Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 sie 2007, 21:14

Jak w prawo, to jest znaczna szansa, że na strzałce. Więc nie miał racji. Już nie mówiąc o tym, że pieszy na jezdni ma pierwszeństwo nawet na czerwonym świetle bądź w miejscu niedozwolonym (nie dotyczy to wejścia na jezdnię, rzecz jasna).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 10 sie 2007, 21:44

I na dodatek bardzo możliwe, że sam jechał na czerwonym, bo z reguły wraz z zielonym "ludkiem" gaśnie strzałka. I pewnie się też nie zatrzymał przed przejściem...

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 20 wrz 2007, 19:15

Mam prośbę do kolegów z Piaseczna i okolic. Możecie mi podać na których skrzyżowaniach na Puławskiej tej już po zjechaniu do miasta są sygnalizacje świetlne? Czy ze Szkolną i Chyliczkowską czy Chyliczkowską i z przejściem dla pieszych przy Fabrycznej. Również poszukuje informacji na których skrzyżowaniach na trasie 727 w Zalesiu Dolnym są światła. Wiem że gdzieś jest przejście dla pieszych gdzie jest sygnalizacja. Robię mapę w programie BAHN i mam z Młynowa trochę daleko aby pojechać i sprawdzić samemu. Z góry dziękuję.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 20 wrz 2007, 20:12

Sadek pisze:Również poszukuje informacji na których skrzyżowaniach na trasie 727 w Zalesiu Dolnym są światła
Przy kościele (przejście) i skrzyżowanie dalej w kierunku Warszawy (przy ulicy prowadzącej do poczty).
xxx

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 20 wrz 2007, 20:15

Mam pytanie, czy jest możliwe zrobienie czegoś takiego, że na ulicy 3 pasmowej ustawiamy sygnalizator tylko dla prawego skrajnego pasa i puszczamy na zmianę ten i, powiedzmy równolegle idący buspas (oddzielony od jezdni pasem zieleni)?

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 20 wrz 2007, 20:26

Solaris U10 pisze:Mam pytanie, czy jest możliwe zrobienie czegoś takiego, że na ulicy 3 pasmowej ustawiamy sygnalizator tylko dla prawego skrajnego pasa i puszczamy na zmianę ten i, powiedzmy równolegle idący buspas (oddzielony od jezdni pasem zieleni)?
Sygnalizacją muszą być objęte wszystkie grupy uczestników ruchu. Czy moja odpowiedź wyjaśnia sprawę? Bo przyznam, że ja nie za bardzo rozumiem, o co chodzi...
xxx

Tm

Post autor: Tm » 20 wrz 2007, 20:58

Sadek pisze:Mam prośbę do kolegów z Piaseczna i okolic. Możecie mi podać na których skrzyżowaniach na Puławskiej tej już po zjechaniu do miasta są sygnalizacje świetlne?
przy Szkolnej i Chyliczkowskiej
Hieronim pisze:Przy kościele (przejście) i skrzyżowanie dalej w kierunku Warszawy (przy ulicy prowadzącej do poczty).
i przy Pomorskiej

[ Dodano: 2007-09-20, 21:05 ]
przy okazji w ramach remontu Puławskiej zlikwidowano sygnalizacje przy wyjeździe z Auchan(zamiast niej będą wiadukty w obie strony), a utworzono ją przy wyjeździe z jednostki policyjnej
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 20 wrz 2007, 21:08

Tm pisze:i przy Pomorskiej
Zgadza się, o tej zapomniałem, bo jeszcze kilka lat temu sygnalizacji tam nie było. Zresztą ja pamiętam czasy, gdy nie było żadnej z tych trzech.
xxx

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 20 wrz 2007, 21:10

Hieronim pisze:
Solaris U10 pisze:Mam pytanie, czy jest możliwe zrobienie czegoś takiego, że na ulicy 3 pasmowej ustawiamy sygnalizator tylko dla prawego skrajnego pasa i puszczamy na zmianę ten i, powiedzmy równolegle idący buspas (oddzielony od jezdni pasem zieleni)?
Sygnalizacją muszą być objęte wszystkie grupy uczestników ruchu. Czy moja odpowiedź wyjaśnia sprawę? Bo przyznam, że ja nie za bardzo rozumiem, o co chodzi...
Wyjaśnia. :)

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 20 wrz 2007, 21:11

Coś takiego jest w al.Jerozolimskich za Zelazną w kierunku pl.Zawiszy i na Radzymińskiej przed 4-ma śpiącymi. Autobusy dostają zielone wcześniej aby móc przejechać na lewy pas przed osobowymi. Kiedyś było jeszcze coś takiego na Puławskiej przy lodach "Zielona Budka" , ale od puszczenia 500-tek przez Waryńskiego skasowali tą śluzę świetlną.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 20 wrz 2007, 21:16

Widzę, że mnie nie zrozumiałeś :P chodzi mi o umieszczenie sygnalizatora tylko dla jednego pasa, na który się będą włączać również autobusy z równoległej "busulicy", podczas gdy pasy lewy i środkowy będą jechać (tudzież mieć stałe zielone)

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 20 wrz 2007, 21:29

Solaris U10 pisze:na który się będą włączać również autobusy z równoległej "busulicy"
Teraz to ja Cię nie rozumiem. "równoległe" ulice się nie krzyżują więc jak mają się "włączać" jak takie ulice się nie spotykają?

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 20 wrz 2007, 21:32

no tak:

Kod: Zaznacz cały

|  |
|   \
|  |\ \
|  | | |

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 20 wrz 2007, 21:49

Solaris U10 pisze:no tak:

Kod: Zaznacz cały

|  |
|   \
|  |\ \
|  | | |
Teraz kapuje. Można coś takiego zrobić że sygnalizatory daję się nad konkretnym pasem ruchu (dla każdego pasa osobny) a skrajny prawy pas na odcinku 300-400 metrów przed światłami odgrodzić linią ciągła lub takim plastikowym krawężnikiem jak na pl.Narutowicza dla zwiększenia bezpieczeństwa. Niestety nie jest u nas coś takiego praktykowane i może się okazać niebezpieczne bo kierowcy nie są przyzwyczajeni do takiej organizacji ruchu.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 22 wrz 2007, 23:02

:arrow: Zastanawia mnie sens istnienia sygnalizacji świetlnej u zbiegu ulic Banacha i Pawińskiego w czasie, gdy pierwsza z nich jest zamknięta dla ruchu. Argumentem mogą być tylko piesi, ale w takiej sytuacji nie ma potrzeby trzymania samochodów przed przejściem aż tak długo.

ODPOWIEDZ