Porządki na południu (117, 519)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 20 sty 2011, 11:22

Nie sądzę, by na Woli 107 warte było mszy O-)
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

osa

Post autor: osa » 20 sty 2011, 11:23

Zebra pisze: 1. Skrócenie 117 OK, ale fatalne miejsce na zakończenie trasy. Czy nie można dociągnąć do Pl. Konstytucji, znacznie lepiej dostosowanego do zakończenia linii? Albo jakaś runda przez Emilii Plater? O ile w ogóle krańcowanie linii w Centrum nie jest najlepszym pomysłem, to byle nie patelnia.
Też mi się początkowo wydawało, że rondo w centrum nie jest najlepszym pomysłem do zawracania dla 117, powiedziałbym nawet, że fatalnym ze względu na beznadziejnie położony przystanek dla wysiadających (z dala od metra i dopiero po okrążeniu ronda) i groźbę blokowania przejazdu. Dlatego naturalnym wydawałoby się wyznaczenie nowej pętli na pl. Konstytucji.
Myślę jednak, że ta zawrotka na rondzie będzie tylko tymczasowo - do połączenia 117 z jedną z linii z zachodu przy okazji przetasowań z powodu budowy II linii metra. Pewnie w grę wchodzi 127 lub 517. To tłumaczyłoby też wytyczenie buspasa w Al. Jerozolimskich, bo na razie wzdłuż niego w całości kursują dość słabe linie.

Zebra pisze:4. Nie ruszono 107, 167, 182, 301 - co to w ogóle się ma znaczyć!?
O te zmiany nie pytałem.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 20 sty 2011, 11:26

osa pisze:Myślę jednak, że ta zawrotka na rondzie będzie tylko tymczasowo - do połączenia 117 z jedną z linii z zachodu przy okazji przetasowań z powodu budowy II linii metra. Pewnie w grę wchodzi 127 lub 517.
Skracać linię (bo za długa), aby ją połączyć z innym tasiemcem?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

drapka

Post autor: drapka » 20 sty 2011, 11:26

Zebra pisze:Powsin traci wszystkie połączenia na północ od linii Al. Wilanowskiej, w zamian dostaje linię która przez korki na Alei Wilanowskiej nie będzie regularna bo nie ma prawa taką być
No właśnie. Może już lepiej byłoby regularną dowozówkę do Wilanowa zrobić, sprytnie skomunikowaną z odjazdami 116 i 519 z Wilanowa (no i przy okazji, czasem i z E-2 wyjdzie przypadkiem). Może nawet powinna krańcować na przystanku przy cmentarzu, żeby ludzie nie musieli po pętli biegać i obstawiać, co będzie pierwsze - tylko jak ją potem zawrócić, nie wiem, czy przy Królowej Marysieńki by dało radę (w sensie czy jest dozwolone zawracanie i czy jest miejsce).
Popatrz, jaka franca!

Zebra

Post autor: Zebra » 20 sty 2011, 11:29

drapka pisze:
Zebra pisze:Powsin traci wszystkie połączenia na północ od linii Al. Wilanowskiej, w zamian dostaje linię która przez korki na Alei Wilanowskiej nie będzie regularna bo nie ma prawa taką być
No właśnie. Może już lepiej byłoby regularną dowozówkę do Wilanowa zrobić, sprytnie skomunikowaną z odjazdami 116 i 519 z Wilanowa (no i przy okazji, czasem i z E-2 wyjdzie przypadkiem). Może nawet powinna krańcować na przystanku przy cmentarzu, żeby ludzie nie musieli po pętli biegać i obstawiać, co będzie pierwsze - tylko jak ją potem zawrócić, nie wiem, czy przy Królowej Marysieńki by dało radę (w sensie czy jest dozwolone zawracanie i czy jest miejsce).
Ja się zastanawiam jak oni chcą wcisnąć 519 na pętlę w Wilanowie, dodawanie tam 239 to już w ogóle kosmos.

Jak już tak kochamy takie śmieci donikąd to lepsze byłyby Stegny. Serio. Albo 130. 130!!!

drapka

Post autor: drapka » 20 sty 2011, 11:31

osa pisze:Zebra napisał/a:
4. Nie ruszono 107, 167, 182, 301 - co to w ogóle się ma znaczyć!?

O te zmiany nie pytałem.
No to czekamy na kolejny artykuł :)

[ Dodano: |20 Sty 2011|, 2011 11:33 ]
chester pisze:Skracać linię (bo za długa), aby ją połączyć z innym tasiemcem?
Całkiem ładnie "skrócono" 503 i 518. Dzięki temu 503 z linii solówkowo-15-metrowej jest znów, jak za starych, dobrych czasów linią 100% przegubową. Może i z tego wyszłoby coś porządnego...

[ Dodano: |20 Sty 2011|, 2011 11:46 ]
Zebra pisze:Jak już tak kochamy takie śmieci donikąd to lepsze byłyby Stegny. Serio. Albo 130. 130!!!
Ale kazda dowozówka jest poniekąd "śmieciem donikąd". No bo jaki % użytkowników np. wezła Metro Wilanowska ma w tej okolicy do załatwienia sprawę inną niż przesiadka?
Więc ponieważ i tak z tego 239 by się trzeba było przesiadać, poza tym wielu osobom niekoniecznie z Wilanowa opłaca się gnać do metra, poza tym 239 poza parkiem w Powsinie i Starymi Kabatami pozostała część trasy 239 ma i tak połączenie z metrem, to tak sądzę, że bardziej się przyda coś regularnego (nawet co 5 minut) niż cos, co wprawdzie dojedzie do metra, ale będzie się na to czekać nie wiadomo ile.

Ursynów to ćwiczył ze 179 - mieliśmy okazję porównać dowozówkę 179 jadącą na pl. Unii (jakieś dzikie trzybrygadowe stada wożące kopę powietrza przez korki na Puławskiej) z dowozówką 179 skróconą do Ursynowa Płn.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 sty 2011, 11:51

osa pisze:Też mi się początkowo wydawało, że rondo w centrum nie jest najlepszym pomysłem do zawracania dla 117, powiedziałbym nawet, że fatalnym ze względu na beznadziejnie położony przystanek dla wysiadających (z dala od metra i dopiero po okrążeniu ronda) i groźbę blokowania przejazdu. Dlatego naturalnym wydawałoby się wyznaczenie nowej pętli na pl. Konstytucji.
Myślę jednak, że ta zawrotka na rondzie będzie tylko tymczasowo
Na pl. Konstytucji jeszcze tylko dziada z babą brakuje. Też sądzę, że to kraniec tymczasowy, ale prędzej bym się spodziewał komasacji z E-5 (i pewnie 507) i wstawienia pod DWC, gdy tam się zrobi jakiś porządek przy okazji metra.

A co jak co, przynajmniej o 182 trzeba było zapytać...
Zebra pisze:Ja się zastanawiam jak oni chcą wcisnąć 519 na pętlę w Wilanowie, dodawanie tam 239 to już w ogóle kosmos.
239 na Wilanowską, nie do Wilanowa.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

el.Filip

Post autor: el.Filip » 20 sty 2011, 12:11

519 tam wcisną na miejsce 117 które już dojeżdżac do Wilanowa nie będzie.

drapka

Post autor: drapka » 20 sty 2011, 12:12

Bastian pisze:239 na Wilanowską, nie do Wilanowa
A ja mówię - do Wilanowa :) Najlepiej nie na pętlę, a al. Wilanowską i zawrotka na wysokości Królowej Marysieńki. Wtedy regularnosć prawie gwarantowana i "prawie" by Powsin nie odczuł braku 519. A na Wilanów to faktycznie nie ma sensu, bo niewygodnie się przesiadać. Już lepsza Wilanowska, jeżeli da sie jakoś zapewnić regularność. Pisał ktoś, że 117 szybciej przejeżdżało skrzyżowanie przy Dolinie S. dzięki lewoskretowi, pisał też ktoś, że przesiadka na Wilanowskiej do metra upierdliwa. Może to 239 więc dać na Wilanowską ale przez Wałbrzyską? :-k

[ Dodano: |20 Sty 2011|, 2011 12:15 ]
Bastian pisze:A co jak co, przynajmniej o 182 trzeba było zapytać...
Ale czy można pytać o 182 w oderwaniu od 141? Albo 107? Ale wtedy by pewnie musiał się infomator "wysypać" całkowicie ze wszystkimi planami o ile takie są, a to by było pewnie niekorzystne z punktu widzenia planowanej reformy.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 20 sty 2011, 12:15

Bastian pisze:Na pl. Konstytucji jeszcze tylko dziada z babą brakuje. Też sądzę, że to kraniec tymczasowy, ale prędzej bym się spodziewał komasacji z E-5 (i pewnie 507) i wstawienia pod DWC, gdy tam się zrobi jakiś porządek przy okazji metra.
A nie lepiej byłoby to 117 w miejsce E-5 na Emilii Plater? Czasowo niewiele dłużej niż wokół ronda (lewoskręt z EP w Aleje aż tak się nie zatyka), a zysk dla pasażerów znaczny - bez straty czasu na krążenie autobusem i pieszo wokół ronda. E-5 mogłoby np. wracać na pusto przez Niepodległości do TŁ.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 sty 2011, 12:26

Niegłupie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 20 sty 2011, 12:46

167, 301 i jeszcze jedna linia to podejrzewam[ a może i więcej], że przy okazji innej reformy , tylko na razie cicho . :-$
Sugerując się pewną trasą...

Lipa

Post autor: Lipa » 20 sty 2011, 12:49

A może, jeżeli 239 ma pojechać do Wilanowskiej, to 217 skierować po trasie 117 do GM a dalej tak jak 218 do Królikarni (pozbywając się tego ostatniego)?

Piter232

Post autor: Piter232 » 20 sty 2011, 12:52

Jako czytelnik od niedawna chciałem się przywitać, gdyż to mój pierwszy post.

Tak w sumie, jak znowu dowozówkę mają puścić stąd do Wilanowskiej, to tak mi przeszło przez myśl, czy by jej może czasem nie puścić... Śródziemnomorską ? Bardziej myślałem co prawda o 217 ( zamiast tego głupiego przystanku Sobieskiego, kto by chciał z Nowego Wilanowa do 519/E-2 mógłby mieć przesiadkę na Instytucie). Tylko nie wiem, czy to "da się" zrobić... No i gdy już wyremontowali tą Wilanowską, może nie ma takich korków przy wyjeździe na Sikorskiego. Ale to tylko takie wolne przemyślenia (na Śródziemnomorskiej chyba już są progi).

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 sty 2011, 12:53

Lipa pisze:A może, jeżeli 239 ma pojechać do Wilanowskiej, to 217 skierować po trasie 117 do GM a dalej tak jak 218 (pozbywając się tego ostatniego)?
Pomysł nie całkiem bezsensowny, ale o tyle nierealny, że gdzie postoje? No i nie wiem, jak z doborem częstotliwości. Poza tym korki na Racjonalizacji...

ODPOWIEDZ