Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy
Moderator: JacekM
Albo metro do pl. Konstytucji?
Chociaż to nie Świętokrzyska, taki projekt byłby bombardowany jako bezsensowny.
Chociaż to nie Świętokrzyska, taki projekt byłby bombardowany jako bezsensowny.
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)
Tak by było najszybciej...tunel metra z Gocławia przez pl. Konstytucji, Dw. Centralny i dalej jako WKD....mrzonki 
www.kolej.one.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Toż nie mówię, że Kozia Górka nie jest potrzeba (chociaż zlokalizowana jest mało szczęśliwie), ale, że jest marnym uzasadnieniem dla metra na Gocław.MeWa pisze:powtarzam - Kabaty nie obsłużą całej II linii metra
Zresztą i tak do tegoż byłaby kilometrowym o ile mnie pamięć nie myli łącznikiem podłączona.
[ Dodano: 2007-03-09, 12:10 ]
A budowa III linii metra jako przedłużki WKD na Gocław ma chyba najwięcej sensu - z wariantów metrowskich - zwłaszcza, że odcinek gocławski można by wówczas zrobić w poziomie terenu i do tego kompatybilny z siecią tramwajową; oprócz WKD, mogłyby nim poruszać się tramwaje.
Pozostaje jedynie kwestia zestawów kołowych w tramach (do rozwiązania) i skrajni taboru (gorzej?), chyba, że dałoby się zrobić splot...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Colony
- Kontakt:
W sytuacji naziemnej popieram pomysł całym sercem. Docelowo można by nawet puscic i wgłąb Wawra.inż. Glonojad pisze:A budowa III linii metra jako przedłużki WKD na Gocław ma chyba najwięcej sensu - z wariantów metrowskich - zwłaszcza, że odcinek gocławski można by wówczas zrobić w poziomie terenu i do tego kompatybilny z siecią tramwajową; oprócz WKD, mogłyby nim poruszać się tramwaje.
Pozostaje jedynie kwestia zestawów kołowych w tramach (do rozwiązania) i skrajni taboru (gorzej?), chyba, że dałoby się zrobić splot...
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
Szczerze mówiąc mi by bardziej odpowiadała wersja podziemna...ze stacjami pl. Konstytucji i na Łazienkowskiej między stadionem Legii a nowym Torwarem. Potem tunel pod Wisłą a już po drugiej stronie nie znam terenu...dałoby się zrobić tam wylot z tunelu? Bo na Gocławiu miejsca na tory jest sporo...przynajmniej tyle pamiętam
Oczywiście wskazane by było pociągnąć to dalej w kierunku Wawra. Najlepiej by było ciągnąć to w tunelu dalej do Międzylesia albo na południe w kierunku Błot.
www.kolej.one.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Oj, przecież jedno nie wyklucza drugiego - podziemne na wysoczyźnie, mostem przez Wisłę, po terenie na prawym brzegu. Przy czym powtarzam, że zbrodnią byłoby niezachowanie kompatybilności z tramwajem co najmniej na praskim brzegu.
@MeWa? I co ja zrobię? Mam się wziąć i kopiować w tamtym wątku też? To prowadzi do schizofrenii
Chyba trzebaby po prostu przenieść posty
.
@MeWa? I co ja zrobię? Mam się wziąć i kopiować w tamtym wątku też? To prowadzi do schizofrenii
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
skąd takie informacje - robił ktoś badania? Różne piaski masz też w korytarzu II linii.Colony pisze:I to jakie. Jeszcze długo nie będzie dwóch tuneli przez Wisłę. Po za tym ze względu na piaski nadwiślańskie metro nie może isc przez Saską Kępę na wprost.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Ale zaraz.....Saska Kępa się chyba kończy na Wale Gocławskim więc mówimy raptem o kilkuset metrach potencjalnego tunelu od Łazienkowskiej w kiedrunku Gocławia 
www.kolej.one.pl