Komunikacja miejska w Ursusie

Moderator: Wiliam

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 04 paź 2009, 12:48

Dęboszczak pisze:
Łukasz pisze: Jesteście tylko teoretykami, niestety. Zapełnienie i przyzwyczajenie do tej linii wskazują, że Wasze teoretyczne rozważania są błędne. Dlaczego nie chcecie tego zauważyć?

Poza tym pętli na PTK ma niedługo chyba nie być.
Patrząc na korki jakie od 1.09 są w alejach nawet w międzyszczycie uważam,że sto razy lepiej będzie dla Ursusa jeśli 517 zacznie z Naruciaka, będzie bardziej punktualne, regularne no i zamiast dawać wozy na odc do PTK (czytaj topić na stanie w korku) można podbić częstotliwość samego 517 do 4-8/10/10. Wydłużanie linii do Centrum to psucie punktualności, regularności i "rozwadnianie" częstotliwości. Nie po to Warszawa wydała kupę kasy na remont linii tramwajowej w al. Jerozolimskich by ją dublować autobusem. Czy wiecie, że popołudniu korek od Ronda De Gaulle rozpoczyna się już przy pl. Na Rozdrożu? Takie 517 już przy Smyku będzie miało -10, dodać do tego zator przez patelnią, przed Centralnym, przed Zawiszy i się robi 20 minut w plecy. Ma to sens? Przy częstotliwości 5 minut w szczycie to co najmniej 6 wozów przegubowych do tyłu. Gdzie tu sens?
Czekaj, ale przecież buspas ma być...
ŁK

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 paź 2009, 12:53

@Jarek: na takiej, że nie rozumieją i mają w nosie wyjaśnienia, więc z braku argumentów merytorycznych próbują sprowadzić dyskusję do poziomu drażnienia i wkurzania. Widocznie takie metody preferują.

A buspas w Alejach spowoduje uśrednienie prędkości komunikacyjnej linii przyspieszonych blisko zwyklasów, bo mało gdzie będzie możliwość wyprzedzenia ich oraz aut parkujących, prawoskretów etc.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

reserved

Post autor: reserved » 04 paź 2009, 13:03

Nie po to Warszawa wydała kupę kasy na remont linii tramwajowej w al. Jerozolimskich by ją dublować autobusem.
Weź przestań pieprzyć, bo to się nudne robi. Potwierdzasz tym zdaniem tylko, jaki błąd Warszawa zrobiła. Tyle kasy wydała, a mamy jeszcze gorzej niż było.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 paź 2009, 13:05

Spokojniej, poproszę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

reserved

Post autor: reserved » 04 paź 2009, 13:11

Prawda jest taka, że 517 jest tak popularne właśnie dzięki temu, że jedzie do Centrum. Owszem, można skrócić 517 do Pl. Narutowicza. I co dalej? Przesiadka do tramwaju? Bardzo dogodna... Owszem, można zmienić trasę przez BW1920 i Grójecką. Wtedy sobie ludzie postoją w korkach, a na Zachodni to trzeba będzie jechać z paroma przesiadkami. Super.
Wszystko co dobre trzeba natychmiast usunąć. Bo ludzie lubią daną linię, wiedzą, że jak w nią wsiądą, to dojadą szybko tam gdzie chcą dojechać. Ja słyszałem wiele opinii, często jak ludzie nawet nie wiedzieli gdzie jak dojechać, patrzyli.. jest naklejka 517.. mówili sobie "oo!! 517 ... a to już dojadę bez problemu". W Alejach wiele ludzi specjalnie czeka na 517, by sobie skrócić o połowę drogę nie stojąc długo na lekko spieprzonych światłach na Śmigłowca i RZS.
A Z-7 to się uruchamia... ja proponuje na to Z-7 dać przeguby i podwyższyć częstotliwość. Na 517 dać solówki i co 30 min. Niech ludzie siłą zmieniają swoje połączenia. Bo dobrze być nie może.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 paź 2009, 13:15

reserved pisze:Owszem, można skrócić 517 do Pl. Narutowicza. I co dalej? Przesiadka do tramwaju? Bardzo dogodna... Owszem, można zmienić trasę przez BW1920 i Grójecką. Wtedy sobie ludzie postoją w korkach, a na Zachodni to trzeba będzie jechać z paroma przesiadkami.
Możesz być spokojny. Na takie skrócenie 517 nikt się w chwili obecnej nie zgodzi. Choćby dlatego, że nie ma teraz klimatu na zmiany radykalne.
reserved pisze:A Z-7 to się uruchamia... ja proponuje na to Z-7 dać przeguby i podwyższyć częstotliwość. Na 517 dać solówki i co 30 min. Niech ludzie siłą zmieniają swoje połączenia. Bo dobrze być nie może.
I po co ten sarkazm? Z Z-7 powstać musiało. Chciałbyś zostawić Niedźwiadek bez dojazdu na Ochotę?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

reserved

Post autor: reserved » 04 paź 2009, 13:20

Nie, ale to Z-7 powstało niefortunnie. Dubluje 191, nie ma dogodnej przesiadki do 187 (którą w końcu zastępuje). Takie trochę bez sensu.
Ale żeby nie było, ja tam się cieszę, bo nie muszę tyle czekać na Pl. Narutowicza na autobusy do BW1920. Tylko, że to właśnie marnowanie wozów.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 04 paź 2009, 13:28

pawcio pisze:Możesz być spokojny. Na takie skrócenie 517 nikt się w chwili obecnej nie zgodzi. Choćby dlatego, że nie ma teraz klimatu na zmiany radykalne.
Ja bym w życiu nie skracał 517 do Narutowicza - jak już, to do Centrum, więcej przesiadek... A jeśli powstanie p.o. w Niedźwiadku i pociągi będą kursowały co 10 minut, to wtedy miżemy pomyśleć o zasstąpieniu jej zwyklakiem do DWZ.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

mariow

Post autor: mariow » 04 paź 2009, 13:30

Jarek pisze:Na jakiej podstwie twierdzicie, że Deboszczak tylko chce Was powkurzać? On prawde pisze - 517 jest dublem i linią, która nie będzie rozwijana. Pozostaje tylko kwestia do jakiego miejsca ją zostawić. Wariant z pl. Narutowicza jest radykalny, ale może najlepszy? A zastanówmy się jeszcze nad kasacją 517. Wtedy 401->5xx a 191 wzmacniamy stosownie do potrzeb.
Ja uważam jednak, ze PTK byłby optymalny.
Jarek, jak dla mnie Dęboszczak mysli zbyt radykalnie. i to wkurza. bo nie twierdzę że jego myślenie czy też wizja nie ma sensu, ma, ale nie w takich warunkach jak obecnie, nie przy takim stanie rozwoju szyny kolejowej jak mamy obecnie.

Wariant z Pl. Narutowicza nie bedzie miec sensu jesli bedzie buspas w Alejach. W mojej opinii również PTK jest najlepsze jeśli linia ma być cięta ze względu na sytuację po praskiej stronie.

Natomiast piszesz że to dubel, który nie będzie rozwijany. To powiedz mi czemu cieszy się takim popytem? czemu ścięcie podaży po lewej stronie powoduje to co mamy teraz czyli to że w 517 jest tłok i czasem nie da sie wejść. No przecież ludzie nagle nie zaczną jezdzic wg czyjejś wizji! Jeśli taka linia cieszy się uznaniem i popytem to nie nalezy z nią walczyć. To tak jakby jakas firma FMCG nagle zaczęła wygaszać popyt na bardzo dobrze sprzedający się produkt w całej Europie po to żeby wprowadzić jakiś jego substytut na skalę lokalną.... Strzał w kolano

[ Dodano: |4 Paź 2009|, 2009 13:37 ]
Dęboszczak pisze:Jakoś Nowodwory po południu mogą jechać 16+516 niż linią bezpośrednio z Centrum. Ursus nie może? Nie da się?
czy nie może? może. multum osób przerzuciło się na kolej, tylko pamiętaj że tam też ma swoje ograniczenia, wynikające chociazby z taboru KMów i ograniczeń średnicy.
Mamy remont w Ursusie. Czy KMy zareagowały jakoś na pismo o zwiększenie liczby pociągów? Nie. Olały to. Do niektórych skłądów dodano jedynie trzecią jednostkę. A rozważono propozycję wydłużenia niektórych składów do Pruszkowa tak jak to się robi z Rembertowem czy Falenicą? Zapewne nie, i to na najbardziej oblężonym kierunku (pomiajacTłuszczański).
PURA VIDA!

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 04 paź 2009, 13:57

W czym jest problem by przesiąść się z autobusu do tramwaju i podjechać te 5 przystanków? O pociągu nie wspominam, bo też relacja bezpośrednia ale nie dla wszystkich pasażerów 517.

reserved

Post autor: reserved » 04 paź 2009, 14:07

Nie ma problemu. Gorzej, gdy ktoś się spieszy. ;-)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 paź 2009, 14:11

reserved pisze:517 Ursus - Pl. Trzech Krzyży
xxx Targówek - Dw. Centralny (ew. Szczęśliwice :D . ) :>
I w ten sposób dzięki pokrywaniu się tych tras od PTK do Ochoty częstotliwość na końcówkach jeszcze spadnie. Może tak trochę logiki? :>

[ Dodano: Nie 04 Paź, 2009 14:15 ]
reserved pisze:Nie, ale to Z-7 powstało niefortunnie. Dubluje 191
No popatrz, to 517 dopiero powstało niefortunnie, bo dublowało - i nadal dubluje - 191 jeszcze bardziej.
Dęboszczak pisze:W czym jest problem by przesiąść się z autobusu do tramwaju i podjechać te 5 przystanków? O pociągu nie wspominam, bo też relacja bezpośrednia ale nie dla wszystkich pasażerów 517.
Moim zdaniem 517 do Naruciaka nie ma sensu. Dla kogo ta linia? Niedźwiadek? Z-7 nie bardzo jeżdżą. Skorosze, Stary Ursus? 191 w tej samej relacji. Co zostaje? JEDEN zespół przystankowy: PKP Ursus. PKP.

Tak więc ja bym dorzucił brygad na 191, a 517 zostawił, jak jest, do końca swych dni (czytaj: przystanku kolejowego na Niedźwiadku). Zresztą już wiadukt na Gierdziejewskiego za rok może sporo zmienić... :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 paź 2009, 14:26

mariow pisze: Czy KMy zareagowały jakoś na pismo o zwiększenie liczby pociągów? Nie. Olały to. Do niektórych skłądów dodano jedynie trzecią jednostkę. A rozważono propozycję wydłużenia niektórych składów do Pruszkowa tak jak to się robi z Rembertowem czy Falenicą?
nie olały, tylko NIE MA MOŻLIWOŚCI TABOROWYCH, a Pruszków okupuje SKM.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

mariow

Post autor: mariow » 04 paź 2009, 14:43

MeWa pisze:mariow napisał/a:
Czy KMy zareagowały jakoś na pismo o zwiększenie liczby pociągów? Nie. Olały to. Do niektórych skłądów dodano jedynie trzecią jednostkę. A rozważono propozycję wydłużenia niektórych składów do Pruszkowa tak jak to się robi z Rembertowem czy Falenicą?
nie olały, tylko NIE MA MOŻLIWOŚCI TABOROWYCH, a Pruszków okupuje SKM.
i masz pewność że możliwości te zostały przeanalizowane i że absolutnie się nie da nic do Pruszkowa wydłużyć

@Bastian - tylko zwróć uwage na popularność 517. chcesz żeby ludzie jak bydło jeździli?
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 paź 2009, 15:15

Na tyle, na ile rozmawiałem z osobami zajmującymi się rozkładami.
A poza tym to raczej Ty powinieneś wykazać takie możliwości...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ