Historia powszechna

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 03 sty 2013, 22:10

Wolfchen pisze:
Wiliam pisze:W 1938 odbieraliśmy to co Czesi zabrali nam w 1919 korzystając z tego że w zasadzie całe nasze wojsko biło się z Ruskimi.
Idąc tym tropem, powinniśmy teraz czekać tylko na okazję, aby odebrać Kresy (co mi osobiście bardzo by się podobało, ale oczywiście jestem w stanie logicznie myśleć i wiem, że to jest nierealne).
Idąc tym tropem Niemcy powinni czekać tylko na okazję aby odzyskać Breslau :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 sty 2013, 22:15

fik pisze:Nie, przecież to Sowieci odbierali to, co myśmy im zabrali w 1920.
Nie, w 1920 to tylko odzyskaliśmy część tego, co nam w rozbiorach zabrali :P
Kleszczu pisze:Idąc tym tropem Niemcy powinni czekać tylko na okazję aby odzyskać Breslau :>
Und Stettin. :>

To tylko pokazuje, że takie wyliczanki można prowadzić w nieskończoność i sa one bez większego sensu ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 03 sty 2013, 22:17

Bastian pisze:
Wiliam pisze:ludzie po obu stronach granicy są do siebie raczej pozytywnie nastawieni.
Chyba nigdzie w Polsce nie ma takiej niechęci do Czechów, jak na polskim Śląsku Cieszyńskim :P
O innych miejscach się nie wypowiadam, ale akurat moja rodzina pochodzi ze Śląska Cieszyńskiego i mam krewnych po obu stronach granicy, więc tu mogę coś powiedzieć. Może to spojrzenie bardzo pragmatyczne, ale akurat moi krewni cenią sobie Czechów jako partnerów w biznesie. Po za tym cześciej odnosiłem wrażenie że wspólne doświadczenie komunizmu jakoś zasypało dawne okopy. W każdym razie po za stereotypowymi żartami z "pepików" nie zauważyłem tam jakiś skrytych urazów.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 03 sty 2013, 22:25

Myślę, że te wyliczanki pokazują, że nasze europejskie granice są bezpieczniejsze, niż ilekolwiek pokoleń wcześniej. Ja na prawdę nie mam problemu z akceptacją prawdy, że Lwów był polski, a dziś jest ukraiński; podobnie jak Vratizla była na przestrzeni wieków polska, czeska, pruska, a dziś znowu polska.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 sty 2013, 22:26

Wiliam pisze:
Bastian pisze: Chyba nigdzie w Polsce nie ma takiej niechęci do Czechów, jak na polskim Śląsku Cieszyńskim :P
O innych miejscach się nie wypowiadam, ale akurat moja rodzina pochodzi ze Śląska Cieszyńskiego i mam krewnych po obu stronach granicy, więc tu mogę coś powiedzieć.
Heh, wszystko dokładnie, jak ja. Jeszcze wczoraj byłem w tychże (od Hallera) Kończycach :-D
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 sty 2013, 22:49

Wolfchen pisze:
Wiliam pisze:W 1938 odbieraliśmy to co Czesi zabrali nam w 1919 korzystając z tego że w zasadzie całe nasze wojsko biło się z Ruskimi.
Idąc tym tropem, powinniśmy teraz czekać tylko na okazję, aby odebrać Kresy (...)
a także Moskwę a następnie odwieczny piastowski gród Pekin!

(BP, NMSP - swoją drogą który dinozaur kojarzy, z czego to cytat?)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 sty 2013, 22:53

Wolfchen pisze:
Nie, w 1920 to tylko odzyskaliśmy część tego, co nam w rozbiorach zabrali :P
Wolfchen pisze: To tylko pokazuje, że takie wyliczanki można prowadzić w nieskończoność i sa one bez większego sensu ;)
Właśnie mniej więcej to chciałem pokazać.

Nieustająco wnoszę o wydzielenie odrębnego kącika historycznego na dyskusje nie będące bieżącopolitycznymi.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 sty 2013, 0:08

fik pisze:Nieustająco wnoszę o wydzielenie odrębnego kącika historycznego na dyskusje nie będące bieżącopolitycznymi.
Nie było gdzieś jakichś "Meandrów geopolityki"? :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 sty 2013, 7:38

Wolfchen pisze:Idąc tym tropem, powinniśmy teraz czekać tylko na okazję, aby odebrać Kresy (co mi osobiście bardzo by się podobało, ale oczywiście jestem w stanie logicznie myśleć i wiem, że to jest nierealne).
Coś musiałeś przespać, bo ja odszkodowanie dziadka za dom we Lwowie kupiłem mieszkanie w Warszawie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sty 2013, 8:08

To całkiem nieźle, bo mój dziadek za 100 ha lasów na obecnej Białorusi dostał pół mieszkania w Białymstoku...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 04 sty 2013, 8:21

Wolfchen pisze:Und Stettin. :>
Gruenberg, Allenstein i Ortelsburg też... :)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 sty 2013, 8:22

Fizycznie pół mieszkania? I jednak jest róznica pomiędzy lasem białorsukim i domem we Lwowie, dla którego przelicznik stanowił (chyba) Kraków.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sty 2013, 8:23

Tak, pół musiał zapłacić czy jak to tam było rozwiązywane (niestety nie żyje od 20 lat, więc nie dopytam).

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 sty 2013, 8:44

20 lat temu to załatwiał? To chyba w takim razie na podstawie innych przepisów, bo ustawa o mieniu zabużańskim jest z 2005 roku.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sty 2013, 8:46

Załatwiał to w ogóle za komuny. I to - zdaje się - uniemożliwia babci udział w ustawie o mieniu zabużańskim.

ODPOWIEDZ