Wykorzystanie 522 na tym odcinku nie wskazuje na konieczność podwojenia częstotliwości tej linii. Gdyby tak było, to byśmy mieli linię 131 Wilanów - Znana co 7 minut w szczycie...Bastian pisze:A na odcinku Redutowa - Spacerowa częstotliwość spadła o połowę, czyż nie?
Komunikacja w Rembertowie
Moderator: Wiliam
- R-9 Chełmska
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
W przypadku 515 ja też jestem za. Ładnie (oraz często i całotygodniowo) obsłużony ciąg (Okularowa) Płowiecka - Dw. Zachodni, południowa Lazurowa, gdzie dobre jest tylko 112 w zgoła innej relacji, i zapewne częściowe rozwiązanie podaży na Ostrobramskiej, jeśli tylko stare-nowe 515 miałoby częstotliwość linii o tożsamym numerze na starej trasie (ale tylko,powtarzam, częściowe - jak wiadomo Zamieniecka...+ fakt, że 515 po zniknięciu z Grochowa nie wymagałoby już chyba starej częstotliwości ). 153 na Wiatrak? Ja wiem? Ale skąd w końcu? Z Kolonii przez Żołnierską jak teraz 515, tak? (szczerze mówiąc już się pogubiłem). Nie wiem, czy akurat 515 wepchnięte zostało na nowy kraniec pochopnie. Prędzej 408...pawcio pisze:515 jest najbardziej do przepchnięcia w momencie otwarcia do końca metra. Wtedy rzeczywiście będzie można z Bbielan wyciągnąć sporo brygad. Takie 515 koniecznie powinno wylądować na Ostrobramskiej, co pociąga konieczność utworzenia 1xx z Rembertowa (Mokrego Ługu) na Wiatraczną.
Chyba żartujesz. Rozdzielcie, proszę, relacje -Marysin, -Rembertów, bo są one zupełnie odmienne, a do niedawna całkowicie niezależne od siebie i niepołączone.Marysin Wawerski nie posiada możliwości korzystania z efektywnych połączeń szynowych z węzłowymi punktami komunikacyjnymi. 196 nawet jako alternatywa wobec bezpatelniowego połączenia to kompletne nieporozumienie, gdyż obsługuje (albo i nie...) jedynie północno-wschodni wycinek osiedla. Po co na miły Bóg jeżdzić dookoła co pół godziny? Konfiguracja szynowa, tu zbaczam nieco z komentarza, nawet w drugim wypadku jazdy SKM-ki (czyli z Falenicy) też dla Marysina nie wchodzi w grę. Stacja PKP Gocławek nie dość, że leży na boku ciągu komunikacjnygo Marysina i os. Marysin Północny, to jeszcze gdyby ktoś na siłę chciał tak dojść z najbliższego przystanku (tj. Rezedowa), to i tak ma 350-400 metrów drogi. Marysin szyną może sobie podróżować do Otwocka, ew. do Ursusa S-2 (ok, wtedy to ma sens), ale nie do CentrumR-11 Kleszczowa pisze:Z Rembertowa wycofujemy 515 tworząc z linii silny obwód (zastepstwo w relacji Wiatrak- Rembertów przez czarnucha) z Marysina przez Ostrobramską i Trasę Łazienkowską i dalej trasą 408 na Jelonki. Dodatkowo można wówczas zrobić 149 na Patelnię, na która mają (Marsyin) dodatkowo 196 + S-2. Jednocześnie 520 idzie do piachu
R-11 Kleszczowa pisze:(...) chcemy zrobić dwie linie, które trasą rózniłyby się tylko w Rembertowie, a na reszcie trasy byłyby skoordynowane. Wtedy można ułożyć rozkład tak aby na Mokry Ług linia jechała rzadziej niż na Kolonię.
A oprócz zjazdów ja jeszcze dorzucę sakramentalne: 12 z 15 koordynować się nie da...pawcio pisze:Wbrew pozorom ułożenie takiego rozkładu wcale nie byłoby takie łatwe. Byłby duże problemy z poustawianiem zjazdów.
A może warto to zmienić?>emdegger pisze:(...) Konfiguracja szynowa, tu zbaczam nieco z komentarza, nawet w drugim wypadku jazdy SKM-ki (czyli z Falenicy) też dla Marysina nie wchodzi w grę. Stacja PKP Gocławek nie dość, że leży na boku ciągu komunikacjnygo Marysina i os. Marysin Północny, to jeszcze gdyby ktoś na siłę chciał tak dojść z najbliższego przystanku (tj. Rezedowa), to i tak ma 350-400 metrów drogi.(...)
Przesunąć przystanek Rezedowa od razu na skręt z Korkowej w Stepową?
Albo np. podciągnąć jakąś komunikację autobusową pod samą stację PKP Gocławek (tamtędy jeździły przecież kiedyś nawet autobusy)?
Lub warto byłoby też przesunąć stację PKP Wawer pod wiadukt (Czecha) i zrobić tam przystanek (dowóz) i stację PKP Gocławek pod wiadukt (Marsa). Wtedy przystanek pKP Gocławek stałby się przesiadkowy.
To tylko luźne pomysły, ale może?
R1+R2
R3+R7
R8+R9
R3+R7
R8+R9
Niewykonalne. ZTM chciał taką woltę przeprowadzić w latach dziewięćdziesiątych, ale pracownicy Saturna zablokowali taką możliwość, jakieś pretensje mieli także właściciele z posesji tuż przy Stepowej właśnie (acz szczerze mówiąc, nie wiem, czy to ci sami właściciele, co obecnie). Obecna lokalizacja jest dobra także dlatego, ponieważ na przystanek można się dostać na skróty z mieszkan przy północno wschodnim skrzydle Króla Maciusia.Andrzej pisze: Przesunąć przystanek Rezedowa od razu na skręt z Korkowej w Stepową?
Rety, co Ty piszesz! Od południa Korkowej!? Zresztą czy Korkowej na odcinku Płowiecka-PKP Gocławek-PKO, czy od strony marysińskiej, wychodzi absurd. Ponieważ nie ma tam możliwości płynnego przejazdu, autobus musiałby mieć tam pętlę. To zaś oznacza, że de facto nie obsługuje albo Marysina, albo Stepowej/Okularowej. I skąd niby taka dowozówka pod tory. Z krańca MarysinAlbo np. podciągnąć jakąś komunikację autobusową pod samą stację PKP Gocławek
Kto wie, może akurat to rozwiązanie jest całkiem niegłupieLub warto byłoby też przesunąć stację PKP Wawer pod wiadukt (Czecha) i zrobić tam przystanek (dowóz) i stację PKP Gocławek pod wiadukt (Marsa). Wtedy przystanek pKP Gocławek stałby się przesiadkowy.
Rozumiem, na forum tak naprawdę wszyscy - pozbawieni wpływu na rezultat procesu decyzyjnego - rzucamy luźne pomysły. Niemniej pchanie Marysina do szyny wydaje mi się wizją tak groteskową, że aż prawie niemożliwą do wyobrażenia. W Rembertowie - jasne, jest SKM, więc teoretycznie cięcie połączeń nach Zentrum da się jeszcze uzasadnić (przy czym i tak protesty będą, a ZTM, chcąc nie chcąc, będzie się musiało z nimi liczyć). Ale akurat ta część Wawra jest zdana na pośpiecha średnicowego, nie ma innej alernatywy.To tylko luźne pomysły, ale może?
Chodziło mi o pętle przy stacji PKP Gocławek, gdzie jeździłaby jakaś linia oplatająca jakoś Marysin, ale to takie jeszcze niekonkretne, egzotyczne pomysły.emdegger pisze:Niewykonalne. ZTM chciał taką woltę przeprowadzić w latach dziewięćdziesiątych, ale pracownicy Saturna zablokowali taką możliwość, jakieś pretensje mieli także właściciele z posesji tuż przy Stepowej właśnie (acz szczerze mówiąc, nie wiem, czy to ci sami właściciele, co obecnie). Obecna lokalizacja jest dobra także dlatego, ponieważ na przystanek można się dostać na skróty z mieszkan przy północno wschodnim skrzydle Króla Maciusia.Andrzej pisze: Przesunąć przystanek Rezedowa od razu na skręt z Korkowej w Stepową?Rety, co Ty piszesz! Od południa Korkowej!? Zresztą czy Korkowej na odcinku Płowiecka-PKP Gocławek-PKO, czy od strony marysińskiej, wychodzi absurd. Ponieważ nie ma tam możliwości płynnego przejazdu, autobus musiałby mieć tam pętlę. To zaś oznacza, że de facto nie obsługuje albo Marysina, albo Stepowej/Okularowej. I skąd niby taka dowozówka pod tory. Z krańca MarysinAlbo np. podciągnąć jakąś komunikację autobusową pod samą stację PKP Gocławek?Wybacz, ale nawet Wesoła nie korzystałaby z czegos takiego. Nie mówiąc już o nie możności budowy przy PKP Gocławek choćby skromniutkiej zawroteczki.Może sprecyzuj, co dokładnie masz na myśli, bo wyobraziłem sobie właśnie układ komunikacji w Marysinie z dowozówką od Kościuszkowców do "pętli" przy PKP Gocławek
![]()
.
Kto wie, może akurat to rozwiązanie jest całkiem niegłupieLub warto byłoby też przesunąć stację PKP Wawer pod wiadukt (Czecha) i zrobić tam przystanek (dowóz) i stację PKP Gocławek pod wiadukt (Marsa). Wtedy przystanek pKP Gocławek stałby się przesiadkowy.. Ale to raczej dla Starego Wawra, Marysin nie odniósłby aż tak wielkich korzyści.
Rozumiem, na forum tak naprawdę wszyscy - pozbawieni wpływu na rezultat procesu decyzyjnego - rzucamy luźne pomysły. Niemniej pchanie Marysina do szyny wydaje mi się wizją tak groteskową, że aż prawie niemożliwą do wyobrażenia. W Rembertowie - jasne, jest SKM, więc teoretycznie cięcie połączeń nach Zentrum da się jeszcze uzasadnić (przy czym i tak protesty będą, a ZTM, chcąc nie chcąc, będzie się musiało z nimi liczyć). Ale akurat ta część Wawra jest zdana na pośpiecha średnicowego, nie ma innej alernatywy.To tylko luźne pomysły, ale może?
W sumie Wawrowi i Marysinowi też bardziej opłacałoby się podjechać do jakiejś stacji niż tłuc się 520 i 525 do Centrum zapchaną Trasą Ł.
Ale można o tym dyskutować dopiero za kilka lat, kiedy powróci linia S1.
R1+R2
R3+R7
R8+R9
R3+R7
R8+R9
Z tego, co ostatnio usłyszałem, to uczelnia na Poligonie (Akademia Obrony Narodowej?) zmieni się w Uniwersytet. Wiem, że i bez tej przemiany ludzie przyjeżdżali pociągami i tłukli się taki szmat drogi spod stacji do uczelni. No ale w koncu, jeśli to będzie Uniwersytet.. To spod stacji 196 nie można w tamte tereny puścić, ale 153 jak najbardziej. So:
Mokry Ług-Czwartaków-Paderewskiego-Chruściela-PKP-Cyrulików-Szatkowników-Topograficzna-Frontowa-Republikańska-Chruściela-Emili Gierczak (powrót: Emili Gierczak - tam jakaś mała, w jednym kierunku - Chruściela..) W weekend rano (7:40-11:00) i wieczorem(17:00-18:30) można puścić co 15 minut, choć nie wiem, do pociągów trza by dostosować.
Mokry Ług-Czwartaków-Paderewskiego-Chruściela-PKP-Cyrulików-Szatkowników-Topograficzna-Frontowa-Republikańska-Chruściela-Emili Gierczak (powrót: Emili Gierczak - tam jakaś mała, w jednym kierunku - Chruściela..) W weekend rano (7:40-11:00) i wieczorem(17:00-18:30) można puścić co 15 minut, choć nie wiem, do pociągów trza by dostosować.
-
Krzysiek_S
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Na końcu Chruściela solówka bez problemu zawróci bez większych pętli ulicznych. Natomiast gdybym był studentem tamtejszej uczelni to wolałbym podjeśc do ronda Fieldorfa i tam łapac 196 niż jechać totalnie na około przez Stary Rembertów do stacji.Petuś pisze: Mokry Ług-Czwartaków-Paderewskiego-Chruściela-PKP-Cyrulików-Szatkowników-Topograficzna-Frontowa-Republikańska-Chruściela-Emili Gierczak (powrót: Emili Gierczak - tam jakaś mała, w jednym kierunku - Chruściela..) W weekend rano (7:40-11:00) i wieczorem(17:00-18:30) można puścić co 15 minut, choć nie wiem, do pociągów trza by dostosować.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Teraz ta tytulatura wynika z ilości wydziałów io uprawnień do nadawania tytułów magistra i doktora w różnych dziedzinach. Cały wypis jest na początku ustawy o szkolnistwie wyższym.Krzysiek pisze:Dlaczego Uniwersytet ,bo jako Akademia utraciłaby dotychczasowe przywileje,czy coś w tym stylu.?
Może ktoś to lepiej wyjaśni?
Tak samo Akademia Medyczna, to teraz Uniwersytet.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
No tak, ale w końcu to trochę bliżej i częstotliwość byłaby lepsza niż 196.R-11 Kleszczowa pisze:Na końcu Chruściela solówka bez problemu zawróci bez większych pętli ulicznych. Natomiast gdybym był studentem tamtejszej uczelni to wolałbym podjeśc do ronda Fieldorfa i tam łapac 196 niż jechać totalnie na około przez Stary Rembertów do stacji.Petuś pisze: Mokry Ług-Czwartaków-Paderewskiego-Chruściela-PKP-Cyrulików-Szatkowników-Topograficzna-Frontowa-Republikańska-Chruściela-Emili Gierczak (powrót: Emili Gierczak - tam jakaś mała, w jednym kierunku - Chruściela..) W weekend rano (7:40-11:00) i wieczorem(17:00-18:30) można puścić co 15 minut, choć nie wiem, do pociągów trza by dostosować.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jak SKM będzie częsciej to i 196 będzie częsciej 
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ma być. Kiedyś.Petuś pisze:Ouch, a będzie częściej?
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"