Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

pawulon

Post autor: pawulon » 02 paź 2009, 23:33

pawcio pisze:Czytałeś opinie rad osiedli i dzielnicy? Z tego się nie dawało złożyć żadnej rozsądnej i spójnej wersji do wdrożenia. Każdy ciągnął kołderkę na swoje dwa przystanki. To się musiało wysypać. A następnych 3 linii z częstotliwością 119 (lub gorszą) nikt tworzyć nie ma zamiaru.
Czytałem opinię rady osiedli i wiem, że Las i Zerzeń (z abstrakcją 411 do PKP Wawer - ale inaczej Krzysiek nie mógł zrobić) i byli za, Miedzeszyn też na pewno nie protestował! W chwili obecnej prosimy o zwiększenie częstotliwości 147 i innych! Nie chcecie wzmacniać 119 wporządku, trudno poświęci się koordynację (i tak jedzie strasznie długo do centrum), ale dajcie nam częste 147 po obecnej (objazdowej) trasie :-"
Bastian pisze:Układu komunikacyjnego nie kształtuje się w ten sposób. Owszem, to jest czynnik, ale tylko jeden z wielu.
Zdaję sobie z tego sprawę, że układu nie tworzy się tylko w oparciu o głosy ludzi, ale należy brać to pod uwagę bo na co komu komunikacja która będzie jeździła w rejony, które nie będą słabe wykorzystywane...
Bastian pisze:pawulon napisał/a:
Propozycja częstej 113 też się mieszkańcom Zerznia nie podobała....?

Nie podobała się Falenicy.
:-"
Ale Falenica leży sporo dalej na południowy - wschód od Zerznia ;-)
Bastian pisze:eżeli obecny układ jest dobry (cały Wawer to twierdzi :P ), a nie wiadomo, jak zrobić jeszcze lepiej, to nie należy robić nic, bo można tylko popsuć.
No i własnie nie cały! Tak to u nas w tej cholernej dzielnicy jest: jak już Falenicy, Radości, Międzylesiowi, nie podoba się projekt zmian to od razu przekłada się to na całą dzielnicę, dlaczego pytam się, dlaczego?? ](*,)
Czy prosimy o tak wiele? Zwiększenie częstotliwości to aż tak dużo! Wiem że obecna sytuacja taborowa nie jest ciekawa, no ale na litość Boską, skoro często ludzie rano nie mieszczą się do przeguba, podoba im się trasa przez Saską, to dlaczego nie można tego zrobić? Czy taki problem będzie za miesiąc kiedy mobilis wejdzie kolejnymi brygadami, aby trochę u nas polepszyć? :-s
the best 147!!

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 02 paź 2009, 23:38

Jakoś Nowodwory z Mańkami czy Choszczówką się dogadują. Jeżeli wy nie potraficie to jest wasz problem i radnych. Tu się odzywa brak pętli i rzadka zabudowa. Gdyby było ich więcej i ludzi więcej to decydowałyby pojedyncze osiedla, a tak macie co macie.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 02 paź 2009, 23:39

pawulon pisze:z abstrakcją 411 do PKP Wawer
z tym PKP Wawer to niedawno przyszło mi coś do głowy.
* Reaktywujemy 502 przez Gocław (i Saską Kepę, jak 411),
* Wywalamy z Nowego Rembertowa 514 (jak było w planach reformy),
* [Na TŁ] na miejsce po 502 i 514 robimy "nowe 514" co 20 min. (tak, że w DS byłby regularny takt co 5 minut 514+520+525) do PKP Wawer (zawrotka przy PKP Anin albo kryterium uliczne Trakt - Lucerny)

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 02 paź 2009, 23:48

Bastian pisze:Nie podobała się Falenicy.
Falenica to chciała 142 do Centralnego przez most Łazienkowski chyba.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 paź 2009, 1:07

pawulon pisze:No i własnie nie cały! Tak to u nas w tej cholernej dzielnicy jest: jak już Falenicy, Radości, Międzylesiowi, nie podoba się projekt zmian to od razu przekłada się to na całą dzielnicę
Ostateczne veto złożyły władze dzielnicy. Widocznie sytuacja polityczna nie pozwala obecnie, by się z nimi ZTM tłukł...
Krzysiek_S pisze:Falenica to chciała 142 do Centralnego przez most Łazienkowski chyba.
Coś w tym stylu. O komunikacji na Trakcie Lubelskim nie raczyli się wypowiedzieć.

[ Dodano: Sob 03 Paź, 2009 01:08 ]
jasiu pisze:* [Na TŁ] na miejsce po 502 i 514 robimy "nowe 514" co 20 min. (tak, że w DS byłby regularny takt co 5 minut 514+520+525) do PKP Wawer (zawrotka przy PKP Anin albo kryterium uliczne Trakt - Lucerny)
No chyba żartujesz :bredzisz:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 paź 2009, 9:33

pawulon pisze:Czy prosimy o tak wiele? Zwiększenie częstotliwości to aż tak dużo! Wiem że obecna sytuacja taborowa nie jest ciekawa, no ale na litość Boską, skoro często ludzie rano nie mieszczą się do przeguba, podoba im się trasa przez Saską, to dlaczego nie można tego zrobić?
Zwiększenie częstotliwości to jest duży problem. Zwłaszcza, że nie samo 147, ale także 146 byłoby do ruszenia. Przedstawiłem Ci pewną możliwość, jak to osiągnąć, ale nie chciałeś, bo nie chciałeś pójść na kompromis "Brazylijska za częstotliwość". Twój wybór, który uważam za błędny, ale mogę zrozumieć.
pawulon pisze:Czy taki problem będzie za miesiąc kiedy mobilis wejdzie kolejnymi brygadami, aby trochę u nas polepszyć?
Biorąc pod uwagę, że jednocześnie trzeba zdjąć 18 ponadplanowych brygad MZA, to problem jest i to spory.
pawulon pisze:Tak to u nas w tej cholernej dzielnicy jest: jak już Falenicy, Radości, Międzylesiowi, nie podoba się projekt zmian to od razu przekłada się to na całą dzielnicę, dlaczego pytam się, dlaczego?? ](*,)
Bo nie masz linii tylko dla Sadula, tylko dla Zerznia i tylko dla Miedzeszyna. To jest system naczyń połączonych, który dodatkowo ogranicza bardzo mała liczba krańców i ilość miejsca miejsca na nich.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 03 paź 2009, 10:04

Pawulon: Oczywiście u Was wszyscy byli zadowoleni, bo nikt Wam niczego nie zmieniał. Jak by ci zmienili trasę ukochanego 147 pierwszy byś krzyczał. Lobbujesz za tymi brygadami, bo to twój autobus. I doskonale wiesz,że poza szczytem 147 jeżdzi prawie pusty. To może zamienić go w linię szczytową? Po co puste autobusy z zerową frekwencją mają po 19 jeździć na Międzylesie? A to,że reszta Wawra musi sie męczyć, już cię nie obchodzi. Ja jestem za tym: Albo wszyscy dostają takie zmiany, żeby było ok, albo nikt.

pawulon

Post autor: pawulon » 03 paź 2009, 11:16

rhemek pisze:Pawulon: Oczywiście u Was wszyscy byli zadowoleni, bo nikt Wam niczego nie zmieniał. Jak by ci zmienili trasę ukochanego 147 pierwszy byś krzyczał. Lobbujesz za tymi brygadami, bo to twój autobus
A o co mam walczyć? o 125 z którego w zasadzie wogóle nie korzystam :-" uważam to za logiczne, że walczę o polepszenie obsługi komunikacyjnej okolicznych osiedli, ale bez przesady, jak ci się twoja sytuacja nie podoba, to do roboty, a nie tylko się żalisz na forum!
rhemek pisze:I doskonale wiesz,że poza szczytem 147 jeżdzi prawie pusty.
O czym ty wogóle mówisz! 125 na przegubach po Aninie nie jeździ po za szczytem z takim napełnieniem jak 147!! Często bywa, że na Zwoleńskiej własnie po za godzinami szczytu, autobus jeździ z napełnieniem 30- 50 osób! Więc oczym ta rozmowa! To, że po Międzylesiu nie jeździ napełnione to oczywiste, bo to jest linia dla zachodnich rejonów! Po za tym przy częstotliwości co 30 min, z komunikacji korzystaja tylko ci co są do niej zmuszeni.....
rhemek pisze:To może zamienić go w linię szczytową?
.... ](*,) ....
rhemek pisze:A to,że reszta Wawra musi sie męczyć, już cię nie obchodzi.
Rozumiem, że podniesienie częstotliwości linii wiąże się z udręką dla mieszkańców, prawda... :kaput:
rhemek pisze:Albo wszyscy dostają takie zmiany, żeby było ok, albo nikt.
Uważam, że jesteś na tyle dorosłą osobą, że powinieneś wiedzieć, że wszystkim nie da się dogodzić ;-)
the best 147!!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 paź 2009, 11:19

No to już wszyscy wiedzą, czemu w Wawrze nic się nie zmieni. Bardzo na Was, Panowie, liczyłem i widzę, że się nie zawiodłem.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

pawulon

Post autor: pawulon » 03 paź 2009, 11:21

pawcio pisze:Biorąc pod uwagę, że jednocześnie trzeba zdjąć 18 ponadplanowych brygad MZA, to problem jest i to spory.
A wiadomo od kiedy i czy na pewno taka sytuacja bedzie miała miejsce? Po za tym tre brygady to jakie? Solówki? Przeguby? :neutral:
pawcio pisze:Bo nie masz linii tylko dla Sadula, tylko dla Zerznia i tylko dla Miedzeszyna. To jest system naczyń połączonych, który dodatkowo ogranicza bardzo mała liczba krańców i ilość miejsca miejsca na nich.
Ja sobię zdaję z tego sprawę! Tylko, że głównie protesty były przeciwko 115 (Aleksandrów), 119 (Sadul), a Zerzeń w zasadzie nie miał czego oprotestowywać i dlatego obecny stan rzeczy jest nie do przyjęcia! Stąd petycje do dzielnicy i ZTM-u o polepszenie częstotliwości 147 z pozostawieniem (aktualnej objazdowej trasy przez Saską i Zwycięzców) :-"
the best 147!!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 paź 2009, 11:26

pawulon pisze:A wiadomo od kiedy i czy na pewno taka sytuacja bedzie miała miejsce?
Pewne. Wozy ponadplanowe były tylko na okres wyłączeń tramwajowych.

[ Dodano: 2009-10-03, 11:28 ]
pawulon pisze:Ja sobię zdaję z tego sprawę! Tylko, że głównie protesty były przeciwko 115 (Aleksandrów), 119 (Sadul), a Zerzeń w zasadzie nie miał czego oprotestowywać i dlatego obecny stan rzeczy jest nie do przyjęcia!
Ale zmiany w Zerzniu nie były oderwane od zmian w okolicznych osiedlach. Jak się Wawer sam ze sobą nie dogada, to nic z tego nie będzie. Na zwykłe podbijanie częstotliwości linii z obecnego układu brygad nie ma.
pawulon pisze:Stąd petycje do dzielnicy i ZTM-u o polepszenie częstotliwości 147 z pozostawieniem (aktualnej objazdowej trasy przez Saską i Zwycięzców) :-"
75% odpowiedzi na nią masz już wypisane na forum.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 03 paź 2009, 11:39

pawcio pisze:No to już wszyscy wiedzą, czemu w Wawrze nic się nie zmieni. Bardzo na Was, Panowie, liczyłem i widzę, że się nie zawiodłem.
Jasne. Po prostu jezdzę często po całym Wawrze i widzę od dawna, że cały układ komunikacyjny jest tutaj do natychmiastowego wywalenia. Linie kursują na dziwnych trasach, często robiąc pętle, z takimi częstotliwościami, że nikt , kto ma samochód się nie skusi. Dodatkow wiekszość mieszkańców ma do przystanków z conajmniej kilometr. Duża część linii ma na podobnej trasie te same godziny odjazdów, co dodatkowo utrudnia życie.
Więc jestem za natychmiastowym kompleksowym nowym ukladem linii. A niektorzy tutaj teraz probują za wszelką cenę ugrać coś dla siebie. I to mi się nie podoba.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 paź 2009, 11:42

rhemek pisze:Więc jestem za natychmiastowym kompleksowym nowym ukladem linii. A niektorzy tutaj teraz probują za wszelką cenę ugrać coś dla siebie. I to mi się nie podoba.
Owszem, ale takie zachowanie jest naturalne. I dopóki wszyscy nie wyjdą poza partykularne interesy swojego przystanku, to nic w Wawrze się nie zmieni.

pawulon

Post autor: pawulon » 03 paź 2009, 12:01

rhemek pisze:Więc jestem za natychmiastowym kompleksowym nowym ukladem linii. A niektorzy tutaj teraz probują za wszelką cenę ugrać coś dla siebie. I to mi się nie podoba.
A ty jesteś idealnym tego odzwierciedleniem.... :-"
rhemek pisze:Ratusz MUSI podjąc odważną decyzję: BUS pas na Ostrobramskiej, Marsa I Czecha do Kajki. Wtedy dopiero komukacja będzie szybsza od samochodu na tyle, że nikomu nie będzie sie oplacało nim jechać.
Może jeszcze na Kajki!! :bredzisz:
the best 147!!

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 03 paź 2009, 12:31

pawulon pisze: Może jeszcze na Kajki!! :bredzisz:
Nie. Ale na głównych drogach dojazdowych do TŁ. Obecny BusPas blokuje wszystkie linie z Zapłowiecza. Ale oczywiście Ale oczywiście Ciebie, jako korzystjacego z wału to nie interesuje.

Zablokowany