213 do Gocławia. Dlatego przez Umińskiego, by była przesiadka.Andrzej pisze:Brakuje jeszcze połączenia z Grochowem, które pierwotnie miało realizować 115 przez Gocław.
Komunikacja miejska w Wawrze
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Jeśli widzisz tylko po jednej linii na Zerzeń i Kadetów, to na połączenie wawersko-mokotowskie realizowane przez 119/130 nie ma już miejsca. Bo istotniejsze dla Wawra są połączenia gocławsko-praskie, podobnie dla zapłowiecza - linie mokotowskie 168 i 401 są drugorzędne. Ludzie chcą je mieć, ale nie kosztem ważniejszych połączeń na TŁ i Grochów.
-
Krzysiek_S
W tym jest problem, że takie os Jeziorowa woli 119 od 147, przynajmniej takie odniosłem wrażenie.Z kolei Zerzeń jako taki woli 147. Reasumując jeśli można tak generalizować "nowi" wolą 119 , "starzy" 147.Andrzej pisze:Jeśli widzisz tylko po jednej linii na Zerzeń i Kadetów, to na połączenie wawersko-mokotowskie realizowane przez 119/130 nie ma już miejsca. Bo istotniejsze dla Wawra są połączenia gocławsko-praskie, podobnie dla zapłowiecza - linie mokotowskie 168 i 401 są drugorzędne. Ludzie chcą je mieć, ale nie kosztem ważniejszych połączeń na TŁ i Grochów.
ja już pisałem to wcześniej. moim zdaniem najlepszy układ to
147 WIŚNIOWA GÓRA - ... - Lucerny - Wąbrzeska - Kadetów - Wał - Fieldrofa - trasa 123 - DW. WSCHODNI (12/20/15/20)
130 MIEDZYLESIE - ... - Zwoleńska - Trakt - Bronowska - Wał - ... - MOKOTÓW lub CENTRALNY (15/20/15/20)
115 ALEKSANDRÓW - ... - Patriotów - Zwoleńska - Trakt - Bronowska - Wał - Fieldorfa - Grochowska - WIATRACZNA lub WSCHODNI (15/20/15/20)
213 skrócenie ... - Mrówcza - Żegańska - ... WIŚNIOWA GÓRA (15/20/15/20)
Jedna linia z Bronowskiej musi dojeżdzać do dużego dworca. okolice Zwoleńskiej są bardziej zurbanizowane od Lucerny. Jesli za mało brygad to niestety układ (20/30/20/30) co daje razem (10/15/10/15).
147 WIŚNIOWA GÓRA - ... - Lucerny - Wąbrzeska - Kadetów - Wał - Fieldrofa - trasa 123 - DW. WSCHODNI (12/20/15/20)
130 MIEDZYLESIE - ... - Zwoleńska - Trakt - Bronowska - Wał - ... - MOKOTÓW lub CENTRALNY (15/20/15/20)
115 ALEKSANDRÓW - ... - Patriotów - Zwoleńska - Trakt - Bronowska - Wał - Fieldorfa - Grochowska - WIATRACZNA lub WSCHODNI (15/20/15/20)
Jedna linia z Bronowskiej musi dojeżdzać do dużego dworca. okolice Zwoleńskiej są bardziej zurbanizowane od Lucerny. Jesli za mało brygad to niestety układ (20/30/20/30) co daje razem (10/15/10/15).
-
Krzysiek_S
Jak widać korzystałeś tylko i wyłącznie z mapy?patryk148 pisze:Wąbrzeska
Tutaj też się mylisz, jak byś porównał Kadetów z Bronowską to racja[ ale tutaj z kolei jest dłuższy odcinek Kadetów niż Bronowskiej].patryk148 pisze:okolice Zwoleńskiej są bardziej zurbanizowane od Lucerny
Nie mam więcej pytań.
Nazw ulic z reguły się uczę z mapy.
Nie oznacza to też tego, że tam nie bywam. Inna sprawa, że ta ulica była ulicą Wąbrzeską (obecny odcinek jest lokalny i prowadził do os. Las a po wybudowaniu nowej ulicy ulicę nazwano Kadetów) i tylko zostało nazewnictwo uporządkowane. Nie mniej jednak dyskutujemy o konkretnych propozycjach, a nie kto lepiej wie jak dana ulica się nazywa lub nazywała. Twój ostatni post nie wnosi nic konstruktywnego do dyskucji.
Podobała mi się twoja propozycja dla całego wawra, właśnie poza Kadetów i Zwoleńską.
Sadul i Las przez lata nie miały żadnej komunikacji. Część os. Las jest obsługiwana także przez linie z Gocławia i Wału. Dla tego Kadetów powinna jeździć 1 linia.
Z tego co pamiętam to tylko przy Zwoleńskiej jest jako taka zabudowa wielorodzinna (nie licząc budynków przy Trakcie Lubelskim), w której zawsze będzie mieszkało więcej ludzi niż w kilku domkach jednorodzinych (a tylko takie są na Sadulu i os. Las i to sie nie zmieni). Dlatego Zwoleńską powinny jeździć 2 linie.
A skoro dwie to możliwie jak najbardziej w rozproszonych od siebie kierunkach. Dlatego padło na 115 na Grochów i 130 na Mokotów. Kadetów będzie miała jedną więc 147 (niestety przez Brazylijską) na Saską Kępę i Pragę. Skoro 146 jeździ Wałem, a jego trasa pokrywa się z kierunkiem 147 to kolejny argument żeby 147 skierować na Kadetów.
Inna sprawa to ulica Juhasów. 115 mogłoby tam wtedy kursować, ale nie wypowiadam się bo tego terenu już nie znam i nie znam szerokości ulic.
Podobała mi się twoja propozycja dla całego wawra, właśnie poza Kadetów i Zwoleńską.
Sadul i Las przez lata nie miały żadnej komunikacji. Część os. Las jest obsługiwana także przez linie z Gocławia i Wału. Dla tego Kadetów powinna jeździć 1 linia.
Z tego co pamiętam to tylko przy Zwoleńskiej jest jako taka zabudowa wielorodzinna (nie licząc budynków przy Trakcie Lubelskim), w której zawsze będzie mieszkało więcej ludzi niż w kilku domkach jednorodzinych (a tylko takie są na Sadulu i os. Las i to sie nie zmieni). Dlatego Zwoleńską powinny jeździć 2 linie.
A skoro dwie to możliwie jak najbardziej w rozproszonych od siebie kierunkach. Dlatego padło na 115 na Grochów i 130 na Mokotów. Kadetów będzie miała jedną więc 147 (niestety przez Brazylijską) na Saską Kępę i Pragę. Skoro 146 jeździ Wałem, a jego trasa pokrywa się z kierunkiem 147 to kolejny argument żeby 147 skierować na Kadetów.
Inna sprawa to ulica Juhasów. 115 mogłoby tam wtedy kursować, ale nie wypowiadam się bo tego terenu już nie znam i nie znam szerokości ulic.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Spoko, na Kadetów 10/15/15, a na Zwoleńskiej 2x 30/60/60patryk148 pisze:Kadetów powinna jeździć 1 linia.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
-
Krzysiek_S
Nie do końca się z Tobą zgodzę. Po pierwsze: Zerzeń (ciąg Zwoleńska i Bronowska) potrzebują jednej silnej linii! I coraz bardziej utwierdzam się w tym, że nie musi być to bezpośrednia linia do Centralnego przez TS! 147 zapewniałoby (i zapewnia, choć może być lepiejpatryk148 pisze:ja już pisałem to wcześniej. moim zdaniem najlepszy układ to
Po drugie: Zerzeń niejako ma połączenie z Grochowem (142) i ma nadzieję, że ta relacja również będzie wzmacniana. Wiem, że Wał nie koniecznie ...
Po trzecie to jakiej linii byś nie puścił na Kadetów to i tak będzie ona wykorzystywana w połowiczny sposób, gdyż w zasadzie na północ od Kadetów ludzie którzy korzystają z KM idą na Gocław! Więc w zasadzie tylko południowa część Kadetów by korzystała z takiej linii, więc wydaje mi się że na razie linia na Kadetów nie będzie raziła wysoką frekwencją
Po czwarte odcinasz Zerzeń i okolice od połączenia ze szkołami na Saskiej Kępie, które jest dosyć licznie wykorzystywane i taka jest tendencja, że ludzie od nas w większości wybierają kierunek Gocław, Saska Kępa
Ja wiem, że na papierze taki projekt wygląda całkiem nieźle: rozdzielamy potok 146 od 147, i wiele wiele innych, ale w rzeczywistości przez ludność byłby nie do przyjęcia. Po za tym co na to np Aleksandrów? Przecież stracili by ważne połączenie z Marysinem... Ogólnie jestem na nie jeśli chodzi o podany przez Ciebie projekt
the best 147!!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Puszczanie jednej takiej linii przez most Siekierkowski jest bez sensu. To już jest, nazywa się 119. Zmian, które niczego nie poprawiają, nikt robić wbrew dzielnicy nie będzie. Już tego to na pewno nie.patryk148 pisze:Jesli za mało brygad to niestety układ (20/30/20/30)
Nieprawda, jedna z pań pochwaliła mnie za prezencjęAndrzej pisze:Przywrócenie 137 przez Marysin było jedyną rzeczą, którą motłoch marysiński pochwalił.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese
Hm, nie wiem, czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem zrobić wszystkich kursów 521 do Wiatrakajasiu pisze:nie nie, chodziło mi o obcięcie odcinka Szczęśliwice - Dw.Centralny na którym 521 wozi powietrze.
No, ewentulanie trasa podstawowa FALENICA - WIATRACZNA i wariant 60/60/60 FALENICA - SZCZĘŚLIWICE
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43