422, 501 i 519

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 05 sie 2011, 23:26

Taka prawda. Przeciętny czas dojścia do Batumi z okolic Sewastopolskiej czy Śródziemnomorskiej to właśnie 7-8 minut. To że 519 należy skrócić do Wilanowa. To jasne. Natomiast 422 jest tam kompletnie niepotrzebne dojeżdżając puściutkie do swojej pętli. Spokojnie zabiorą tych pasażerów jeżdżące na przemian 501 i 519 każda co 10 minut. Taki układ ma sens.

Przypominam stęsknionym pośpiechu wilanowczykom, że od września wraca E-2.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 07 sie 2011, 5:43

TGM pisze:
chester pisze:Moje obserwacje pokazują ze od Św Bonifacego 501 wozi muchi.
Tak, bo puszczenie tych wozów do Wilanowa na 519 sprawi, że te wozy będą pomiędzy Wilanowem a Bonifacego lepiej zapełnione, oraz nie wpłyną negatywnie na zapełnienie dotychczasowych wozów pomiędzy Wilanowem a Bonifacego :bredzisz: .
Pudło. Sprawi, ze 519 bedzie regularne i częste, a na odcinku Bonifacego - dworzec nie bedzie wiecej goniacych sie par 501 i 519. Odsylam następnym razem do toczonych na forum dyskusji w temacie regularnosci, ekspediowania jednej czy wielu linii itd. Szczególnie, jesli okraszasz swoje wypowiedzi ikonka "bredzisz".
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 07 sie 2011, 11:54

chester pisze: Pudło. Sprawi, ze 519 bedzie regularne i częste, a na odcinku Bonifacego - dworzec nie bedzie wiecej goniacych sie par 501 i 519. Odsylam następnym razem do toczonych na forum dyskusji w temacie regularnosci, ekspediowania jednej czy wielu linii itd. Szczególnie, jesli okraszasz swoje wypowiedzi ikonka "bredzisz".
W momencie skrócenia 519 przy podobnej długości trasy obu linii gwarantuje to raczej regularność. Wilanów naprawdę nie potrzebuje linii co 5 minut szczególnie kosztem Stegien.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 07 sie 2011, 18:30

Może zrobić warianty 519 DWC-STEGNY i DWC-WILANÓW... Tylko teraz pytanie do Was, co będzie lepsze? Jedna linia z wariantem, czy dwie linie... Ja bym był za jedną linią...
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

Georg

Post autor: Georg » 07 sie 2011, 19:20

Można zrobić:
Linia przyspieszona:
POWSIN - DW.CENTRALNY - 519 zrobić porządnego przyspiecha (bez podjazdów do Starych Kabat) - zabrać kilka przystanków (Spacerowa, Mangalia, Czarnomorska, Truskawiecka, Nałęczowska, Instytut Neurologii, Królowej Marysieńki)
Na Stare Kabaty dać jakieś 529 (chodzi o to, żeby STARE KABATY miały linię docelową, a nie tylko podjazdy - miejsce jest), może być rzadko 30/30/30 (i koordynacja z 519).
Między Wilanowem a Dw.Centralnym dać silną linię zwykłą.
No i 501 wywalić
Chodzi o to, że przyspieszenie 501 i 519 jest fikcją. W takim kształcie jak proponuję, osoby dojeżdżające z Powsina byliby szybciej w Centrum.
No i jeszcze mam pytanie do tamtego rejonu. Ogród Botaniczny jest czynny od 10 do 19. Dlaczego 139 jeździ o 5 do 21 a nie w godzinach otwarcia Ogrodu? Przecież na pozostałej części trasy jedzie tak jak podmiejskie do MW.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 sie 2011, 20:04

bartoni722 pisze:Może zrobić warianty 519 DWC-STEGNY i DWC-WILANÓW...
I nazwać je 501 i 519...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 07 sie 2011, 22:18

Colony pisze:Wilanów naprawdę nie potrzebuje linii co 5 minut szczególnie kosztem Stegien.
To ja tez poproszę jakiś garnitur linii pod dom, abym nie musiał do nich podjezdzac na M. Imielin.
Kosztem Stegien? Naprawdę dwuprzystankowy ogryzek musi istnieć? Tam mieszkają ograniczeni ludzie, bez umiejętności przesiadki?
Prędzej niech tam 116 pojedzie, do Stegien. Chętni z Wilanowa mogliby sie przesiasc na trasie... Ale cholera rybka lub pipka. Albo niech oponenci nigdy nikomu nie rzucają przesiadkowa argumentacja w twarz, bo kompromitacja bedzie ;)

Lipa

Post autor: Lipa » 07 sie 2011, 23:06

No właśnie: też widzę tu pewną niekonsekwencję. Kiedy zabierano Jelonkom 506 (a dokładnie Człuchowskiej) argumentowano to faktem, iż są tam częste 112, 189 i 190 którymi można podjechać do tramwajów na Powstańców Śląskich albo do częstego 105 (tu już tylko 189). Natomiast kiedy teraz pada analogiczny argument dla Stegien to nagle podnosi się larum. Porównując obydwa osiedla należałoby 422 zakrańcować na Stegnach a 501 skierować do Miasteczka Wilanów (tym bardziej, że ono się cały czas rozrasta i będzie generować coraz większe potoki pasażerskie), zaś 519 skrócić do Wilanowa. Powsin oraz Stare Kabaty powinny dostać w miarę częstą linię zwykłą do MW. "Co któryś tam" kurs z podjazdem do Starych Kabat ale w obydwu kierunkach, gdyż obecna sytuacja w której osoby jadące do Starych Kabat muszą odczekać swoje na pętli w Powsinie ma może jeszcze rację bytu w przypadku linii bezpośredniej z centrum, natomiast w przypadku linii dowozowej byłaby już niedorzecznością.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 07 sie 2011, 23:58

To ja trochę nie na temat. Czy planuje się, aby 501 jeździło co 6 w szczycie po wakacjach, tak jak to ZTM zapowiadał w zmianach metrowskich?
Bardzo przepraszam za OT.

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 08 sie 2011, 8:13

Ale 422 nie jezdzi dobrze zapelnione do Miasteczka w tym momencie, wiec nie widac logicznego powodu w tym momencie by jezdzilo tam calotygodniowe 422.
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

Georg

Post autor: Georg » 08 sie 2011, 8:14

Ale 422 jest potrzebne na Woli.

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 08 sie 2011, 12:15

Przecież nikt nie chce go obcinać na Woli :)
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

Piottr
Kontakt:

Post autor: Piottr » 18 sie 2011, 9:21

Obserwacja z dzisiaj:
Przystanek Spacerowa, godzina 8:10, kierunek Centrum.
422 - pełne, niezabieralne
za chwilę za nim 501 - pełne, wsiadłem ledwo.
Doszliśmy w Polsce do stanu, że rozkład jazdy pociągów to jest coś,
co w istocie działania przypomina kalejdoskop, obracający się nie rzadziej niż cztery razy do roku,
w tym raz, w grudniu, z solidnym potrząśnięciem....

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 sie 2011, 9:35

PKP Kasprzaka, godz. 8:40: 422 kierunek Centrum: zajęte miejsca siedzące, kilkanaście osób stojących.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 18 sie 2011, 9:38

Piottr pisze:Obserwacja z dzisiaj:
Przystanek Spacerowa, godzina 8:10, kierunek Centrum.
422 - pełne, niezabieralne
za chwilę za nim 501 - pełne, wsiadłem ledwo.
Pewnie za chwilę za nim 519 pustawe... Nie żebym się czepiał, ale Spacerowa w kierunku Centrum ma jeszcze 131... Ja bym po jednostkowych obserwacjach reguły nie wyrabiał.

ODPOWIEDZ