A najfajniej, co mówię jako stary metrofob, było E-2->503/403. Miało się dużo czasu, to mozńa było sobie pojechać kwadrans dłużej, ale patrzeć na Łazienki czy zieleń działek wzdłuż Sobeskiego zamiast się katować światłem jarzeniowym...
Komunikacja Miejska na Bemowie
Moderator: Wiliam
Mnie tam w dawnych czasach (pierwsza połowa pierwszej dekady XXI w.
) przy podrózy na odcinku Bemowo (okolice Radiowej)-metro, od wyboru tramwaju przez Obozową zdecydowanie odstręczały tony świateł i przystanków mijanych po drodze, zwłaszcza w czasach, kiedy nie było jeszcze Ratusza, chociaż potem też. Najkorzystniejsza opcją było 507, ale tylko pod warunkiem, że akurat podjechała przesiadka przy ONZ-cie (bo 507 kończyło przy Centralnym). A najlepszy czas uzyskałem chyba wtedy, kiedy podjechałem 523 z natychmiastową przesiadką przy Zachodnim - bo 523 miało wtedy zawijasa przez Aleje. Były to czasy poza szczytem. Potem, kiedy otworzył się Dw.Gdański, najsprawniej jechało się 406, chociaż z Radiowej nie miał tak blisko.
A najfajniej, co mówię jako stary metrofob, było E-2->503/403. Miało się dużo czasu, to mozńa było sobie pojechać kwadrans dłużej, ale patrzeć na Łazienki czy zieleń działek wzdłuż Sobeskiego zamiast się katować światłem jarzeniowym...
Popatrz, jaka franca!
Może mogłoby jechać prosto, ewentualnie kończyć trasę na Marszałkowskiej w Centrum (co pewnie zaraz niedługo skończyłoby się Bielańską).bartoni722 pisze:No, to prawda. Jeden cwany kierowca i już stado... Tylko nie ma chyba jak tego rozwiązać...
Połączenie Górczewskiej z Pl.3 Krzyży? Na zdrowie z punktualnością chyba wszystkim by wyszło, gdyby na Torwar pojechało całodzienne E-2 (522), za to na Wilanów znowu jakieś 416 tylko z Pl.Piłsudskiego (Emilii Plater przez Królewską), może nawet do Powsina, zamiast 519, które można by wówczas kompletnie zmarginalizować.
[ Dodano: Sob 27 Sie, 2011 ]
Coś mi to trąca 307.Pan Piotr pisze:Chciałem poruszyć kwestię 410. W sumie obecnie linia jest w agonalnym stanie.
...
GROTY ... Radiowa - Powstańców Śląskich - gen. Maczka - Powązkowska - Dzika - al. Jana Pawła II - al. "Solidarności" ... PL. PIŁSUDSKIEGO
Jedyną koniecznością istnienia 410 jest połączenie sądów z centrum, które któregoś pięknego lata tam wyniesiono - a nie konkurowanie ze 171.
ŁK
Dobra, ~1.5krotnie. A gwoli ścisłości, to właśnie byłaby okazja podbić 184 i pochować 384. Bez podbicia tej pierwszej to będą dantejskie sceny rano. No ale pewnie nasz organizator światły boi się tworzyć w ciągu PŚ pseudomocnej linii teraz, bo po oddaniu tramwaju byłoby cholernie ciężko ją zabrać... a ze 2 miechy, aż oddadzą Dźwigową, niech się ludzie pomęczą, co to jestPan Piotr pisze:Ale jak ludzie wolą 2 linie typu 184 i 384, każda o częstotliwości PKS-u w Zakopanem to nie ma się czemu dziwić, że podaż jest na żenującym poziomie.
A w woli ścisłości to 184 nie podbijano "dwukrotnie", ale zdaje się do częstotliwości rzędu 10/12/15. Tyle, że wtedy zamiast 384 było 106...
- a/p TALENT
Mój znajomy kolega z Bemowa IV B, zarzucił już dawno dojazdy do pracy samochodem / ul. Wałbrzyska / na rzecz tramwaju 5 do pętli Młociny i tamże przesiadka do metra. Sam luksus, miejsca siedzące w szczycie gwarantowane / w metrze na 100 %, trochę gorzej w solowym tramwaju 5 /. Drja przedstawił w swoich postach bardzo wyważony opis blasków i cieni komunikacji na Bemowie.
Cieszy mnie rozwój sieci tramwajowej na Bemowie, ale do tematu sanacji połączeń autobusowych możemy przystąpić kiedy metro zawita na Bemowie.
Pomijanie sprawy - póki co - boomu budowlanego na Bemowie i okolicach w rozmaitych dywagacjach komunikacyjnych bawi mnie jak gaworzenie niemowlęcia.
Cieszy mnie rozwój sieci tramwajowej na Bemowie, ale do tematu sanacji połączeń autobusowych możemy przystąpić kiedy metro zawita na Bemowie.
Pomijanie sprawy - póki co - boomu budowlanego na Bemowie i okolicach w rozmaitych dywagacjach komunikacyjnych bawi mnie jak gaworzenie niemowlęcia.
Idiokracja nas otacza
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak radosną tezę wypadałoby jednak trochę uzasadnić. Nie po to wydaje się grube miliony zł na nową trasę tramwajową, o swingach nie wspominając, by utrzymywać stada już dziś na poły pustych autobusów. Bemowo będzie miało chyba najlepszą gęstość sieci ze wszystkich dzielnic miasta - lepszą nawet niż Śródmieście - więc utrzymywanie jakiego 171 wożącego muchy z Bemowa do Górc tudzież 184, jadącego 3/4 trasy nowej 10, wydaje się wyjątkowo mało intuicyjne.a/p TALENT pisze: Cieszy mnie rozwój sieci tramwajowej na Bemowie, ale do tematu sanacji połączeń autobusowych możemy przystąpić kiedy metro zawita na Bemowie.
W takim np. Wiedniu ciężko znaleźć przykłady linii autobusowych jadących "po tramwaju" dłużej, niż parę przystanków, także w obszarach, w których metra nie ma.
Boom budowlany lub jego brak dotyczy w dużej mierze okolic dość odległych od tramwaju, pomijając okolice Mordoru. Więc wielkiego związku z dalszym utrzymywaniem np. 184 nie widzę - raczej należałoby się zastanowić, czy cięcie 201 pod pretekstem pojawienia się 197 było krokiem słusznym.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- a/p TALENT
Glonojadzie, czy naprawdę uważasz, że 3 przystanki mniej więcej wspólne na Powstańców Śląskich dla 10 i 171 to będzie taki despekt? Sam "Mordor" zapewni i zapewnia niezłą frekwencję. Niedługo pomiędzy "Mordorem" a TESCO ruszy nowa potężna inwestycja mieszkaniowa. Dodaj do tego sporą budowę mieszkaniową koło ul. Hery oraz budowaną plombę przy Powst. Śląskich niedaleko skrzyżowania z Piastów Śląskich. Niedawno Dzielnica Bemowo rozpędziła na trzy wiatry tzw. społeczny parking grodzony ciągnący się od targowiska do wodotrysków. Zgadnij co tam będzie? Mieszkaniówka i usługi z handlem w parterach. Dalej idąc, SM WOLA planuje rozpirzyć blaszane pawilony na rogu Radiowej i Powstańców Śl. I znów mieszkaniówka i handel z usługami. Policz ilu nowych klientów komunikacji pojawi się tylko w tym rejonie. Nie liczę planów inwestycyjnych głębszego zaplecza Powstańców Śląskich.
Nie martw się o 171, nigdy ta linia nie była muchowozem, zwłaszcza teraz po likwidacji 507!
Wiedeń jak wiesz doskonale, to specyficzny przykład. Autobusy to dowozówki do metra, s-bahnu i tramwajów(!). Ostatni mój pobyt tamże na przełomie lipca i sierpnia to horror komunikacyjny. Remont na U-6, liczne remonty linii tramwajowych / 60 totalnie odłączona /, wieczna dłubanina w s-bahnach - zwłaszcza w rejonie budowy nowego Hauptbahnhofu.
Nie martw się o 171, nigdy ta linia nie była muchowozem, zwłaszcza teraz po likwidacji 507!
Wiedeń jak wiesz doskonale, to specyficzny przykład. Autobusy to dowozówki do metra, s-bahnu i tramwajów(!). Ostatni mój pobyt tamże na przełomie lipca i sierpnia to horror komunikacyjny. Remont na U-6, liczne remonty linii tramwajowych / 60 totalnie odłączona /, wieczna dłubanina w s-bahnach - zwłaszcza w rejonie budowy nowego Hauptbahnhofu.
Idiokracja nas otacza
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Policz wspólne przystanki 184 czy 106 z 10, bo o to mi się głównie rozchodzi. 171 jeździła pustawa od Ratusza (Górec) na północ i to jest fakt , aczkolwiek nie znam wyników badań po likwidacji 507. Tylko co ile to 507 jeździło? Nie przesadzajmy...
Od Radiowej na północ dodatkowo dubluje się z 23 i 24, dowożacymi w bardzo podobne miejsca (jest w tym momencie bez wątpienia skandalem, że w DS 24 jest "słaba" i przy tym od 171 słabsza, to trochę frekwencji autobusowi musi wszak dodać). Nie wiem, czy w tej sytuacji nie byłoby korzystne, aby na Bemowo skierować 109 - pełni mniej konkurencyjną w stosunku do tramwajów rolę, jest też, w obecnej inkarnacji, pogrobowcem 507.
Nowe inwestycje, są skoncentrowane w rejonie mordoru, a więc w zasięgu dojścia do tramwaju. Tym bardziej - w ciągu północnej części Powstańców Śląskich (swoją drogą z mojego punktu widzenia 4 lata spóźnione, bo dokładnie czegoś takiego szukałem w 2007 pod kątem mieszkania i ofert z Bemowa było bardzo, bardzo mało. Choć Ochota bardziej prestiżowa
) - 23 i 24 nowych klientów zmieszczą, zwłaszcza ta druga, a jeżdżą tuż przy tych blokach. Jakież to zatem uzasadnienie dla utrzymywania stada autobusów?
Od Radiowej na północ dodatkowo dubluje się z 23 i 24, dowożacymi w bardzo podobne miejsca (jest w tym momencie bez wątpienia skandalem, że w DS 24 jest "słaba" i przy tym od 171 słabsza, to trochę frekwencji autobusowi musi wszak dodać). Nie wiem, czy w tej sytuacji nie byłoby korzystne, aby na Bemowo skierować 109 - pełni mniej konkurencyjną w stosunku do tramwajów rolę, jest też, w obecnej inkarnacji, pogrobowcem 507.
Nowe inwestycje, są skoncentrowane w rejonie mordoru, a więc w zasięgu dojścia do tramwaju. Tym bardziej - w ciągu północnej części Powstańców Śląskich (swoją drogą z mojego punktu widzenia 4 lata spóźnione, bo dokładnie czegoś takiego szukałem w 2007 pod kątem mieszkania i ofert z Bemowa było bardzo, bardzo mało. Choć Ochota bardziej prestiżowa
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- a/p TALENT
Masz szczęście, że nie trafiłeś na "rewelacyjnie" skomunikowany budynek Jazbudu przy ul. Narwik.
Akurat w 2007 r. było sporo inwestycji na Bemowie, ale ceny zgłupiały. Ochota. Mam nadzieję, że nie jest to prestiż ul. Włodarzewskej.....
Ja ostatnio przeprosiłem się z blachosmrodem, więc mniejsza ilość autobusów jest raczej dobrą nowiną w mojej okolicy, ale w sprawie reductio ad absurdum autobusów na Bemowie mówię stanowczo nie!
Ja ostatnio przeprosiłem się z blachosmrodem, więc mniejsza ilość autobusów jest raczej dobrą nowiną w mojej okolicy, ale w sprawie reductio ad absurdum autobusów na Bemowie mówię stanowczo nie!
Idiokracja nas otacza
Całkiem ciekawa ta koncepcja. Aczkolwiek wówczas tak w ogóle 190 prosto, a 171 przez Człuchowską.Glonojad pisze:Od Radiowej na północ dodatkowo dubluje się z 23 i 24, dowożacymi w bardzo podobne miejsca (jest w tym momencie bez wątpienia skandalem, że w DS 24 jest "słaba" i przy tym od 171 słabsza, to trochę frekwencji autobusowi musi wszak dodać). Nie wiem, czy w tej sytuacji nie byłoby korzystne, aby na Bemowo skierować 109 - pełni mniej konkurencyjną w stosunku do tramwajów rolę, jest też, w obecnej inkarnacji, pogrobowcem 507.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Bastian
- Sułtan Maroka
Po co wzmacniać obsługę Klemensiewicza?pawcio pisze:wówczas tak w ogóle 190 prosto, a 171 przez Człuchowską.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Widzicie, to wszystko przez te, tfu, priorytety!JKTpl pisze:Weź nic nie mów... Wczoraj jechałem piątką z Bielan i chciałem przeskoczyć w 122... Wybrałem ZP CONRADA (4 minuty na przesiadkę), żeby nie wstrzymywać tłumu na OGRODACH DZIAŁKOWYCH BEMOWO...8833 pisze:Próbowałem. Ale ze 122 jest jeden problem. Skrzyżowanie Kochanowskiego/Conrada/Al. Reymonta. Przeważnie stoi się 5-10 minut, by skręcić w al. Reymonta.
Z przystanku tramwajowego na autobusowy szedłem sześć minut. Od starszego miejscowego pana usłyszałem, że to normalka.
A IMHO właśnie średnia. Bo robicie dwa połączenia prosto via Górczewska na Bankowy Jelonkom, a zabieramy je z PŚ/NB. Obecnie jest dywersyfikacja połączeń i to bynajmniej liniami dziadowymi, więc nie psułbym jej. No i małe sprostowanie: obecne 109 to jednak pogrobowiec bardziej 501 niż 507, oraz siebie samej w dawnym wydaniu. Z drugiej strony powstaje pytanie: dokąd jedzie z OsG (potencjalnie z 149 + 7xx) gros osób wybierających 109 jako najszybsze połączenie z całym ciągiem Górczewskiej... w sensie: gdzie dalej za Olbrachta. O tym nigdy, prawdę mówiąc, nie myślałem. Wydajemisię, że jednak w ciąg Al. Solidarności mają 26, w ciąg do M2C i Kasprzaka - tylko 109, więc jego zabranie z OsG narobi ludziom tylko komplikacji, a zysk brygadowy mizerny albo żaden.pawcio pisze:Całkiem ciekawa ta koncepcja. Aczkolwiek wówczas tak w ogóle 190 prosto, a 171 przez Człuchowską.
Anyways, oprócz wywalenia 184 po oddaniu tramwaju i ewentualnych majstrowaniach przy 112, to ja już bym dał święty spokój liniom bemowskim typu 171. Wystarczy już tych cięć i kombinacji. Raz - chwilowo zaczęło być to w miarę ogarnięte, dwa - nie przesadzajmy ze znaczeniem tego 10, które ze swoim czasem przejazdu wcale nie będzie taką rewelacyjną alternatywą w drodze do centrum.
Czyli linia z Metra Młociny przez Chomiczówke, Nowe Bemowo do Muranowa kończąc na Konwiktorskiej miała by sens?
Roboczy numer lini:
403: METRO MŁOCINY - Kasprowicza - Sokratesa - Conrada - Powstańców Śląskich - Gen. Maczka - Powązkowska - Okopowa - Rondo "Radosława" - Słomińskiego - Zakroczymska - KONWIKTORSKA (powrót: Konwiktorska - Bonifraterska - Miedzyparkowa - Słomińskiego).
Częśc trasy by sie pokrywała z dawna trasą lini 406, w tygoniu linia 403 mogłaby zastepować linie 180 która by kursowała na trasie skróconej do Cm. Wojskowego na Powązkach. Trasa lini byłaby krótka o szybkim przejeździe. Pomijała by przystanki Tołstoja na ulicy Sokratesa, na Gen Maczka miałaby na żądanie Ogrody Działkowe Bemowo i Obrońców Tobruku, na ul. Powązkowskiej pomijała by przystanki Gen. Maczka i Duchnicka i Powązki-Brame IV. Na Słomińskiego przystanek Baseny Infalcka byłby na żądanie, a przystanek Park Traugutta byłby pomijany. Przystanek Muranowska na ul. Bonfraterskiej w kierunku Miedzyparkowej byłby na żądanie.
Częstotliwość po godzinie 5 co 30 minut, po 6 na przemiennie, co 25 minut i 20 minut, po 7 co 15 minut do 22, po 22 co 20 minut, a po 23 co 30 minut. W międzyszczycie lini 103 i 122, koordynacja, tak aby linie od przystanku Elbląska były co 5 minut średnio na przystanku.
Roboczy numer lini:
403: METRO MŁOCINY - Kasprowicza - Sokratesa - Conrada - Powstańców Śląskich - Gen. Maczka - Powązkowska - Okopowa - Rondo "Radosława" - Słomińskiego - Zakroczymska - KONWIKTORSKA (powrót: Konwiktorska - Bonifraterska - Miedzyparkowa - Słomińskiego).
Częśc trasy by sie pokrywała z dawna trasą lini 406, w tygoniu linia 403 mogłaby zastepować linie 180 która by kursowała na trasie skróconej do Cm. Wojskowego na Powązkach. Trasa lini byłaby krótka o szybkim przejeździe. Pomijała by przystanki Tołstoja na ulicy Sokratesa, na Gen Maczka miałaby na żądanie Ogrody Działkowe Bemowo i Obrońców Tobruku, na ul. Powązkowskiej pomijała by przystanki Gen. Maczka i Duchnicka i Powązki-Brame IV. Na Słomińskiego przystanek Baseny Infalcka byłby na żądanie, a przystanek Park Traugutta byłby pomijany. Przystanek Muranowska na ul. Bonfraterskiej w kierunku Miedzyparkowej byłby na żądanie.
Częstotliwość po godzinie 5 co 30 minut, po 6 na przemiennie, co 25 minut i 20 minut, po 7 co 15 minut do 22, po 22 co 20 minut, a po 23 co 30 minut. W międzyszczycie lini 103 i 122, koordynacja, tak aby linie od przystanku Elbląska były co 5 minut średnio na przystanku.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Tak, a w drugą stronę na Elsnerów, z wariantowymi podjazdami pod ZEA Utrata. Też bez sensu, a przynajmniej skorzystam