądze na pierwszy odcinekw 85% i ewentualnie drugi w rezerwie. Gdyby przypadkiem udało się Warszawie wybudować trzy, to nawet jeśli trzeci byłby niemal w całośći fiansowany przez miasto, całkowita suma dofinansowania by się zgodziła!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
I co, napadną na jakiś bank?