Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 08 lis 2006, 17:35

Dziennik napisał:
Hipolit nie opuścił poznańskiej zajezdni, bo nie ma zezwolenia.
Dopiero w przyszłym tygodniu nowy tramwaj dla Warszawy zacznie próbne jazdy.
Hipolit opuścił fabrykę w Poznaniu, ale nie ma jeszcze tzw. tymczasowego zaświadczenia o dopuszczeniu do ruchu. Będzie ono wydane do końca tego tygodnia. Wtedy tez mają się zakończyć niezbędne badania wagonu. Co najmniej do końca listopada tramwaj będzie jeździł po Poznaniu. W razie pojawienia się usterek łatwiej bowiem będzie je usunąć w mieście, w którym znajduje się siedziba producenta.
Z tramwajem wcześniej też były kłopoty. Najpierw źle zamontowano osłony na kołach, potem opuszczenie fabryki uniemożliwiały trwające tam roboty ciepłownicze.
Warszawiacy nowym składem pojadą nie wcześniej niż w drugiej dekadzie grudnia. Wagon trzeba wyposażyć w warszawskie oznaczenia i sprawdzić, czy daje sobie radę na stołecznych torach.
Niezła nazwę wymyślił nasz ulubieniec.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 08 lis 2006, 17:36

Jak to miło brzmi - hipolit wyjechał dziś na 25... hipolit skasował samochód...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lis 2006, 17:38

Mnie w ogóle najbardziej podoba się malowanie "czerwony z łótym pasem", także na 120N (chociaż tu bym się nad czworokątami wokół drzwi zastanowił), zwłaszcza, że historycznie tramy w Wawie były czerwone z żółtym detalem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 lis 2006, 17:52

jacek2357 pisze:Jak to miło brzmi - hipolit wyjechał dziś na 25... hipolit skasował samochód...
"Hipek"... ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lis 2006, 20:00

Dla mnie to chyba jednak będzie "razdwatrzy" ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 08 lis 2006, 20:01

Hipopotam niech już będzie ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lis 2006, 20:02

Tylko co z niego za hipopotam? Tak jak z tym czubem... ](*,)

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 08 lis 2006, 20:57

Jak dla mnie to jest i będzie "kaczor".
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 08 lis 2006, 21:07

inż. Glonojad pisze:Mnie w ogóle najbardziej podoba się malowanie "czerwony z łótym pasem", także na 120N (chociaż tu bym się nad czworokątami wokół drzwi zastanowił), zwłaszcza, że historycznie tramy w Wawie były czerwone z żółtym detalem.
Łe, już lepiej żeby całe drzwi po prostu były żółte, te czworokąty to tandetnie wyglądają...

[ Dodano: 2006-11-08, 21:15 ]
Flash8222 pisze:
inż. Glonojad pisze:Prezentuje się ciekawie, ale to malowanie jest koszmarne. Bulwa falista naprawdę wygląda w swoim lepiej.
Bulwa najlepiej wygląda w pasiastym malowaniu. 123N też powinno być pomalowane w pasy jak pierwsze Bulwy a nie w jakieś fale :-?
Moim zdaniem bulwa "tradycyjna" wyglądałaby o niebo lepiej, gdyby przody miały również czerwony kolor odpowiednio na wysokości czerwonego z boku. Czerwony boczny pas podokienny dałbym grubszy, tak jak w Gdańsku na 105N. Zderzaki zrobiłbym czarne, bo te żółte potwornie się brudzą. No i wreszcie numery dał jakoś "po ludzku" na przedzie. Może warto by tak malować jak będą przechodzić NG-II.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 15 lis 2006, 9:25

123N Odbył dzisiaj pierwszą jazdę na ulicach Poznania. Zdjęcie

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lis 2006, 10:19

Widzę, że WSI czuwa... chwali się, chwali. =D> ;-)

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 15 lis 2006, 21:04

Ale paskudne malowanie, coraz więcej żółtego z każdym nowym typem tramwaju...
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lis 2006, 21:13

Stodwudziestka ma szansę się z tego trendu wyłamać, ale za to ma sporo czarnych detali we wszystkich wersjach malowania. Pas międzyokienny i "zderzakowy" jeszcze przeżyję, ale nie przesadzałbym z tym.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 15 lis 2006, 22:36

Hipopotam niech już będzie ;)
Może być także pieszczotliwie nazywany hipciem ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Sławek

Post autor: Sławek » 16 lis 2006, 12:11

Flash8222 pisze:123N Odbył dzisiaj pierwszą jazdę na ulicach Poznania. Zdjęcie
Miałem przyjemność jechać Hipciem. Wydawał z siebie wszelkie możliwe dźwięki, jakie może wydawać pojazd mechaniczny. Mniej więcej tak, jakby ktoś puścił po torach kredens ze sztućcami, talerzami i szklankami. Wszystko to biło o siebie i dzwoniło. Ale generalnie miły jest Hipcio ? nawet kasowniki nasze już zamontowano i tablicę z wykazem przystanków wewnątrz ? niestety, elektroniczną. Acha, i oczywiście będą piasecznice: w tym celu w Hipciu nawierci się dziurkę ? z boku wagonu, tak jak wlew do baku w samochodach, żeby ten piach jakoś wsypywać. Zbiornik na piach będzie z przodu, pod pierwszym siedzeniem pasażera. W tym celu wyjmie się spod tego fotela nagrzewnicę (tak to się chyba zwie, ale niech mnie Koledzy-Fachowcy nie rozstrzelają, jeśli zwie się inaczej), przestawi się ją w inne miejsce no i wtedy już wszystko będzie z Hipciem okejniasto. A że głośny? To iech go ZTM skieruje na linię dla niedowidzących (sorka, sam też źle widzę, wiek już nie ten). I nawet, jak go nie zobaczą, to go na pewno usłyszą.

ODPOWIEDZ