Komunikacja miejska w Wilanowie i Powsinie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 22 gru 2007, 18:28

Jeśli jesteśmy już przy KM - to przydałby się dodatkowy przystanek w zespole Andrutowa na Drewny w kierunku centrum - dla lepszych przesiadek w kierunku
a) Parku Kulutry w Powsinie (czyli de facto docelowo na Ursynów) oraz
b) kościoła w Powsinie

Dotyczy to zwłaszcza DŚ-ów.

Zespół Os. Patio jest zbyt oddalony i trzeba przejść całą ul. Zakamarek, aby dostać się do
przystanku Rosochota i jeszcze kilkanaście metrów do Kościoła.

W planach jest też budowa C.H na rogu Przekornej i Drewny, co spowoduje powstanie dodatkowych potoków z/do Konstancina.
Bo do obsłużenia Powsinka i Wilanowa starczy 519

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 22 gru 2007, 18:34

Kiedyś był... Ale to chyba już drugi raz 710 jeździ obwodnicą? Bo raz, kiedyś, wycofali?
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 22 gru 2007, 18:49

Kiedyś chyba jeżdziło, bo jak nie było os. Patio to nie było potrzeby aby coś jeździło prosto.

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 13 sty 2008, 10:31

Ps. Czy ew. pismo w tej sprawie adresować do ZTM-u a do dzielnicy tylko jako DW. , czy osobno do obu instytucji. A może jeszcze ZDM ?

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 23 lut 2008, 20:58

A jednak ludzie domagają się poprawy komunkacji na Zawadach i autobusu do metra:
http://www.e-wilanow.pl/forum/viewtopic.php?t=226

ja0306

Post autor: ja0306 » 23 lut 2008, 21:16

TGM pisze:A jednak ludzie domagają się poprawy komunkacji na Zawadach i autobusu do metra:
To można zrobić tak:
117 wydłużyć na Zawady i zakrańcowac na ulicach Jara-Bruzdowa-Zaściankowa lub dac na Kępe zawadowską, częstotliwość linii bez zmian czyli tak jak obecna.
Zyskaliby połaczenie z liniami jadącymi ul.J.Sobieskiego bez łażenia miedzy przystankami oraz do Metra Służew i Centrów Handlowych Land i Galeria Mokotów.
186 dać na Wilanów by obsługiwała cała Al.Wilanowską i utrzymac po zmianie trasy obecna częstotliwość co pomoże przyśpieszeniu 7xx i ewentualnych zmianach u 139.
Porządna linia prosto na Al.Wilanowską i może sie ona odkorkuje od Wilanowa do Służewca jak i Słżewiec i Okecie bo będzie dobry dojazd z dogodnymi przesiadkami.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 23 lut 2008, 21:43

ja0306 pisze:117 wydłużyć na Zawady i zakrańcowac na ulicach Jara-Bruzdowa-Zaściankowa lub dac na Kępe zawadowską, częstotliwość linii bez zmian czyli tak jak obecna.
Widzę chodzenie palcem po mapie dobrze robi...

[ Dodano: 2008-02-23, 21:46 ]
TGM pisze:A jednak ludzie domagają się poprawy komunkacji na Zawadach i autobusu do metra:
Bez przesady, każdy by chciał mieć bezpośredni w każde miejsce... No ale poprawa częstotliwości 163 i 164 byłaby doskonałym pomysłem. Wszak Libero czekają... Może walnę gafę, nie znam się na tych rejonach ale 20/30/30 powinno starczyć jak już chcą częściej...

ja0306

Post autor: ja0306 » 23 lut 2008, 21:48

solaris8315 pisze:
ja0306 pisze:117 wydłużyć na Zawady i zakrańcowac na ulicach Jara-Bruzdowa-Zaściankowa lub dac na Kępe zawadowską, częstotliwość linii bez zmian czyli tak jak obecna.
Widzę chodzenie palcem po mapie dobrze robi...

[ Dodano: 2008-02-23, 21:46 ]
Bez przesady, każdy by chciał mieć bezpośredni w każde miejsce... No ale poprawa częstotliwości 163 i 164 byłaby doskonałym pomysłem. Wszak Libero czekają... Może walnę gafę, nie znam się na tych rejonach ale 20/30/30 powinno starczyć.
Jeśli potrzebuja to jakis sie przyda, częstotliwość 117 która miałaby byc utrzymana mimo wydłużenia trasy wystarczy, nie jest za często. A Bruzdowa, nawet jeśli trzeba przebudowy to na pewno tez wymaga komunikacji na Os.Zawady bo chyba nie trzeba pchac ewentualnej linii na petle Glebowa.
A i wysłałem to do ZTMu za miesiąc lub dwa bedzie odpowiedź na ten temat.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 23 lut 2008, 22:58

ja0306 pisze:
solaris8315 pisze:Widzę chodzenie palcem po mapie dobrze robi...

[ Dodano: 2008-02-23, 21:46 ] Bez przesady, każdy by chciał mieć bezpośredni w każde miejsce... No ale poprawa częstotliwości 163 i 164 byłaby doskonałym pomysłem. Wszak Libero czekają... Może walnę gafę, nie znam się na tych rejonach ale 20/30/30 powinno starczyć.
Jeśli potrzebuja to jakis sie przyda, częstotliwość 117 która miałaby byc utrzymana mimo wydłużenia trasy wystarczy, nie jest za często. A Bruzdowa, nawet jeśli trzeba przebudowy to na pewno tez wymaga komunikacji na Os.Zawady bo chyba nie trzeba pchac ewentualnej linii na petle Glebowa.
To tak jakbym ja chciał wysłać E-4 na Choszczówkę, bo ludzie z Choszczówki też chcą bezpośredniego do metra (patrz, problem 176 i jej przedłużenie do CH Arkadia (i metra))

ja0306

Post autor: ja0306 » 23 lut 2008, 23:02

solaris8315 pisze:To tak jakbym ja chciał wysłać E-4 na Choszczówkę, bo ludzie z Choszczówki też chcą bezpośredniego do metra (patrz, problem 176 i jej przedłużenie do CH Arkadia (i metra))
Choszczówce to po wybudowaniu Trasy Krasińskiego trzebaby było dać 133 na Pl.Wilsona albo po wybudowaniu TMP skierować 133 za Tarchominem na Młociny-Hutę

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 23 lut 2008, 23:07

ja0306 pisze: 117 wydłużyć na Zawady i zakrańcowac na ulicach Jara-Bruzdowa-Zaściankowa lub dac na Kępe zawadowską, częstotliwość linii bez zmian czyli tak jak obecna.

(...)

Współczuję ludziom, którzy muszą czytać takie bzdury i jeszcze na nie odpowiadać. Szacun Panowie =D>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 24 lut 2008, 1:10

solaris8315 pisze:Bez przesady, każdy by chciał mieć bezpośredni w każde miejsce... No ale poprawa częstotliwości 163 i 164 byłaby doskonałym pomysłem. Wszak Libero czekają... Może walnę gafę, nie znam się na tych rejonach ale 20/30/30 powinno starczyć jak już chcą częściej...
Autobus do najbliższej stacji metra to wygórowane żądania? Nawet takie 725 dojeżdża do metra. Porównaj jakie rejony obsługuje, a jakie obsługuje 163.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 24 lut 2008, 10:33

TGM pisze:
solaris8315 pisze:Bez przesady, każdy by chciał mieć bezpośredni w każde miejsce... No ale poprawa częstotliwości 163 i 164 byłaby doskonałym pomysłem. Wszak Libero czekają... Może walnę gafę, nie znam się na tych rejonach ale 20/30/30 powinno starczyć jak już chcą częściej...
Autobus do najbliższej stacji metra to wygórowane żądania? Nawet takie 725 dojeżdża do metra. Porównaj jakie rejony obsługuje, a jakie obsługuje 163.
No to może 163 wydłużyć do Wilanowskiej. Jakby każdy chciał mieć linię do najbliższej stacji metra, to by zabrakło miejsc na pętlach i byłoby multum linii koło stacji :] Takie jest moje zdanie. Trzeba się nauczyć przesiadać, ale jednocześnie trzeba zwiększyć trochę częstotliwość linii peryferyjnych, żeby były atrakcyjne.

ja0306

Post autor: ja0306 » 25 lut 2008, 13:34

solaris8315 pisze:
TGM pisze: Autobus do najbliższej stacji metra to wygórowane żądania? Nawet takie 725 dojeżdża do metra. Porównaj jakie rejony obsługuje, a jakie obsługuje 163.
No to może 163 wydłużyć do Wilanowskiej. Jakby każdy chciał mieć linię do najbliższej stacji metra, to by zabrakło miejsc na pętlach i byłoby multum linii koło stacji :] Takie jest moje zdanie. Trzeba się nauczyć przesiadać, ale jednocześnie trzeba zwiększyć trochę częstotliwość linii peryferyjnych, żeby były atrakcyjne.
117 z mojego pomysłu nie robiłoby problemów z zapychaniem pętli a 186 też jeśli razem ze 117 zmieniłyby sie trasy.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Np. by kiedys Piaseczno miało lepszy dojazd me Metra i orszarów Handlowo-Usługowych
to 185 wystarczy wydłużyć i dać częstotliwość nawet co 10 minut, może byc potrzebne takze jak powstanie Stadion Narodowy
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 28 lut 2008, 12:32

ja0306 pisze:
To można zrobić tak:
117 wydłużyć na Zawady i zakrańcowac na ulicach Jara-Bruzdowa-Zaściankowa lub dac na Kępe zawadowską, częstotliwość linii bez zmian czyli tak jak obecna.
Zyskaliby połaczenie z liniami jadącymi ul.J.Sobieskiego bez łażenia miedzy przystankami oraz do Metra Służew i Centrów Handlowych Land i Galeria Mokotów.
186 dać na Wilanów by obsługiwała cała Al.Wilanowską i utrzymac po zmianie trasy obecna częstotliwość co pomoże przyśpieszeniu 7xx i ewentualnych zmianach u 139.
Porządna linia prosto na Al.Wilanowską i może sie ona odkorkuje od Wilanowa do Służewca jak i Słżewiec i Okecie bo będzie dobry dojazd z dogodnymi przesiadkami.
Pomysł dobry, ale teoretycznie. Prasktycznie zarówno 117 jak i 186 jedzie przez całe miasto i ma wystarczającą liczbę zadań do wykonania (przynajmniej 186, bo 117 jest al. Wilanowskiej linią główną tak naprawdę). I oczywiście pozostaje problem samych Zawad i przystosowania tyc mniejszych ulic.

[ Dodano: 2008-02-28, 12:35 ]
ja0306 pisze:Np. by kiedys Piaseczno miało lepszy dojazd me Metra i orszarów Handlowo-Usługowych
to 185 wystarczy wydłużyć i dać częstotliwość nawet co 10 minut, może byc potrzebne takze jak powstanie Stadion Narodowy
Co ty za bzdury opowiadasz bez obrazy?
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

ODPOWIEDZ